Всеки пети студент не посещава лекции и упражнения
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Данните са от проучване в един от факултетите на Софийския университет.
Млади социолози са изготвили наръчник с решения на трудни ситуации по време на следването. Субективното оценяване, тромавата администрация и неработещите правилници-това според анкетираните студенти са най-честите проблеми в университетите.
Работното време на администрацията е 2 часа от 10 до 12 -това е приемното време за студенти и то само в понеделник и вторник. Другото е от 14 до 16 сряда и четвъртък, а петък не работят. Ако по това време си на лекции няма как да стане.
Студентите недоволстват и от липсата на правила.
Не се предполагат срокове за изпълнението на една услуга-1-2 седмици или за колко ще стане готов 1 документ. Според анкетираните често преподавателите оценяват субективно знанията им.
За всеки пети студент лекциите са губене на време. Във втори, трети и четвърти курс половината студенти работят и то повечето на пълен работен ден. Не си поставят за цел да ходят на лекции, а наваксват като четат вкъщи.
Според младежите правилниците на повечето университети ги поставят в пасивна позиция. Проучването показва, че и самите студенти не са активни. Не търсят информация за самата дисциплина, нито за преподавателя предварително, което говори лошо за самите студенти.
“Нашата цел е да идентифицираме тези студенти, които са активни и те да оказват влияние както върху учебния процес, така и да изискват от преподавателите повече”. Затова младите социолози са изготви наръчник с решения на трудни ситуации. Идеите си ще предложат на академичното ръководство.
Източник: bТВ
01-04-2006
Данните са от проучване в един от факултетите на Софийския университет.
Млади социолози са изготвили наръчник с решения на трудни ситуации по време на следването. Субективното оценяване, тромавата администрация и неработещите правилници-това според анкетираните студенти са най-честите проблеми в университетите.
Работното време на администрацията е 2 часа от 10 до 12 -това е приемното време за студенти и то само в понеделник и вторник. Другото е от 14 до 16 сряда и четвъртък, а петък не работят. Ако по това време си на лекции няма как да стане.
Студентите недоволстват и от липсата на правила.
Не се предполагат срокове за изпълнението на една услуга-1-2 седмици или за колко ще стане готов 1 документ. Според анкетираните често преподавателите оценяват субективно знанията им.
За всеки пети студент лекциите са губене на време. Във втори, трети и четвърти курс половината студенти работят и то повечето на пълен работен ден. Не си поставят за цел да ходят на лекции, а наваксват като четат вкъщи.
Според младежите правилниците на повечето университети ги поставят в пасивна позиция. Проучването показва, че и самите студенти не са активни. Не търсят информация за самата дисциплина, нито за преподавателя предварително, което говори лошо за самите студенти.
“Нашата цел е да идентифицираме тези студенти, които са активни и те да оказват влияние както върху учебния процес, така и да изискват от преподавателите повече”. Затова младите социолози са изготви наръчник с решения на трудни ситуации. Идеите си ще предложат на академичното ръководство.
Източник: bТВ
01-04-2006
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
-
Циндил-Пиндил
- Легендарен флуудър
-
mushroomhead
- Легендарен флуудър
- Vintersorg
- Легендарен флуудър
- Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
И к'фо кат' не влизам?
Ако искате да знаете, познавам много хора, които нямат практическата нужда да присъстват целодневно на лекциите и това не им пречи да изкарват ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ на изпитите...Освен това да се насочват към магистратури и евентуални докторантури в бъдеще. Познавам такива!
Тук има и друг въпрос..Доколко си заслужава да стоиш 3-4 часа на лекция, в която преподавателят се чуди какво да ти наприказва за оставащото му време и постоянно си гледа часовника сред множество паузи от рода на... "А-а-а-а-ааа..." и "Та така...ъъъъъъ"

Ако искате да знаете, познавам много хора, които нямат практическата нужда да присъстват целодневно на лекциите и това не им пречи да изкарват ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ на изпитите...Освен това да се насочват към магистратури и евентуални докторантури в бъдеще. Познавам такива!
Тук има и друг въпрос..Доколко си заслужава да стоиш 3-4 часа на лекция, в която преподавателят се чуди какво да ти наприказва за оставащото му време и постоянно си гледа часовника сред множество паузи от рода на... "А-а-а-а-ааа..." и "Та така...ъъъъъъ"
-
mushroomhead
- Легендарен флуудър
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
Vintersorg написа:И к'фо кат' не влизам?
Тук има и друг въпрос..Доколко си заслужава да стоиш 3-4 часа на лекция, в която преподавателят се чуди какво да ти наприказва за оставащото му време и постоянно си гледа часовника сред множество паузи от рода на... "А-а-а-а-ааа..." и "Та така...ъъъъъъ"![]()
![]()
ми да, аз съм от тези:)...
шегата настрана, просто си зависи от лектора. не виждам никакъв смисъл да ходя на лекции, в които доцентът ми чете от собствения си учебник, извинявам се, ама така лекция и аз мога да водя... има и свестни разбира се, които наистина има смисъл да посещаваш и не дъвчат от десет години едно и също, но това се отсява с времето...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
-
mushroomhead
- Легендарен флуудър
Да, бе да...Имам колеги, които не идват и се явяват направо на изпити, какво пък толкова изпускаш - има си учебници...
А при мен има един странен "закон"- преподаватели, при които почти не съм ходила на лекции- имам все хубави оценки.
И обратно - където съм се скъсала от присъстване и учене - все кофти оценки...
А тия, дето не са идвали" Шест имам"...
А при мен има един странен "закон"- преподаватели, при които почти не съм ходила на лекции- имам все хубави оценки.
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
и аз общо взето съм такаgot написа:Да, бе да...Имам колеги, които не идват и се явяват направо на изпити, какво пък толкова изпускаш - има си учебници...
А при мен има един странен "закон"- преподаватели, при които почти не съм ходила на лекции- имам все хубави оценки.И обратно - където съм се скъсала от присъстване и учене - все кофти оценки...
А тия, дето не са идвали" Шест имам"...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!