Всеки пети студент не посещава лекции и упражнения

Място за разпространение и коментар на различни новости за и в Софийския университет

Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia

Аватар
alhimikat
Летящите Пръсти
Обратна връзка:

Мнение от alhimikat »

Данните са от проучване в един от факултетите на Софийския университет.

Млади социолози са изготвили наръчник с решения на трудни ситуации по време на следването. Субективното оценяване, тромавата администрация и неработещите правилници-това според анкетираните студенти са най-честите проблеми в университетите.

Работното време на администрацията е 2 часа от 10 до 12 -това е приемното време за студенти и то само в понеделник и вторник. Другото е от 14 до 16 сряда и четвъртък, а петък не работят. Ако по това време си на лекции няма как да стане.

Студентите недоволстват и от липсата на правила.
Не се предполагат срокове за изпълнението на една услуга-1-2 седмици или за колко ще стане готов 1 документ. Според анкетираните често преподавателите оценяват субективно знанията им.

За всеки пети студент лекциите са губене на време. Във втори, трети и четвърти курс половината студенти работят и то повечето на пълен работен ден. Не си поставят за цел да ходят на лекции, а наваксват като четат вкъщи.

Според младежите правилниците на повечето университети ги поставят в пасивна позиция. Проучването показва, че и самите студенти не са активни. Не търсят информация за самата дисциплина, нито за преподавателя предварително, което говори лошо за самите студенти.

“Нашата цел е да идентифицираме тези студенти, които са активни и те да оказват влияние както върху учебния процес, така и да изискват от преподавателите повече”. Затова младите социолози са изготви наръчник с решения на трудни ситуации. Идеите си ще предложат на академичното ръководство.

Източник: bТВ
01-04-2006
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

гледах оня ден репортаж по телевизията по тоя въпрос... браво на тях, голямо откритие направиха! :twisted:
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Циндил-Пиндил
Легендарен флуудър

Мнение от Циндил-Пиндил »

Мухахахаа :twisted: :twisted:
Ми не влизайте и вие, ве... К'во завиждате сега :twisted: :lol:
mushroomhead
Легендарен флуудър

Мнение от mushroomhead »

Всеки 5ти ли...по бих повярвал на всеки 3ти или 2ри :wink:
Аватар
Vintersorg
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността/ Политически мениджмънт
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vintersorg »

И к'фо кат' не влизам?

Ако искате да знаете, познавам много хора, които нямат практическата нужда да присъстват целодневно на лекциите и това не им пречи да изкарват ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ на изпитите...Освен това да се насочват към магистратури и евентуални докторантури в бъдеще. Познавам такива!
Тук има и друг въпрос..Доколко си заслужава да стоиш 3-4 часа на лекция, в която преподавателят се чуди какво да ти наприказва за оставащото му време и постоянно си гледа часовника сред множество паузи от рода на... "А-а-а-а-ааа..." и "Та така...ъъъъъъ" :wink: :wink: :wink:
mushroomhead
Легендарен флуудър

Мнение от mushroomhead »

На които лекции може да не се присъства-по добре да се пропускат
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

Vintersorg написа:И к'фо кат' не влизам?
Ако искате да знаете, познавам много хора, които нямат практическата нужда да присъстват целодневно на лекциите и това не им пречи да изкарват ПЪЛНИ ШЕСТИЦИ на изпитите...Освен това да се насочват към магистратури и евентуални докторантури в бъдеще. Познавам такива!

Тук има и друг въпрос..Доколко си заслужава да стоиш 3-4 часа на лекция, в която преподавателят се чуди какво да ти наприказва за оставащото му време и постоянно си гледа часовника сред множество паузи от рода на... "А-а-а-а-ааа..." и "Та така...ъъъъъъ" :wink: :wink: :wink:

ми да, аз съм от тези:)...

шегата настрана, просто си зависи от лектора. не виждам никакъв смисъл да ходя на лекции, в които доцентът ми чете от собствения си учебник, извинявам се, ама така лекция и аз мога да водя... има и свестни разбира се, които наистина има смисъл да посещаваш и не дъвчат от десет години едно и също, но това се отсява с времето...
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Къде ги тея преподаватели, бе? При нас два пъти да не отидеш на нещо и после те гледат накриво като национален предател. Освен това - разни забележчици има .... :?
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
mushroomhead
Легендарен флуудър

Мнение от mushroomhead »

В коя специалност и факултет си?
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Е, арабистика съм, не сме 200 души да не могат да ни запомнят, ама все пак :evil:
No more turning away?
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Е, в правото като сме около 400 няма как да запомнят кой ходи и кой не...Благоприятно е за скътаване. :wink:
Е, това май не важи за ГП... :twisted:
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

ЕЕЕ, блажени сте , вие, големите курсове ... Ние пък сме 20 души - :oops: :oops: :evil: :evil: Ама всъщност при вас наистина ако не ходиш - ще го закъсаш здраво ... май ... :roll:
No more turning away?
Аватар
got
Легендарен флуудър

Мнение от got »

Да, бе да...Имам колеги, които не идват и се явяват направо на изпити, какво пък толкова изпускаш - има си учебници...
А при мен има един странен "закон"- преподаватели, при които почти не съм ходила на лекции- имам все хубави оценки. :D И обратно - където съм се скъсала от присъстване и учене - все кофти оценки... :roll: А тия, дето не са идвали" Шест имам"...
Аватар
Astral4o
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от Astral4o »

Ние сме около 35 човека и на лекции ходят не повече от 10-15 8) Не срещам непреодолими проблеми с изпитите :lol: :wink:
Astral in da house...
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

got написа:Да, бе да...Имам колеги, които не идват и се явяват направо на изпити, какво пък толкова изпускаш - има си учебници...
А при мен има един странен "закон"- преподаватели, при които почти не съм ходила на лекции- имам все хубави оценки. :D И обратно - където съм се скъсала от присъстване и учене - все кофти оценки... :roll: А тия, дето не са идвали" Шест имам"...
и аз общо взето съм така :roll: ... но при нас наистина рядко има смисъл да се ходи, защото има учебници и особено ако учебника го е писал този, който ти води лекциите, той се говори по собствения учебник и това е, дори не му остава време за всичко обикновено... така че просто е безсмислено...

Щастливо безработна!!!
Публикувай отговор

Обратно към “Новини”