КСК 2009 - Математика

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Re: КСК 2009 - Математика

Мнение от leia_loves_cats »

RadoRado написа:Поздрави на колегите от КН и от мен ;)
Миии добре дошъл и поздрави за избора ;)
RadoRado написа: CSF105I. Дискретни структури - туй чудо какво представлява ? Дано да не искат от нас да сме дискретни :)
Муахахахахахаха

"Дискретни Структури", "Езици, Автомати и Изчислимост" и "Дизайн и Анализ на Алгоритми" са трите the сериозни предмета по теоретична информатика, с които ще се сблъскате. Много са готини, само не се страхувайте от тях и всичко ще е наред.

Дискретната математика се занимава с дискретни (тоест прекъснати) множества. Изучава теория на множествата, комбинаторика, теория на графите... Такива весели неща. По ЕАИ ще ви сблъскат с понятия като регулярни и контекстно свободни езици и съответно Крайни Детерминирани и Недетерминирани Автомати и Стекови машини (автомати). Ще има и малко теория за машини на Тюринг, подгответе се - тежко е.

ДАА е еквивалента на ПРАНКА - ПРоектиране и АНализ на Компютърни Алгоритми - там е яко, ще борите динамично програмиране, рекурентни редици, оценка на сложности на алгоритми и други прекрасни неща.

МДД според мен добър източник на това КАКВО ще знаете като излезете е конспекта за Държавен Изпит, макар че ви е още малко да го гледате, но все пак се намира тук:
http://www.fmi.uni-sofia.bg/exams/drzha ... trni-nauki
Макар че пълния конспект е по-готин:
http://www.fmi.uni-sofia.bg/exams/drzha ... auki08.pdf
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
elfinka
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от elfinka »

bggashnik написа:Elfinka, аз съм ти написал, че там можеш да прочетеш кога да отидеш и да се запознаеш с тези две твои колежки :wink: Относно сайта на ФМИ, сигурна ли си, четам не пише за тези, които са редовно? :oops: Хвърли едно линкче да го погледна плс. В тази тема момичето изрично е написала, че е питала и са и отговорили. :cheers:
Дала съм в първия пост, но ето отново http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/r ... azpis1.pdf :wink: Благодаря ти, че се занимаваш с моя проблем :wink:
Не искам да пускам ръката ти...
Nebu
От дъжд на вятър
Специалност: Информатика
Курс: първи

Мнение от Nebu »

Ъъъъъъъ, тези въпросните изборни дисциплини... Я кажете правилно ли си мисля, че са разделени според, това кой курс най-рано можеш да ги запишеш ?
Алкохолът е враг на човека!!!
Господ е казал "Обичай враговете си!"
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

Nebu написа:Ъъъъъъъ, тези въпросните изборни дисциплини... Я кажете правилно ли си мисля, че са разделени според, това кой курс най-рано можеш да ги запишеш ?
По принцип - да. Всяка дисциплина има минимален курс, който трябва да си за да я запишеш. Тоест, ако е обявена за втори курс, можеш да я запишеш във втори, трети и четвърти, но не и в първи.

Има обаче дисциплини които са "само" за даден курс - такива например са практикумите, които е силно препоръчително да взимаш заедно с предмета по който е практикума - например практикум по УП, когато учиш УП :)
На тях пише "само <еди-кой-си> курс"
Nebu
От дъжд на вятър

Мнение от Nebu »

Мноооооооооооооооооооого благодаря :)
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

Nebu написа:Мноооооооооооооооооооого благодаря :)
Спокойно, изглежда сложно и объркано само на първо слушане. После пак е сложно и объркано, но когато навлезеш в средата е по-лесно да слалумираш покрай евентуалните проблеми :)
Nebu
От дъжд на вятър

Мнение от Nebu »

Тепърва ще разбера :) Важното е лудница да има :roll: :roll: :roll:
Аватар
Тодорът
Да живей словото
Специалност: Информационни системи
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Тодорът »

RadoRado...май всяка година ги редуват...ще разбереш на 1ви..
Аватар
lunatic_moon
Вазов
Специалност: Компютърни науки

Мнение от lunatic_moon »

leia_loves_cats написа:
Nebu написа:Ъъъъъъъ, тези въпросните изборни дисциплини... Я кажете правилно ли си мисля, че са разделени според, това кой курс най-рано можеш да ги запишеш ?
По принцип - да. Всяка дисциплина има минимален курс, който трябва да си за да я запишеш. Тоест, ако е обявена за втори курс, можеш да я запишеш във втори, трети и четвърти, но не и в първи.
Хм, не точно. Ако мислиш, че ще се справиш с материала, можеш да запишеш и някоя изборна, обявена за по-горните курсове. Примерно курсовете по Python и Ruby on Rails са обявени за студенти от трети курс нагоре, но доста колеги си ги взеха още в първи. Btw, курсът по Python беше доста полезен и забавен, лекторите са много готини млади хора (те водят и Руби на релси), а и паралелното изучаване на два езика и възможността за сравняването им много помагат.
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

lunatic_moon написа:
leia_loves_cats написа:
Хм, не точно. Ако мислиш, че ще се справиш с материала, можеш да запишеш и някоя изборна, обявена за по-горните курсове. Примерно курсовете по Python и Ruby on Rails са обявени за студенти от трети курс нагоре, но доста колеги си ги взеха още в първи. Btw, курсът по Python беше доста полезен и забавен, лекторите са много готини млади хора (те водят и Руби на релси), а и паралелното изучаване на два езика и възможността за сравняването им много помагат.
Питон и руби на релси са 2те изборни дисциплини, които 100% ще запиша още първия семестър/курс ;)
За първия курс, не вярвам увод в програмирането да е много натоварващо, а математиката си е математика ;) Както каза 1 приятел, който учи във ФМИ, когато му се похвалих, че съм приет :
"Честито ... скъсване по анализ I"
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

RadoRado написа:
lunatic_moon написа:
leia_loves_cats написа:
Питон и руби на релси са 2те изборни дисциплини, които 100% ще запиша още първия семестър/курс ;)
За първия курс, не вярвам увод в програмирането да е много натоварващо, а математиката си е математика ;) Както каза 1 приятел, който учи във ФМИ, когато му се похвалих, че съм приет :
"Честито ... скъсване по анализ I"
Аз тези коментари не ги уважавам мн мн, понеже все пак не можеш да съдиш за всеки ей така на общо основание. Да,фактече има дисциплини с много скъсани, но е факт, че по същите тези дисциплини има и много хора, които ги изкарват с флайинг калърс. Така че, отде да те знам тебе от кои ще си, че да ти честитя скъсване по каквото и да било. Може пък да се окажем от онези, умнИтИ ;)

Колкото до Руби и Пайтън, според мен човек трябва да е по-опитен за да ги посешава - за мен това са най-истинските университетски курсове - насочени по-скоро от работещи хора за работещи хора, показващи истински проблеми на хора както с опит, така и сжестока теоретична подготовка. Аз лично смятам, че колкото по-късно го посетиш, толкова повече ще откриеш в него.
Няма лошо обаче и той /те/ да го играят и "уводни" - тоест каквото научиш при тях после да си го припомняш през останалите 4 години. Но това е как и защо аз бих си съставила плана за изборни дисциплини ;)
Аватар
bggashnik
Пишеща машина

Мнение от bggashnik »

elfinka написа:
bggashnik написа:Elfinka, аз съм ти написал, че там можеш да прочетеш кога да отидеш и да се запознаеш с тези две твои колежки :wink: Относно сайта на ФМИ, сигурна ли си, четам не пише за тези, които са редовно? :oops: Хвърли едно линкче да го погледна плс. В тази тема момичето изрично е написала, че е питала и са и отговорили. :cheers:
Дала съм в първия пост, но ето отново http://www.fmi.uni-sofia.bg/education/r ... azpis1.pdf :wink: Благодаря ти, че се занимаваш с моя проблем :wink:
Във онзи пост момичето много ви е подвела, включително и мен. Но важното е, че след това се поправи и написа, че е по история. Така като гледам разписанието, си от 01.10. Хахаха, още от първия учебен ден от 8 сутринта до 7 вечерта :lol: :lol: Дупе да ви е яко :lol: Но предпогам е така за задочници. Ами мога да ти пожелая успех и да се представиш добре на очните :wink: :salute: :rr:
Компютърни науки I курс
Аватар
morfei
Форумно зомби

Мнение от morfei »

Благодаря ти, leia_loves_cats за полезната информация! :wink: Ако си запознат с теорията и имаш практика в информатика(или да го кажа по-точно си участвал в състезания по информатика) може ли да участваш в курсове за по-напреднали или нещо подобно и до кога се изчерпват знанията ти?Благодаря предварително!
Компютърни науки 1 курс
Аватар
RadoRado
Пишеща машина
Специалност: КН
Обратна връзка:

Мнение от RadoRado »

А и още един въпрос :
Стоят ли в крак преподавателите във ФМИ с новите технологии, които излизат ? Или си държат на старото ? ( Знам доста относителен въпрос е, но може да има някаква практика при тези неща )
Гейм Дизайн, Gamificiaton, Манипулация :) - http://game-craft.com/blog/
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

morfei написа:Благодаря ти, leia_loves_cats за полезната информация! :wink: Ако си запознат с теорията и имаш практика в информатика(или да го кажа по-точно си участвал в състезания по информатика) може ли да участваш в курсове за по-напреднали или нещо подобно и до кога се изчерпват знанията ти?Благодаря предварително!
Разбира се, но все пак теоретичните курсове няма да си никак излишни. Запознаването с теорията само може да ти е в полза, за да не тръгнеш наплашен към едно или друго нещо. И да не си кажеш "не, това няма научаване" още преди да си разбрал какво е "това". Аз самата съм подхождала по този начин и не виждам смисъл, но за съжаление някои неща са по-силни от мен ;)

Абе ще видите сами. Много зависи от конкретните преподаватели, много зависи и от колегите, с които ще сте заобиколени. :)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”