Втора специалност... но в друг ВУЗ
Модератор: sientelo
- tedito_ck
- От дъжд на вятър
Re: Втора специалност... но в друг ВУЗ
Аз мисля, че може обаче не мога да ти кажа от къде имам този спомен...
Не ти помагам много обаче докато не отидеш да ги "натиснеш" на място да ти обяснят няма как да изясниш въпроса
Не ти помагам много обаче докато не отидеш да ги "натиснеш" на място да ти обяснят няма как да изясниш въпроса
Има много начини човек да бъде прав.
за нбу като вариант мислила ли си?
аз съм така и си ми харесва...
а за друг държавен вуз забрави... навсякъде искат оригинал на дипломата за завършено средно...
аз съм така и си ми харесва...
а за друг държавен вуз забрави... навсякъде искат оригинал на дипломата за завършено средно...
la douleur exquise
да... знам, защото уча и там
там не ти искат дипломата за средно да стои в университета, а в държавните университети я взимат задължително...

там не ти искат дипломата за средно да стои в университета, а в държавните университети я взимат задължително...
la douleur exquise
Прегледах закона за ВУЗ и никъде не открих законово задължение, че трябва да си оставиш дипломата за средно образование във ВУЗ при записване и същата да се задържи за периода на обучение, което е причина да кандидатстваш и запишеш изучаване на втора специалност в друг ВУЗ, както и да я представяш където е неообходимо, при започване на работа, шофьорски курсове и други. Задържането на дипломата за срено образование не противоречи ли на Закона за защита на личните данни ?
Моля някой ако знае да пише!
Моля някой ако знае да пише!
a прегледа ли правилниците за прием на различните университети??!
la douleur exquise
Да в Правилник за устроиството и дейноста на софийския университет “Св. Климент Охритски “ пише:
Чл. 42. При записването си новоприетите студенти представят:
1. Диплома за завършено средно образование, която се съхранява в отдел "Студенти" на съответния факултет до края на следването;
Правилника е правилнк на основание закона и не трябва да противоречи на същия:
ЗАКОН ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ
Чл. 70. (1) Студентите и докторантите имат право:
3.да се обучават едновременно по повече от една специалност или да изучават допълнителни курсове при условия, определени от висшето училище;
В закона за висшето образование никъде не се изисква временно конфискуване на дипломата за средно образование.
Е как да се обучавм едновременно в друга специалност в друг ВУЗ, което е разрешено от закона, като не мога да представя диплома за средно образование или трябва да си извадя дубликат от средното училище или предварително да си направя надлежно нотариално заверено копие?
Чл. 42. При записването си новоприетите студенти представят:
1. Диплома за завършено средно образование, която се съхранява в отдел "Студенти" на съответния факултет до края на следването;
Правилника е правилнк на основание закона и не трябва да противоречи на същия:
ЗАКОН ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ
3.да се обучават едновременно по повече от една специалност или да изучават допълнителни курсове при условия, определени от висшето училище;
В закона за висшето образование никъде не се изисква временно конфискуване на дипломата за средно образование.
Е как да се обучавм едновременно в друга специалност в друг ВУЗ, което е разрешено от закона, като не мога да представя диплома за средно образование или трябва да си извадя дубликат от средното училище или предварително да си направя надлежно нотариално заверено копие?
Пробвай с нотариално заверено копие!
И после пиши тук как са реагирали, като си се записвал/а

И после пиши тук как са реагирали, като си се записвал/а
la douleur exquise
Добро мнение но неизгодно! Да се подготвиш, те приемат и да не можеш да се запишеш защото ти трябват два оригинала на диплома - безумие!
Здравейте! В момента кандидатствам в СУ задочно , защото 1110 лв в НБУ да дам след 1 месец няма как да стане . Но другата година записвам мечтаната ми специалност в НБУ . Питала съм и може да се учи в СУ и НБУ едновремено . Но 100 % трябва да сте ходили на изпита ТОП не може само с молба и диплома , а попринцип там изпитите са валидни до 2 години . Както казаха по горе в НБУ си е голяма оферта 1во тяхната политика е на първо място са студентите , което е много хубаво можеш да си направиш лекцийте да са когато ти е удобно , 2ро базата е много много добра , 3то там са най-добрите преподаватели от СУ, УНСС ,ТУ и др. . Да парите не са малко, но си заслужава.
патешко мнение...pateto написа:...
- ericsson
- От дъжд на вятър
- Специалност: Медицина
- Обратна връзка:
В закона за висшето образование никъде не е записано ,че трябва да ти вземат дипломата за средно,аз исках също да уча в два ВУЗ-а едновременно ,но не ми разрешиха,мой познат адвокат каза ,че това било празнота в законодателството защото при който ВУЗ е дипломата ти той получава държавната субсидия,а не се дават едновременно две държавни субсидии.Затова държавните ВУЗове не разрешават да се запишеш без да оставиш дипломата,понеже сега има и регистър в МОН на всички действащи и прекъснали студенти и така ще те изловят ако си в два държавни едновременно.Но в държавен и частен може имам доста познати които учат в СУ и в НБУ или ВСУ щото там си кешиш и хората не ги интересува твойта диплома.
Do to others as you would have them do to you.
Оmnia ergo quaecumque vultis ut faciant vobis homines et vos facite eis haec est enim lex et prophetae.
Оmnia ergo quaecumque vultis ut faciant vobis homines et vos facite eis haec est enim lex et prophetae.
Тук е ключът! СУ е определил такива условия и със записването си в него, ти си се съгласила с тях!iwa написа: ЗАКОН ЗА ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ
-
Avi
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Имам един въпрос.Прочетох,че сте обсъдили варианта да учиш в СУ и да запишеш втора специалност в НБУ.
Но аз се интересувам от другия вариант.Ако уча в НБУ възможно ли е да кандидатствам в СУ за 2ра специалност и да си ги карам едновременно, има ли някакви конкретни условия или особености.
Ии да трябва да им давам някакъв документ?
Но аз се интересувам от другия вариант.Ако уча в НБУ възможно ли е да кандидатствам в СУ за 2ра специалност и да си ги карам едновременно, има ли някакви конкретни условия или особености.
-
Avi
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Никой ли не знае? 
- ericsson
- От дъжд на вятър
- Специалност: Медицина
- Обратна връзка:
За да запишеш втора специалност в държавен университет,трябва да си кандидатстваш с приемен изпит и като те приемат да си оставиш дипломата за средно разбира се,ако спазиш тези изисквания и НБУ нямат претенции дипломата ти за средно да НЕ е при тях ,МОЖЕШ да учиш ПАРАЛЕЛНО в двата ВУЗ-а.
Do to others as you would have them do to you.