УНГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ

Подфорум към Факултета по класически и нови филологии

Модератор: Don Horhe

Публикувай отговор
Аватар
wetdread
В началото бе словото
Специалност: Туризъм
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: УНГАРСКА ФИЛОЛОГИЯ

Мнение от wetdread »

Здравейте!
Тази година съм кандидат-студентка и се колебая дали да пиша Унгарска филология като 1-во желание. Може ли да споделите някакви отзиви относно учебния процес, преподавателите и евентуалната реализация след завършването на тази специалност ?
Благодаря предварително :D
Намери си работа, която ти харесва и никога няма да ти се налага да работиш..
Аватар
empera
В началото бе словото

Мнение от empera »

Аз също ще запиша унгарска филология като първо желание и като разглеждах учебния план за бакалавър видях,че има възможност за учене на фински език като факултатив(като цяло това е причината да я напиша като първо желание специалността :mrgreen: ).....Таааа интересувам се на какво ниво се учи финския и ако някой го учи да даде малко повече подробности.Някъде из нета като се рових за инфо за унгарския пишеше,че с финския са от една езикова група и даже имали сходни корени на думите.Колкото до унгарския,вижда ми се доста интересен език и с удоволствие ще го уча :)
Kira
От дъжд на вятър

Мнение от Kira »

http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewtop ... =4&t=12810

Информация за лекциите- свържи се с някои хората, писали там. Предполагам, че ще ти дадат много по-точни детайли за финския :)
Аватар
Santa_Baby
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Santa_Baby »

и мен ме интересува има ли някаква реализация с унгарска филология?
определено ще ми е интересно да изучавам езика,но има ли смисъл в днешно време,въобще търсят ли се подобни кадри???или по-добрият вариан е да уча политически науки в УНСС,какво ще ме посъветвате?
Аватар
Master_of_Sin
Живее, за да пише
Специалност: Унгарска филология
Курс: първи

Мнение от Master_of_Sin »

Тази специалност ми е наистина интересна. още повече, че има вариант да си изучава и фински.. това ми харесва.. не ми е първо желание, но все пак е сред челната 10-ка и е много вероятно именно това да ме приемат на първо класиране..и ако стане така няма да се колебая да я запиша! на 4-ти август ще се разбере всичко - вече нямам търпение!
I'll send you to your maker

I'll send you to your death

Death, nicely crucified...

Death, heads on stakes!
Аватар
arthaz
Драскач
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от arthaz »

empera написа:.....Таааа интересувам се на какво ниво се учи финския и ако някой го учи да даде малко повече подробности.
Aз не уча унгарска филология, но уча фински и съм поразпитал насам-натам за нивото на което се учи в СУ. Вероятно вече знаеш, че фински се преподава единствено в Унгарска филология и Скандинавистика. Самата дисциплина е 2 семестъра и преобладаващото мнение е, че няма смисъл да я записваш. Финският е доста сложен език и според мен е невъзможно да го научиш добре за толква кратко време. Вярно е, че с унгарския са в една езикова група и това евентуално би ти помогнало да го научиш по-лесно. Не съм запознат с унгарския, но не мисля че са прекалено близки един до друг. Слушал съм известно време финска реч и като си пусна нещо на унгарски в youtube усещам прилики, но според мен има доста различия между двата езика. Бих ги определил като италиански и испански. Все пак, не съм толква компетентен де. Просто изказвам мнението си.
Но мисля, че е добра идея да си помислиш малко дали наистина желаеш тази специалност. Ако я пишеш само заради финския, може и да съжаляваш после. Не забравяй, че стига да имаш желание, винаги можеш да си учиш който си искаш език. Аз лично го правя и дори така ми харесва повече, защото сам си определям темпото, с което уча. :)
Elämää täytyy rakastaa ^^
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Santa_Baby написа:и мен ме интересува има ли някаква реализация с унгарска филология?
определено ще ми е интересно да изучавам езика,но има ли смисъл в днешно време,въобще търсят ли се подобни кадри???или по-добрият вариан е да уча политически науки в УНСС,какво ще ме посъветвате?
Реализацията човек сам си я постига. Ако е кадърен, може и с основно образование да се реализира.
Иначе бягай към унгарска... в момента из българските университети е пълно с хора, които учат политически науки и се упражняват да разтягат локуми. :wink:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Santa_Baby
В началото бе словото

Мнение от Santa_Baby »

ако запиша унгарска филология,после каква магистратура мога да карам?
и какво мога да работя?
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Китаистика

Мнение от muligan-cho »

Сяква магистратура можеш да караш, а можеш да работиш като полицайка, може и като министър... :bounce:
Аватар
Santa_Baby
В началото бе словото

Мнение от Santa_Baby »

muligan-cho написа:Сяква магистратура можеш да караш, а можеш да работиш като полицайка, може и като министър... :bounce:
:alien: направо ме убивате
Аватар
Santa_Baby
В началото бе словото

Мнение от Santa_Baby »

аз ви питам сериозно
Аватар
Тединкъъъ
Пишете, о, братя
Специалност: Славянска филология
Курс: трети
Обратна връзка:

Мнение от Тединкъъъ »

Според мен знаенето на какъв да е чужд език,особено рядък като унгарския,никога не е излишно :) Убедена съм,че унгаристи все някъде се търсят,и най-вероятно им се предлага никак нелоша заплата...даже доста,доста добра... Все пак Унгария си е стабилна държава,няма как да няма фирми,които имат връзки там.Но всичко си зависи от човека, разбира се ;)
Какво можеш да учиш като магистратура? Всичко хуманитарно,което се сетиш.Включително и политически науки ;)
Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Абе нека да дойде пак социализъма, та да знаеш, че като завършиш унгарска филология (примерно), бай Тошо ще те комадирова някъде и няма да му мислиш. Пък то сега едни реализации, ама аз какво ще работя, ама като завърша това, ама какъв става човек като завърши филология - учител ли... :flower:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Китаистика

Мнение от muligan-cho »

Е, някои се сещат незнайно как, че и преводач бива да си... :bounce:
Аватар
Santa_Baby
В началото бе словото

Мнение от Santa_Baby »

muligan-cho написа:Е, някои се сещат незнайно как, че и преводач бива да си... :bounce:
бива,бива.....колко да бива :connie_23:
Публикувай отговор

Обратно към “ФКНФ”