Арабистика 2009-2010
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
- rachmaninoff
- В началото бе словото
- Специалност: Арабистика
- Курс: трети
Re: Арабистика 2009-2010
Писал съм арабистика на 1. място
Ще изчакам класирането, пък после ще му мисля 
إن أحلام الذين ينامون على الريش ليست أجمل من أحلام الذين ينامون على الأرض
- muligan-cho
- Танцуващия с клавиатури
- Специалност: Китаистика
- Курс: втори
Аз не казвам, че не са прави, не ме разбирайте погрешно (аз не съм писал арабистика на първо място, но е подобна ситуацията, предполагам, ако не при всички, то поне при повече от половината от филологиите в ЦИЕК (да не звуча като спец, просто предполагам)). Имах предвид, че това ми го казваха и когато бях на подготвителен за изпитите курс към даскало, това ми го казваха и като бях 8. клас в даскало, сега ми го казват и като ще съм в университета. По-добре е да се опита, след като се има такова желание, пък после дори да се кандидатства на ново, за да не стане така, че да се съжалява цял живот, че не е опитано. По-добре е една година, при всички уговорки, че все пак говорим за хора, които знаят какво искат и имат огромно желание, а не хора, които през всичките си 12 години са учили 1 език (най-често английски, който не е най-подходящият пример за учене на език) и нямат понятие от никакъв друг.
Успех на всички, 4-ти наближава, стискаме зъби! ( и палци)
Успех на всички, 4-ти наближава, стискаме зъби! ( и палци)
То желанието е хубаво нещо, но има много хора, които не знаят какво точно са си пожелали. След това идват хората, които въобще си нямат и представа, защо са писали съответната специалност - кой, защото е престижна, кой, защото звучи "екзотично" да кажеш, че учиш източен език, кой заради родители. От там идва проблема. Ако беше само учене на език - хубаво (макар че арабският е сигурно по-кофти от корейския и китайския взети заедно).
Въпроса е, че се учат и много други неща, а да не говорим и че дадената култура ако не ти допадне, много по-трудно става ученето. И това не е само за Арабистика... китаистите от миналата година от 5 момчета имаше само двама, които стъпваха на лекции и тн. За момичетата не знам каква точно беше бройката, но и там някои се озорваха. Не е за всеки работа това.
Аз кореистиката си я карах значително лежерно след първия месец.
Но това може и да си е до човека, защото и нашите редици пооредяха, макар и не поради прекалено труден/обемен за усвояване материал. 
Аз кореистиката си я карах значително лежерно след първия месец.
- Adichka
- В началото бе словото
- Курс: първи
Когато заявих, че искам да уча арабистика, всички ми казаха, че не съм наред с главата- защо да не уча славянска или френска, някъде, където ще си щракам с пръсти..Но това хич не е интересно.
Да ви кажа, в момента се чувствам като 40 годишна, вървя си във коловоза и не правя нищо, че да кривна малко, а толкова имам нужда- от нещо ново, всепоглъщащо и отдалечаващо ме от факта, че почти всички на които държа, заминават.Нещо, което да ми отвори нови врати към светове, за които само съм чувала, нещо, което да ме омае до такава степен, че да не ме интересува дали ще трябва да уча денонощно, или не.Пък и в крайна сметка, не уча "за шеф" , а всеки черноработник трябва бая да се изпоти по пътя към постигането на нещо-си.Така като се замисля, май нищо не съм получавала наготово, все съм се борила, но това му е хубавото, не се плаша.
Както казаха преди мен, не трябва да се обръщаме назад при всяка трудност.Пробваш, ако не стане- не е краят на света
Да ви кажа, в момента се чувствам като 40 годишна, вървя си във коловоза и не правя нищо, че да кривна малко, а толкова имам нужда- от нещо ново, всепоглъщащо и отдалечаващо ме от факта, че почти всички на които държа, заминават.Нещо, което да ми отвори нови врати към светове, за които само съм чувала, нещо, което да ме омае до такава степен, че да не ме интересува дали ще трябва да уча денонощно, или не.Пък и в крайна сметка, не уча "за шеф" , а всеки черноработник трябва бая да се изпоти по пътя към постигането на нещо-си.Така като се замисля, май нищо не съм получавала наготово, все съм се борила, но това му е хубавото, не се плаша.
Както казаха преди мен, не трябва да се обръщаме назад при всяка трудност.Пробваш, ако не стане- не е краят на света
Anyone who says you can't see a thought simply doesn't know art.
- kori
- Постоянно присъствие
- Специалност: журналистика
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
ей тука ще копирам квото съм написал на елмонито:
на първия ден от предварителния курс ни беше казано, цитирам: "това, което ще учим ние за една година, в нормалните държави като австрия или едикъде си го учат по 3-4-5 години." и оттам нататък се почва.
за една седмица взимате азбуката и първите стотина думи, след това почват нормалните уроци. всеки урок от учебника се взима за една седмица и съдържа нова граматика, нови думи (първоначално под сто на урок, към края до 200), нов текст (в който има граматиката и думите, нали) който общо взето се учи наизуст ии това е. упражненията след началния курс са разделени на четене/разговор, писане и граматика - и трите при различни учители и съответно по различен брой часове на седмица.
като цяло самият език е лесен, НО фактът, че е напълно непознат и че е идеално странен, и интензивността, с която се преподава в су, допринасят за много висок процент повтарящи първата година или направо прекъснали (като мен). във факултета се носят легенди за жена, която от 17 години не може да си вземе държавния изпит (по-скоро не е истина, но знае ли човек)
филологиите нямат задължителен спорт, няма и заверки. заверките са нещо като отсъствията в гимназията, т.е. можеш да не ходиш на лекции цяла година, номерът е да си вземеш изпита накрая. естествено, това с арабския е невъзможно. изпуснеш ли две седмици, забрави.
другите предмети са: през първия семестър теория на литературата и езикознание. теория на литературата на мен ми беше изключително интересно, като за това са виновни най-вече преподавателите, двама млади и нахъсани пичове -тодор христов и дарин тенев - които заразяват с ентусиазъм и ерудиция. езикознанието е по-скоро смотана работа.
втория семестър има странознание, древни семитски езици, още един предмет по избор (примерно история на древен египет) и пак по избор калиграфия (как да изписваш ченгелите красиво).
общо взето това знам.. ако си надъхан и най-вече ако можеш да зубриш, ще минеш. имай предвид, че едно момче, което повтаря годината, т.е. вече е две години на тоя материал, го скъсаха сега на изпита заради една дума. така че наистина е тегава историята. със сигурност не е моята специалност
а да, има само един изпит по арабски в първи курс и той е в края на годината, но всеки месец се правят контролни, които са отделно по граматика, по писане и на думи.
всеки от другите курсове (примерно теория на литературата) има изпит на края на съответния семестър, но те като цяло не са особено трудни за минаване. основният зор е да факин арабик.
на първия ден от предварителния курс ни беше казано, цитирам: "това, което ще учим ние за една година, в нормалните държави като австрия или едикъде си го учат по 3-4-5 години." и оттам нататък се почва.
за една седмица взимате азбуката и първите стотина думи, след това почват нормалните уроци. всеки урок от учебника се взима за една седмица и съдържа нова граматика, нови думи (първоначално под сто на урок, към края до 200), нов текст (в който има граматиката и думите, нали) който общо взето се учи наизуст ии това е. упражненията след началния курс са разделени на четене/разговор, писане и граматика - и трите при различни учители и съответно по различен брой часове на седмица.
като цяло самият език е лесен, НО фактът, че е напълно непознат и че е идеално странен, и интензивността, с която се преподава в су, допринасят за много висок процент повтарящи първата година или направо прекъснали (като мен). във факултета се носят легенди за жена, която от 17 години не може да си вземе държавния изпит (по-скоро не е истина, но знае ли човек)
филологиите нямат задължителен спорт, няма и заверки. заверките са нещо като отсъствията в гимназията, т.е. можеш да не ходиш на лекции цяла година, номерът е да си вземеш изпита накрая. естествено, това с арабския е невъзможно. изпуснеш ли две седмици, забрави.
другите предмети са: през първия семестър теория на литературата и езикознание. теория на литературата на мен ми беше изключително интересно, като за това са виновни най-вече преподавателите, двама млади и нахъсани пичове -тодор христов и дарин тенев - които заразяват с ентусиазъм и ерудиция. езикознанието е по-скоро смотана работа.
втория семестър има странознание, древни семитски езици, още един предмет по избор (примерно история на древен египет) и пак по избор калиграфия (как да изписваш ченгелите красиво).
общо взето това знам.. ако си надъхан и най-вече ако можеш да зубриш, ще минеш. имай предвид, че едно момче, което повтаря годината, т.е. вече е две години на тоя материал, го скъсаха сега на изпита заради една дума. така че наистина е тегава историята. със сигурност не е моята специалност
а да, има само един изпит по арабски в първи курс и той е в края на годината, но всеки месец се правят контролни, които са отделно по граматика, по писане и на думи.
всеки от другите курсове (примерно теория на литературата) има изпит на края на съответния семестър, но те като цяло не са особено трудни за минаване. основният зор е да факин арабик.
- Adichka
- В началото бе словото
- Курс: първи
А Иврит кога се учи?
Аз пък си мислех, че има задължителен спорт, тъкмо се бях нахъсала да се запиша на плуване.. е, не ми пречи де.
Калиграфията сигурно също е интересно, на мен буквите ми приличат на рисунки, много красиво наистина.
Хм, преди изпита по английски, влизам аз в една книжарница да си търся нещо и гледам изтъпанчен точно срещу мен един дебел българо-арабски речник..Та си обещах, че ако вляза, това ще ми е първата покупка..Тя книжарницата е бая забутана, не вярвам някой точно пък от там да вземе да се обзаведе:)
Пък засега се задоволявам с изучаване на тази тема- http://forum.bg-mamma.com/index.php?top ... ;topicseen

Аз пък си мислех, че има задължителен спорт, тъкмо се бях нахъсала да се запиша на плуване.. е, не ми пречи де.
Калиграфията сигурно също е интересно, на мен буквите ми приличат на рисунки, много красиво наистина.
Хм, преди изпита по английски, влизам аз в една книжарница да си търся нещо и гледам изтъпанчен точно срещу мен един дебел българо-арабски речник..Та си обещах, че ако вляза, това ще ми е първата покупка..Тя книжарницата е бая забутана, не вярвам някой точно пък от там да вземе да се обзаведе:)
Пък засега се задоволявам с изучаване на тази тема- http://forum.bg-mamma.com/index.php?top ... ;topicseen
Anyone who says you can't see a thought simply doesn't know art.
- kori
- Постоянно присъствие
- Специалност: журналистика
- Курс: четвърти
- Обратна връзка:
за иврит нямам идея дали и кога, но той е много сходен. за речника ще те разубедят бързо и ще ти кажат да си вземеш от сирия или нещо такова
то към самия учебник има един малък речник, който напълно ще ти свърши работа за първата година, гаранция.
- phoebe
- Легендарен флуудър
- Специалност: арабистика
- Курс: завършил
Uuuraaa, novi popylnenia 
za rechnika da kaja - ne si vzimaj nikakav bg, pylna skryb e. byrzo shte se orientirate koj shte podhojda na ezika kojto znaete. tazi godina 1vi kurs mai na 01.09 taka che malko ostana da pojiveete, a sled tva umnata. ivrit moje da uchish ot 1vi semestyr kato fakultativ
za rechnika da kaja - ne si vzimaj nikakav bg, pylna skryb e. byrzo shte se orientirate koj shte podhojda na ezika kojto znaete. tazi godina 1vi kurs mai na 01.09 taka che malko ostana da pojiveete, a sled tva umnata. ivrit moje da uchish ot 1vi semestyr kato fakultativ
medicate, medicate
- ethno_girl
- От дъжд на вятър
- Курс: кандидат-студент
- Адрес в галерията на СУ: http://absolutely.hit.bg/1-1146164-8081549.jpg
Хора,да запитам нещичко само
този минимален бал,който е даден на сайта на унито от 1-во класиране ли е? Съжелявам,че сигурно се повтарям,но компа ми не едобре и не мога да ровя сега 
- ethno_girl
- От дъжд на вятър
Последно запитване
бал 23.76 дали ще ми стигне за първо класиране... то останаха 2 дни,ама вече такава треска ме е хванала 
- deny_s
- Вазов
- Специалност: Публична администрация
- Курс: втори
И ако някой непознат ти каже,че ще ти стигне,ще се успокоиш ли ? 
Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
- ethno_girl
- От дъжд на вятър
Ами предполагам,че човек,който не знае,няма да си губи времето да ми пише,така че се надявам някой вещ да ми каже 
Ама нали се сещаш, че тук няма да намериш човек, който да ЗНАЕ.Тея неща все още не се изучават и не могат да бъдат научени. 

- ethno_girl
- От дъжд на вятър
Да,може би трябваше да попитам дали някой знае какъв е бил минималния бал от първо класиране миналата година,но както и да е
знаете под какво напрежение сме докато чакаме...