Избираеми дисциплини - въпроси

Подфорум към Факултета по математика и информатика

Модератори: Methuselah, thegirl

sivirus
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от sivirus »

Аз съм кандидат-студент с въпрос относно избираемите дисциплини във ФМИ. На сайта на ФМИ в таблицата с избираеми дисциплини летен семестър 08/09 пише срещу дисциплините минималния курс от дадена специалност в който трябва да е студентът за да я запише. Това значи ли, че за специалностите в които графата е празна, дисциплината не може да се запише? Aко това е така, то за Софтуерно инженерство с най-обемист учебен план от 30 задължителни дисциплини + минимум 15 избираеми дисциплини = 45 дисциплини, студентите от тази специалност могат да избират измежду 44 изборни дисциплини, за сравнение Информационни системи са с 46, но Компютърни науки са с много повече - 68, а Информатика - 79.
А ако на практика тази информация не е така, кажете вярната. И в тази връзка може ли студент СИ или ИС да запише изборни, за които в анотацията им или в таблицата пише че са за Информатика и Комп. науки, както и може ли за изборна да се запише задължителна от друга специалност?
sivirus
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от sivirus »

Хайде бе езика ли си глътнахте. Но за простотии като дали е правилно да се каже "колега" или "колежка", колко дебели били библиотекарките в университетската библиотека и къде има момичета за е**не в Студентски град можете да говорите нали?! :evil:
Аватар
^PrincessA^
Легендарен флуудър
Специалност: МП Трудови пазари и развитие на човешките ресурси
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Избираеми дисциплини - въпроси

Мнение от ^PrincessA^ »

А защо, вместо да нареждаш хората, не попиташ на правилното място, а именно ето тук :arrow: http://forum.uni-sofia.bg/forum/viewforum.php?f=57 :?:
Изображение

"It's better to burn out than to fade away." (Kurt Cobain)
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

sivirus написа:Хайде бе езика ли си глътнахте. Но за простотии като дали е правилно да се каже "колега" или "колежка", колко дебели били библиотекарките в университетската библиотека и къде има момичета за е**не в Студентски град можете да говорите нали?! :evil:
Къде сте го обсъждали това бе? :lol: Казвайте бързо!
Elcho
В началото бе словото

Мнение от Elcho »

Не знам какво гледаш и така като ни пращаш ходи, търси и гледай, никой няма да ти отговори. Постарай се малко повече като задаваш въпрос и давай линк, като питаш за конкретни неща.

Иначе по темата - останала съм с впечатление, че изборните за КН, И, СИ и ИС се "мешат". Т.е. няма проблем да запишеш изборна дисциплина на И, ако си ИС. Ако вече въпросната се води "факултативна" ще ти трябва молба за признаване на кредит и в този случай най-вероятно биха ти я одобрили. Не одобряват, например, когато някой от горепосочените специалности иска да получи за кредит за "Web Design" на Математика и Информатика, защото е 5 страшно лесни кредита, които по принцип трудно изкарват със своитеси изборни.
Аватар
Xelian
От дъжд на вятър
Специалност: СУ - СИ
Обратна връзка:

Мнение от Xelian »

А нещо за Математическа текстообработка при гл.ас. В. Черногоров да кажете?
Изображение
Аватар
slacker``
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от slacker`` »

Аз знам, че нещата стоят така:
1. Можеш да запишеш всяка изборна дисциплина, предназначена за твоя учебен план, независимо за кой курс на обучение е предназначена.
(Инфорамцията е от Б. Сендов, който веднъж го каза в зала 200; записвал съм 1 или 2 дисциплини така)

2. Можеш да запишеш всяка изборна дисциплина, която не е предназначена за твоя учебен план, след подаване на молба (в свободен текст) за признаване на кредитите, подписана от преподавателя. Разбира се, трябва да ти одобрят молбата, което е почти винаги, освен в случаи като "Web Design", за което споменава Elcho. И естествено, стои условието да си подготвен за тази дисциплина.
(Пак от Сендов, а и от различни колеги; записвал съм 2 дисциплини така)
Serafim
В началото бе словото
Специалност: Компютърни Науки
Курс: втори

Мнение от Serafim »

Някой ако може да даде мнение за дисциплините
.Net Framework и WPF при Д. Биров
Компютърни методи в математиката при Г. Станилов Иванов
ще съм му много благодарен :)
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

Serafim написа:Някой ако може да даде мнение за дисциплините

Компютърни методи в математиката при Г. Станилов Иванов
ще съм му много благодарен :)
Тази дисциплина е нова и е за първа година. Имам обаче наблюдения върху преподавателския опит на Станилов и мога смело да твърдя, че дисциплината ще си заслужава. Общо взето лесно ще минеш, не са големи изискванията на преподавателя. Аз и някои мои колеги ще я пишем, така че давай и ти :)
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
Аватар
dimexer
От дъжд на вятър

Въпрос за избони дисциплини

Мнение от dimexer »

Здравейте :)
Реших сега втори курс да разкарам математиките от изборните дисциплини, но съм изправен пред дилема: Геометрия и Топология или Топология на метричните пространства?
Също така няма да е излишна малко информация за Компютърно геометрично моделиране :)

Мерси предварително!
Изображение
MalUmKo
От дъжд на вятър

Re: Въпрос за избони дисциплини

Мнение от MalUmKo »

По начина ти на изразяване бих казал, че правилния избор за теб е Геометрия и Топология, не заради друго води я Живков. Ако разбира се ти се слуша някакво по строго/ формално/ сухо изложение на топологията можеш да се запишеш при Ставрова, поне предполагам, че ще е тегаво, лично аз не съм имал, но не съм чувал добри неща.
А относно КГМ, лично аз не съм очарован от него. Ама все пак питай някой, който го е взел, аз се отказах.

ПП Как горе-долу ще протече курса при Живков, ще почне с нещо простичко, ще мине към сложните неща, ще ги обясни интуитивно, като разбира се спомене и формалното доказателство, след което ще започне да развива теорията и да казва някакви интересни неща и накрая ще даде един проект, който можеш да направиш дори да не си ходил на курса. Естествено ще трябва да си набавиш някакви записки, а и е бонус да ходиш защото е забавен, но е въпрос на личен избор.
"12. Овладяване на обективни критерии за оценка на духовните и материалните ценности на обществото.
13. Изграждане на навици за опазване на околната среда и на собственото здраве."
:D
Аватар
merili
В началото бе словото
Курс: първи

Мнение от merili »

Някой ще каже ли, как точно стоят нещата със записването на изборните дисциплини, има ли значение дали ще отбележиш 'Колебая се' или 'Твърдо решил'.
Ако отбележиш 'Колебая се' може ли да не те запишат в съответния курс?
Ние не виждаме нещата такива, каквито са. Виждаме ги такива, каквито сме ние.
Аватар
SIGSEGV
От дъжд на вятър

Мнение от SIGSEGV »

merili написа:Някой ще каже ли, как точно стоят нещата със записването на изборните дисциплини, има ли значение дали ще отбележиш 'Колебая се' или 'Твърдо решил'.
Ако отбележиш 'Колебая се' може ли да не те запишат в съответния курс?
"Колебая се" на практика само ти пази мястото. На втория етап от кампанията (през октомври) трябва вече да си "Твърдо решил" или да си се отказал.
Segmentation fault
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

До втория етап няма абсолютно никакво значение (поне така беше до момента). Каквото мислите да карате, го пишете 'твърдо решил', а като дойде време да оставите окончателните си желания, то тези, които не ги искате, направо ги отписвате.
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
Публикувай отговор

Обратно към “ФМИ”