ТУ или СУ? Help!

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
bai_Dobri
В началото бе словото
Специалност: РСМТ

Re: ТУ или СУ? Help!

Мнение от bai_Dobri »

leia_loves_cats написа: Има хора, инженери в ТУ, които не знаят какво е полиморфизъм.
такива със сигурност има и във ФМИ, дали ще гарантираш, че всичките ти колеги го знаят? Аз не бих го направил :) във всяко стадо си има мърша ;)
leia_loves_cats написа: Силата на ФМИ е жестоката теоретична подготовка.
А практиката !? Сложните неща всъщност са комбинация от прости такива
leia_loves_cats написа: Излязъл от ФМИ ти не само че знаеш що е Краен детерминиран автомат, ами и можеш да му направиш имплементации на 4 програмни парадигми. И знаеш и кога ще ти с еналожи да го ползваш, кога ще ти усложни живота без да ти помага след това, и кога си струва да се мъчиш с него, ама веднъж подкараш ли го - ще е песен.
Никога няма да знаеш всичко и винаги ще има по-големи риби от теб :) Въпроса е като ти потрябва нещо да знаеш къде и как да си го намериш, а не да се опитваш да назубриш/наизустиш всичко.
leia_loves_cats написа: Ще те научат, че код не се пише само "сядаш и пишеш и тестваш и дебъгваш", ами се почва с анализ - ся кво ми трябва, ся как мога да го направя, как да подходя....
В ТУ така учат така ли? бре-бре .... горките :(
morfei написа:... езиците, които се учат са или Паскал или С, защото преподавателите не са учили по-нови езици. Ако влезеш в СУ ще се запознаеш с С++ или Java, ще те подготвят по-добре за софтуерен разработчик и ръководител на проекти...
Паскал и С учат почти всички специалности (можеш да разгледаш учебните планове). Това, че преподавателите не са учили по-нови езици е доста тесногръдо изказване. Езика за програмиране в крайна сметка е просто средство. Можеш да научиш синтаксиса на всеки език за месец и пак да си си гола вода ;)
Не отваряй очите на слепеца!
Бeтон
Легендарен флуудър
Специалност: Математика и информатика
Курс: завършил

Мнение от Бeтон »

leia_loves_cats написа:"сядаш и пишеш и тестваш и дебъгваш", ами се почва с анализ - ся кво ми трябва, ся как мога да го направя, как да подходя....
Изключително вярно.
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

bai_Dobri написа:
leia_loves_cats написа: Има хора, инженери в ТУ, които не знаят какво е полиморфизъм.
такива със сигурност има и във ФМИ, дали ще гарантираш, че всичките ти колеги го знаят? Аз не бих го направил :) във всяко стадо си има мърша ;)
leia_loves_cats написа: Силата на ФМИ е жестоката теоретична подготовка.
А практиката !? Сложните неща всъщност са комбинация от прости такива
leia_loves_cats написа: Излязъл от ФМИ ти не само че знаеш що е Краен детерминиран автомат, ами и можеш да му направиш имплементации на 4 програмни парадигми. И знаеш и кога ще ти с еналожи да го ползваш, кога ще ти усложни живота без да ти помага след това, и кога си струва да се мъчиш с него, ама веднъж подкараш ли го - ще е песен.
Никога няма да знаеш всичко и винаги ще има по-големи риби от теб :) Въпроса е като ти потрябва нещо да знаеш къде и как да си го намериш, а не да се опитваш да назубриш/наизустиш всичко.
leia_loves_cats написа: Ще те научат, че код не се пише само "сядаш и пишеш и тестваш и дебъгваш", ами се почва с анализ - ся кво ми трябва, ся как мога да го направя, как да подходя....
В ТУ така учат така ли? бре-бре .... горките :(
morfei написа:... езиците, които се учат са или Паскал или С, защото преподавателите не са учили по-нови езици. Ако влезеш в СУ ще се запознаеш с С++ или Java, ще те подготвят по-добре за софтуерен разработчик и ръководител на проекти...
Паскал и С учат почти всички специалности (можеш да разгледаш учебните планове). Това, че преподавателите не са учили по-нови езици е доста тесногръдо изказване. Езика за програмиране в крайна сметка е просто средство. Можеш да научиш синтаксиса на всеки език за месец и пак да си си гола вода ;)
Сега ако ще се заяждаш, и аз мога, но не го правя, понеже целта не е това. Извинявай, ако съм те засегнала, но да, това са ми наблюденията, и не само моите, за съжаление. Естествено хората излезли от ФМИ също имат трески за дялкане. Но ако искаш да ме въвлечеш в безсмислено мерене на пишки, извинете за израза, няма да те огрее.
Ако си готов да плюеш по някой, само защото е завършил нещо си - това говори зле само за теб.

Само с едно не съм съгласна - никъде не казвам, че във ФМИ "наисзустяваш" - точно обратното - там те учат на идеята и теоретичната база зад някакво понятие. Не те карат да назубриш реализацията на 30 обекта, вски от тях на по 5 езика върху различна парадигма. Не знам как точно си го прочел по този начин, но си ми прочел думите грешно. ;)

Колкото до езиците - напълно се съгласявам с теб. Езика се учи. Парадигмата зад него обаче е добре да ти е позната. Щото е смешно да излезеш 4 години учил и да твърдиш че пролог и ским са едно и също нещо. За съжаление има маса такива, дори и от ФМИ.
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
N_I_K_I_T_A_
В началото бе словото

Мнение от N_I_K_I_T_A_ »

Здравейте на всички! Бяхте ми много полезни... Вече се ориентирах и се насочвам към СУ сега само чакам класирането! Благодаря ви :)
Аватар
morfei
Форумно зомби
Специалност: Компютърни науки
Курс: първи

Мнение от morfei »

bai_Dobri написа:
Вярно е ,че езика е средство, но някои средства са по-мощни от други... :cyclopsani: Неслучайно има езици на различни нива... За сведение C++ и Java са езици от високо ниво. А колкото до това, че Pascal и C се учат почти навсякъде в СУ, мисля че не е вярно. Редуват се C++ и Java. Поне за КН съм виждал.
Компютърни науки 1 курс
Аватар
bai_Dobri
В началото бе словото
Специалност: РСМТ

Мнение от bai_Dobri »

@leia_loves_cats: не съм се заяждал, просто отправи упреци към хора, които не очакваше да четат този форум и аз се почуствах длъжен да ти отговоря :)

@morfei: говоря за друг университет, точно както и ти говориш за него в цитираният от мен твой коментар.

Не мисля повече да коментирам по темата, никита се насочи :) А някой ден може да разбереш защо инженер се става само на едно място и кое е то :) :salute: :salute:
Не отваряй очите на слепеца!
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

bai_Dobri написа:@leia_loves_cats: не съм се заяждал, просто отправи упреци към хора, които не очакваше да четат този форум и аз се почуствах длъжен да ти отговоря :)
Напротив, много добре знам, че в този форум четат много повече ТУ-зари, отколкото ФМИ-исти :)
Упреците не съм ги отправяла към "хора", а към учебния план на ТУ, който просто е насочен в друга посока. И това са страничните му ефекти.
Страничните ефекти на ФМИ също ги обсъдихме.
Двете възможности се различават от небето до земята и всякакъв опит да се каже "това е по-добро" аз лично го отхвърлям като дребен популизъм, и както казах мерене на мъжки достойнства. И двете имат силни страни и проблеми, всеки си преценя какво иска и какво е готов да пожертва. Аз ако трябва да съм честна бих изкарала и един бакалавър в ТУ. Но знам, че няма да подхождам достатъчно сериозно към него и не си струва. :)
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”