Скандинавистика '09
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Скандинавистика '09
Жалко че не можем сами да си изберем и основния език
Но и така е добре.
Защо не можете? 
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Специалност: Скандинавистика
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Хаха, както вика един преподавател (не го каза точно така, ама беше нещо в тоя стил) - скандинавистите имат много възможности и всъщност са навсякъде - отиваш да си купиш баничка - зад касата скандинавист, отиваш да ти поправят колата - скандинавист, отиваш не знам си къде си - скандинавистNorwegian Wood написа:Което не значи, че балът не е респектиращ.![]()
За "приложението" - не, няма приложение. Като завършиш, ставаш клошар или в най-добрия случай продаваш домати на Женския пазар.
@gletcher, ми така са решили :Р СУ - това стига като отговор.
Може би защото така и така сме 15 човека и ако се разделят половината с шведски, половината с норвежки и става малко смешно. Но все пак би било хубаво да може да се избира, най-малкото щото иначе човек не може да повтаря, ако му се наложи, тъй като долният курс е по различна програма от неговата.
Те, преподавателите, се шегуват понякога.Vaskes написа:Хаха, както вика един преподавател (не го каза точно така, ама беше нещо в тоя стил) - скандинавистите имат много възможности и всъщност са навсякъде - отиваш да си купиш баничка - зад касата скандинавист, отиваш да ти поправят колата - скандинавист, отиваш не знам си къде си - скандинавист![]()
Факт е, че ако сме на правилното място и приемем следването си сериозно от самото начало, имаме възможности за работа по специалността. Mного хора, всъщност повечето хора, не полагат усилия и затова се стига до гореспоменатата ситуация. Но това важи за коя да е специалност и в никакъв случай не е запазена марка на скандинавистиката и на филологията по принцип.
Ако някой си умира за шведски/норвежки като първи език, а му се налага да учи респективно норвежки/шведски, винаги може да избере съответния език през втората година и да го научи добре, защото в четвърти курс часовете се изравняват.Vaskes написа: Може би защото така и така сме 15 човека и ако се разделят половината с шведски, половината с норвежки и става малко смешно. Но все пак би било хубаво да може да се избира, най-малкото щото иначе човек не може да повтаря, ако му се наложи, тъй като долният курс е по различна програма от неговата.
- Steinn
- В началото бе словото
- Специалност: Социология
- Курс: четвърти
Извинявам се за прекъсването, но в ето този сайт: http://skandinavistika.hit.bg/learnbg.htm във втория абзац пише, че вторият Скандинавски език може да е Норвежки, Датски или Исландски.
Та, въпросът ми е, дали наистина има възможност Исландският да се избере като втори Скандинавски език?
Та, въпросът ми е, дали наистина има възможност Исландският да се избере като втори Скандинавски език?
Því örlög hvers manns gefa lit sinn og hljóm sinn hans verki.
Не. Исландски се учи само за кратко в четвърти курс, доколкото знам. Всъщност тази страница е малко стара.Steinn написа:Та, въпросът ми е, дали наистина има възможност Исландският да се избере като втори Скандинавски език?
- arthaz
- Драскач
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Жалко че най-яките езици не са застъпени особено в програмата 
Elämää täytyy rakastaa ^^
- pink floyd
- Пишеща машина
- Специалност: право
Едно включване ни в клин - ни в ръкав: много ви се радвам на специалността, ако исках да уча филология, щях да се натискам при вас. Поздравления на приетите и успех! 
- Steinn
- В началото бе словото
Ясно.
Аз бях гледал един учебен план в който пишеше, както и ти каза, че Исландският се учи само за кратко, та въпросният сайт ме хвърли в размишления. 
- Steinn
- В началото бе словото
Вярно е това. В учебния план на Скандинавистиката в UCL (University College London), примерно, даже е споменато, че се учи и Old Norse, което също би било хубаво.arthaz написа:Жалко че най-яките езици не са застъпени особено в програмата
За да няма обърквания, питайте на място за това, което ви интересува. Mакар че и това не е гаранция за нищо. Mиналата година звъннах през юли в катедрата, за да питам кой ще е първият език, и ми отговориха, че винаги е бил и ще бъде шведски. Записах се с тази мисъл, а когато чак на първи октомври разбрах, че ще е норвежки, ми стана леко зле...Steinn написа:Ясно.Аз бях гледал един учебен план в който пишеше, както и ти каза, че Исландският се учи само за кратко, та въпросният сайт ме хвърли в размишления.
Що се отнася до Old Norse, и в Pим го учат, но студентите им са две нива по-ниско по съвременен норвежки след втората година от българските след първата година. Въпрос на приоритети, може би.
- Steinn
- В началото бе словото
Да, наистина.Solveig написа: За да няма обърквания, питайте на място за това, което ви интересува. Mакар че и това не е гаранция за нищо. Mиналата година звъннах през юли в катедрата, за да питам кой ще е първият език, и ми отговориха, че винаги е бил и ще бъде шведски. Записах се с тази мисъл, а когато чак на първи октомври разбрах, че ще е норвежки, ми стана леко зле...Сега си давам сметка, че не е имало причина, даже напротив, трябвало е да се радвам, както сега. Но по принцип не е приятно.
Иначе, не бих имал нищо против основният език да е Норвежки, дори Датски, въпреки пройзношението.
Може би. Явно след като са сложили запознаване с Исландския, не са сметнали за нужно да сложат Old Norse, доколкото знам, доста си приличат.Solveig написа:Що се отнася до Old Norse, и в Pим го учат, но студентите им са две нива по-ниско по съвременен норвежки след втората година от българските след първата година. Въпрос на приоритети, може би.
- Nattevandrer
- Да живей словото
- Курс: втори
- Обратна връзка:
Леко с тая брадва, Генчо (;pink floyd написа:Едно включване ни в клин - ни в ръкав: много ви се радвам на специалността, ако исках да уча филология, щях да се натискам при вас. Поздравления на приетите и успех!
Моят въпрос е: изучава ли се на някакъв етап нещо свързано с руните? Това ми е безкрайно интересно..
"Actually, in my opinion, a man didn`t have to be insane to be sensitive. There were people who could be wounded by trifles and whom a single hard word could kill."
Да, в първи курс ще ги споменете по Културна история на Скандинавския север /I-я семестър/ и ще се задълбочите по Староскандинавска литература и митология /II-я семестър/. С рунология обаче няма да се занимавате.
- Vaskes
- Летящите Пръсти
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
Исландски се учи само за един семестър в трети курс и то по една лекция седмично, така че правете си сметка колко се научава (: Но преподавателят е пич :Р
Всъщност, доколкото той ни е казвал, исландците и да ги заговориш на исландски те превключват на английски, щото чужденец говори ли им на исландски не го разбират
Иначе да, езикът не се е променил кой знае колко от староскандинавския.
А латински се учи и тук, не само в другите филологии
Всъщност, доколкото той ни е казвал, исландците и да ги заговориш на исландски те превключват на английски, щото чужденец говори ли им на исландски не го разбират
Иначе да, езикът не се е променил кой знае колко от староскандинавския.
А латински се учи и тук, не само в другите филологии