Български футбол

Форум за най-популярните и масово провеждащите се в Софийския университет организирани спортни турнири, състезания и събития

Модератори: ники, Methuselah

Заключено
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Re: Български футбол

Мнение от ники »

И това за нахвърляните факти го казва потребителят, който даде за пример изявление в интернет на някои фенове. Ж-а-л-ъ-к :geek:
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Fletcher Lind написа:
Baggins написа: 1. Какво значи "само името е взаимствано"? Името, емблемата, цветовете...всичко ви е като на цска москва. Директно копиране по съветски образец. Ако има някаква огромна истина, която не виждам в случая, моля те, сподели ми я.
:cyclopsani: :lol: :lol: :lol: егати клоуна.

Моля те, не спирай да ме разсмиваш :lol:
Колега, за пореден път ти казвам - като нямаш какво да кажеш във факти, обръщаш за глупости. По-добре не поствай изобщо. :wink: Защото постове като твойте само доказват, че си смешен, разбираш ли ме ? :wink:
ники написа:И това за нахвърляните факти го казва потребителят, който даде за пример изявление в интернет на някои фенове. Ж-а-л-ъ-к :geek:
Според теб изграждам ли някаква грамадна теза въз основа на дадени в интернет изявления? :wink:
Изображение
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Baggins написа:Колега, от кой краен тъмно-красноармейски форум ги изрови тези....факти, да кажем ? :lol: :lol: Айде, понеже ми се занимава, ще ги прегледам.
1. Какво значи "само името е взаимствано"? Името, емблемата, цветовете...всичко ви е като на цска москва. Директно копиране по съветски образец. Ако има някаква огромна истина, която не виждам в случая, моля те, сподели ми я.
2. :lol: :lol: :lol: Какво да го коментирам това ? Левски поздравявал с фашистки символи. Още малко ще ми докажеш, че Левски е отбор на червената власт, защото е спечелил купата на съветската армия и има снимка с червено знаме. :lol: :lol:
3. Именно. "Прикрепен" към милицията. И то не след идването на комунизма, а след едни събития в прага през 68 (питай гугъл за въпросните събития) и след 7:2 същата година...ти направи изводите.
4. Кои са "прегрешенията", които замазваме ? Сподели, моля те. :D
5. Отново са ти грешни източниците. Възраждането през 60те започва с идването на Витлачил през 64та и началото на кариерата на Гунди от 60та. Титла през 65 и 68, 7:2 през същата година...та въпросният възход от 60те съвсем очевидно започва преди сливането със Спартак. :wink:
6. Дай ми интервю на Доган, където той казва от кой отбор е... :lol: :lol: :lol:

С една дума жалка история, колега. Какво общо има откъде сте взели името с това какви поздрави сме правели преди 44та? Вашето мърморене кой отбор на коя власт е бил е като на хората, които казват, че 11 септември е изсцениран. Хвърляте някакви отделни факти, нямащи общо помежду си, без да изказвате някаква смислена теза...ж-а-л-к-и :geek:
У-Н-И-К-А-Л-Е-Н К-Л-О-У-Н :clown: :clown: :clown:
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Ами дай да го видим най-накрая тоя декрет с,който ни създават.
Чакам от доста време да го видя,ама нещо липсва.... :lol: :lol: :lol:
:Laie_68:
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Хехе, приятел...и аз това можех да ти го напиша след твойте глупости, но ти доказах, че всяко едно от тях е рожба на болни червени мозъци. Ти явно пък няма какво да кажеш сега....май само ти си клоун в случая. :wink:
Изображение
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Митака написа:Ами дай да го видим най-накрая тоя декрет с,който ни създават.
Чакам от доста време да го видя,ама нещо липсва.... :lol: :lol: :lol:
:Laie_68:
Все едно аз да ти кажа - дай ми декрета, чрез който се обединяват първоприемниците ( :lol: :lol: :lol: ) ви ...
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Я си провери назад, дали не изграждаш теза, пък била тя и не толкова грамадна.
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

А ти ми дай доказателство,че сте създадени от група ученици....
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Митака написа:А ти ми дай доказателство,че сте създадени от група ученици....
:shock: :shock: :shock: Това ли е отговорът ти на "покажи ми декретът с който сте създадени"? :lol: :lol: :lol: Заееебиии колега, хвърли ме в тъча :lol: :lol:

Нека поясним в началото, че Левски е създаден на 24 май 1914 година и няма нужда от сложни схеми, които да обяснят неговото идване на бял свят. И понеже всяко правило си има изключение, през 1978 година вестник "Поглед" информира, че е открит старият устав на Левски, от който се разбира, че клубът е основан на 24 май 1911 година. През 1992 "Старт" намира препис от протокол, че Левски е създаден пак през 1911-а, но на 10 май. А през 1994 г. в-к "Футбол" пък твърди, че е намерено клубно знаме, на което е извезано 1911 г. В тази връзка най-меродавна си остава книгата "50 години футбол в България", в която има факсимиле от корицата на оригиналния устав и от чл. Първи, който гласи: "Основава се на 24 май 1914 г. софийски спортен клуб Левски".
+
През 1911г. ученици от столичната 6-та прогимназия „Тодор Минков", живеещи в махалата между булевардите „Патриарх Евтимий", „Витоша" и „Скобелев" и съседните улици започват да играят футбол на близките крайградски поляни, където днес са сградите на ВМИ. Почти детската им възраст, както и избухналата през 1912 г. Балканска война, по-късно прераснала в Междусъюзническа, не им позволяват да осъществят желанието си-организиране на свой футболен клуб. Независимо от това те се наричат неофициално „Шести клуб" по реда на образуването им в столицата. Чак през 1914г. мечтата на момчетата става факт.

На 24.05.1914г. в местността „Могилката" 20-30 ученици, предимно от 2-ра мъжка гимназия, провеждат учредително събрание. То избира първото ръководство: председател Владимир Григориев, подпредседател Георги Манолов, секретар Крум Динков, касиер Борис Василев, членове Стефан Тошков, Атанас Янков и домакин Костадин Манолов. За контролна комисия са определени Зафир Абрашев, Крум Траянов и Любомир Чавдаров.

;)

тихичко
Изображение
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Ти си бил много смешен,бе!!!
Казах от КОГО....НЕ КОГА!!!
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

ЦСКА е съз­да­ден с под­пи­са­ния на 5 май 1948 г. от Иван Мир­с­ки и Пе­тър Ми­хай­лов про­то­кол за обе­ди­нението на от­бо­ри­те на ЦДВ (Чав­дар) и Сеп­тем­в­ри (Сф). Сам по се­бе си то­зи факт е из­к­лю­чи­тел­но ва­жен как­то за­ра­ди са­мо­то съз­да­ва­не на "чер­ве­ния" от­бор, та­ка и за­що­то с не­го се от­х­вър­ля ед­на от по­ред­ни­те по­ду­ян­с­ки лъ­жи - та­зи, че ЦСКА бил въз­ник­нал в ре­зул­тат на ня­ка­къв (не­виж­дан от ни­ко­го) указ на По­лит­бю­ро на БКП. И тъй ка­то "си­ни­те" иде­о­ло­зи, фал­ши­фи­ци­рай­ки ис­то­ри­я­та и ма­ни­пу­ли­рай­ки оне­зи, ко­и­то им об­ръ­щат вни­ма­ние, се опит­ват да до­ка­жат, че "армейците" са от­бор, кой­то ня­ма ко­ре­ни в бъл­гар­с­ко­то об­щес­т­во пре­ди 1948 г., е мно­го важ­но да се знае, че
Пър­ви­ят пред­шес­т­ве­ник е съз­да­ден че­ти­ри го­ди­ни пре­ди Лев­с­ки
То­ва е об­ра­зу­ва­ни­ят през 1910 спор­тен клуб Фут­бол, кой­то се на­ри­ча още Клуб на Ма­тин­ка­та, по име­то на един от не­го­ви­те съз­да­те­ли - Иван Ма­тин­чев. През 1913 г. Фут­бол и още ня­кол­ко по-мал­ки отбора се обе­ди­ня­ват и съз­да­ват Ат­ле­тик. Един от чле­но­ве­те на Ат­ле­тик - по­е­тът Гео Ми­лев, пи­ше сти­хот­во­ре­ни­е­то "Марш" ка­то химн на клу­ба. През 1923 г. Ат­ле­тик, Офи­цер­с­ки­ят спор­тен клуб и спор­т­ни­ят клуб Сла­ва се обе­ди­ня­ват и та­ка въз­ник­ва Офи­цер­с­ки спор­тен клуб АС-23. Та­ка че АС оз­на­ча­ва "Ат­ле­тик-Сла­ва", а не "ар­мейс­ки спорт", как­то се опит­ват да ни вну­шат на­пос­ле­дък ня­кои "си­ни" ле­то­пис­ци.

АС-23 е шам­пи­он на Бъл­га­рия през 1931 г. и но­си­тел на Цар­с­ка­та ку­па през 1941 г. В ре­ди­ци­те му иг­ра­ят фут­бо­лис­ти ка­то Лю­бо­мир Ан­ге­лов (Ста­ро­то), кой­то за 44 ма­ча вкар­ва 25 го­ла с на­ци­о­нал­на­та фла­нел­ка, Ге­ор­ги Па­че­джи­ев, Иван Дим­чев, Вуч­ко Йор­да­нов, То­дор Дер­мон­с­ки...

През 1944 г. АС-23 е най-сил­ни­ят от­бор в Бъл­га­рия и са­мо пре­къс­ва­не­то на пър­вен­с­т­во­то за­ра­ди по­ли­ти­чес­ки­те съ­би­тия в стра­на­та, как­то и пос­лед­ва­ло­то учас­тие на Бъл­га­рия във Вто­ра­та све­тов­на вой­на ста­ват при­чи­на Офи­цер­с­ки­ят спор­тен клуб да не спе­че­ли но­ва тит­ла.

През ок­том­в­ри съ­щата го­ди­на АС-23 се обе­ди­ня­ва с Шип­ка и Спар­так-Гра­фик и при­е­ма име­то Чав­дар. В ръ­ко­вод­с­т­во­то на но­вия от­бор учас­т­ват и бив­ши­те дей­ци на АС-23 ге­не­рал Вла­ди­мир Стой­чев и Иван Ба­шев. В пър­ви­те го­ди­ни след ид­ва­не­то на ко­му­низ­ма Чав­дар стра­да от хро­нич­но без­па­ри­чие и за­то­ва Па­че­джи­ев и Дим­чев пре­ми­на­ват в доб­ре уре­ди­лия се и при но­ва­та власт от­бор на Лев­с­ки. Лю­бо­мир Ан­ге­лов (Ста­ро­то) се от­каз­ва от фут­бо­ла, а Бо­рис­лав Фу­те­ков за­ми­на­ва да учи в Че­хос­ло­ва­кия. Та­ка чав­дар­ци из­па­дат във Вто­ра со­фийс­ка ди­ви­зия. Те са имен­но там и през фев­ру­а­ри 1948 г., ко­га­то Чав­дар пре­ми­на­ва под ръ­ко­вод­с­т­во­то на Цен­т­рал­ния дом на войс­ка­та (ЦДВ) - ед­на ор­га­ни­за­ция, ко­я­то се ръ­ко­во­ди от под­пол­ков­ник Иван Мир­с­ки и включ­ва во­ен­ни хо­ро­ве, те­ат­рал­ни тру­пи, а след фев­ру­а­ри 1948 г. и фут­бо­лен от­бор. След то­ва Чав­дар про­дъл­жа­ва учас­ти­е­то си във Вто­ра со­фийс­ка ди­ви­зия под име­то ЦДВ.

Вто­ри­ят клон - Сеп­тем­в­ри, съ­що е носител на шам­пи­он­с­ки тра­ди­ции
През 1935 г. Спор­т­к­луб, чи­и­то фут­бо­лис­ти са на­ри­ча­ни от лю­би­те­ли­те на фут­бо­ла "мо­ра­ви­те", ста­ва шам­пи­он на Бъл­га­рия. По пъ­тя към фи­на­ла "мо­ра­ви­те" ели­ми­ни­рат Ма­рия Лу­и­за (Лом), Орел (Вра­ца) и Во­лов (Шу­мен). В ре­ши­тел­ния мач Спор­т­к­луб по­беж­да­ва вар­нен­с­кия Ти­ча с 4:0 след хет­трик на Ге­ор­ги Па­че­джи­ев. Ос­вен гол­майс­то­ра в Спор­т­к­луб иг­ра­ят още и ня­кои от най-из­вест­ни­те бъл­гар­с­ки фут­бо­лис­ти през 30-те го­ди­ни ка­то Стою Не­дял­ков, кой­то по-къс­но пре­ми­на­ва в Ло­ко­мо­тив (Сф), как­то и Лю­бо­мир Пет­ров, Пачеджиев и Ди­ми­тър Бай­ку­шев, ко­и­то ста­ват иг­ра­чи на АС-23.

През ок­том­в­ри 1944 г. Спор­т­к­луб се обе­ди­ня­ва със Со­кол, Ако­ах и Въз­раж­да­не и та­ка се по­я­вя­ва Сеп­тем­в­ри. През про­лет­та на 1945 г. към но­во­съз­да­де­ния от­бор се при­съ­е­ди­ня­ват още Бо­тев, Ус­т­рем, По­бе­да и Сво­бо­да. Та­ка Сеп­тем­в­ри се оказ­ва един тим, в кой­то иг­ра­ят мно­го та­лан­т­ли­ви фут­бо­лис­ти ка­то Ма­нол Ма­но­лов, Ди­ми­тър Ми­ла­нов, На­ко Чак­ма­ков, Стой­не Ми­нев... Ти­мът оба­че е из­к­лю­чи­те­лон бе­ден - Ма­но­лов си из­кар­ва прех­ра­на­та ка­то ха­ма­лин, Ми­ла­нов ка­то ле­яр, а в по­доб­но по­ло­же­ние са и по­ве­че­то от ос­та­на­ли­те иг­ра­чи на от­бо­ра от Коньо­ви­ца. За мно­го от фут­бо­лис­ти­те на Сеп­тем­в­ри жи­во­тът се оказ­ва всекид­нев­на бит­ка за оце­ля­ва­не.

Бъ­де­ща­та "чер­ве­на" ле­ген­да Ма­нол Ма­но­лов до­ри се опит­ва да ста­не фут­бо­лист на Лев­с­ки - от­бо­рът, кой­то се оказ­ва най-доб­ре обез­пе­чен във фи­нан­со­во от­но­ше­ние след ид­ва­не­то на ко­му­низ­ма. Лев­с­ка­ри­те оба­че пре­це­ня­ват мла­дия за­щит­ник ка­то... твър­де сла­бо­ват. Всъщ­ност Ма­но­лов за­як­ва чак ко­га­то вли­за в ка­зар­ма­та, къ­де­то за пръв път в жи­во­та си има въз­мож­ност да се хра­ни по три пъ­ти на ден...

Въп­ре­ки гла­да Сеп­тем­в­ри е мно­го си­лен от­бор и през про­лет­та на 1948 г. е в че­ло­то на Пър­ва со­фийс­ка ди­ви­зия за раз­ли­ка от вто­ро­ди­ви­зи­он­ния ЦДВ (Чав­дар).

При­я­тел­с­т­во­то меж­ду Иван Мир­с­ки и Пе­тър Ми­хай­лов ста­ва при­чи­на за съз­да­ва­не­то на ЦСКА
На­чал­ни­кът на ЦДВ Иван Мир­с­ки е не­до­во­лен от то­ва, че не­го­ви­ят от­бор иг­рае вто­рос­те­пен­на ро­ля в пър­вен­с­т­во­то. Пър­во­на­чал­но той се опит­ва да обе­ди­ни ЦДВ със Спор­тист от сто­лич­ния квар­тал "Ха­джи Ди­ми­тър". Спор­тис­ти­те, ко­и­то са из­вес­т­ни с то­ва, че най-ре­дов­но би­ят Лев­с­ки, от­каз­ват на Мир­с­ки, въп­ре­ки че по-къс­но тех­ни­те иг­ра­чи Сте­фан Бож­ков, Иван Ко­лев и Га­цо Па­на­йо­тов ста­ват ед­ни от най-го­ле­ми­те звез­ди на ЦСКА.

След от­ка­за на ха­джи­ди­мит­ров­ци Мир­с­ки се свър­з­ва със своя стар при­я­тел Пе­тър Ми­хай­лов, кой­то е шеф на Сеп­тем­в­ри. Ми­хай­лов и Мир­с­ки бър­зо на­ми­рат общ език. По то­ва вре­ме ня­кои иг­ра­чи на Сеп­тем­в­ри пра­вят опи­ти да се свър­жат с ВВС и пър­во­на­чал­но не при­е­мат иде­я­та на своя шеф за обе­ди­не­ние с ЦДВ, но в край­на смет­ка Пе­тър Ми­хай­лов ус­пя­ва да убе­ди всич­ки, че то­ва е най-доб­ро­то за тях.

На 4 май 1948 г. във Военния клуб се про­веж­да обе­ди­ни­тел­но­ съб­ра­ние
На него се взи­ма ре­ше­ние за обе­ди­не­ние и съз­да­ва­не на нов от­бор, кой­то ще се каз­ва "Сеп­тем­в­ри при ЦДВ", а раз­ве­се­ле­ни­те сеп­тем­в­рий­ци се ше­гу­ват, че се­га по­не ще се нах­ра­нят във во­ен­ни­те сто­ло­ве. На дру­гия ден Иван Мир­с­ки, Пе­тър Ми­хай­лов и пред­се­да­те­лят на но­во­то дру­жес­т­во ге­не­рал Бо­ян Бъл­га­ра­нов под­пис­ват обе­ди­ни­тел­ния про­то­кол.

Та­ка 5 май 1948 го­ди­на ста­ва рож­де­на­та да­та на ЦСКА. След съз­да­ва­не­то на "чер­ве­ния" от­бор бъл­гар­с­ки­ят фут­бол ряз­ко дръ­пва на­го­ре. Ре­зул­та­ти ка­то 0:13 с Ис­па­ния или 0:9 сре­щу Ун­га­рия ос­та­ват в ис­то­ри­я­та. Ид­ва ред на ме­да­ли от олим­пийс­ки иг­ри и фи­на­ли на све­тов­ни пър­вен­с­т­ва. От съз­да­ва­не­то на ЦСКА до­се­га по­ве­че­то род­ни ус­пе­хи в най-по­пу­ляр­на­та иг­ра са свър­за­ни имен­но с "ар­мейс­кия" тим и не­го­ви­те иг­ра­чи. За­то­ва 5 май 1948 г. е на­ча­ло на но­ва ера в бъл­гар­с­кия фут­бол.
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Аватар
Fletcher Lind
От дъжд на вятър
Специалност: право
Курс: първи

Мнение от Fletcher Lind »

Извращавайки миналото, извращаваме настоящето.
Аватар
Baggins
Живее, за да пише

Мнение от Baggins »

Хубав, дълъг пост. Общо взето историята на различните отбори + едно-две изречения тип "сам по се­бе си то­зи факт е из­к­лю­чи­тел­но ва­жен как­то за­ра­ди са­мо­то съз­да­ва­не на "чер­ве­ния" от­бор, та­ка и за­що­то с не­го се от­х­вър­ля ед­на от по­ред­ни­те по­ду­ян­с­ки лъ­жи". Ясно е, че при създаването си взимате футболисти от някъде, тоест от чавдар и септември. Друг е въпросът доколко е било доброволно и дали е имало уволнения на "неудобни" елементи в старите отбори. Мен ме учудва как след това въпросните си избират за име ЦСКА и си слагат петолъчка на емблемата. Това би ли ми обяснил ? И също ако може ми кажи защо ето тези хора говорят малко в противоречие с твойте писания? http://www.vbox7.com/play:64c6335d
Изображение
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Човекът в ляво...http://www.omda.bg/bulg/news/personal/Panitsa.htm
Как така на 14 години е бил толкова навътре в клуба нещо не става ясно,а че и двамата с Мишо Белов са отявлени привърженици на ЛеФски просто няма спор!!!
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Митака
Форумно зомби

Мнение от Митака »

Замълчи Билбо,замълчи!!!
В нашият футбол има ЦСКА и всички останали. Понякога има изключения, при които разни други отбори, като Левски, Локомотивите, Ботев, Литекс… правят един- два добри сезона, но това е именно изключението потвържадащо правилото, че те са отбори за местна консумация, за градско, квартално ползване. Сега предполагам, че много от привържениците на останалите отбори извън Левски и ЦСКА ще се разсърдят, но нека се сърдят на “сините” не на нас!

Още със създаването си ЦСКА става трън в очите на Левскарите, поради харизмата, която по- късно през години ще защитава и затвърждава! Още тогава разни “сини” привърженици, професионално изявящи се, като “журналисти” започват едно тотално изопачаване на историята, манипулиране на фактите и тотално подменяне на реалността с цел да има и те с какво да се гордеят, без да осъзнават дори, че “гордостта” е Божи грях! А, когато няма с какво да се хвалят, си измислят, преписват и окичват успехи, обикновено за сметка на всички останали клубове!

Поради същата причина по- късно ще си затваряме очите за създаването на Левски и някои обстоятелства, които меко казано поставят под съмнение “тяхната история”. Как например може да се тълкува това, че Левски е основан два месеца преди обявяването на първата световна война и само няколко месеца след приключването на втората балканска. И не е ли странно, че България в лицето на Минисътър председателя Д-р Радославов получава на 29 юни 1914 заем в размер на 500 млн. лева от немският консорциум Дисконто Гезелшафт за да запази своят неутралитет в предстоящата война (това може да се прочете на стр. 40 от книгата Историята на България на Проф. Людмил Спасов). По прости сметки това е само месец преди обявяването на войната и след създаването на Левски. С други думи казано българската държава получава заем от бъдещият агресор за да запази неутралитет при последващите военни действия в близосто до нейната територия. С разрешението на същото това правителство се създава и Левски. Това първо или не е вярно, защото тези младежи би трябвало да обмислят бъдещи военни действия за защита на националната територия, а не да мислят за футбол! Или ако е вярно то е в пълно противоречие на патронът, който имат- прозвището на Апостола, защото да си нежелаещ да участва във военни действия, пацифист, а да се накичиш с прозвището на един от най- великите български революционери Левски просто е безумие! Някаква неземна мерзост и лъжа!

Също така, проявете разбиране към Левскарите относно упоритите им опити да ни препишат създаване с указ от комунистите и пр. И до днес така и не се е намерил такъв указ, но намира обяснение подменянето на историята така, когато си създаден при управлението на правителството причинило втората национална катастрофа на страната си, “най- логичното” нещо на света е да си гузен и за да оправдаеш себе си, да търсиш “под вол теле” у съперника.

Абсурдите не са един и два! За цялата си история Левски е останал отбор за вътрешна местна консумация. Те нямат сериозните успехи в ЕКТ, които има лицето на България там - ЦСКА! Имат естествено няколко изригвания, които за отбор от техният ранг са си успех, но по-скоро тия “успехи” са потвърждаващи правилото, че Левски е отбор за местна консумация. За толкова години история е нормално да имаш някакви постижения. То и други отбори имат- Марек, Берое, Черно море, Спартак Варна, Ботев, Локомитивите от София и Пловдив, да не забравя и съответно обидя някой… Но за да подчертая, че така наречените от свикналите да се изявяват предимно в България и нашенският си шампионат, успехи са изключение и нищо повече ще ви накарам да се замислите и над факта, че нямат нито един единствен успял, пробил и реализиран на запад футболист в някое силно първенство играл финал за някой евротрофей! Защото, когато закономерно ЦСКА постига успехи там, бие еврошампиони, отстранява евроколоси, след това продава играчи, които в последствие вземат златни топки, стават легенди в отборите си, правят трансферни рекорди и затвържадават харизмата на ЦСКА!

Какво имат Левски? Хвалят се с Мариан Христов и някакъм голмайстор на КНК. Че ЦСКА има много повече от това, то това ако беше в ЦСКА никой нямаше и да си помисли да се гордее с него! Не били Цесекари, юноши и пр. Посочете ми юноша на Левски постигнал повече от Емил Костадинов и Любослав Пенев?! Но да не забравяме, че ако ще си говорим за юноши, отпада Мариан Христов и оставате съвсем без нищо господа нихилисти от подуяне!

После през годините продължава едно отвратително отричане на всичко постигнато от ЦСКА, преписва се на партията, забравят се Цола и Ангел Солаков, Борис Велчев- дядо и пр. Няма да се спирам подробно на това, защото не това е предмет на моят коментар! Темата е, изместването на истината през годините от страна на Левскарите и всякакви техни привърженици. Та така по- късно през времето имахме Христо Стоичков и славното трио на Чичо Митко. Техните кариери и успехи са достойни за уважение! Това, че има завистливи левскарчета, които видяли задминати техните митове и легенди, наричат прославилите родината ни спортисти “кюрд”, “дърво” … също няма да го коментирам! По- късно футболът ни започна да отслабва и отслабва, но ЦСКА продължи да бъде марка в европа, а Левски да се дъни срещу световно непознати тимчета. Естествено успехите на ЦСКА ставаха все по- редки и все по- редки, но продължиха трансферите на играчи от тима, които бяха продавани за милиони- Стенли, Берба, Марто… тия играчи в България, докато играеха в ЦСКА бяха отричани за сметка на Гонзо, Кривия и който се сетите там, а в последствие лъсна цялата истина! Защото превъзхваляваните, обожествяваните “сини” легенди си останаха футболисти за местна консумация, продукт за местна употреба. Докато второто поколение, което изкара Чичо Митко и до ден днешен е в центъра на спортните събития в най- силният шампионат!

Твърди се, че Левски играли в ШЛ, че преди това 1/4 финал за УЕФА… ок, но това е успех, на който само вие може да се радвате, защото в очите на един Цесекар това е едно голямо нищо! Защото ако това беше наистина такъв грандиозен успех, който слага всички постигнати преди това успехи от ЦСКА в малкият си джоб, то трябваше да има поне един продаден, поне един реализиран, поне един доказал се, останал в силен шампионат и непрекъснато в центъра навниманието на зрителите голям играч! Обаче такъв нямаше! И няма да има, защото това не беше успех, това беше изключението потвържадаващо правилото, че Левски е отбор за местна консумация, за който най -голямото спортно събитие през годината ще си остане мача с ЦСКА!

За ЦСКА след 89- та е друга тема, защото въпреки липсата на отдадени бази, въпреки най- голямата криза в историята на отбора и некадърните управници до сега, отборът успя да отстрани Парма, която на следващата година игра финал в ЕКТ. Успя да победи Ювентус, Ливърпул все грандове, които Левски така и не успя! Успя да отсрани Леверкузен, който само две- три години преди това игра финал в ШЛ. Успя да продаде Берба, Стенли и Марто! Дори само това е нещо, което Левски не успя! Така, че говорене в стил Нане и Вуте не ми звучи прадвоподобно! Ако си направил нещо от това- приказвай, като не си- нямаш това морално право. Остават ти само административните хватки, с които проваляш не само себе си, но и футбола в цяла България…
Кой днеска ще да брани
народната ни чест
от нашите тирани,
от българите с фес?
Ст. Стамболов
Заключено

Обратно към “Спорт”