Държавна поръчка

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури
Специалност: Китаистика
Курс: втори

Re: Държавна поръчка

Мнение от muligan-cho »

абе не бе, аз не казвам, че ме мами (не казвам и че не го прави, но не и в тоя случай). Не твърдя, че трябва да ми поема цялото обучение, а питах дали държавна поръчка не значи, че тя ще ти го поеме. Отговорът е повече от очевидно "не", значи ок. Тва исках да питам.

А това за административните услуги... :alien:
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

muligan-cho написа:абе не бе, аз не казвам, че ме мами (не казвам и че не го прави, но не и в тоя случай). Не твърдя, че трябва да ми поема цялото обучение, а питах дали държавна поръчка не значи, че тя ще ти го поеме. Отговорът е повече от очевидно "не", значи ок. Тва исках да питам.

А това за административните услуги... :alien:
Значи, че ти дава субсидия, тоест помага ти да си го платиш.
Приеми, че различните специалности струват различно и е по-честно държавата на всички да поема равна сума, и да оставя кандидатите за по-скъпите специалности да плащат повече. Моята специалност например беше близо два пъти по-скъпа от средното, но аз съм преценила, че това искам и по-високата такса не ме плаши.

А се нарича така, защото университета е убедил държавата, че от такива специалисти има нужда и те трябва да се поощряват финансово, защото просто от тях има нужда.
Затова държавата поръчва на университета, да си осигури преподаватели и база за обучението им, като поема и част от таксата за обучение.

На мен ми се струва честно и коректно ;)
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

На фона на това, че преди не се е плащало, на мен не ми се струва коректно...
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

muligan-cho написа:На фона на това, че преди не се е плащало, на мен не ми се струва коректно...
Е то преди и са режели глави, ако твърдиш, че земята е кръгла.
Не ми се струва да се сравняват парче по парче кое кога какво е било.
Или ще гледаме цялостната картина и ще направим цялостен анализ на всички плюсове и минуси (и обстоятелства) и на двете, или само ще си чешем пръстите по клавиатурите ;)
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

:cyclopsani: и какъв плюс е това от безплатно да стане платено, а материалната база и начинът на преподаване да не са мръднали?
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

muligan-cho написа::cyclopsani: и какъв плюс е това от безплатно да стане платено, а материалната база и начинът на преподаване да не са мръднали?
Е, аз твърдя, че са мръднали. Но все пак уча в готин факултет, в който само за справка, когато една люта зима преди около 2-3 години спряха парното на целия университет - всички сгради + общежития, абе цялата база, с колегите ми ходехме нон-стоп по лекции, защото във ФМИ за секунда не паднаха температурите.

Освен това е пълно с умни и знаещи хора, около 120 изборни дисциплини на семестър, много от които се занимават със съвременни технологии, да добавим, че и преподаващите са опитни хора, споделящи реален опит....

Пак има накъде да се развива като база, но определено е по-добре от преди 10 години, когато в целия факултет е имало достатъчно парчета от компютри, за да се сглоби само един с що-годе приемливи параметри (по разкази и спомени на хора, учили тогава).

За другите специалности/катедри/факултети не мога нищо да кажа ;)
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

Не бе, шото ми се стори, че говориш за плюсове и минуси на цялото обучение в университета и ми се стори като да познаваш всичките му сгради и така... както и да е.
Тая тема е за заключване.
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

muligan-cho написа:Не бе, шото ми се стори, че говориш за плюсове и минуси на цялото обучение в университета и ми се стори като да познаваш всичките му сгради и така... както и да е.
Тая тема е за заключване.
Рече и отсече.
Защо, може и друг да се включи и да я завърти в друга посока.
Това че ти и аз трябва просто да спрем да я флудим и отвличане, не значи, че сме единствените, които имат какво да кажат по нея и като ни се изчерпи каквото имаме да казваме - "ЗАК-ЛЮЧ-ВАЙ" ....

Както и да е.
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

:rr: изявявам се като тартор, затова така сметнах :rr:
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Бeтон написа:
svetlio.varna написа:Хмм... Понятието ми е ясно, но ме интересува има ли все още такова животно в СУ и за кои специалности?
:shock: :shock: :shock: :shock:
Е, значи понятието не ти е ясно.
Ясно ми е понятието и знам как в други държави, ако влезеш по държавна поръчка, ти се поема цялото обучение, но както вече по-информирани от нас поясниха, системата в БГ е малко странна. За повече информация прочети по-горе.
Facebook
Изображение
Аватар
aciana
От дъжд на вятър
Специалност: Английска филология
Курс: първи

Мнение от aciana »

Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.
Just washing it aside аll of the helplessness inside.
Pretending I don't feel misplaced.
It's so much simpler than change.
It's easier to run replacing this pain with something numb.
It's so much easier to go than face all this pain here all alone.
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право

Мнение от svetlio.varna »

aciana написа:Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.
Подкрепям :salute: :rr:
Facebook
Изображение
Аватар
muligan-cho
Танцуващия с клавиатури

Мнение от muligan-cho »

aciana написа:Предполагам, че ако стария принцип за държавна поръчка беше в сила, обрзованието щеше да е изцяло безплатно, но за по-малък брой новоприети. Тоест, сега образованието не е напълно безплатно, но абсолютно всички студенти (без чуждестранните) плащаме сравнително ниски такси. В този смисъл смятам, че това положение е далеч по-добро.

Писането цветно е забранено.

Държавата ще поеме невъобразимо оляма сума за обучението на всичките висшисти, които сме се наредили тук, а няма да поеме и още малкото, което остава.. нелогично ми се струва... (не казвам, че вината е твоя, че тука някви хора го приемат мн навътре, просто споделям мнение).
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

muligan-cho написа:

Държавата ще поеме невъобразимо оляма сума за обучението на всичките висшисти, които сме се наредили тук, а няма да поеме и още малкото, което остава.. нелогично ми се струва... (не казвам, че вината е твоя, че тука някви хора го приемат мн навътре, просто споделям мнение).
Добре защо просто не си го кажеш, че ти се струва нечестно изобщо да плащаш, а искаш държавата всичко да ти поема, както в гимназията?
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Обратна връзка:

Мнение от kori »

muligan-cho написа:

274 200 студенти за 08/09 * 100 лева на семестър (тва е доста по-ниско от реалната средна такса, но хей, тук явно говорим глупости) = 27 милиона и половина на семестър. не е малко. няма какво да се обсъждат подобни безумия, не говорим за пет лева и не говорим за съединените щати.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”