Фотоконкурс 8 - набира участници

Какво обичате да правите в свободното си време? Къде обичате да излизате?

Модератори: FloWersOfEviL, Smoking Mirror, Мила, thegirl

Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Фотоконкурс 8 - набира участници

Мнение от MidwinterSun »

За обработката на снимките и преди сме говорили. Даже един форумец (той май е професионален фотограф) обясни защо е необходима тя. За да стане съвсем ясно, аз ще цитирам един съвсем кратък откъс от друг професионален фотограф, когото познавам:

Сигурно сте чували много от хората, които обичат да снимат да казват, че не искат “да пипат” изобщо снимките си, защото им се струва, че по този начин една снимка би загубила автентичността и настроението, което носи. За някои снимки това може да е вярно, ако са така добре експонирани, че наистина няма какво да им се пипне. Но опитът показва, че в повечето случаи, задаването на настройките в апарата, неазвисимо дали автоматични или ръчни, не винаги води до появата на екрана на същата картинка, която така ни е впечатлила, когато сме я заснели.

Мрънкахте обработката да е забранена - ето, цели 8 поредни конкурса е. Мисля, че е време деветият да бъде различен. Ако искате, задайте обработката като задължителен елемент. Все ми е тая. Крайно време е да вкараме и него предвид факта, че той е съществена част от фотографията като изкуство.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Много спорихме, да, затова няма пак да излагам аргументите. Доколкото си спомням обаче преобладаващата част от далите мнение бяхме против и не виждам какво се е променило оттогава досега. Все пак напомням, че е всевалидно правилото, че организаторът определя правилата, така че ако някой ден някой от подкрепящите обработката направи конкурс, в който да е позволена, ще си решите проблема. А ако някой е толкова твърдо против, просто няма да участва.
I wanna fall from the stars straight into your arms
bloody mary
Пишете, о, братя

Мнение от bloody mary »

Без обработка на снимките - така ще се покаже какво сте видели, а не какво бихте искали да покажете като нарисувана картинка. Снимките могат да бъдат оразмерени и малко изрязани - нищо повече.
Аз ще възседна вятъра и в мрака
ще долетя във кроткия ти сън …

Berserker написа:...абе ако болните мозъци бяха оръжие, нас от МО щяха да ни забранят с международна конвенция!!!!
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

А и основният проблем на обработката е там, че аз може да съм снимал нещо десет пъти по-великолепно от теб, обаче ти като си обработила твоето и то да е станало awesome kicking-ass picture. И така няма да е честно спрямо мен :P Това е все едно да пуснеш 100 килограмов боксьор в категорията до 80 кила.

Прочее нямам нищо против да се направи и един конкурс САМО с обработвани снимки, но тогава това трябва да е въведено като задължителна част от правилата :P Ама тогава участниците ще са малко :(
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Докато възприемате обработката като ощетяване на необработената ви работа, никога няма да разберете напълно колко много дава тя на една снимка. Тя също е част от творческия процес, също изразява вътрешното виждане на артиста за творбата му...

Смоукинг, а аз какво повтарям бе, душо? Следващият конкурс да е именно за обработвани снимки... за да може поне веднъж да се разъгне пълният капацитет на участниците. Но според мен би било глупаво да се въведе задължително условие снимката да е обработена - при някои снимки експозицията просто не оставя място за допълнителнения, те са си съвършени така, както са снимани.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Аз не се имам за фотограф и участвам именно защото не съм такъв. Защото има тема, аз съм снимала нещо по дадената тема, което смятам, че е интересно и оригинално, и с простите си умения на абсолютен аматьор се вмъквам в условията. Нямам нищо против да има конкурс за обработени снимки, ако същевременно с него тече и такъв за необработени, за да не ми се отнема правото да участвам. Аз с Фотошоп не мога да работя, нито имам времето и мерака да се уча на този етап. Предполагам повечето сме така. Ако искате, направете конкурс за обработени снимки и внего ще се състезават 2-3-4 перфектно изпипани тип пощенски картички снимки. Но мен ме привлича повече идеята за суровия вид и първичността. Нали затова е "форумен фотоконкурс", демек "for dummies" един вид. Ако беше "Национален конкурс на СУ "Климент Охридски" на тема Това и онова с награден фонд 3000 лева"... тогава можеше да се говори за изкуство, за подобряване на снимки и т.н. за реален конкурс, в който се търси наистина максимално съвършенство. Но... по този начин, по който се провеждат, не мисля, че ще има много заинтересовани за обработването на снимките...
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Явно наред с евентуалния фотоконкурс, в който ще е позволена обработката, ще обясняваме и за съществуването и функциите на Пикаса :mrgreen:

(Плюс това, Фотошоп въобще не е най-добрият избор. Като няма да е професионална програма, поне да е Gimp...)
Изображение
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Аз продължавам да прогнозирам че за тоя конкурс само ти ще пратиш снимки. И г-н Гергов, ако продължава да следи развоя на събитията.
Аватар
kRiss
Танцуващия с клавиатури
Специалност: БГ Филология
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от kRiss »

Прекалено много разбирате... разводнихте темата... и много малко снимате. Това ви е проблема. Друг, май, нямате ;D и да ви сърби, и да не ви сърби езика по някоя тема... важното е да се запълват страниците...

Вашите снимки показват СВЕТА през вашите очи! В обработването няма нищо лошо, стига да е с мярка.
WOW-ефект може да се предизвика с и без фотошоп... зависи от много неща.
Не виждам защо да няма конкурс с "пипнати" снимки. Но май накрая ще стане като оная ситуация, в която 'кучето си лае.. керванът си върви' (;
"Before u judge me.. tRy hard to LOVE me!"
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

MidwinterSun написа:Явно наред с евентуалния фотоконкурс, в който ще е позволена обработката, ще обясняваме и за съществуването и функциите на Пикаса :mrgreen:

(Плюс това, Фотошоп въобще не е най-добрият избор. Като няма да е професионална програма, поне да е Gimp...)
То Фотошоп просто е станал нарицателно ;)

За обработването - съгласен съм с MidwinterSun. И именно защото конкурсът не е професионален не виждам нищо лошо в обработката. Защото непрофесионалните фотоапарати доста често не предават това, което сме видели, а с малко обработка снимката може много повече да се доближи до реалната сцена. Всъщност същото нещо се казва и в цитата на MidwinterSun.
Зависи вече и кой за какво си мисли като стане дума за обработка - едно е да снимаш една жена и после да ретушираш снимката и все едно жената е излязла от модно списание, друго е да си пипнеш цветовете, контраста и т.н. Вторият тип обработка е напълно нормален и всъщност няма снимка без такава обработка. Дори при самото заснемане на снимката тя преминава през софтуеърна обработка в апарата. Просто да си нагласиш исо-то, баланса на бялото, фокуса и т.н., настройки, които и в мобилните телефони ги има също е обработка. Дори да снимаш с лентов апарат, при проявяването и копирането снимките също преминават през обработка, която всъщност е сходна с елементарната компютърна обработка. То някой беше нарекъл Фотошоп и другите такива програми "Тъмната стая на фотографите, снимащи с дигиталния фотоапарати". А вече срещу снимането с лентови апарати не вярвам да възразите :D
Аватар
pora_e_priqtel
Легендарен флуудър
Специалност: PR
Курс: друг
Обратна връзка:

Мнение от pora_e_priqtel »

Smoking Mirror написа:Аз продължавам да прогнозирам че за тоя конкурс само ти ще пратиш снимки. И г-н Гергов, ако продължава да следи развоя на събитията.
И аз! И аз! :albino:
Аватар
inc
Плиний Стари
Специалност: Книгоиздаване

Мнение от inc »

Бре! Как се разпалили споровете, пък аз клюкарката да изтърва. :mrgreen:
Аз съм УЖАСЕН фотограф и затова не смея да изказвам ултра-компетентно мнение. Но няма ли да е по-лесно просто конкурсът да си остане тематичен, а да се пращат снимки в 2 отделни (паралелни) категории: снимки С и БЕЗ компютърна обработка. :scratch: Хем може да привлече повече хора (да участват и да гласуват), хем ще оставя равен старт на кандидатите. :)
Creating memories...
Nankuranaisa.
Аватар
fluffy cloud
Легендарен флуудър

Мнение от fluffy cloud »

Това си е идея. Така няма да има противопоставяне между обработени и необработени снимки. Можем да го пробваме в следващия конкурс.
I wanna fall from the stars straight into your arms
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Абе... аз снощи направих една снимка с фотоапарата на бившия ми съквартирант, ама не знам дали се води сред обработените или не... щото не съм я барал на компютър, ама настроих апарата (той е полу-професионален) на специфични настройки за да я получа :? Някой по-разбиращ да каже дали съм дисквалифициран или не :lol:
Аватар
Vaskes
Летящите Пръсти
Специалност: Скандинавистика
Обратна връзка:

Мнение от Vaskes »

За категорията "необработени снимки" трябва да приемате само снимки, правени с default настройките и то в raw формат (щото конвертирането от raw в jpg пак си е обработка ;Р) :lol:
Публикувай отговор

Обратно към “Хоби и Забавления”