Кандидати за Право 2009-2010

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Re: Кандидати за Право 2009-2010

Мнение от Batbayan »

Тук съм съгласен със Скорпион, че нищожен няма как да е еквивалентно на незаконен.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
Bushmen
Драскач
Специалност: Право
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Bushmen »

Разбира се, че привидните договори и заобикалянето на закона не представляват правонарушения. Те са нетипични юридически факти. И двеста страници да ми цитираш, нищо няма да промениш. Достатъчно съм се занимавал с темата и съм гледал учебници по ОТП и гражданско право-обща част
Аватар
Advocate
Драскач

Мнение от Advocate »

Явната ти ирония за бостънския адвокат ми показва колко струваш.Разбира се ако знаеше ,че това е базик от колеги за мен и няколко човека ,който преди един от изпитите като се появихме в една крачка в коридора с черните костюми и лафа беше този и оттам стана за базик.Разбира се Скорпион ,ти си най-добрия брат -набираш клиентела още от форума на кандидат-студентите.
Но този спор става безпредметен поне за мен , поради явната ти нужда от заяждане.Дано някой ден се видим в съдебна зала(но преди това да завършим пък ще видим кой на къде ще го отвее вятъра).
Със здраве ,
поздрави Advocate!
Salus populi suprema lex
Аватар
bggashnik
Пишеща машина
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от bggashnik »

Така ви искам, спортна злоба да има :lol: :lol: :shaking2:
Компютърни науки I курс
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Според мен много трудно се доказва злоупотреба със субективно право, защото в повечето случаи лицето упражняващо правото си има някакъв интерес, който постига и с него може да се обори тезата за желанието му за навреждане на трето лице.А относно неотговаряне на конкретното приложение на субективното право с неговото социално значение - тук пак много трудно би се доказало подобно нещо, защото в повечето случаи , за да упражнява определено право, неговият титуляр трябва да отговаря на определени условия, които ако са налице обуславят субективното право - т.е.правото съществува при определени условия и ако тях ги има не може да се каже, че лицето не е трябвало да упражни субективното си право.
Просто на теория звучи добре това "злоупотреба с право" но на практика има малко такива случаи.

Например:
Шеф уволнява служител, защото не го харесва.Такъв правен аргумент е невъзможен ,разбира се.Затова шефът намира няколко издънки на служителя, предупреждава го и го наказва по официалния ред и накрая го уволнява.Хора-роботи няма и служителят все някъде ще допусне дори и незначителна грешка, която ще бъде отчетена от дебнещия началник и няколко такива грешки ще бъдат изнесени като повод за наказанията и последващото уволнение.По този начин шефът е действал от лични подбуди, които обаче са недоказуеми или изклчително трудно доказуеми.Той се крие обаче зад субективното си право да уволнява служители, когато те не си вършат съвестно работата и това е в ущръб на предприятието.Ако този шеф не е имал бурни пререкания с уволнения служител, не го е заплашвал пред свидетели или други подобни прояви то ,според мен, няма абсолютно никакъв начин да се докаже личния му интерес от уволнението на подчинения.
В този случай има явна (за служителя, но не и за съда) злоупотреба с право, но тя няма как да бъде доказана и следователно уволнението не може да бъде считано нищожно, нито пък незаконно.

Ако шефът обаче уволни служителя просто ей-така, след скандал, където явно изкаже неприязънта си към подчинения и без да има други правни основания за това, то едно такова уволнение би било злоупотреба с власт, но ( доколкото си спомням закона) такова нерегламентирано от обективни фактори уволнение не е разрешено от закона.

Излиза че, злоупотребите с правото , които са направени умело и с пълно съблюдаване на закона (т.е. без закононарушения), са или невъзможни за доказване или много трудно става това, а където са явни то самият закон има регламент срещу тях.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

Scorpion написа:Според чл. 26 привидните договори и договорите, които заобикалят закона, са нищожни. Откога сключването на нищожен договор е правонарушение?
Съгласен. Привидните сделките не са правонарушение, тъй като не се влиза в конфликт с правна норма. За да се осигури нормалният ход на производството обаче, (установените) нетипични юридически факти не предизвикват правни последици - прогласяват се за нищожни.
Ако те представляват правонарушение, книгата на адв. Кръстьо Цончев "Симулацията в гражданския процес" трябваше отдавна да е поставена извън закона.
---
Карайте я по-великодушно в спора, не ставайте като дърварите от лекс.бг :P
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Някой да знае къде се провежда задължителния юридически стаж в СУ?Имам предвид нещо като списък на институциите...
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
hahaf
Да живей словото
Специалност: Кръчмонавтика

Мнение от hahaf »

По памет:

3ти курс в място по живене, 4ти курс в областна институция, 5ти курс в СФ.

Не твърдя, че е достоверно.Карам по съвсем бегли спомени.Но може да се подсетиш ако и ти си го виждал.
Повръщам върху гадните урунгели!
склт написа:Всичко ще си покаже ,когато излязат резултатите от изпитите за 2011-2012 година.
<---- НАЙ-ГОЛЕМИЯТ
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

По-скоро ме унтересува прокуратура или съдилища или НС ...
Абе я кажете кой преподава на втори поток по ИБДП и ОТП?
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
pink floyd
Пишеща машина
Специалност: право

Мнение от pink floyd »

:Hyron_03:
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Какво пък е това?Егати мнението...... :shock: :shock: :shock:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Аватар
babangida
Форумозавър Рекс

Мнение от babangida »

Batbayan написа:Абе я кажете кой преподава на втори поток по ИБДП и ОТП?
По-скоро ме унтересува прокуратура или съдилища или НС ...
Абе я кажете кой преподава на втори поток по ИБДП и ОТП?
По ИБДП е проф.Д.Токушев и на двата потока, а по ОТП на втори бяха проф.Р.Ташев и проф.Т.Колев ( не знам точно как се въртяха).
Слабите обичат порядъка, силните владеят хаоса.
ELIN
В началото бе словото
Специалност: кандидатстудент

Мнение от ELIN »

здравейте има ли приети в търново право редовно и дали на трето бала ще падне
нещо много висок ми се вижда тази година
Аватар
p_e_t_i_a
Форумозавър Рекс

Мнение от p_e_t_i_a »

ще чакаш ,според мен ще падне!Колко е балът?
Успехът е заложен не във времето,мястото или обстоятелствата,а в човека !!
kaloyand
От дъжд на вятър
Курс: трети

Мнение от kaloyand »

аз ще попитам отново кой в коя група е и пръв ще си призная доброволно-13гр.Вие?
Право,3 курс,13гр
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”