Журналисти 2009, том 2.

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: завършил
Обратна връзка:

Re: Журналисти 2009, том 2.

Мнение от bvz »

beroeca написа: Няма значение (за мен) оценката от изпита - няма да свърши света. Без значение е, защото казах това, което исках да кажа, и то по начин, по който исках да го направя.
Ето това е основното. Дали ще е разказ, есе или каквото и да е е без значение. В случая с двойката за стихотворение не става дума за формата, която е избрала кандидатката, а за това, че стихотворението не е било добро. :wink:
Формата не е най-важното. Обемът също. Не е чак толков важно и дали сте обхванали всички съществуващи възможни аспекти на темата. Най-важното е да бъдете себе си и да не допускате грешки.
А сега си починете, защото в момента много усилено четат работите ви :lol:
Аватар
Варненец
Пишеща машина
Специалност: журналистика
Курс: първи

Мнение от Варненец »

Lord написа:"Свобода, равенство, братство", Бялото братство, "Аз съм плебей и всички дрипльовци са мои братя", братята Гракхи - интересно ми е дали някой е писал за поне едно от тези неща. :D

Аз за бялото братство,масоните,Ку-клукс клана,християнството,религиите,Галеви,войните-на оружие братя и общо за приятелството и предателството 8)
Не очаквам висока оценка :|
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
love_blush
От дъжд на вятър

Мнение от love_blush »

Аз изброийх всички възможни братя, за които се сетих (буквално братя). Политици,актьори,музиканти,спортисти,исторически личности. След това преминах на всички думи с корен брат и накрая написах тема за собствения ми брат. :bounce:
Аватар
Vanko`
В началото бе словото

Мнение от Vanko` »

Според мен е грешно, когато в едно есе темата, която е задаена в заглавието, се разгледа във всички възможни аспекти. Получава се така, че човек се опитва да каже много неща, демонстрирайки, че знае много, и накрая всъщност не казва нищо. По-добре си "хвани" темата, насочи я в една конкретна област, изчерпай я и готово. Хората биха предпочели да видят, че сте се сетили за 1 нещо, но оригинално и сте го развили и доказали в есето си, а не за още куп неща, масово от които се дублират с тези на конкурентите ви. Няма как да изпъкнете просто (мое мнение).
П.С. И все пак най-важното в едно есе е да имаш ясно обоснована теза и да си я защитил. Дори и да избереш най-тривиалния начин, винаги можеш да направиш есето си интересно, стига да имаш въображение и оригиналност.
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

Да,ама не си прав-те са си го казали самите проверяващи минимум 3 аспекта може да се разгледат и са прави-темата не е еднопланова 8)
Мале,Мале цело лето мале... Мале,мале на морето мале,евалата на туризма,да живей нудизма.......
Аватар
Bastor
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Bastor »

Хмм....как не се сетих...можеше едновремено да пиша за равенството и братството между всички хора на света И за справедливиде идеали на ККК....щеше да е интересно :cheers:
Аватар
Vanko`
В началото бе словото

Мнение от Vanko` »

Варненец написа:Да,ама не си прав-те са си го казали самите проверяващи минимум 3 аспекта може да се разгледат и са прави-темата не е еднопланова 8)
КоИ са го казали? И къде видя, че искат минимум 3 аскептка. Аз видях да пише,че МОЖЕ темата да се разгледа в /тоест до/ 2-3 аспекта. Никъде не са казали "всички възможни".
То и няма еднопланова тема. Всяка една може да бъде разчупена по много начини. А иначе... не мисля, че някои проверяващ иска от нас да изброим разни всевъзожни братя, казвайки за тях неща, които всички знаят. По оригинално е да кажеш за един /няколко/, но да заложиш на нещо, за което друг няма да се сети /или поне по-малко хора/. Защото есето е и въображение все пак.
Аватар
Bastor
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Bastor »

:monkey: <--- Расизъм? Прилича не негър ама пише monkey.....СУ са РАСИСТИ! Колко студента цигани имате а? А? Заговор!!!!
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

Vanko` написа:
Варненец написа:Да,ама не си прав-те са си го казали самите проверяващи минимум 3 аспекта може да се разгледат и са прави-темата не е еднопланова 8)
КоИ са го казали? И къде видя, че искат минимум 3 аскептка. Аз видях да пише в /тоест до/ 2-3 аспекта. Никъде не са казали "всички възможни".
То и няма еднопланова тема. Всяка една може да бъде разчупена по много начини. А иначе... не мисля, че някои проверяващ иска от нас да изброим разни всевъзожни братя, казвайки за тях неща, които всички знаят. По оригинално е да кажеш за един /няколко/, но да заложиш на нещо, за което друг няма да се сети /или поне по-малко хора/. Защото есето е и въображение все пак.

Кои ли-ами виж статията постната преди няколко страници.....
И на курса не 1 път го споменаха....
И есето не е фантастична приказка,че да разчиташ на въображение-имаш тема и от теб се иска да защитиш теза по нея, възможно най всеобхватно.....
Разказа изисква повече въображение - не есето 8)
Art[less]
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Art[less] »

Аватар
Vanko`
В началото бе словото

Мнение от Vanko` »

Варненец написа:

И есето не е фантастична приказка,че да разчиташ на въображение-имаш тема и от теб се иска да защитиш теза по нея, възможно най всеобхватно.....
Да, четох я. Един човек го е казал. Ти ако вярваш какво казват пред медиите... Помниш ли предварителния изпит по журналистика и нещата, които казваха тогава?! Едно казват - друго правят. А и проверяващите не са един или двама.
Има разлика между разказ и есе тип разказ. И в това есе тип раказ е позволено и въображението, и фантастиката. И това да напишеш есе тип разказ въобще не е най-лесният вариант. Напротив, най-трудният е. Едно е да можеш да си защитиш тезата в едно обикновенно есе, друго е да успееш да го направиш, вмъквайки елементи на разказ, и то по оригинален начин.
И една теза можеш да я защитиш и с по-малко факти, но достатъчно силни и на място.Защото писанието ти не е тема, а есе. Пък ти ако искаш включи и "всички възможни" ако ти се оригиналничи.
Аватар
Варненец
Пишеща машина

Мнение от Варненец »

Vanko` написа:
Варненец написа:

Да, четох я. Един човек го е казал. Ти ако вярваш какво казват пред медиите... Помниш ли предварителния изпит по журналистика и нещата, които казваха тогава?! Едно казват - друго правят. А и проверяващите не са един или двама.
Има разлика между разказ и есе тип разказ. И в това есе тип раказ е позволено и въображението, и фантастиката. И това да напишеш есе тип разказ въобще не е най-лесният вариант. Напротив, най-трудният е. Едно е да можеш да си защитиш тезата в едно обикновенно есе, друго е да успееш да го направиш, вмъквайки елементи на разказ, и то по оригинален начин.
И една теза можеш да я защитиш и с по-малко факти, но достатъчно силни и на място. Пък ти ако искаш включи и "всички възможни" ако ти се оригиналничи.

Не го е казал 1 човек, а поне 2,3 на курса!!!
Второ, това което смяташ ти за оригинално , всъщност може да е гола вода(не говоря за теб,а попринцип) . А вкарването на елементи на разказ в есе, е нож с 2 остриета и не винаги е най-добър съветник :wink:
Art[less]
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Art[less] »

Код за потвърждение: Избери целия код

Поименно, колега, поименно!;
//'щото аз друго помня
Аватар
Vanko`
В началото бе словото

Мнение от Vanko` »

Варненец написа:

Второ, това което смяташ ти за оригинално , всъщност може да е гола вода(не говоря за теб,а попринцип) . А вкарването на елементи на разказ в есе, е нож с 2 остриета и не винаги е най-добър съветник :wink:
И само това ли са ви казали? Защото аз повечето коментари, които прочетох, гласяха, че курсът не ви е бил от особена полза. Носи 1 перспектива и тя е, че евентуално могат да ти запомнят физиономията.
Есето не е "какво казват те", а "какво мислиш и казваш ти". Ако смяташ, че пишеш добре и си достатъчно оригинален и идеен, не би трябвало да се страхуваш от ножа, който есето тип разказ носи със себе си.Защото в крайна сметка малкото места за които се борим и силната конкуренция изискват едно единствено нещо: или рискуваш и не се страхуваш от ножа и успяваш, или кротуваш, страхуваш се от ножа (не говоря за теб, а попринцип) и не те забелязват, защото с нищо не си успял да се отличиш. :wink:
avalanche
В началото бе словото

Мнение от avalanche »

На всички писали разкази- успех с работи без теза и аргументация.

Що се отнася до "аз обхванах всички аспекти", не е възможно. Не е ли най-добре текстът да конкетизира някакъв проблем и после да търси различни гледни точки, отколкото да си казваме всичко, което ни е на сърце, все пак не пишем писмо...?

само идеи, без лични нападки ;)
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”