empera написа:.....Таааа интересувам се на какво ниво се учи финския и ако някой го учи да даде малко повече подробности.
Aз не уча унгарска филология, но уча фински и съм поразпитал насам-натам за нивото на което се учи в СУ. Вероятно вече знаеш, че фински се преподава единствено в Унгарска филология и Скандинавистика. Самата дисциплина е 2 семестъра и преобладаващото мнение е, че няма смисъл да я записваш. Финският е доста сложен език и според мен е невъзможно да го научиш добре за толква кратко време. Вярно е, че с унгарския са в една езикова група и това евентуално би ти помогнало да го научиш по-лесно. Не съм запознат с унгарския, но не мисля че са прекалено близки един до друг. Слушал съм известно време финска реч и като си пусна нещо на унгарски в youtube усещам прилики, но според мен има доста различия между двата езика. Бих ги определил като италиански и испански. Все пак, не съм толква компетентен де. Просто изказвам мнението си.
Но мисля, че е добра идея да си помислиш малко дали наистина желаеш тази специалност. Ако я пишеш само заради финския, може и да съжаляваш после. Не забравяй, че стига да имаш желание, винаги можеш да си учиш който си искаш език. Аз лично го правя и дори така ми харесва повече, защото сам си определям темпото, с което уча.