Студентска дилема СУ или УНСС

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
cannavaro
В началото бе словото

Re: Студентска дилема СУ или УНСС

Мнение от cannavaro »

gletcher написа: - баловете са по-високи, не защото хората са по-умни, а точно защото са по-ТЪПИ. Не може със 150 от 320 точки, на какъвто и да е тест, да се изкара оценка над 5. Смях!
- това, че може да влезеш икономика с литература за мен е простотия, защото материята, която се изучава няма нищо общо с кандидатстудентския ти изпит. Пък и да влезеш ти, с твоята литература, вместо някой, който наистина разбира от математика и икономика, е жалко и гадно.
- за работата съм съгласен и Манджа стрийт съм съглесен :)
- възможно е колегите да са по-готЯни
- това, че се завършва по-лесно, едва ли е плюс за университета, учудвам се, че го споменаваш
Не си ми схванал иронията май :)

УНСС е фирма, а не университет. Като започнеш от кандидатстването през обучението до завършването.

- можеш да кандидатстваш всичко с всичко. Приемат в икономически специалности с изпити по хуманитарни дисциплини, пълна пародия. Съответно естествено че кандидатите ще са много повече, даже се чудя как не са 2-3 пъти повече. В крайна сметка точно това е целта на УНСС с тестовете - бум от кандидати, всеки от които се ръси по минимум 50 лева за изпит (най-високата такса в БГ). Много приходи, хитро измислено :)

- начинът за оценяване е много стимулиращ също. Можеш да имаш 50 точки от 100 възможни и това да е равно на 6. Така гарантирано имаме доста отличници, а кой не иска да се изфука, че е изкарал 6. Доста хора се хвалят с отлични оценки в УНСС и като попиташ колко са изкарали в СУ разликата понякога е с единици надолу. Просто не можеш да пропуснеш да кандидатстваш в УНСС. Като следствие се получават и доста високи балове, които пред незапознатите са признак за престиж и повод за гордост.

- тестовете са измислени за максимум приходи и удобно оставят много вратички за надхитряне на системата. Можеш да наемеш дубльор, да се спекулира с продаване на отговорите предварително и т.н. Преписването е обидно лесно - пробвайте се да препишете тема по история на изпит в СУ и съответно да препишете а,б,в,г на тестовете в УНСС. Кое е по-лесно?

- фирменият подход продължава и след приема. Студентът Х е приет в УНСС икономика, но с изпит по история и съответно му е доста трудно. Следователно почва да търси различни подходи за вземане на изпитите. И тъй като в УНСС функционират пазарни принципи, а както знаем те гласят, че когато има търсене, то се появява и предлагане - ето как се зараждат корупционните практики (3 изпита в УНСС за двеста марки и едно прасе). За сравнение в СУ приемат икономика с изпит по математика, състоящ се от 10 задачи и задължително с доста труден изпит по чужд език, като двата изпита имат еднаква тежест при сформирането на бала. В УНСС езикът е само за някои специалности и всъщност няма голямо значение стига да си изкарал поне 3, тъй като е в съотношение 1:4 с теста.

- отделно да прибавим и чисто битовите предимства, поради които някои избират УНСС. Първо е по-доброто местоположение, по-готЯните колеги. УНСС се съчетава по-лесно с работа, тъй като почти всички специалности имат само 3 дни лекции и упражнения. Някои се записват и заради славата, че там се изкласва по-лесно заради гореспоменатият по-отворен фирмен подход.

В крайна сметка, ако си съвестен, можеш да научиш много и в СУ, и в УНСС или пък да не научиш нищо. Просто УНСС е с няколко идеи по-отворен към приемането и обучението на хора, които искат да завършат просто, за да имат диплома, както и към корупционните практики. Но това не означава, че там няма сериозни и отговорни студенти :)
gletcher
Постоянно присъствие

Мнение от gletcher »

Много добре казано ;)

И все пак забравих да добавя - СРАВНЕНИЕТО УНСС - СУ Е НЕВЪЗМОЖНО! Все едно да сравняване шампиона на България по волейбол и този по баскетбол :roll: Различни цели, различни ценности, различни идеали.
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

gletcher написа:Много добре казано ;)

И все пак забравих да добавя - СРАВНЕНИЕТО УНСС - СУ Е НЕВЪЗМОЖНО! Все едно да сравняване шампиона на България по волейбол и този по баскетбол :roll: Различни цели, различни ценности, различни идеали.
оффтопик: Този по волейбол има повече успехи, ама в последно време почна да се излага много, докато по баскетбол е по-добър от преди и има по-голямо бъдеще. :P :lol:

По темата: Университетите могат да се сравняват само спрямо дадено направление. Иначе не!

П.П. Може да съм пристрастен за баскетбола де да знам.. :lol: Че ги видим ко ще направят на европейското :bounce:
Компютърни науки 1 курс
Rehabilitator_
Пишете, о, братя

Мнение от Rehabilitator_ »

Бля-бля-Бля............простотия след простотия, база за сравнение няма не разбрахте ли? Пример: влезте в Ректората на УНСС и в този на СУ.........ха-ха-ха е СУ е пълна пародия, оглеждаш се да не би случайно нещо да се стовари на главата ти, всъщност в документите за записване трябва да има и застраховка живот.
Второ в СУ късат на изпитите и режат в оценките, за да си мислят хората, я колко е трудно там, но след като вече класирането е факт с тези ниски балове се оказва, че са влезли най-простичките, с оценка от изпит забележете 3,00 и се обявяват свободни места. Кога УНСС е обявил свободни места последните години, миналата година в СУ бяха около 700 :) :) :)
Трето в УНСС оценките били завишени, а какво да кажем за оценките на драгите журналисти например.Махнаха изпита им по БЕЛ, защото са с една дума неграмотни, а устния, ха-ха-ха още една пародия на изпит, май нямаше човек с по-малко от 5,00, а всъщност милия кандидат незнае, каква е разликата м/У БЪЛГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ И ЖУРНАЛИСТИКА, да го попита човек коя е Нушка Григорова няма да знае, камо ли с какво образование е Ани Салич и куп други наглед дребнави нещица.
Четвърто от УНСС не излизат "даскалчета" каквито са 70% от студентите на СУ, тъй че не търсете филология там
Пето по пътя на логиката в СУ не трябва да има медицина, хвалят се чета тук, че били единствените с практика в правителствена.........ха, МУ дори неще да чуе за тази да речем измислена болница, защо не се похвали с бази като Пирогов, ВМА, клиниките на ИСУЛ, Александровска и т.н и т.н
Шесто в УНСС били приемали с еди какъв си изпит, а къде е логиката да се приема философия например в СУ с изпит по биология, пълен смях.......
Седмо, вие знаете ли, че половината от преподавателите на СУ са и в УНСС, те се хвалят че УНСС давал повече, значи по пътя на логиката същите преподаватели искат рушвети, дам и какво се получава така некорумпираните даскали на СУ искат подкупи в УНСС, а дали не се получава същото и в СУ? "Вълкът козината си мени , но нрава не"

Това е само малка част от пародията на СУ.............очаквайте продължение :) :) :) :) :) :) :) :)
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки

Мнение от morfei »

Според мен, голяма част от мнението ти е безсмислена и необоснована. Не знам от какво е породено това чувство против СУ, но определено не е коректно. Изявил съм своето мнение по въпроса, няма да се повтарям.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
Ivo Penev
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Ivo Penev »

за правото обаче УНСС могат само да си мечтаят,това също е парадокс - в икономически ВУЗ право :!: (както и в Техническия в Русе).При все,че това е направено за пари - с цел да се привличат още студенти...По отншение на икономическите специалности - УНСС си имат тук своите достойнства.Обаче не е правилно да се говори за СУ като цяло кво било,що било...и в СУ има корупция,и там не всичко е идеално,но все пак СУ си остава едно ниво над всички!!!
memento mori
Rehabilitator_
Пишете, о, братя

Мнение от Rehabilitator_ »

Ivo Penev написа:за правото обаче УНСС могат само да си мечтаят,това също е парадокс - в икономически ВУЗ право :!: (както и в Техническия в Русе).При все,че това е направено за пари - с цел да се привличат още студенти...По отншение на икономическите специалности - УНСС си имат тук своите достойнства.Обаче не е правилно да се говори за СУ като цяло кво било,що било...и в СУ има корупция,и там не всичко е идеално,но все пак СУ си остава едно ниво над всички!!!
Да се привлечат студенти за пари, че ти да не мислиш, че СУ не обичка паричките и някой слабо го интересува от СУ дали от теб ще излезе добър филолог, правист или медик............ в голяма заблуда си, СУ си остава на едно ниво над всички поради две причини: 1.защото само ти така смяташ и 2.защото ти учиш там
Аватар
Jorkataa
Драскач
Специалност: Икономика на френски

Мнение от Jorkataa »

Ама вие за кво още умувате...Петя се произнесе по темата, по-добре направо да се затвори.
Скайп на група Дилема: grupa-dilema
Facebook: Група Дилема
Аватар
ericsson
От дъжд на вятър
Специалност: Медицина
Обратна връзка:

Мнение от ericsson »

Jorkataa написа:Ама вие за кво още умувате...Петя се произнесе по темата, по-добре направо да се затвори.
" да , така е ".Напълно съм съгласен,доверявам се на компетентното мнение на Петя,искам само да добавя,че образованието вече във всички университети като качество падна,все още МУ - тата държат що годе висок рейтинг,защото там наистина се учи доста.
Do to others as you would have them do to you.
Оmnia ergo quaecumque vultis ut faciant vobis homines et vos facite eis haec est enim lex et prophetae.
RA[sgB]
Да живей словото
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от RA[sgB] »

Rehabilitator_, aз пък не мога да разбера какво дириш ти тук във форума на СУ????????????Някой от нас случайно да влиза във форума на УНСС и да прави коментари,които биха подразнили повечето пишещи???Като за теб СУ е такъв и такъв, ни остави нас заблудените да си учим там,пък ти бъди там,където сметнеш за добре!
Аватар
Ivo Penev
Легендарен флуудър
Специалност: право
Обратна връзка:

Мнение от Ivo Penev »

RA[sgB] написа:Rehabilitator_, aз пък не мога да разбера какво дириш ти тук във форума на СУ????????????Някой от нас случайно да влиза във форума на УНСС и да прави коментари,които биха подразнили повечето пишещи???Като за теб СУ е такъв и такъв. ни остави нас заблудените да си учим там,пък ти бъди там,където сметнеш за добре!
напълно съгласен,не искам просто да се занимавам повече да отговарям на такива коментари срещу СУ
memento mori
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Rehabilitator_ написа:... и някой слабо го интересува от СУ дали от теб ще излезе добър филолог, правист или медик............
Моите преподаватели и по-голямата част от преподавателите в СУ ги интересува много живо дали от теб ще излезе добър специалист. Обаче мен хич не ме интересува, че някой някъде се облагодетелства и печели парички от моето присъствие там при положение, че аз получавам толкова много от този университет, а от мен никога никой преподавател не е поискал пари по какъвто и да е начин... Плащам си мизерната (буквално) семестриална такса и съм доволна.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

За УНСС едно нещо - след изключително скудоумната практика на приемане на "направления", която въведоха, се получи следното нещо: човек влиза там и първите му две години се състоят от лекции и упражнения два-три дни седмично. На лекциите двеста човека, на упражненията - трийсет. Лекция, естествено, е нещо, в което си решаваш судокуто от безплатния вестник, докато преподавателят дъвче локуми.
А я си представете с тия два-три дни лекции в седмицата какви подготвени икономисти получава България.
Контакт с преподавателя - това е фундаментално важно, ако искаш да разбираш материята. В моя курс сме 14 човека и мога на всяка лекция и на всяко упражнения да си говоря с даскала и да си обсъждаме разни неща от материала. А студентите в УНСС си говорят с лектора за пръв път на изпита си. И после ми разправят, че в СУ не се интересували от теб, а в УНСС се интересували.
Разбира се, в много западни университети има прием по направления, но там тенденцията е да се формират малки групи, в които да се работи практически...
За изпитите за приемане - тест формата прави възможността за преписване огромна. Двама мои съученици, който влязоха с отлични оценки, не знаеха почти нищо, но се явиха на абсолютно всички изпити. На повечето имаха двойки, на един-два четворки и на един - почти пълна шестица. Без коментар. Без коментар и в това, че в УНСС те приемат без да те видят как си написал един ред, знаеш ли български език изобщо. А това за специалности като право е доста важно...
Че материалната база в СУ е лоша - лоша е. Но все пак СУ е доста по-широко понятие и ако искаш да сравняваш СУ и УНСС по този критерий, иди в Стопанския факултет на СУ. А и има отделни специалности и факултети и тук, които могат да са
що-годе доволни. Както и да е, не отричам, че по този параграф и по параграф администрация УНСС е напред, но това е доста по-маловажно.
Лично на мен материалната база си ми е у нас - имам речници, книжни и на компютъра, специалността ми пък си има прекрасна библиотека в Ректората.
По въпроса за това, че от СУ излизали филолози - даскали, мога да ти кажа само едно нещо - човек е такъв, какъвто сам се направи. Да тръгна сега да ти обяснявам каква е нуждата от хора с хуманитарни специалности, ще бъде абсурдно. Ако човек е кадърен и иска да изкарва много пари, може да го направи с много видове специалност, не само с икономика. А самата идея за това, колко велики и единствено заслужаващи внимание специалности са "тия, в които има кинти", става все по-разпространена и се дължи на това, че новото поколение е все по-запълнено от кретенизирани дебили като пишещия тук УНСС-индивид, които не са чели и пет книги през живота си и в главите им се въртят стандартни неща като пачки, коли и жени и на ниво духовни потребности не стигат по-далеч от кравите, дето ги пасат бабите им. Да не говорим, че такива хора си нямат елементарна представа за това, че човек може да изкарва много пари и без да е стъпвал във ВУЗ.

досега в СУ не са разкривали схема за купуване на изпити, която да обхваща както кандидат-студентски, така и студентски изпити, м? :lol:
Едит: Свободни места в СУ има в специалности като физика и философия, за които никой вече в България не дава пет пари, по причина че повечето млади хора са тотално изтъпели и интересите им са към собствените им стомах, бицепс и полови органи, както вече споменах. А на изпитите режат, понеже трябва да учиш. Нормално е, все пак имаме лекции и упражнения 4-5 дни в седмицата.
И за финал - всеки знае, че от що-годе престижните софийски вузове (УАСГ, МУ, СУ, ТУ, УНСС), УНСС е този, в който се учи най-малко. Нямам какво повече да добавя.
едит 2: и да, вярно, че и в СУ, ако учиш право, няма да имаш много контакт с преподавателя, но самата идея за сравнение на СУ и УНСС е малко странна предвид различната им насоченост, така че... ;р
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

И на мен ми прави впечатление все по-меркантилното отношение на младите хора към образованието. Всъщност има две огромни групи - едните са тези, които искат да учат "там нещо" и да имат диплома. Другите са тези, които се бутат за "престижни" специалности и в главите им се въртят само пачки, коли, къщи, яхти и всякакви подобни материални блага. То вярно, че в България единици успяват да се уредят с нормално жизнено равнище, но за мен лично това не е достатъчно добра причина обществото да преобръща ценностите си в полза само и единствено на материалното. Да учиш нещо само защото е "престижно и има реализация"... такива изказвания предизвикват дълбоко съжаление у мен. А най-тъжното всъщност е, че ако учиш нещо, защото ти е приятно, инетресно и имаш хъс да работиш именно в тази област, дори и да не е за 4-цифрена сума, гледат на теб като на някакъв баламурник, който нищо не разбира и най-вероятно не са го приели право и "завижда". Мисленето на младите хора става все по-плитко. Което е ужасно тъжно.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
gletcher
Постоянно присъствие

Мнение от gletcher »

Съгласен съм с всяка дума от 39-те последни реда
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”