Журналистика Унсс или българска филология СУ ????

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Mimmy
От дъжд на вятър

Re: Журналистика Унсс или българска филология СУ ????

Мнение от Mimmy »

Аз пък не бих определила журналистика в УНСС като шега... И честно казано ми се вижда малко странно това да се предпочитат филолози пред завършили журналистика... За да бъдеш журналист не трябва само и единствено да пишеш грамотно. Всичко, което се изисква ти го дават именно при обучението.. Талантът го оставям настрана...за него няма какво да се коментира ;)
Журналистика - oh yeah! :)
Аватар
Ralie
От дъжд на вятър
Специалност: Международни отношения
Курс: първи

Мнение от Ralie »

А ти мислиш, че във филологията те учат да пишеш грамотно ли?
If you're willing to change the world
Let love be your energy
:D :D

http://www.facebook.com/Ralie
Аватар
Ralie
От дъжд на вятър

Мнение от Ralie »

Да не говорим, че има магистратури, специализации и т.н. ...
Let love be your energy

Аватар
Mimmy
От дъжд на вятър

Мнение от Mimmy »

Е, това е работа най-вече на образованието преди университета ;) Но пък не виждам логиката да се предпочитат хора с българска филология, може би аз съм в грешка, обясни ми... :salute:
Аватар
Mimmy
От дъжд на вятър

Мнение от Mimmy »

Има, разбира се магистратури, но ако беше толкова лесно, аз нямаше да се напъвам за журналистика, а щях да си се запиша една българска филология и от сега да съм сигурна, че ще ме предпочетат пред колегите журналисти ;)
coolboy
В началото бе словото

Мнение от coolboy »

Аз също съм приет в УНСС - Журналистика.
Не смятам, че е шега, понеже каквото и да се говори местата са твърде малко, което предполага, че цедката е сериозна.Друагта причина е, че все пак УНСС е най-желаният ВУЗ и е мечтата на много кандидат-студенти.Естетвено СУ е на първо място за журналистика, но пък УНСС е на второ.
Не мисля, че Русенския, Шуменския, Свободните уни-та са по-добри по журналистика от УНСС.
Аз харесвам обаче и НБУ.Какво Ви е мнението за него относно PR и Журналистика?...като не гледаме таксите, а просто коментираме университета :)
Аватар
Ralie
От дъжд на вятър

Мнение от Ralie »

Mimmy, мен слабо ме интересува тази област, просто казвам какво съм чула от по-запознати хора ;)
Иначе някой вече го каза - журналистиката е доста по-насочена специалност, не дава опция за лесно преквалифициране, докато филологията е друго нещо :D Не знам, аз съм последният човек, който ще тръгне да уговаря някой да учи филология, тъй като я смятам за ужасна скука, но да кажеш, че там се учи как да пишеш грамотно е просто смешно :D Най-малкото специалността дава една много богата обща култура.
Let love be your energy

Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Каквото и да си говорим и да се залъгваме, в XXI век нещата не стоят като едно време. Образованието (в голяма част от специалностите) дава една основа, една култура и едни познания, но вече работодателите предпочитат сами да си обучават персоналаа, а не да получават готов продукт 1:1 с 1500 други. Личните качества и възможността да се обучаваш и да си гъвкав се ценят повече. Особено пък ако говорим за медиите. Наскоро кандидатствах за работа в една медия и точно това ми отговори работотдателят на въпроса има ли значение, че нямам журналистическо образование. Каза "Никой вече не иска да получи готов продукт, всички предпочитат сами да обучават кадрите си според собствените си нужди.". В днешно време кажи-речи можеш да си завършил "Управление на селскостопански машини" и да станеш банкер. Говоря примерно, разбира се, но горе-долу така стоят нещата вече. Образованието е важно, но не е определящо за сферата, в която ще се развива човек. Да не говорим, че има толкова много магистърски програми и всевъзможни курсове във всевъзможни области, така че човек има пълната свобода да преследва амбициите си без значение дали образованието му е точно в същата насока.
Последно промяна от Catherine на 01 Авг 2009, 13:37, променено общо 1 път.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
Mimmy
От дъжд на вятър

Мнение от Mimmy »

Никъде не съм казвала, че там те учат как да пишеш грамотно. Не знам колко обща култура ти се дава, не съм запозната :) Но знам, че журналистиката определено не е толкова "насочена специалност", а по-скоро там се изучават доста неща, тъй като съм гледала учебния план :) Както и да е...мисля, че няма какво да въртим едни и същи неща, а и те хората затова са различни, за да мислят различно ;) Желая ти много успехи, с каквото ти си се захванала :)
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика

Мнение от Варненец »

Rehabilitator_ написа:Само че в тази друга тема, ти си този който се заяжда.................ок

Глупости говориш,но да не излизаме от темата....
Нямам познати бг.филология за съжаление....
Имам 1 общ познат журналистика в Унсс,но само той не стига,отделно,че не го познавам добре и може да си хвали факултета нарочно....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
svetlio.varna
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Мнение от svetlio.varna »

Mortuary написа:Разбира се, че ще си го хвали. И мен да ме приемат логопедия, ще разправям, че съм по-добре и от медицината. :brilsmurf:

:BMK_01:
Facebook
Изображение
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

Catherine написа:Да, най-добре е да се информираш от източника. Иначе за мене е изключително добър вариантът Българска филология + магистратура Журналистика. Просто ти го подхвърлям като идея. :wink: Ти вече си разпитай и ако има достатъчно доволни хора от Журналистиката в УНСС и нищо не те притеснява, записвай се там. Аз имам един познат, който влезе там Журналистика и уж е доволен. Ама де да знам, да не те подведа, все пак не съм го видяла с очите си... :roll:

Ето тук можеш да прочетеш за магистърската програма по Журналистика и медии: http://www.uni-sofia.bg/index.php/bul/f ... ka_i_medii
Така в случай, че избереш БГ филология, ще си имаш някакъв изграден план за преследване на целта. Който е измислил магистратурите, е бил гений. :lol:

Мерси, замислял съм се за този вариант, а и ми изглежда доста добро решение :wink:
Но пък го има и другото,което вече споменаха доста хора-филологията може и да е скучна,въпреки общата култура,която дава....
Общо взето много ми е трудно в момента .....
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

то и журналистиката може да е скучна, въпреки общата култура, която дава (защото друго не очаквай да даде)
Rehabilitator_
Пишете, о, братя

Мнение от Rehabilitator_ »

Мале как се подбрахте на спор, после аз съм бил гаден :) :) :) Варненец, аз имам познат, който учи българска филология, но в ЮЗУ, а вие го плювате яко университета, но както и да е, ще ти кажа мнението на познатите........четеш книги като луд, неща които никога няма да схванеш и никъде няма да ти трябват, абе определят бълг.филология като "суха, скучна материя"...............и все пак не можете да ме убедите, че предпочитат филолози пред журналисти..........пълна глупост е това
Rehabilitator_
Пишете, о, братя

Мнение от Rehabilitator_ »

Ще учиш някакви простотии от сорта на литература за деца и юноши, старобългарски, антична литература, старогръцки, педагогика, българска литература м/ първата и втората световна война, диалектология, руска литература, славянски, възрожденска литература, западноевропейска и все такива................. :pukeright: :pukeright: :pukeright: :pukeright: :pukeright:
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”