Как се готвите по немски?

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
khhh
От дъжд на вятър
Специалност: Социология
Курс: първи

Re: Как се готвите по немски?

Мнение от khhh »

desssy написа:
btw кога излизат?!?!
по принцип би трябвало до десетина дни да излязат!
Изображение
PARTY HARD!!!
brigit
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от brigit »

obshto 2 grehski na luichetata mn dobre
Lotlorien
В началото бе словото

Мнение от Lotlorien »

Нямам грешки на люкетата, а за лезе-то мисля, че бяха ja ja nein nein nein.

Жалко ще е ако в превода си умират за буквална буквалност. "die Schauspieler müssen im Bild passen" ги изкилиферчих до "трябва да съответстват на облика на филма", щото "да се вписват в картинката" ми звучеше мега тъпо. Да видим колко ще смъкнат за такава гррррррруба грррррешка.

Впрочем г-жата, дето донесе работите по немски, заяви, че преводът трябвало да бъде на "сносен български", аххахха, ще ми се такива да им бяха критериите. xD
Аватар
xRainx
Стенограф
Специалност: Международни отношения

Мнение от xRainx »

била си в 292, нали ;п
The storm is coming...
Изображение
...let the Lord of Chaos reign.
Аватар
khhh
От дъжд на вятър

Мнение от khhh »

Lotlorien написа: а за лезе-то мисля, че бяха ja ja nein nein nein.
Добре.Искам да ви споделя моята логика преди всеки да сме забравили лезето
Начи първия въпрос беше нещо за това че в бъдеще на абитуриентите ще им е трудно или нещо такова,няма значение,защото ключовото е "бъдеще" ( kuenftig), a в текста пишеше bisher нещо си und JETZT. :| :| :| :| :| :bounce:
Сещате ли се? Кво мислите?
Изображение
PARTY HARD!!!
Lotlorien
В началото бе словото

Мнение от Lotlorien »

Тва го помня, защото го мислих малко. Твърдението беше, че в бъдеще учебната програма няма да влияе на решенията им живота. В текста пишеше, че досега тя е влияла. Значи твърдението е общо взето вярно.

@ScionOfStorm, мхм, там бях =)
Аватар
yav
От дъжд на вятър
Специалност: Европеистика немски език

Мнение от yav »

Мерси много за отговорите :). При мен нещата са така:
- 2 грешки при първия люкен текст
- 1 грешка на втория люкен текст
Естествено това е по спомен и не мога да бъда 100% убеден :roll:, но искрено се надявам да съм прав :).
Със сигурност си спомням какво написах на четенето с разбиране:
1.r 2.r 3.f 4.r 5.f
На съчинението написах 208 думи и смятам, че темата беше много приятна за писане, нищо че 15 минути седях и гледах тъпо, не можейки да започна съчинението си.
Относно превода - е такъв текст не очаквах... толкова ясни и кратки изречения :shock:, учудих се. Все пак си се осрах де :mrgreen:. На мястото където ставаше въпрос за това, че са сменени с модерни капиталисти накрая и че измират буквално... ми не знаех какво е buchstablich. Направих асоциация от Buchstabe (буква) и си викам буква по буква - значи по азбучен ред :lol:... та при мен измряха по азбучен ред :oops:.
PS. Бях в зала 65, jemand? 8)
Lotlorien
В началото бе словото

Мнение от Lotlorien »

Мани, аз "vornehm" го нарекох "представителен" xD

Впрочем за блога ми си поиграх да си изкарам текстовете и да болдна люкетата, така че ги поствам за бъдещите поколения:

Archäologen finden 800 Jahre alte Schuhe

Magdeburg/Halle – Archäologen verstehen nun besser, wie Schuster im Mittelalter gearbeitet haben: In Magdeburg haben sie mehrere rund 800 Jahre alte Lederschuhe gefunden. Ein Glücksfund für die Wissenschaft: “Schuhfunde dieses Typs aus der Zeit der Gotik kommen in Mitteleuropa sehr selten vor”, sagte Restaurator Heiko Breuer vom Landesmuseum für Vorgeschichte in Halle.
Es handle sich um fünf sogenannte Schlupfschuhe aus Schafsleder, das sich in einer feuchten Bodenschicht erstaunlich gut gehalten habe, sagte Breuer. Die Funde sollen nun im Landesmuseum restauriert werden.

Einen Einblick in die Schustertätigkeit der Barockzeit könnte ein weiterer Fund liefern, den Archäologen bei Umbettungen in der Gruft der Klosterkirche Ilsenburg (Landkreis Harz) machten: Dort entdeckten sie ein 350 Jahre altes Paar Kinderschuhe. Der Magdeburger Fund zeigt laut Breuer sehr gut, wie Schuhe im Mittelalter hergestellt wurden: “Die Einzelteile wurden auf einen Leisten gespannt, zusammengenäht und dann zum Schutz der Naht gewendet – daher das geflügelte Wort ‘Umgedreht wird ein Schuh draus’.”

Die feucht geborgenen Funde wurden bereits in der Werkstatt des Museums 14 Tage lang in eine chemische Lösung getränkt und anschließend gefriergetrocknet. “Damit behalten die Schuhe ihre ursprüngliche Form und können problemlos in einer Museumsvitrine ausgestellt werden”, sagte Breuer.
Die in Ilsenburg entdeckten schmucklosen Halbschuhe aus Rindsleder gehörten wahrscheinlich einem Jungen. “Für die Forschung ist das rund 350 Jahre alte Paar aus der Barockzeit besonders wertvoll, weil hier der Schuhaufbau genau erhalten ist”, sagte Breuer. Geplant ist, dieses Paar an das Schuhmuseum Weißenfels auszuleihen.

Frauen verdienen mehr

Es gibt noch Dinge in diesem Land, die sind verlässlich und unverrückbar. Eine solche deutsche Konstante ist das Lohngefälle zwischen Männern und Frauen. Seit Jahr und Tag verdienen Frauen in Deutschland um die 20 Prozent weniger als ihre männlichen Kollegen.

Die jüngste Erhebung gab das Statistische Bundesamt im November bekannt. Demnach betrug der Verdienstunterschied im vergangenen Jahr im Schnitt 23 Prozent. Das entspricht den Ergebnissen des vorvergangenen Jahres, denen davor und so fort. Woran liegt das? Offenbar nicht an den Frauen.

Niemals zuvor gab es eine besser qualifiziertere Generation von Frauen. Mädchen werden im Schnitt früher eingeschult, ihre Schulleistungen sind besser als die der Jungen, sie bleiben seltener ohne Abschluss, bewältigen schneller und erfolgreicher den Übergang von der Schule in den Beruf, brechen seltener das Studium ab und beteiligen sich intensiver an Weiterbildungsmöglichkeiten.

Der Verdienstabstand zwischen Männern und Frauen in Deutschland fällt deutlich höher aus als in den meisten anderen Staaten der Europäischen Union.

Frauen werden vielmehr auch für gleichwertige Arbeit schlechter bezahlt als Männer. Diese allein geschlechtsbedingte Diskriminierung trifft Frauen in allen Berufszweigen.

Може и да съм пропуснала някое на втория, не помня всичко. Впрочем вместо "das Studium" писах "ihr Studium", според вас ще се счете ли за грешка?
Аватар
yav
От дъжд на вятър
Специалност: Европеистика немски език

Мнение от yav »

Lotlorien написа:Мани, аз "vornehm" го нарекох "представителен" xD
А аз като замогващо :lol: :oops:
brigit
От дъжд на вятър

Мнение от brigit »

нека и аз да кажа мнението си за изпита
макар че след оценката ми в унсс където бях сигурна че ще имам 5.50 много много не трябва да плямпам но както и да е
Не беше труден и не беше лесен .Естествено по лесен от колкото очаквах.
Имам 2 грешки на Тест А и Тест Б общо
Превода беше лесен нямаше непозната дума и не сам го превеждала дословно зашотот не трябва така.Трябва да бъде шреведен така че изреченията да звучат добре и смислено на български да вървят гладко.Съчинението го писах в насока че образованието е нужмо и за напред защотото играе важна роля при намирането на работа.
Незнам обаче колко ще имам но мисля че 5.00 би била реалната ми оценка .Тъй като съм реалистка.
Някой ако може да ми каже за колко точки миналата година каква оценка е имало ,ще бъда благодарна/
Успех на всички :) Изпитите за мен минаха :)
Аватар
Chimera
В началото бе словото

Мнение от Chimera »

yav написа:
А аз - "проспериращо"... :lol:
Аватар
khhh
От дъжд на вятър

Мнение от khhh »

yav написа: Със сигурност си спомням какво написах на четенето с разбиране:
1.r 2.r 3.f 4.r 5.f
Уфффффф да прави сте ;//// на първото е Ja :pale:
yay написа:На мястото където ставаше въпрос за това, че са сменени с модерни капиталисти накрая и че измират буквално... ми не знаех какво е buchstablich. Направих асоциация от Buchstabe (буква) и си викам буква по буква - значи по азбучен ред :lol:... та при мен измряха по азбучен ред :oops:.

Хехехехехе! Е аз пък го преведох като "побуквено".... :geek:
Изображение
PARTY HARD!!!
Аватар
Redemption
В началото бе словото
Специалност: Международни отношения

Мнение от Redemption »

Chimera написа:
yav написа:
А аз - "проспериращо"... :lol:
аз пък писах предприемчиво :lol: :lol: както и да е, надявам се да не режат много на съчинението и превода, щото верно ще се получи като в унсс :evil:

а онова го писах един след друг
Последно промяна от Redemption на 21 Юли 2009, 13:43, променено общо 1 път.
Международни отношения - 2013

http://www.facebook.com/gbelinski
brigit
От дъжд на вятър

Мнение от brigit »

аз vornehm go преведах като предприематорско семейство или там каккто беше иначе и мойте на лезето са
да да не да не :п и смятам че са верни
Аватар
Amberglow
Паисий

Мнение от Amberglow »

:lol: изощо не помня как ги писах на това лезе ;о
особено там с колегата го задрасквах 5 пъти сигурно, накрая написах Ja
Take my ego for a ride,
  • 'Cause there's nobody by my side.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”