Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!
MidwinterSun написа:А, латинския си го има. Ние лично имахме и реторика - супер интересен предмет, само че за мен беше в невъзможно удобен час, за да го посещавам. Ще следя дали и вие ще го имате, да ходя на вашите лекции
Mid, трети курс имаме при Руменчев, така че не си изпуснала нищо.
Batbayan написа:Я кажете латинския по класическото или средновековното произношение се учи?
Аз говорех на флорентинско наречие и ме изключиха от групата на пуристите и така си останах недоучен по латински
п.п: Не знам, ако трябва да сме сериозни.
svetlio.varna написа:Едно въпросче и за общежитията, понеже подаването на молбите съвпада със сроковете за записване след първо класиране. Трябват Молба, Акт за раждане, Студентска книжка, Лична карта, но някой спомена, че трябвало и удостоверение за доходите на родителите. Това последното вярно ли е, защото в заповедта за Студентските общежития от тази година не пише такова нещо?
За такива въпроси най-добре се обърни към отдел студенти в университета или на телефоните за кандидат-студентска информация ( има ги в сайта в частта прием-често задавани въпроси).
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Ходих първите 5 пъти, но след това се пречупих пред грамадата думи и граматика, която ни стовариха и не съм запознат в подробности как се е развил курсът.
Спомням си, че примерно Cicero можеше да се чете "Кикеро" или "Чичеро" по наше усмотрение, обаче кое (дали някое изобщо) произношение се предпочита на лекциите, идея си нямам.
Аха, значи са дадени и двете произношения.Според мен, извън католичекия катехизис, по-правилно е класическото четене ( примерно Кикеро вместо Чичеро , Кайсер вместо Чезар, Уеспасиан вместо Веспасиан), защото така се е изговарял езика в Рим по време на класическия период, а другите четения са средновековни, повлиани от други езици и етноси.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Това което ни казваха освен класическото има и произношение дадено от Еразъм Ротердамски.Общо взето се спори.Ако на някой му е интересно може да ходи на латински ,тъй като е забавно и имаше доста смях :
Lapides cadunt ,
cadunt ab coelo ,
gutta mihi est corde
В София възможности много за каквито искаш езици.Разбира се ,ти ще си разпределяш времето и т.н.Въпросът е какво дали искаш само език или искаш език с юридическа насоченост , тъй като по наблюденията ,които имам тези курсове започват често ноември (2-3 месеца са).Но като се запишеш и си видиш програмата в началото на академичната година ,ще можеш сам да си прецениш какво да правиш.
Значи използвате класическото произношение, нали?А я разправи малко повече за латинския?Какви текстове учите, научава ли се езика или само няколко термина, сентенции и основна граматика?
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Принципно използваме това на Еразъм Ротердамски , но няма да ти направят проблем.Още в началото ще го бистрите това.Думи бол ще учите ,граматика малко.Втората година от курса се превеждат и учат текстове на римските юристи , сега просто някои неща от обща култура , някои глупости и сентенции.Общо взето това.
Ще се научите да се поздравявате и горе-долу с това ще е.Може някои неща да са ти в помощ за римското ,а може втори семестър да ходиш за да си упражниш знанията по римски , тъй като в момента се сещам ,че например освен по римско и при латинския(тъй като се води юридически латински) , например ще взимате
nexum , possessio , corpore et animo и пр.