Второ класиране - запазваш ли си мястото от първото?

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
sedrik
Писаружяк

Второ класиране - запазваш ли си мястото от първото?

Мнение от sedrik »

Здравейте!
Интересува ме дали ако например те приемат на второ желание и отидеш на второ класиране, може да си изгубиш това място, на което са те приели на първо класиране.
Не съм сигурен, но аз мисля, че не може, защото във второто класиране участват същите кандидати както в първото и просто няма от къде да дойде някой с по-висок бал от твоя.
Мястото, според мен, можеш да си го изгубиш ако след първо класиране отново има пренареждане на желанията.

Затова, който знае да каже как стоят нещата (можеш ли да си изгубиш мястото, отново ли си нареждаш желанията след Iво класиране и въобще всичко свързано с етапите на класиране), нека обясни.

И още нещо. На второ класиране само в един университет ли можеш да кандидатстваш, защото аз разбрах, че за да отидеш на това класиране, ти искат оригиналната диплома?
Nitro
В началото бе словото

Мнение от Nitro »

Тук е обяснена процедурата за УНСС, но и за другите уни-та би трябвало да е същото :wink:
Чл. 52. Класирането се извършва на три етапа. Кандидатите са длъжни да се информират за сроковете на отделните класирания и тяхното потвърждаване (Срокове).

(1) Първо класиране. Класираните кандидат-студенти задължително потвърждават желанието си да се обучават в УНСС с декларация и диплома оригинал за средно образование. Те са длъжни да носят лична карта (а военнослужещите – военна книжка).

Класираните по първо желание остават в специалността до окончателното класиране.

Класираните на второ, трето и т.н. желания, подали декларация и диплома оригинал, запазват правото си да участват в следващите етапи на класирането. При наличие на свободни места автоматично преминават в по-предно желание по реда на посочените в състезателния картон специалности.

(2) Второ класиране. Извършва се при установяване на незаети и непотвърдени места след първо класиране. В него участват потвърдилите желанието си да се обучават в УНСС кандидати от първо класиране и некласирани до момента.

След второто класиране потвърждават приема си само новокласираните кандидат-студенти с документите, посочени в ал. (1).

(3) Кандидат-студентите, непотвърдили класирането си в определените срокове, губят правата си за участие във второто и третото (окончателното) класиране.

(4) Трето (окончателно) класиране. Извършва се за попълване на незаетите места.

Чл. 53. След обявяване на резултатите от различните етапи на класирането не се разрешава промяна в предварително заявената от кандидатите последователност на специалностите.

Чл. 54. Записването се извършва в специалността от окончателното класиране.

Чл. 55. След записването на студентите свободните места се заемат по следния начин:

(1) Приемат се успешно участвалите в конкурса и неприети кандидати съгласно чл. 68, ал. (2) от Закона за висше образование (инвалиди с изгубена работоспособност над 70 %, военноинвалиди, кръгли сираци до 25-годишна възраст, навършена в годината на кандидатстването, майки с три и повече деца и близнаци, когато са кандидатствали едновременно в едно и също висше училище и единият от тях е приет). Те подават допълнително молба до ректора в срок до 14.09.2005 г.

(2) За останалите свободни места по решение на Академичния съвет могат да кандидатстват:

1. Некласирани кандидати в УНСС, които успешно са положили състезателните изпити.

2. Кандидати, които са положили успешно аналогични конкурсни изпити в други висши училища.
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Ами, аз това на УНСС съм го гледал, ама от там не става много ясно дали си запазваш мястото след първото класиране или не.
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Можеш да го запазиш и да продължиш във второ класиране.
Just a world that we all must share
It's not enough just to stand and stare
Is it only a dream that there will be
No more turning away?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

И аз мисля, че можеш да го запазиш, защото на второто класиране участват същите кандидати от първото класиране, със същите балове. А ти можеш да бъдеш изместен само от кандидат с по-висок бал от твоя.
Тук има една друга работа. Има ли нещо такова, че ако отидеш на второ класиране, автоматично се отказваш от мястото си от първото? И, след първо класиране, при участие на второ, има ли пренареждания на желанията? Ей тея неща не са ми на 100 % ясни, а мисля, че са много важни. Ако някой знае как стоят нещата, нека обясни!!!
UNWE
В началото бе словото

Мнение от UNWE »

Отказваш се от мястото си, само ако си вземеш оригинала от дипломата, която си депозирал. Вариантите от класиране са 2 - или оставаш на същото желание, или те класират на по-предно желание. Не можеш да потвърждаваш желание преди окончателното класиране, т.е. задължително участваш за по-предно желание. След подаване на документите за кандидатстване, няма възможност да си пренареждаш желанията. Каквото си писал като си подал документите, това остава до края.
Утре Наш Става Светът !
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Виж сега - отиваш във Факултета и си запазваш място, но не се записваш. После идва второ класиране - ти участваш в него. Ако не си запазиш мястото след първо, го губиш. Ако си го запазиш, не го. Стана ли вече ясно? :) 8)
No more turning away?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Тоест, ако си оставиш дипломата и си запазиш мястото от първото класиране, след като мине второто класиране или те приемат в специалност, която ти е по-горно желание, или си оставаш в специалността от първото класиране, така ли?
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

Не, не е нужно пре запазването на мястото след първо класиране да си оставиш дипломата.
No more turning away?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Добре де, не е нужно.
Аз искам да знам само, ако ме приемат по второ желание на първо класиране, и аз отида на второ класиране, нали в най-лошия случай ще съм приет в специалността по второ желание???
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

ООО, не се заблуждавай - могат да те приемат по предна от тази, която си записал. Например, записаната от теб е номер 30, могат да те приемат номер 15 и да не мръднеш нагоре. Много внимателно обмисли как ще подредиш специалностите!Те могат да ти изиграят много лош късмет. :!:
No more turning away?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Да, така е!
Но може ли на пример ако са ме приели по 2ро желание на първо класиране, на второто класиране да ме приемат по 3то, 4то или по-долно желание, или по-лошо - изобщо да не ме приемат никъде?
Аватар
coup
Вазов

Мнение от coup »

По-долно не може да те приемат. Само по-горно.
No more turning away?
Аватар
sedrik
Писаружяк

Мнение от sedrik »

Тоест, най-долното, което може да те приемат, е това, което са те приели на първо класиране, нали? И не може да стане така, че да не те приемат на никое желание?
UNWE
В началото бе словото

Мнение от UNWE »

Могат да те класират в по-предно желание. Ако не ти стигне балът - оставаш в същото.

В УНСС задължително участваш в класиране за по-предно желание. Не може да потвърдиш и да се запишеш в специалността от І или ІІ класиране, преди да излезе окончателното класиране.

А в СУ как е? Може ли да потвърдиш специалността от І класиране и да се запишеш в нея, без да участваш в следващи класирания?
Утре Наш Става Светът !
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”