.::Сесия::. (отзиви от изпитите) ФМИ онли :)
Модератори: Methuselah, thegirl
-
Nedyalko
- В началото бе словото
- Специалност: Приложна математика
- Курс: втори
Re: .::Сесия::. (отзиви от изпитите) ФМИ онли :)
Поне за Норвегия знам, че идеята с наказания за преписването работи. Там ако те хванат да преписваш те късат и губиш студенстки права за 1 година. Човекът, от когото научих затова не знае какво е наказанието за второ преписване, защотото такъв случай засега няма.

- leia_loves_cats
- Да живей словото
- Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
- Курс: друг
И тук се случва, спокойно.Nedyalko написа:Поне за Норвегия знам, че идеята с наказания за преписването работи. Там ако те хванат да преписваш те късат и губиш студенстки права за 1 година.
Под "тук" визирам ФМИ. Не знам за подобни случаи не във ФМИ, но знам за човек с отстранени студентски права за една година заради преписване във ФМИ.
Зависи само и единствено от това дали преподавателя иска да се занимава и да задейства системата.
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... 
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
Тук коментираме ситуацията, а не гледаме в паницата ти.Inside написа:Аве вие не си гледате своята чиния ами тази на съседа. Май при вас важи приказката : "Не на мене да ми е дорбе, а на вуте да му е зле". Айде моля всяка жаба да си знае локвата и който иска да чете да чете който е само за дипломата да си я вземе както може.
Клоун
Две мнения по въпроса няма, затова винаги съм бил противник на големия прием, респективно да влиза куцо, кьораво и сакато.sedrik написа:Без преписване, качеството на студентите, които завършват ще бъде по-високо.

- leia_loves_cats
- Да живей словото
Аз съм привърженичка на обратния пример - нека влиза куцо и сакато, но да не се правят компромиси с изискванията на изпитите.Бeтон написа:Две мнения по въпроса няма, затова винаги съм бил противник на големия прием, респективно да влиза куцо, кьораво и сакато.sedrik написа:Без преписване, качеството на студентите, които завършват ще бъде по-високо.
А не - ами то общото ниво на цялата специалност е слабо, да им направим по-ниски изисквания на всичките.
Който не може да издържи - да отпада - първи курс, втори курс.
На мен ми се струва честно, още повече, че аз не съм от фаталистите, които смятат, че професия се избира веднъж завинаги и избора е единствен и критичен. По-скоро смятам, че човек трябва да влезе на място, да се ориентира какво е, да го види, да го пипне....
Но пък се съгласявам напълно с твоята позиция по един критерий - един куп "неориентирани" (без да влагам никакъв отрицателен нюанс в тази дума, както вече казах, за мен няма лошо да си на 18 и да си неориентиран) могат да заемат местата на хора, които искат това да учат, но примерно гимназиалната математика им е по-слаба, отколкото на хора, които след 3 години ще искат да прегръщат дървета в Нова Зеландия. Например.
Просто като излезеш с диплома на която пише нещо, трябва да имаш знанията за това нещо. Университетът поема този ангажимент, а не го изпълнява и разрешава къде с преписване, къде с понижени изисквания хора да взимат изпити / дипломи.
Съгласна съм с leia_loves_cats. Когато пристигнах в София, единствената ми идея беше да се махна от нашите, за да си купонясвам на спокойно. Сега е съвсем различно, но доста неща трябваше да ми се случат първи семестър за да се осъзная. Повечето подрастващи не знаят какво наистина искат и не се интересуват особено. Нека влизат лесно. Но нека още в началото видят за какво става въпрос и че леко няма да е. Иначе накрая ще се окажат с една не много хубава диплома в ръце и 4 безвъзвратно загубени години.
-
dorianna
- В началото бе словото
- Специалност: Информатика
Да, ама и варианта - "то общото ниво на цялата специалност е слабо, да им направим по-високи изисквания на всичките" също си е бая кофти :}leia_loves_cats написа:[
А не - ами то общото ниво на цялата специалност е слабо, да им направим по-ниски изисквания на всичките.
Иначе и аз съм съгласна
Fairy tales, the stuff like dreaming. The problem is, fairy tales don't come true.
А замисляте ли се КОЙ и КЪДЕ ще им препоодава като влизат по много? Университетът не разполага с подходящия ресурс, за съжаление.

- leia_loves_cats
- Да живей словото
Съгласна. Изобщо не си мисля, че нещата са толкова лесно решими. Факт е обаче, че има съществуващи системи, в които това е водещия принцип. Те също, естествено се сблъскват с разни други проблемиVictoria написа:А замисляте ли се КОЙ и КЪДЕ ще им препоодава като влизат по много? Университетът не разполага с подходящия ресурс, за съжаление.
-
Бeтон
- Легендарен флуудър
- Специалност: Математика и информатика
- Курс: завършил
В ШЛ има отпадания, но отборите не са триста и двайсе, а 32.

-
username
- В началото бе словото
- Курс: кандидат-студент
Много ли е трудно да се изкара успех над 5.50 от първи курс? Ще се опитвам да уча възможно най-много, но дали ще е достатъчно? 
Зависи от специалността и доколко схватлив(а) си, но ако си даваш зор си е напълно постижимо. 

Ако се потрудиш достатъчно и 6.00 можеш да изкараш. 
And now, let us step into the night
and persue that flighty temptress, adventure.
and persue that flighty temptress, adventure.
Тези хора,които със знание са искарали по-ниски оценки от преписвачите не трябва да съжеляват за нищо,освен може би за испуснатата стипендия,защото както ти каза след година-две като влезнат вече наистина в реалния живот ще си проличи кой е преписвал и кой не,другото си е просто бележкарство.Elcho написа:
Съжалявам за дългия пост и хората, които съм отегчила с него. Но за първи път системата не просто толерира преписващите, ами ги и стимулира! Преди всико беше ок - преписват, минават, оцеляват някак си, но като се отиде на интервю си личи кой знае и кой не. Поне в повечето случаи. Но сега тези хора ще получат стипендии, за сметка на други, които знаят пъти повече от тях, но по ред причини, по-горе упоменати, не са изкарали нужните резултати със собствени, честни усилия. Честно ли е? Не е, гозно е дори!
Аз смело мога да заявя ,че никога не съм преписвал,освен на изпита по КаРХ ,но там пищова беше легален,често съм имал по-ниски оценки от хора ,които са преписвали или поне са си подсказвали ,но не съжалявам за положените усилия,поне знам,че оценката в книжката,била тя и 3,си е лично мое самостоятелно постижение
-
hunterfrenzy
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Вас какво точно ви бърка ако някой колега преписва? За знания или за оценки сте във ФМИ? И ако някой е преписвач и не знае нищо, вас какво ви бърка ако преписвачът излезе от фми с една кирлива диплома? Ще ви вземе работата ли(LoL)? Според мен е супер комплексарско да мислиш : "тоя преписва, дай ще го издам". Всеки сам си преценя какво да прави и за какво е отишъл във факултета...
-
Inside
- В началото бе словото
- Специалност: Компютърни Науки
+1hunterfrenzy написа:Вас какво точно ви бърка ако някой колега преписва? За знания или за оценки сте във ФМИ? И ако някой е преписвач и не знае нищо, вас какво ви бърка ако преписвачът излезе от фми с една кирлива диплома? Ще ви вземе работата ли(LoL)? Според мен е супер комплексарско да мислиш : "тоя преписва, дай ще го издам". Всеки сам си преценя какво да прави и за какво е отишъл във факултета...