Какво да уча - съвети?
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
-
Dimitrov
- В началото бе словото
- Специалност: право
- Курс: първи
Re: Какво да уча - съвети?
Разбира се,че е най-вече за пари.Не съм много запознат,но май около 30 лева вървеше явяването на изпит.
Защо да не си докара университетът допълнителни доходи.А и както казваш ... намират се места за запълване.
Все пак от 90ти набор насам младите ставаме все по-малко.Не знам като дойде време да кандидатстват 95/96г. какво ще стане.Ще се избият за тях.
А и,уж,интелигенцията заминава да учи навън.Тук остават само заблудени души.Или поне това се внушава.
Защо да не си докара университетът допълнителни доходи.А и както казваш ... намират се места за запълване.
Все пак от 90ти набор насам младите ставаме все по-малко.Не знам като дойде време да кандидатстват 95/96г. какво ще стане.Ще се избият за тях.
А и,уж,интелигенцията заминава да учи навън.Тук остават само заблудени души.Или поне това се внушава.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Криза е, колко бг-семейства могат да си позволят да издържат студент в чужбина, където не само е по-скъпо, но и психически предизвикателството да си студент е по-голямо. Едно е да учиш в съседния град и да се прибираш у дома всяка седмица, друго е да учиш в САЩ или Франция (имам такива познати).
Но мисълта ми беше за СУ - не могат да се мерят в редица специалности с чуждите университети... но познай какво - не им трябва да го правят. За нивото на България, образованието което дават си е напълно нормално. Няма да ставаме световни шампиони по образование, не е тва целта. Въпроса е - къде би учил, за да си оптимално усвоил "занаята", хем да не ти коства много, хем да ти е удобно да го учиш, хем да се развиваш и да успееш. Някои семейства предпочитат да заложат на чужбина (качеството) пред България (удобството). Няма изтичане на "мозъци". Най-малкото защото умните деца са предимно в бедните семейства, които едвам си позволяват да го пратят да учи в София, а какво остава за чужбина.
И друго важно нещо - колкото повече пари даваш за образование, толкова по-малко струват знанията. За мнозина ученето в престижен ВУЗ е избиване на комплекси, за да се докажат или да се фукат. Аз ако бях син на богат бизнесмен с милиони левове, хич нямаше да се трепя да уча "за единия престиж на дипломата", която после да показвам в рамка на приятелчетата си - деца на други бизнесмени.
Колкото до изпитите - ако не можеш да влезеш от 2 изпита, то и от 100 не можеш...

Но мисълта ми беше за СУ - не могат да се мерят в редица специалности с чуждите университети... но познай какво - не им трябва да го правят. За нивото на България, образованието което дават си е напълно нормално. Няма да ставаме световни шампиони по образование, не е тва целта. Въпроса е - къде би учил, за да си оптимално усвоил "занаята", хем да не ти коства много, хем да ти е удобно да го учиш, хем да се развиваш и да успееш. Някои семейства предпочитат да заложат на чужбина (качеството) пред България (удобството). Няма изтичане на "мозъци". Най-малкото защото умните деца са предимно в бедните семейства, които едвам си позволяват да го пратят да учи в София, а какво остава за чужбина.
И друго важно нещо - колкото повече пари даваш за образование, толкова по-малко струват знанията. За мнозина ученето в престижен ВУЗ е избиване на комплекси, за да се докажат или да се фукат. Аз ако бях син на богат бизнесмен с милиони левове, хич нямаше да се трепя да уча "за единия престиж на дипломата", която после да показвам в рамка на приятелчетата си - деца на други бизнесмени.
Колкото до изпитите - ако не можеш да влезеш от 2 изпита, то и от 100 не можеш...
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
...and this chaos, it defies imagination!
Ooh, 5, 6, 7, 8 minus 9 lives -
you've arrived at panic station!
- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Право
- Курс: трети
Май само аз съм разбрала статиите по въпроса по-различно. Не става ли въпрос за няколко иазпита през ЦЯЛАТА КСК (например 3), но те да формират една ОБЩА оценка, сумирана, и съответно тя да е тази, която участва във формирането на бала ; )
Don't worry, I can be a bitch enough for both of us.
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Прав си Kristo, на кой му се учат теми.....я да си ходим на тестчето и да закръгляме с кръгче като в първи клас.....
Сега за другите неща....,че умните деца са от бедните семейства...как стигна до този "извод" ?Според мен си е точно, ама точно обратното.Умните деца идват от предимно средната класа и по-богатите семейства.Мога да съдя по приятелите си и познатите...
В момента това в кой ВУЗ учиш много значение няма, защотото какво от това като учиш в СУ, ама учиш предучилищна педагогика.В момента повече значение има какво учиш и КЪДЕ го учиш.Примерно, ако учиш в ЮФ на СУ няма нищо лошо да се похвалиш с това, защотото това си е постижение.
Сега за другите неща....,че умните деца са от бедните семейства...как стигна до този "извод" ?Според мен си е точно, ама точно обратното.Умните деца идват от предимно средната класа и по-богатите семейства.Мога да съдя по приятелите си и познатите...
В момента това в кой ВУЗ учиш много значение няма, защотото какво от това като учиш в СУ, ама учиш предучилищна педагогика.В момента повече значение има какво учиш и КЪДЕ го учиш.Примерно, ако учиш в ЮФ на СУ няма нищо лошо да се похвалиш с това, защотото това си е постижение.
-
Dimitrov
- В началото бе словото
WickedWitch,сигурно си напълно права.
И аз не съм обеден какво точно знам и затова ви подпитвам.
За децата от бедни/богати семейства...
Няма как да се коментира кой е по-умен,кой не..до човек си е най-вече.
Но при тези,които цял живто са искали да направят нещо,но са нямали финансовата възможност,желанието да "изплуват" е голямо,влагат се много повече усилия.
Имам познати,които са въшливи с пари и едновременно с това са най-ограничените хора ever.
Единия от тях бе писал в съчинение за Васил Левски,че е гей,понеже постоянно си сменял прическите и дрехите,за да не го хванат Турците.
И аз не съм обеден какво точно знам и затова ви подпитвам.
За децата от бедни/богати семейства...
Няма как да се коментира кой е по-умен,кой не..до човек си е най-вече.
Но при тези,които цял живто са искали да направят нещо,но са нямали финансовата възможност,желанието да "изплуват" е голямо,влагат се много повече усилия.
Имам познати,които са въшливи с пари и едновременно с това са най-ограничените хора ever.
Единия от тях бе писал в съчинение за Васил Левски,че е гей,понеже постоянно си сменял прическите и дрехите,за да не го хванат Турците.
- Kristo
- Легендарен флуудър
- Специалност: Експертология и Специалистика
- Обратна връзка:
Явно просто познавам такива хора. Интелекта не се продава на сергия, да отидеш да си купиш. Бях в елитна гимназия, където половината бяха влезнали с много пот, лишения, труд (умствен) за да преборят стотици други по нормалния начин (изпити), а другата половина бяха просто от заможните бургаски семейства. И в началото можеш да не си даваш сметка, но с годините нещата се кристализират. Подозирам, че и в ВУЗ-овете би било така.happyswift написа: Сега за другите неща....,че умните деца са от бедните семейства...как стигна до този "извод" ?Според мен си е точно, ама точно обратното.Умните деца идват от предимно средната класа и по-богатите семейства.Мога да съдя по приятелите си и познатите...
Има и още един фактор - ако си богат, не ти се налага да се осъвършенстваш в каквото и да е било (освен фитнес де), за да имаш шанс в живота. Всичко ти е наготово. В обратния случай е обратното.
Ooh, 1, 2, 3, 4 fire's in your eyes...
отде извират тия разсъждения само вие си знайте..
а г-н Димитров ше го посъветвам да обърне внимание на правописа..
има време до матурата
la douleur exquise
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
@Kristo
Напротив.Има резон в това което казваш, но не е точно така.Когато идваш от по-заможно семейство, родителите ти или заемат престижни длъжности или имат бизнес.Логично е децата някой ден да поемат тези неща и за това още от рано ги карат да си налягат парцалите.Пример са това са потомствените политици/лекари/адвокати бизнесмени и прочие
Не бива да слагаш всички под един знаменател и да гледаш едностранчиво
Напротив.Има резон в това което казваш, но не е точно така.Когато идваш от по-заможно семейство, родителите ти или заемат престижни длъжности или имат бизнес.Логично е децата някой ден да поемат тези неща и за това още от рано ги карат да си налягат парцалите.Пример са това са потомствените политици/лекари/адвокати бизнесмени и прочие
Не бива да слагаш всички под един знаменател и да гледаш едностранчиво
-
Dimitrov
- В началото бе словото
Те родителите и да ги к..арат...нямаш ли желание каква файда?
И все пак възможностите на семейството не са решаващи.
Да,имат влияние,но може да сведем всичко до тях.
Кой факултет в СУ е с най-добра база?
fak,
оценявам загрижеността ти,но за човек съчетаващ 2в1 (игра на WoW и писане) мисля,че се справям задоволително.
100% знаеш,но все пак се... Пише се "ще".
И все пак възможностите на семейството не са решаващи.
Да,имат влияние,но може да сведем всичко до тях.
Кой факултет в СУ е с най-добра база?
fak,
оценявам загрижеността ти,но за човек съчетаващ 2в1 (игра на WoW и писане) мисля,че се справям задоволително.
100% знаеш,но все пак се... Пише се "ще".
Не е за гордост.Dimitrov написа:
-
Dimitrov
- В началото бе словото
Неграмотен,играе на компютърни игри...как ли му стига акълът да пише във форум?
Не ми остава нищо друго освен да го съжеля.
Дано някой ден разбере как погубва живота си.
По темата...дали е излязло 3тото класиране?
Не ми остава нищо друго освен да го съжеля.
Дано някой ден разбере как погубва живота си.
По темата...дали е излязло 3тото класиране?
не не е излязло още
може да използваш мозила
няма да съжеляваш
може да използваш мозила
няма да съжеляваш
la douleur exquise
и аз мисля, че съжелението не е за теб
-
Завършилият-с-три
- В началото бе словото
Аз до края не знаех какво да запиша (щото влязох с олимпиада) и записах това, с което ме беха приели в олимпиадата... До края на следването си не знаех какво правя в тази специалност, ама накрая зех диплома.
Аз съм тройкаджията с висше образование
- WickedWitch
- Форумозавър Рекс
- Специалност: Право
- Курс: трети