А това за административните услуги...
Държавна поръчка
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
- Курс: втори
Re: Държавна поръчка
абе не бе, аз не казвам, че ме мами (не казвам и че не го прави, но не и в тоя случай). Не твърдя, че трябва да ми поема цялото обучение, а питах дали държавна поръчка не значи, че тя ще ти го поеме. Отговорът е повече от очевидно "не", значи ок. Тва исках да питам.
- leia_loves_cats
- Да живей словото
- Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
- Курс: друг
Значи, че ти дава субсидия, тоест помага ти да си го платиш.muligan-cho написа:абе не бе, аз не казвам, че ме мами (не казвам и че не го прави, но не и в тоя случай). Не твърдя, че трябва да ми поема цялото обучение, а питах дали държавна поръчка не значи, че тя ще ти го поеме. Отговорът е повече от очевидно "не", значи ок. Тва исках да питам.
Приеми, че различните специалности струват различно и е по-честно държавата на всички да поема равна сума, и да оставя кандидатите за по-скъпите специалности да плащат повече. Моята специалност например беше близо два пъти по-скъпа от средното, но аз съм преценила, че това искам и по-високата такса не ме плаши.
А се нарича така, защото университета е убедил държавата, че от такива специалисти има нужда и те трябва да се поощряват финансово, защото просто от тях има нужда.
Затова държавата поръчва на университета, да си осигури преподаватели и база за обучението им, като поема и част от таксата за обучение.
На мен ми се струва честно и коректно
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... 
- muligan-cho
На фона на това, че преди не се е плащало, на мен не ми се струва коректно...
- leia_loves_cats
- Да живей словото
Е то преди и са режели глави, ако твърдиш, че земята е кръгла.muligan-cho написа:На фона на това, че преди не се е плащало, на мен не ми се струва коректно...
Не ми се струва да се сравняват парче по парче кое кога какво е било.
Или ще гледаме цялостната картина и ще направим цялостен анализ на всички плюсове и минуси (и обстоятелства) и на двете, или само ще си чешем пръстите по клавиатурите
- muligan-cho
- leia_loves_cats
- Да живей словото
Е, аз твърдя, че са мръднали. Но все пак уча в готин факултет, в който само за справка, когато една люта зима преди около 2-3 години спряха парното на целия университет - всички сгради + общежития, абе цялата база, с колегите ми ходехме нон-стоп по лекции, защото във ФМИ за секунда не паднаха температурите.muligan-cho написа:и какъв плюс е това от безплатно да стане платено, а материалната база и начинът на преподаване да не са мръднали?
Освен това е пълно с умни и знаещи хора, около 120 изборни дисциплини на семестър, много от които се занимават със съвременни технологии, да добавим, че и преподаващите са опитни хора, споделящи реален опит....
Пак има накъде да се развива като база, но определено е по-добре от преди 10 години, когато в целия факултет е имало достатъчно парчета от компютри, за да се сглоби само един с що-годе приемливи параметри (по разкази и спомени на хора, учили тогава).
За другите специалности/катедри/факултети не мога нищо да кажа
- muligan-cho
Не бе, шото ми се стори, че говориш за плюсове и минуси на цялото обучение в университета и ми се стори като да познаваш всичките му сгради и така... както и да е.
Тая тема е за заключване.
- leia_loves_cats
- Да живей словото
Рече и отсече.muligan-cho написа:Не бе, шото ми се стори, че говориш за плюсове и минуси на цялото обучение в университета и ми се стори като да познаваш всичките му сгради и така... както и да е.
Защо, може и друг да се включи и да я завърти в друга посока.
Това че ти и аз трябва просто да спрем да я флудим и отвличане, не значи, че сме единствените, които имат какво да кажат по нея и като ни се изчерпи каквото имаме да казваме - "ЗАК-ЛЮЧ-ВАЙ" ....
Както и да е.
- muligan-cho
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Ясно ми е понятието и знам как в други държави, ако влезеш по държавна поръчка, ти се поема цялото обучение, но както вече по-информирани от нас поясниха, системата в БГ е малко странна. За повече информация прочети по-горе.Бeтон написа:svetlio.varna написа:Хмм... Понятието ми е ясно, но ме интересува има ли все още такова животно в СУ и за кои специалности?![]()
![]()
![]()
![]()
Е, значи понятието не ти е ясно.
- aciana
- От дъжд на вятър
- Специалност: Английска филология
- Курс: първи
Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.
Just washing it aside аll of the helplessness inside.
Pretending I don't feel misplaced.
It's so much simpler than change.
It's easier to run replacing this pain with something numb.
It's so much easier to go than face all this pain here all alone.
Pretending I don't feel misplaced.
It's so much simpler than change.
It's easier to run replacing this pain with something numb.
It's so much easier to go than face all this pain here all alone.
-
svetlio.varna
- Легендарен флуудър
- Специалност: Право
Подкрепямaciana написа:Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.
- muligan-cho
aciana написа:Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.
Писането цветно е забранено.
Държавата ще поеме невъобразимо оляма сума за обучението на всичките висшисти, които сме се наредили тук, а няма да поеме и още малкото, което остава.. нелогично ми се струва... (не казвам, че вината е твоя, че тука някви хора го приемат мн навътре, просто споделям мнение).
- leia_loves_cats
- Да живей словото
Добре защо просто не си го кажеш, че ти се струва нечестно изобщо да плащаш, а искаш държавата всичко да ти поема, както в гимназията?muligan-cho написа:aciana написа:Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.
Държавата ще поеме невъобразимо оляма сума за обучението на всичките висшисти, които сме се наредили тук, а няма да поеме и още малкото, което остава.. нелогично ми се струва... (не казвам, че вината е твоя, че тука някви хора го приемат мн навътре, просто споделям мнение).
- kori
- Постоянно присъствие
- Специалност: журналистика
- Обратна връзка:
274 200 студенти за 08/09 * 100 лева на семестър (тва е доста по-ниско от реалната средна такса, но хей, тук явно говорим глупости) = 27 милиона и половина на семестър. не е малко. няма какво да се обсъждат подобни безумия, не говорим за пет лева и не говорим за съединените щати.muligan-cho написа:aciana написа:Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.