Немска филология
Модератор: Don Horhe
-
cherry_kiss
- В началото бе словото
Re: Немска филология
Аз ще се радвам някой да ми каже как са учителите в тая НФ, защото се чудя какво да уча. немския ми харесва много, интересно ми е, но някой учители така правят всичко, че да намразиш езика. та, казвайте, доволни ли сте? 
-
Gruykina
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Здравейте,на всички немски филолози!Аз вчера се записах в специалността и ще се радвам някой приет НФ да ми пише и да се запознаем(няма значение дали е новоприет или вече учи).
- gothwolf
- В началото бе словото
- Специалност: унгарска филология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Gruykina, здравей и честито приемане. Миналата година и аз бях доста ентусиазиран от немската филология, но постепенно взех да се отказвам от нея. Завърших първи курс и се отказах, но не защото беше трудно, а защото не ми беше интересно - не бях стимулиран по никакъв начин. Моите впечатления от НФ са смесени. Има доста готини преподаватели, но няма да е лъжа, ако кажа, че изискванията са им доста високи. Те си мислят, че щом си приет, това означава, че немският ти трябва да е повече от добър, ала това не с всички беше така. Вярно, имах колеги, които бяха направо "магьосници" с езика, но това зависи от самия човек и самопотготовката му. Има доста безсмислени неща, които се учат, както и преподавателите не се боят да късат на изпити, тъй като потокът е голям и трябва да се отсяват най-добрите. Внимавай с куртурната история и фонетиката в първия семестър, и лексикологията през втория. 
В заключение ще кажа, че нивото на немския ми не се подобри през тази една година. Това го усещам самият аз, но и изпитът ми го доказва - тази година на кандидат-студенския изпит по немски изкарах малко по-ниска оценка от миналогодишния.
Дано не съм те разколебал, но ще кажа едно - ако езикът ти харесва и не те мързи, ако имаш силна мотивация, то няма какво да се притесняваш. При мен тези неща липсваха, и затова се отписах.
В заключение ще кажа, че нивото на немския ми не се подобри през тази една година. Това го усещам самият аз, но и изпитът ми го доказва - тази година на кандидат-студенския изпит по немски изкарах малко по-ниска оценка от миналогодишния.
Дано не съм те разколебал, но ще кажа едно - ако езикът ти харесва и не те мързи, ако имаш силна мотивация, то няма какво да се притесняваш. При мен тези неща липсваха, и затова се отписах.
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
-
Gruykina
- В началото бе словото
Благодаря ти много за полезната информация.Мисля че ще ми е от полза.Надявам се да събера сили да изкарам поне първата година 
Да колега , за всичко което написа си прав. И аз завърших първи курс, по точно го избутах. Изпитите са преодолими без лексикологията според мене(40 стр. печатан текст размер 14). Просто там обема е адски много. Що се отнася до другите изпити – ако сте дисциплинирани и си водите записки няма да имате проблем с взимането на каквито е да е изпити. Аз подцених културната история 1ви семестър и ме скъсаха, на втория си взех поука и изкарах 4 .По фонетика и лексикология материала се диктува, което е адски гадно, но аз съм го написал на doc файлове и мога да ги изпратя. За да успееш трябва да имаш желание, трябва да учиш и трябва да ти идва отвътре, последното качество е важно при преводите. При тях трябва да пишеш грамотно на двата езика да ти идват думите много лесно. Повечето или поне ½ оценки при преводите за 2ки и при този компонент лъсва голата истина кой как е с езика.Ако имате др въпроси, питайте. ще ви отговора било за изпити, система, на обучение, преподаватели.gothwolf написа:Gruykina, здравей и честито приемане. Миналата година и аз бях доста ентусиазиран от немската филология, но постепенно взех да се отказвам от нея. Завърших първи курс и се отказах, но не защото беше трудно, а защото не ми беше интересно - не бях стимулиран по никакъв начин. Моите впечатления от НФ са смесени. Има доста готини преподаватели, но няма да е лъжа, ако кажа, че изискванията са им доста високи. Те си мислят, че щом си приет, това означава, че немският ти трябва да е повече от добър, ала това не с всички беше така. Вярно, имах колеги, които бяха направо "магьосници" с езика, но това зависи от самия човек и самопотготовката му. Има доста безсмислени неща, които се учат, както и преподавателите не се боят да късат на изпити, тъй като потокът е голям и трябва да се отсяват най-добрите. Внимавай с куртурната история и фонетиката в първия семестър, и лексикологията през втория.
Последно промяна от Neznaiko на 11 Авг 2009, 17:56, променено общо 1 път.
Аз съм млада прахусмокачка, търся своя голям боклук в живота
Не се плаши от първата година. И аз така си мислех но сега като гледам назад си мислля, че не беше толкова трудно, но пак прахосах нервиGruykina написа:Благодаря ти много за полезната информация.Мисля че ще ми е от полза.Надявам се да събера сили да изкарам поне първата година
-
Gruykina
- В началото бе словото
Мерси за съветите,надявам се като почне годината да помагате 
като почне годината ще попитам от колегите ми, кой иска си продаде учебниците било по латински и езикознание. иначе останалото е на записки т.е. тр да разчиташ само на себе сиGruykina написа:Мерси за съветите,надявам се като почне годината да помагате
- gothwolf
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
btw, Neznaiko, не знам дали знаеш (:P), но от тази учебна година момчетата намаляват с още един член.
Втора група остават без момък.
Тованакт сунсэгум, сунсэгум и сунсим ат пойтэгум – ам такем эруптэгум, таса латдыл лавуӈкве ат вермегум.
Да, тобва го разбрах още на контролната по граматикаgothwolf написа:btw, Neznaiko, не знам дали знаеш (:P), но от тази учебна година момчетата намаляват с още един член.Втора група остават без момък.
-
valjo
- В началото бе словото
- Специалност: Немска филология
- Курс: първи
Аз съм с DSD C1, но няма да ти върши никаква работа в СУ. В смисъл, че с нея удостоверяваш, че владееш немски език на определено ниво, но нищо повече. От лично проведени разговори го знам това. (Или по-точно се карах с хората... Не помня вече. :Р)Ivo Penev написа:да ви питам - някой с DSD-C2
Студент съм първа година и имам няколко въпроса.
На този линк тук http://portal.uni-sofia.bg/docs/sites/g ... _progr.htm е публикувано разписанието на учебните часове за специалността "Немска филология" за 2007/2008. Има ли някаква промяна през последната академична година и ако е така, защо не са я публикували на сайта си (който аз лично смятам за поменник)?
http://portal.uni-sofia.bg/docs/fknf/cu ... nemska.doc - Тук е дадена разбивка на учебния процес по дисциплини за семестрите (съответно курсове). Ясно за немския език, но трябва ли да уча и латински? (Ако е така - супер!!!) А понеже е въведено кредитното точкуване (правилно ли се изразих?) и си имаме избираеми дисциплини. Пречи ли, ако кредити надвишават определения за съответния семестър брой?
Някой ми беше споменал, че ще бъдем разделени на групи за напреднали, начинаещи. Така ли е? Има ли някаква разлика в материала, който се взема, изискванията, натовареността или всичко е еднакво за всички?
Честно казано сега искам да видя онази 'колежка' (от по-горен курс) и да й набия изпита по немски език за СУ в главата. Бил по-труден. Дрън-дрън, та пляс.
Отклоних се от темата, но трябваше да го споделя. Не му беше там мястото, знам.
А, и последен въпрос. Вярно ли е, че всичко се почва отначало?
Благодаря предварително. (Просто няма как да не се мине без такива въпроси.
Здравей! Сега ще ти отговора на въпроситеvaljo написа:Аз съм с DSD C1, но няма да ти върши никаква работа в СУ. В смисъл, че с нея удостоверяваш, че владееш немски език на определено ниво, но нищо повече. От лично проведени разговори го знам това. (Или по-точно се карах с хората... Не помня вече. :Р)Ivo Penev написа:да ви питам - някой с DSD-C2
Студент съм първа година и имам няколко въпроса.
На този линк тук http://portal.uni-sofia.bg/docs/sites/g ... _progr.htm е публикувано разписанието на учебните часове за специалността "Немска филология" за 2007/2008. Има ли някаква промяна през последната академична година и ако е така, защо не са я публикували на сайта си (който аз лично смятам за поменник)?
http://portal.uni-sofia.bg/docs/fknf/cu ... nemska.doc - Тук е дадена разбивка на учебния процес по дисциплини за семестрите (съответно курсове). Ясно за немския език, но трябва ли да уча и латински? (Ако е така - супер!!!) А понеже е въведено кредитното точкуване (правилно ли се изразих?) и си имаме избираеми дисциплини. Пречи ли, ако кредити надвишават определения за съответния семестър брой?
Някой ми беше споменал, че ще бъдем разделени на групи за напреднали, начинаещи. Така ли е? Има ли някаква разлика в материала, който се взема, изискванията, натовареността или всичко е еднакво за всички?
Честно казано сега искам да видя онази 'колежка' (от по-горен курс) и да й набия изпита по немски език за СУ в главата. Бил по-труден. Дрън-дрън, та пляс.
Отклоних се от темата, но трябваше да го споделя. Не му беше там мястото, знам.
А, и последен въпрос. Вярно ли е, че всичко се почва отначало?
Благодаря предварително. (Просто няма как да не се мине без такива въпроси.)
1) Програмата за всяка година и всеки семестър е различна т.е се прави наново . Съветвам те да погледнеш за програмата в germanistik. gradina малко преди започване на учебната година , за да избегнеш тъпкането пред 169 през 1я учебен ден, където също се изнася програмата.
2) Доколкото знам можеш да надвишиш кредитите за една учебна година но нямаш право с надвишени кредити да избиваш за следващата т .е ако имаш повече кредити през предходна година не можеш да ги прехвърлиш, а се почва на чисто.
3) Това за групите……получило се е нещо като развален телефон. Истината е, че ще бъдете разпределени по 4 групи, а те се определят по реда на записването. Материала е един и същ, нямам никаква разлика. Просто 1 и 2 са по-силни групи, защото в последни 2 попадат хора, на които НФ заема по задно място в списъка на желанията и не са толкова силни,мотивирани….поне при нас е така . Но и в 1 и 2 има хора със слаб немски.
4) По граматика ще започнете с род и число лесно нали……………..не се учудвайте на 3ките и 4ките и липсата на 5ци и 6ци (ако има ще са 1 -2 Аве тази която ти е казала за изпита кой курс е?!
- gothwolf
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
neznaiko, забрави да разясниш за нашия любим предмет - латинския
Латинският е от задължителните предмети и мога да кажа, че беше изключително приятен предмет. Много зависи на каква преподавателка ще се случиш. Ние взехме набързо почти всичката граматика и на повечето това им дойде много, но ако следиш лекциите и учиш редовно, няма да имаш проблеми. Жалко, че е само един семестър.
Латинският е от задължителните предмети и мога да кажа, че беше изключително приятен предмет. Много зависи на каква преподавателка ще се случиш. Ние взехме набързо почти всичката граматика и на повечето това им дойде много, но ако следиш лекциите и учиш редовно, няма да имаш проблеми. Жалко, че е само един семестър.
Мда така е.дано ви се падне Милушеваgothwolf написа:neznaiko, забрави да разясниш за нашия любим предмет - латинския![]()