Нестандартни положения - прекъсване, отстраняване и пр.

Тук може да задавате помежду си въпросите, които са актуални в процеса на вашето следване в Софийския университет

Модератор: sientelo

Публикувай отговор
Behrami
В началото бе словото

Въпрос за прекъсване

Мнение от Behrami »

Здравейте.Имам малко странен въпрос.Сега съм втори курс Публична администрация.Въпросът ми е следният:
след като завърша тази втора година възможно ли е да прекъсна и да започна друга специалност в друг факултет,съответно като си държа кандидатстудентски изпит.След като завърша тази друга специалност да се върна към ПА и да си довърша двете оставащи години.Защото доколкото разбрах може да се прекъсне за срок от максимум 4 години,т.е достатъчно да завършиш през това време друга специалност.Моля ви за мнения по въпроса.Благодаря предварително.
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Re: Въпрос за прекъсване

Мнение от Бeтон »

Нещо се губи логиката.
Освен ако имаш две дипломи за средно образование...
Изображение
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Прекъсване

Мнение от Smoking Mirror »

Абе, може ли някой дето е по-запознат с административните процедури в университета да ми обясни какво точно значи да прекъснеш и какви са формалните и неформалните последици от това?
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
mutha
В началото бе словото
Обратна връзка:

Re: Прекъсване

Мнение от mutha »

Smoking Mirror написа:Абе, може ли някой дето е по-запознат с административните процедури в университета да ми обясни какво точно значи да прекъснеш и какви са формалните и неформалните последици от това?
И аз се интересувам...
fail
В началото бе словото

Записване на Първи курс (отново).

Мнение от fail »

Здравейте, миналата учебна година бях първи курс, но след вторият месец ми се наложи да замина извъм България и реално не съм държал нито един изпит и не съм си плащал таксата за вторият семестър. Има ли вероятност да си взема студентските права отново и да започна от начало, като студент Първи курс? И ако някой знае процедурата - да казва, защото бюрокрацията тук е като от ”12-те изпитания на Астерикс и Обеликс”.
Мерси предварително.
Аватар
proUSA
Легендарен флуудър
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Re: Записване на Първи курс (отново).

Мнение от proUSA »

Това че не си си плащала таксата е по фатално от това, че не си си взимала изпитите. В първи курс е сериозно.
strawberry
В началото бе словото

Re: Нестандартни положения - прекъсване, отстраняване и пр.

Мнение от strawberry »

здравейте!Искам да попитам дали има вариант за преместване от една друпа в друга на дадена специалност.Ако някои се е преместил или знае как става това,нека пише тук или на ЛС. :wink:
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Баси свалката! :lol:
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Специалност: унгарска филология
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Ето го и моят частен случай. (не знам дали тук е мястото да питам)

Учих една година немска филология. Кандидатствах отново и сега ще записвам унгарска филология. Какво да направя - трябва ли официално да заявя някъде, че се отказвам от немската филология (или то се подразбира)? И още един въпрос - вече съм взел някои от изпитите, които се учат и при двете филологии (лтз, езикознание, езикова култура) - ще ми ги признаят ли при новата специалност или не? Ако да, то как става това?
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Да, признават ти се, минаваш през секретарките по някое време в началото на семестъра, а след това и при преподавателя, който ще води курсовете в унгарската. Но понеже двете специалности са в един поток, е доста вероятно просто да идеш до гл. ас. Мирчева и доц. Златанов, ако те водят и тази година лекциите на "германския поток". И с езиковата култура ще се оправиш по сходен начин.
Ако си записал втория семестър информатика в немската филология, кредитите от там би трябвало също да се признават.
А иначе - при положение че си си взел дипломата, депозирал си я наново, записвайки се УФ (йей, каква готена абревиатура), едва ли трябва да правиш още нещо...
Но изчакай още някой да ти отговори или просто питай секретарката. :D
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
gothwolf
В началото бе словото
Специалност: унгарска филология
Обратна връзка:

Мнение от gothwolf »

Благодаря за отговора.
Реших си проблема на място. Отписаха ме и ми обясниха кога и как ще ми прехвърлят оценките от изпитите. :cheers:
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Еми, пак се оплаквайте от прекрасната администрация на ФКНФ... :)
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Re: Записване на Първи курс (отново).

Мнение от FMI »

fail написа:Здравейте, миналата учебна година бях първи курс, но след вторият месец ми се наложи да замина извъм България и реално не съм държал нито един изпит и не съм си плащал таксата за вторият семестър. Има ли вероятност да си взема студентските права отново и да започна от начало, като студент Първи курс? И ако някой знае процедурата - да казва, защото бюрокрацията тук е като от ”12-те изпитания на Астерикс и Обеликс”.
Мерси предварително.
proUSA написа:Това че не си си плащала таксата е по фатално от това, че не си си взимала изпитите. В първи курс е сериозно.
Аз не разбрах под миналата година дали се разбира миналата учебна или миналата календарна, всъщност то и учебната вече е минала, та ако сега трябва да е в края на втори курс не вярвам някой да откаже да му вземе парите :) И аз се забавих поне 2 месеца с таксата и си ме чакаха, но тук е важно да се подчертае че бях предупредил че ще се забавя :) Но все пак нека отиде да пита.

Иначе още когато си платих таксата питах може ли да повтарям(прекъсна - което е същото) и ми отговориха "защо сега, чакай септември". Аз нямам възможност нито да ходя, нито да уча, ест. не ми трябва да чакам септември за да знам че няма да си взема изпитите :) Но ми разясниха че всъщност преди това нищо не се знае, защото всяка година се гласуват нови правила и може да бъдат различни... А и все може да взема някой изпит наистина, ако се явя де :)

Но тъйкато и неговия и моя случай мисля че спадат към "лични причини", има ли нещо по-особено което трябва да знаем. До сега съм видял само информация за другите две причини - болест и слаб успех. В крайна сметка ако са само тези две основания, винаги можем да прекъснем и по слаб успех. Въпроса е че аз не искам да се водя прекъснал, а буквално да си повторя годината, все едно токущо са ме приели, има ли такъв вариант?
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
tropicana
В началото бе словото
Специалност: международни отношения
Курс: четвърти

Мнение от tropicana »

Здравейте :) Искам да попитам някой запознат ли е как стои въпросът с невзети изпити от първи курс, т.е. с колко невзети изпита мога да запиша втори ? Първи курс международни отношения съм, но поради лични причини не успях да се явя на два изпита от лятната сесия :( Знам, че сега ми предстои поправителна сесия, но много се уплаших, когато дочух, че първи курс не може да се прекъсва или презаписва и следователно те отстраняват :cry: За другите курсове прочетох, че може да се подаде молба до декана и с 1 или повече невзети изпита да се мине в следващ курс, но за първи не пише нищо :cry: Ще се опитам да ги взема тези изпити, но ако не успея, това значи ли, че ще загубя студентски права и все едно нищо не е било :cry: Моля ви, ако някой е бил в подобна ситуация да сподели, защото наистина много се притеснявам :( Благодаря предварително :P
Be yourself...
Joker
Легендарен флуудър

Мнение от Joker »

Първи курс можеш да презапишеш само по болест - представяш медицински, епикризи и т.н.
Личните причини са много неуважителни, освен ако не става дума за гледане на болен, което пак е медицинска причина или за смъртен случай в семейството по време на сесията.
Лична причина може да бъде всичко - предпочел съм да ида в Ирландия да пия Тъламор дю, например...За мен си е важно и е съвсем лично! :roll:
Публикувай отговор

Обратно към “Административни въпроси”