не съм съвсем съгласна. вярно, че в голяма степен си зависи от човека, но и средата е много важна - да ти действа стимулиращо да се развиваш...ra4e^f написа:Честно да ви кажа няма почти никакво значение в каква гимназия си. Зависи от самия човек какво иска,какво го влече и интересува. Предполага се, че като съм профил математика и инф. знам повече от някой/я с история...да,ама не. Точно обратното. Та, исках да кажа, че си е строго индивидуално това с гимназийте и профилите.
Конкретно за мен. Учейки в англ. гимназия, виждам, че тва 'елитна' пред името е излишно. Ако въпросния ученик не е мотивиран...и в най-доброто даскало да е- е няма да прокопса!
ЗА ПРОГРАМАТА ПО ИСТОРИЯ 2006
Модератори: svetlio.varna, Boromir
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- everyday_
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
дам и аз съм на същото мнение...а и понякога училището и профила имат значение...в смисъл такъв - профила ти в един момент да те накара да кандидастваш с тези предмети, а не с някои други...още повече, ако кандидатстваш с предметите по профила винаги според мен има значение...приятелката ми учи в езикова гимназия и е решила просто ей така да иде и на изпита по английски, тъй като 5 години малко или много го е учила и са й влезли все някакви неща в главата от материала...може би профила няма знчение както е моят случай - профил биология и химия, пък ще кандидатствам с БЕЛ и история...nrggirl написа:не съм съвсем съгласна. вярно, че в голяма степен си зависи от човека, но и средата е много важна - да ти действа стимулиращо да се развиваш...ra4e^f написа:Честно да ви кажа няма почти никакво значение в каква гимназия си. Зависи от самия човек какво иска,какво го влече и интересува. Предполага се, че като съм профил математика и инф. знам повече от някой/я с история...да,ама не. Точно обратното. Та, исках да кажа, че си е строго индивидуално това с гимназийте и профилите.
Конкретно за мен. Учейки в англ. гимназия, виждам, че тва 'елитна' пред името е излишно. Ако въпросния ученик не е мотивиран...и в най-доброто даскало да е- е няма да прокопса!
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
- nrggirl
- Легендарен флуудър
- Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
- Обратна връзка:
ами именно, и аз отидох просто така на изпит по език. а история и литература кандидатствах, защото това ми беше профила, а тогава същестуваше все още опасност от матури и не ми се готвеха четири различни предмета...everyday_ написа:дам и аз съм на същото мнение...а и понякога училището и профила имат значение...в смисъл такъв - профила ти в един момент да те накара да кандидастваш с тези предмети, а не с някои други...още повече, ако кандидатстваш с предметите по профила винаги според мен има значение...приятелката ми учи в езикова гимназия и е решила просто ей така да иде и на изпита по английски, тъй като 5 години малко или много го е учила и са й влезли все някакви неща в главата от материала...nrggirl написа:не съм съвсем съгласна. вярно, че в голяма степен си зависи от човека, но и средата е много важна - да ти действа стимулиращо да се развиваш...ra4e^f написа:Честно да ви кажа няма почти никакво значение в каква гимназия си. Зависи от самия човек какво иска,какво го влече и интересува. Предполага се, че като съм профил математика и инф. знам повече от някой/я с история...да,ама не. Точно обратното. Та, исках да кажа, че си е строго индивидуално това с гимназийте и профилите.
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.
Щастливо безработна!!!
Щастливо безработна!!!
- everyday_
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
разглежай по-обстойно темитеПаган написа:Важно за темите по история в СУ
За СУ темата Движение за новобългарска просвета и култура ще бъде в краткия вариант, т.е. само просвета
ЗАБЕЛЕЖКА : ТОВА Е ИНФОРМАЦИЯ САМО ЗА СУ.ЗА ВТУ СИ ОСТАВАТ ТЕМИТЕ ОТ МИНАЛАТА ГОДИНА КАКТО СА СИ БИЛИ!!!
- everyday_
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
обърни се към Паган, въпреки че някой май го беше питал за това, откъде му е инфо-то и той не пожела да сподели...може и да се бъркам...според мен всичко трябва да се пише...неслучайно заглавието на темата е Движение за новобългарска просвета И култура през Възраждането
Защо може пък на изпита да се формулира темата само като Движение за новобългарска просвета през Възраждането. Тогава щещ не щеш само за просвета ще пишеш. Много трябва да се внимава точно каква ще е формулировкатаeveryday_ написа:според мен всичко трябва да се пише...неслучайно заглавието на темата е Движение за новобългарска просвета И култура през Възраждането
- everyday_
- Легендарен флуудър
- Обратна връзка:
напълно си права...според мен това е и причината част от 2-ките на изпитите да е в недоглеждането на заглавието на темата...още по-добре ако дадат само просветата, но не вървят ли по принцип в комплект?Trisha написа:Много трябва да се внимава точно каква ще е формулировката
- ra4e^f
- Форумно зомби
В СУ са на мнение,че така формулирани темите, т.е. в пълния си обем, не са най-удачни. Имам предвид, че за мен лично 99% ще дадат смао част от темата. Примерно за "Бг нац. револ. движение от края на 60-те до средата на 70-те год на 19в. ( 1869 - 1875) има още 3 варианта, които са мн по-възможни и приемливи за тях:
1. БНРД от края на 60-те до 70-те год на 19в. ( 1869 - 1874)
2. Създаване и дейност на БРЦК.
3. Любен Каравелов и В. Левски начело на БНРД.

- Johana Jotkova
- Драскач
- Обратна връзка:
Ахам, имаш право. Аз моите теми така съм си ги развивала - "на парчета".ra4e^f написа:В СУ са на мнение,че така формулирани темите, т.е. в пълния си обем, не са най-удачни. Имам предвид, че за мен лично 99% ще дадат смао част от темата. Примерно за "Бг нац. револ. движение от края на 60-те до средата на 70-те год на 19в. ( 1869 - 1875) има още 3 варианта, които са мн по-възможни и приемливи за тях:
It's better to have loved and lost than never to have loved at all.
http://www.pleven.bg/index.php
Здравейте всички кандидат-студенти!
Виждам колко активно всички обменяте информация и се изкуших и аз като бивш кандидат за СУ и настоящ студент да ви напиша моето мнение за изпита. Първо искам да ви кажа, че шансовете на всяка тема са равни и затова не пренебрегвайте никоя. Най-добре е да научите основните и най-важни моменти добре, за да може да се импровизира на изпита (ако се даде само част от тема!), защото все пак няма конкретни формулировки. Аз също мин.год. ходих на курс в СУ и темата за Априлското въстание ми беше любима, т.е. знаех я перфектно. Обаче се оказа, че част от увода, който ни бяха дали там не се вкл. в изискванията, които се казват в деня на изпита и съответно ми ги считат като отклонение. Изводът- даже тези от курса не знаят какви критерии за оценяване на темите ще се дадат на проверяващите!!! И друг парадокс- тия въпросни 15 теми не трябва да успокояват никого! От също много достоверен, проверен, вътрешен и т.н. източник знам, че темите НЕ СЕ знаят предварително! Те наистина се формулират в деня на изпита:) Поне в СУ!
Така че учене му е майката! Не пренебрегвайте нито една тема....
И не се стряскайте - доколкото виждам вие повечето доста добре се движите и няма начин да не научите всико! В крайна сметка това, което сега учите за 9-10 месеца, като студенти ще трябва да го подготвите по 1 предмет в рамките на сесията;) Трудното тепърва предстои.....
Виждам колко активно всички обменяте информация и се изкуших и аз като бивш кандидат за СУ и настоящ студент да ви напиша моето мнение за изпита. Първо искам да ви кажа, че шансовете на всяка тема са равни и затова не пренебрегвайте никоя. Най-добре е да научите основните и най-важни моменти добре, за да може да се импровизира на изпита (ако се даде само част от тема!), защото все пак няма конкретни формулировки. Аз също мин.год. ходих на курс в СУ и темата за Априлското въстание ми беше любима, т.е. знаех я перфектно. Обаче се оказа, че част от увода, който ни бяха дали там не се вкл. в изискванията, които се казват в деня на изпита и съответно ми ги считат като отклонение. Изводът- даже тези от курса не знаят какви критерии за оценяване на темите ще се дадат на проверяващите!!! И друг парадокс- тия въпросни 15 теми не трябва да успокояват никого! От също много достоверен, проверен, вътрешен и т.н. източник знам, че темите НЕ СЕ знаят предварително! Те наистина се формулират в деня на изпита:) Поне в СУ!
Така че учене му е майката! Не пренебрегвайте нито една тема....
И не се стряскайте - доколкото виждам вие повечето доста добре се движите и няма начин да не научите всико! В крайна сметка това, което сега учите за 9-10 месеца, като студенти ще трябва да го подготвите по 1 предмет в рамките на сесията;) Трудното тепърва предстои.....
Seeking love!
- Johana Jotkova
- Драскач
- Обратна връзка:
Да, ще трябва да го учим за една сесия, но и да изкараш двойка в университета, можеш да се явиш на поправка, а на КС изпити ако имаш 2, оставаш за др година. То това е проблемът на всички - да няма 2.
It's better to have loved and lost than never to have loved at all.