новата примерна тема по математика :)

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

новата примерна тема по математика :)

Мнение от J`E`K`O »

Предполагам сте видяли, изрешили задачите от новата примерна тема по математика :) Споделете какво мислите...по-лесна ли е от първата. НА мен ми се струва по лесна, въпреки че за сега съм решил 2/3 от задачите. (2-ра и тази с триъгълника 120* ми се опъват нещо). Надявам се да публикуват още примерни теми. Сега да видим и събота на турнира какви ще дадат.

П.С. Има ли някой от вас който ще ходи на курса по математика пролетната и е в групата на доц. Рони Леви и гл.ас. Николай Буюклиев? :)
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Определено е по-лесна.Ако продължават в същия дух,не ми се мисли каква ще е третата тема :evil: .
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
hunt3r
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от hunt3r »

уж реших всички без 10та ...... мисля , че го правят това , за да "зарибят" хората да се запишат на изпит в СУ ( като истиснкия ще е доста по-труден) и хората ще си дадат просто парите ....... 2рата с три-ка е правиш с cosT за AOB като намираш преди това ъгъл aob , нататъка със sinT става лесно..
Всичко се решава лесно и бързо с теоремата на "Заеби"
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Споделете къде може да се намери тази примерна тема по математика! Има ли я някъде в интернет?
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

sedrik написа:Споделете къде може да се намери тази примерна тема по математика! Има ли я някъде в интернет?
тук
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

Мнение от Ne0n »

никога не съм обичал описаните сфери 8) как се решава шеста ?
From the ashes a fire shall be woken, a light from the shadow shall spring. Renewed shall be blade, that was broken - the crownless again shall be king!!
Аватар
hunt3r
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от hunt3r »

обръщаш пирамидата да е с основа правоъг. т-к и единия околен ръб да е перпендикулярен на основата. Центърът на окръжността около основата е точно средата на хипотенузата (т.е центъра на сферата се проектира в тая точка ) и от перпендикулярния ръб правиш симетралата към права минаваща през тая точка , перпенд. на равнината и това е центъра на сферата .... нататъка са сметки .... Аз така го направих , не знам дали е вярно , утре ще питам :)
Последно промяна от hunt3r на 28 Мар 2006, 20:54, променено общо 2 пъти.
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

И аз така мисля,че се решава :) .
Аватар
hunt3r
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от hunt3r »

а 10та някой направи ли я , или остава за просветените
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

Мнение от Ne0n »

Благодаря за обяснението стана ми ясно :D Решението ми на 10а задача:

b=asinB/sinA ; c=asinC/sinA
оттам периметърът P=a(sinA+sinB+sinC)/sinA
a и alfa са константи значи P зависи от sinB+sinC , тоест търсим най-голямата стойност на sinB+sinC
sinB+sinC=sinB+sin(A+B)=2cosA/2.sin(A+2B)/2 , което е максимално при sin(A+2B)/2 = 1 , тоест бета=гама=(180-алфа)/2 .
From the ashes a fire shall be woken, a light from the shadow shall spring. Renewed shall be blade, that was broken - the crownless again shall be king!!
Аватар
vigour
В началото бе словото

Мнение от vigour »

само едно ще кажа:
Голяма реклама на сборника на Чакарян и Сидеров и голяма зарибявка с тия лесни задачи с цел привличане на повече хора.
Аватар
лудата вещица
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от лудата вещица »

моето решение е същото като на Ne0n
а 6-та задача - поирамидата се допълва до паралелепипед и центърът на сферата лежи на средата на някой от телесните диагонали
The spirit of malevolence survives the practical exertion of it. We learn to curb our will and keep our overt actions within the bounds of humanity, long before we can subdue our sentiments and imaginations to the same mild tone.
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

лудата вещица написа:пирамидата се допълва до паралелепипед и центърът на сферата лежи на средата на някой от телесните диагонали
Аз и без това няма да кандидатствам с математика :P
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
slighter
Гутенберг

Мнение от slighter »

Посмъртно не може да са толкова лесни на истинския изпит. Особено тая 8 зад. е за 5 клас! На 6-та и 10-та и аз така ги решавам. Според мен пазят по-трудните за събота :lol: :lol: :lol:
한류
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

И аз мисля, че тези задачи са само за зарибявка...изпита ще бъде много по-тежък!!
Отказвам да приема, че има друга алтернатива, освен успеха!
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”