Приети Социология

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
although
Плиний Стари
Обратна връзка:

Re: Приети Социология

Мнение от although »

Stoyanov написа: А и каква е семестралната такса :albino:
462 лева е годишната, демек семестриалната е 231... PDF с таксите... :)

едит: колко стана минималният бал за момчета?!?
Не е щастлив човек, но затова пък е нещо изключително рядко - той е добър човек. Добър, но без късмет. Удивително, колко често тези неща вървят заедно."
Ъруин Шоу "Хляб по водите"
Аватар
Stoyanov
В началото бе словото

Мнение от Stoyanov »

23.18 минимален бал :)
Значи записването става в централния факултет ? :cheers:
Аватар
khhh
От дъжд на вятър
Специалност: Социология
Курс: първи

Мнение от khhh »

Steinn написа:Радвам се, че съм помогнал :)

Khhh, я сподели какви книжки си си купила, и от къде? :drunken: Стана ми интересно сега като спомена. :P
Не съм си купила а взех от библиотека и от една приятелка следните книги:

Мишел Фуко - Надзор и наказание
В книгата Фуко разглежда еволюцията на наказателните системи от 18 век до днес и връзките между наказанията и политическите режими. Много ми харесва книжката,но много бавно я чета,защото не е като книгите които съм чела досега,а е изследване,стила на писане е много различен и тн.

Мишел Фуко - Трябва да защитаваме обществото
Цикъл от лекции,които е изнасял в Колеж дьо Франс. Интересно е,съдя по съдържанието,още не съм я започнала.

Социологически анкети
Тази книжка си я намерих случайно,не мисля че я има в някой конспект - обяснено е как се правят анкети,най-общо казано.
Изображение
PARTY HARD!!!
Аватар
Steinn
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от Steinn »

Мерси. :P

Първата книга, даже само и по обяснението ти изглежда доста интересна. :drunken: Трябва да взема да ги потърся и трите. :)
Því örlög hvers manns gefa lit sinn og hljóm sinn hans verki.
Аватар
wtf
Драскач
Курс: втори

Мнение от wtf »

Преподавателите са сравнително млади, което мен ме изненада много приятно. Досега почти съм нямала от онези вкаменелите преподаватели на по 90 години, за които се носеха толкова слухове. Има си трески за дялане катедрата или по-скоро бюрокрацията и университета като цяло, но преподавателите са млади и надъхани да дадат каквото могат на студентите, да обновяват нещата, така че да са адекватни, а не да се преподават морално остарели неща от времето на бабите ни и ситуацията като цяло е в пъти по-добра от колкото в по-голямата част от другите катедри. Друг е въпросът студентите какво взимат от това, което му се предлага, доколко изобщо им се учи, но в университета е така - не могат да ти наливат с фуния в главата, насила хубост не става, ако сам ти не си мотивиран колкото и да се опитват преподавателите не могат да направят кой знае какво. Ако ти се учи и ти е интересно със сигурност има какво да се научи :)
Аз исках да уча социология, първо желание ми беше, но нямах особени надежди и очаквания за нивото и качеството на образованието, като се има предвид общото ниво, но останах приятно изненадана.
I speak sarcasm as a second language.
Аватар
khhh
От дъжд на вятър

Мнение от khhh »

Ех!Супер,аде дано и аз приятно се изненадам (:
Steinn,намери си първата книга,много е яка.Аз я взех от френския културен институт - библиотека - има я преведена на български.Всъщност там има мн яки книги ама много малко от тях са преведени за съжаление ;/
Други книжки които разгледах бяха:
Самоубийството - Дюркейм - нещо не ми допада,знам 4е много ще го учим,ама пише толкова развлачено и преподробно,че не мога да се съсредоточа дори за 1 изречение.
Що е глобализация (май така се казваше) на Бек
Човешката ситуация - Хана Арент - само надникнах в тази,нямаше как да си я взема,но изглеждаше интересна.
Изображение
PARTY HARD!!!
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

wtf, много се радвам, че някой от по- големите пише!

Я кажи, тези книги, които ги пише в анотациите, трябва ли да се четат, или можем само с учебниците да минем. Не че ме мързи да ги чета, но знаеш- специализирана литература адски трудно се намира, а съм чувала, че в библиотеката бързо свършват.
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Аватар
wtf
Драскач

Мнение от wtf »

То няма учебници принципно. В повечето курсове се дават на упражнение текстове от различни автори, определени глави или откъси, които трябва да се прочетат за следващия път. Сесията учиш от записки, препрочиташ текстовете и запомняш най-важното ото тях и така. Винаги е хубаво да прочетеш повече, то си е за теб, но аз не съм прочела нищо от препоръчителната литература (то не е хвалба, за срам си е, ама... :oops: ) и съм си взела всички изпити. Но текстовете от семинарите трябва да се четат, те са вместо учебник. Пък и в повечето случаи са интересни. Не са лесни, особено в началото, но пък са интересни :cyclopsani:
Иначе за библиотиката - често в нашата няма точно това, което ти трябва, но текстовете за упражненията са в повечето случаи там в рийдър към курса или като книга. Ако ги няма пишете/говорите с преподавателите, те ги имат обикновено и ви ги пращат или заемат да си ги преснемете.

Аз се радвам, че сте ентусиазирани и ви кефи това, което ще учите, това е най-важното :D :salute:
Аватар
Steinn
В началото бе словото
Курс: четвърти

Мнение от Steinn »

Khhh, мерси за инфото. :) Скоро ще пътувам, но като се върна ще мина през Френския институт. :drunken: Иначе това че повечето книги са на Френски, не ме притеснява особено - учил съм го последните 5 години, тъй че все някак ще се справя. :mrgreen:

wtf, сега се сетих да те питам, какъв е форматът на изпитите и как се провеждат, защото ми беше любопитно. :drunken:
Því örlög hvers manns gefa lit sinn og hljóm sinn hans verki.
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

wtf, колко точки(кредита) трябва да имаме на семестър?
Изображение

Политиката е втората най- древна професия. И мисля, че е твърде близка до първата
Роналд Рейгън
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки

Мнение от morfei »

mareto написа:wtf, колко точки(кредита) трябва да имаме на семестър?
Мисля, че ограничението не е за семестъра, а за завършването. В смисъл, когато завършвате трябва да имате еди колко си кредита. Няма ограничение кога да ги правите-за всеки семестър по равно или всичко за 1.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

Аха. Ами(продължавам със заешките си въпроси) като ни раздадат програмите и на тях ще имаме задължителни предмети, на които всички ще ходим, и някакви "дупки", по време, на които ще се провеждат избираемите или..?
Изображение

Роналд Рейгън
Аватар
khhh
От дъжд на вятър

Мнение от khhh »

mareto написа:Аха. Ами(продължавам със заешките си въпроси) като ни раздадат програмите и на тях ще имаме задължителни предмети, на които всички ще ходим, и някакви "дупки", по време, на които ще се провеждат избираемите или..?
Ами в програмата която гледах (има я някъде в тази тема) са си вписани освен всички задължителни и всички избираеми дисциплини - те за първия семестър и без това са малко - 4 ако не се лъжа.Примерно в сряда от 7 ч до 9ч имаме лекция Въведение в икономиката.Тази дисциплина е избирателна и така ако не си я избрал в сряда просто започваш от 9, а тези които са я избрали-от 7. :cat:

Steinn,хмм кое училище си завършил? И аз последните 5 години учих френски,но започнах да се старая чак през 11 клас и не знам много добре езика. Соу,пробвах да чета някои книжки,но още на първата страница се затрудних. Са в СУ писах френски език. Искам да го науча както трябва. :oops:
Изображение
PARTY HARD!!!
Аватар
mareto
Драскач

Мнение от mareto »

Съмнявам се, че в университета ще е високо нивото на езика, но да се надяваме, че греша. Ако не, отивам и аз в енститю Франсе :bigsmurf:
Изображение

Роналд Рейгън
Аватар
wtf
Драскач

Мнение от wtf »

30 кредита трябва да имаш на семестър, но това е условно, защото може да се пренасят в рамките на една академична година. На български това означава: трябва да събереш 60 кредита на края на първи курс, може да ги разпределиш между зимния и летния както решиш, по-лесно е да са приблизително поравно, за да не се претоварваш. Проблемът е, че не могат да се пренасят кредити между годините - ако например се запишеш на повече курсове първи курс и събереш примерно не 60, а 75 кредита, 15-ше допълнителни не можеш да ги пренесеш във втори курс и да изкараш втората година само 45л Което е супер глупаво и опорочава цялата идея с кредитите... :evil: Аз се бях записала на нещо, което ме изтормози летния семестър, но понеже имах точно 30 кредита от първия семестър и курсове пак за точно 30 летния нямаше как да се отпиша и да наваксам тези 5 точки сега, наесен. И си скъсах нервите... Но в рамките на една година можеш да ги организираш както искаш, но пък има задължителни, така че свободно, свободно, колко да е свободно... :)
Изпитите са само писмени принципно. Доц. Кабакчиева, която е завеждаща катедрата каза, че са премахнали устните изпити. Самите изпити са различни, теми основно, но оценките се формират като се взима предвид и успехът от текущия контрол, и участие, курсови работи и анализи, за всеки курс е различно.
За избираемите всеки се записва на каквото му е интересно и си ходи когато са по програма, а на задължителните си ходите всички.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”