как върви подготовката ви по история за КСК 2006?

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
явор
Летописец Виртуоз

Мнение от явор »

ra4e^f написа:А годините и имената как ги учите:( За мен са кошмар.По принцип едвам помня дати..и моя имен ден не го знам даже кога е :oops: Някаква рецепта да имате? :scratch:
И на мен са ми много трудни, но као ги повтаряш ги запомняш! Моята учителка ме посъветва да ги пиша на листчета и да ги слагам на различни места в къщи... Катоги гледам щял съм да ги запомня... Не съм пробвал още :?
Аватар
feichka
Форумно зомби
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: четвърти

Мнение от feichka »

everyday_ написа:...сега Църквата през Възраждането нещо ми се опъва, но и тя ще мине под ножа :twisted:
Така, аз се чудя, темата за църквата ми е 40 страници, акълът ми не го побира как ще се напише това нещо за 4 часа, ако се падне на изпита. :roll:
А относно датите, годините и имената...мииии с повтаряне и писане все ще се запомнят, предполагам. :) Сега обмислям нова стратегия за преговаряне, хаха...която ще влезе в сила, след като науча всичко, или почти всичко...:)
"Да прощаваш истински, означава да приемеш другия такъв, какъвто е..."
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от ^PrincessA^ »

Датите се помнят най-трайно с четене и пак с четене! Т'ва с писането (както например писането на думи на чужд език по хиляда пъти) е абсолютно механично запаметяване
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

за датите и имената нямам някаква точна стратегия...запомням ги в хода на самото учене на дадената тема...иначе даскалът ми по история ме кара да правя хронологична аблица и след като си науча темата отделно да я уча и нея, но нямам време за това...може би единствената стратегия, ако мога така да я нарека е, че правя аналогии с други думи, но това въобще не може да е гаранция, тъй като все пак трябва да се сетя и за първия аналог, което понякога или не става или се обърквам...пробвайте, но не е много надеждно :roll:
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

явор написа:
ra4e^f написа:А годините и имената как ги учите:( За мен са кошмар.По принцип едвам помня дати..и моя имен ден не го знам даже кога е :oops: Някаква рецепта да имате? :scratch:
И на мен са ми много трудни, но као ги повтаряш ги запомняш! Моята учителка ме посъветва да ги пиша на листчета и да ги слагам на различни места в къщи... Катоги гледам щял съм да ги запомня... Не съм пробвал още :?
И на мен датите ми бяха проблем, даам помня ;) Като цяло важното е да си изградиш система за помнене на цифри, например като ги асоциираш с нечий рожден ден, или да ги помниш като телефонен номер, или по какъвто начин ти е най-лесно да запомняш цифри. И второто важно е да не се забутваш с незначителни дати, а да помниш само най-важните. Както вече споменах някъде, самите проверяващи не са чак такива спецове, че да забележат, че сте сгрешили датата на раждане на Иларион Макариополски. Но ако сте объркали датата на създаване на българската държава със сигурност ще забележат. Аз си пишех датите и на листчета, които до последно преговарях,и хиляда таблици си направих - само датите от съответната война, само дати на управление на различни НС, само годините през които са живели съответните революционери, царе и т.н., лудница... Но както казах си е строго индивидуално, някои хора помнят по-лесно числа от други. Мисля, че това с което обаче всеки може да си улесни живота е като запомни само най-важните дати и по тях се ориентира за другите. И на изпита ако не сте сигурни за точната дата, по-добре не я пишете, пишете само годината или въобще нищо,по-добре отколкото да е сгрешено...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

nrggirl написа:Като цяло важното е да си изградиш система за помнене на цифри, например като ги асоциираш с нечий рожден ден, или да ги помниш като телефонен номер, или по какъвто начин ти е най-лесно да запомняш цифри
същото и аз правя...за това имах предвид :D
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

В началото си изваждах годините и ги писах писах писах пиииисааахххх.После ги разделях на листчета,както се учат думите за TOEFL,теглих листче и си ги казвах.След това пък ги учех докато четях самата тема.Втория вариант по ми допада :)
Изображение
Аватар
feichka
Форумно зомби

Мнение от feichka »

Едно въпросче - в темата за Раковски и българските политически движения през 50-те и 60-те години на 19 в. много ли сте писали за българите и участието им в Кримската война (което трябва да добавям в моята тема, защото го нямаше допреди да разбера, че тези от СУ го искат) и за промените в бълг. общество след Кримската война?! И още нещо - след като сте описали всичко за Раковски, Одеското настоятелство, Добродетелната дружина, ТБЦК обобщили ли сте трите основни политически течения (революционнодемократично, буржоазнолиберално и там третото, неориентирано представлявано от Добродетелната дружина и Настоятелството) и четничеството (кои чети сте включили)?! Мерси предварително! :oops: То стана един дъъъълъг пост...ама като не са ми ясни тези неща... :oops:
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

katiunki написа:Едно въпросче - в темата за Раковски и българските политически движения през 50-те и 60-те години на 19 в. много ли сте писали за българите и участието им в Кримската война (което трябва да добавям в моята тема, защото го нямаше допреди да разбера, че тези от СУ го искат) и за промените в бълг. общество след Кримската война?! И още нещо - след като сте описали всичко за Раковски, Одеското настоятелство, Добродетелната дружина, ТБЦК обобщили ли сте трите основни политически течения (революционнодемократично, буржоазнолиберално и там третото, неориентирано представлявано от Добродетелната дружина и Настоятелството) и четничеството (кои чети сте включили)?! Мерси предварително! :oops: То стана един дъъъълъг пост...ама като не са ми ясни тези неща... :oops:
В темата Кримската война е цяла една точка: Българите и Кримската война!!Промените в бг общество също ги пишеш-молбата до Николай 1,Букурещката бг епитропия..тайните бг общества и тн.Политическите течения и четничеството са също отделна точка: Емигрантски полит. организации през 60-те год. Подточки са: Дейността на Добродетелната др;дейността на одеското настоятелство; създаване и дейност на ТБЦК/ТЦБК/БТЦК; четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.
:)
Изображение
Аватар
MIND FIELD
От дъжд на вятър

Мнение от MIND FIELD »

Оффф,а бе тва е б..и скучната материя сериозно ! Сядам да уча английския,стиа с таа история,фууу ! :evil:
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

Ммм на мен тия теми за револиюционерите мн ми допадат :)
Изображение
Аватар
Mirabel
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Mirabel »

А Знаете ли дали е разделена темата "България в навечерието и по време на Балканските войни 1908 - 1912г." или ще се пада като един въпрос? :roll:
If one day you wake up and don't see the Sun - you are dead or you are the Sun.
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

katiunki написа:Едно въпросче - в темата за Раковски и българските политически движения през 50-те и 60-те години на 19 в. много ли сте писали за българите и участието им в Кримската война (което трябва да добавям в моята тема, защото го нямаше допреди да разбера, че тези от СУ го искат) и за промените в бълг. общество след Кримската война?! И още нещо - след като сте описали всичко за Раковски, Одеското настоятелство, Добродетелната дружина, ТБЦК обобщили ли сте трите основни политически течения (революционнодемократично, буржоазнолиберално и там третото, неориентирано представлявано от Добродетелната дружина и Настоятелството) и четничеството (кои чети сте включили)?! Мерси предварително! :oops: То стана един дъъъълъг пост...ама като не са ми ясни тези неща... :oops:
в моята тема точката за българите и Кримската война не е особено дълга...споменават се само най-главните неща...а за политическите течения си имам съвсем отделна точка като в нея са описани всчко едно от теченията, там членове, възгледи, принципи, идеи и т.н.

П.П. вие знаех те ли че задължително трябва да се явим и на редовния дори и при положение, че сме изкарали добра оценка на предварителния? :shock:
Аватар
feichka
Форумно зомби

Мнение от feichka »

everyday_ написа:
в моята тема точката за българите и Кримската война не е особено дълга...споменават се само най-главните неща...а за политическите течения си имам съвсем отделна точка като в нея са описани всчко едно от теченията, там членове, възгледи, принципи, идеи и т.н.

П.П. вие знаех те ли че задължително трябва да се явим и на редовния дори и при положение, че сме изкарали добра оценка на предварителния? :shock:
Мерси на теб и на ra4e^f! :) За теченията, имаш предвид Одеското настоятелство, Добродетелната дружина и т.н. или обощение на Раковски и тези в основните три направления в освободителното движение - революционнодемократично, буржоазнолиберално и третото? :oops:
А за изпита, че трябва да се явим и на редовния - знам. :) Гадно е! Ама ти ако изкараш добра оценка на първия, на втория и две да имаш - все тая!
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

за трите течения има предвид - революционно-демократично, буржоазния либерализъм и консервативното
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”