предварителен изпит по история 2006

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Няма значение кой се заселва първо на Блаканите.За СУ подредбата
тази година е първо българи, после славяни.Не знам обаче дали ще
има някакви санкции ако се напише първо славяни и после българи.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

в смисъл от гледна точка на хронологичната последователност...
Manchmal braucht man auch Leute,mit denen man schweigen kann!
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Местоположение: Скитаща из мрачните дебри на собственото си съзнание...
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

poison_b написа:Чух нещо по въпроса за създаването на българската държава. В темата ви прабългари или славяни са на първо място?
по моята скромна информация дали ще сложиш славяни или прабългари на първо място е вид знак при кого си се готвил. не би следвало да има решаващо значение, едва ли ще ви намалят оценката заради това. но наистина най-добре да си следите за формулировката.
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

poison_b написа:Ако да кажем сбъркам някъде, как да си поправмя грешката така, че да не анулират темата ми и разни такива подробности. Надявам се, че в началото на изпита ще може да попитаме. А...доколото разбирам има хора,който не са започнали даже да учат, само аз ли се притеснявам, че няма да успея да науча всичко???
за какви греши имаш предвид? темата могат да ти анулират само ако си се "объркал" да си напишеш името или си поставял знаци по някакъв начин. за объркана година не се анулира тема. това първо. второ - не разчитай да можеш да питаш преди самия изпит, защото просто няма кого да питаш. ще ви вкарат в едни огромни или по-малки зали, където сте само кандидат-студенти, а квесторите бъкел представа си нямат какво как се пише. така че въпроси ако имаш си питай препадавателя или ги задай тук, за да ти е изчистено всичко предварително.
колкото до времето за учене, всичко си е до човека (тая фраза вече трябва в подписа да си я сложа, толкова често я повтарям :roll: ), няма универсална формула за ученето. имах познати, които много ме сдухваха като обясняваха, че се готвят от две години и при различни преподаватели, но и това не е гаранция. впоследствие пък се запознах с други хора, настоящи колеги, които са се готвили съвсем сами, за което им свалям шапка, като си спомням аз колко пари пръснах за уроци... а колко време да учиш - зависи си от начина ти на учене, всеки си има система. моята за съжаление не е много добра - всичко да се учи в последния момент :oops: , но засега работа - за кандидатстудентския четох едва след бала един месец, така че... не се шашкай, никога не е късно :wink: . айде, стискам палци на всички кандидат-студенти, знам колко голямо е напрежението, дано всеки влезе това, което иска... 8) :lol:
Животът е безкрайно усъвършенстване. Да се смяташ за съвършен, означава да убиеш себе си.

Щастливо безработна!!!
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

nrggirl написа:по моята скромна информация дали ще сложиш славяни или прабългари на първо място е вид знак при кого си се готвил
в смисъл? имам впредвид от това не могат да познаят при кой си се готвил...не е някаква слобжна комбинация, че ако си я подредил по правилния начин ще познаят при кой си се готвил... :roll:
Аватар
everyday_
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от everyday_ »

на мен точно преподавателите ми са ми казвали, че преди да започне изпита и квестори ли, не знам кой точно казват например как да се номерират страниците, ако си объркал някоя дума как да я задраскаш, че да не ти анулират работата и т.н. и съответно ние ако имаме някакви въпроси...
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

Паган написа:Не знам обаче дали ще
има някакви санкции ако се напише първо славяни и после българи.
хора, не се шашкайте за глупости, научете си перфектно нещата и стискайте палци просто да не ви се заядат за глупости, дали ще са първо славяни или прабългари няма значение, ако всичко друго като съдържание е точно. знам как преди изпит се притесняваш за какви ли не дреболии, но повярвайте ми, за конкретния изпит най-важното е просто да ти стигне оценката за това, което искаш. а в този смисъл важното е да покажеш познаване на събитията и че осмисляш нещата, да не пишеш откровени глупости и това е. масата проверяващи не са специалисти по конкретната тема, в смисъл че са историци, но не всички са специалисти по конкретния период, който ще се падне, така да се каже може и да не забележат сгрешена година, ако е по-маловажна. от друга страна трябва да си дадете сметка, че от години оценките по история в СУ се занижават, така че... важното е просто да ви стигне и това е...

Щастливо безработна!!!
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

Лично аз съм започнала с прабългарите. :) Все пак 'Старата Велика България' е преди 681г. Разказвате за ранната история на българите и след това идването на Балк. п-ов., заварването на славяните, и тн. МИсля, че така би било най=добре,ако се следва хронологията... :lol:
Изображение
Аватар
Мадлен..
В началото бе словото

Мнение от Мадлен.. »

fatalno_f написа:Да разбирам ли ,че Възраждането е предпочитаният период от форумците :D
Оу не.. мразя го това Възраждане.
По принцип не съм зубрачески тип(никога не съм зубрила, учила наизуст..или там както се казва. Винаги съм се опитвала да разбера това, с което съм се захванала)..и именно поради тази причина избрах историята, като предмет за кандидатстване - интересно ми е, влече ме много, имам представа и обща култура...(като цяло)
но Възраждането ми е толкова скучно(не знам каква е причината за това...), че ми е направо мъка да го уча :( :( :(

Знам, че не може да се учи само това, което ти е интересно... и се насилвам, ама... :roll: - много доволна ще съм да се падне Средновековие(пък и е по-лесно;)) :D
Аз умрях... да живея Аз!
Аватар
nrggirl
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от nrggirl »

ra4e^f написа:Лично аз съм започнала с прабългарите. :) Все пак 'Старата Велика България' е преди 681г. Разказвате за ранната история на българите и след това идването на Балк. п-ов., заварването на славяните, и тн. МИсля, че така би било най=добре,ако се следва хронологията... :lol:
в моята тема бяха първо славяните и на мен по-логично си ми изглежда това подреждане - после като заговориш за прабългарите, за тяхната държавност, за разпадането на Старата Велика България и логично си продължаваш към образуването на новата държава. иначе честно казано не си представям как ще се прехвърля от славяните на 681, ама кой както си е учил:)

Щастливо безработна!!!
Аватар
ra4e^f
Форумно зомби

Мнение от ra4e^f »

На нас поне така ни го преподаваха... Въпрос на собствено разбиране ;) Както е по-лесно да се запомни хихихихи
Изображение
Аватар
poison_b
В началото бе словото

Мнение от poison_b »

Да ви кажа, аз съм си учила първо славяни, после прабългари, но чух за евентуални промени и това ме притеснява, а когато си пише тема все пак има уводни изречение и едно разместване може да обърка малко нещата. Току що гледах справочниците и на УНСС и на СУ, някой може ли да ми каже дали има и други университети в София, в които се кандидатства с история (доколкото знам няма). И все пак и аз съм на мнение, че Средновековитето си е най-благодатния период, като изключим изворите и историографията. Успех на всички и се надявам, че скоро ще станем колеги!
Ако не зависех от вас, нямаше да ви има!
Аватар
poison_b
В началото бе словото

Мнение от poison_b »

Между другото, как върви подоготвката ви? Всички, които познавам и ще кандидатстват с история казват, че са много назад.
Ако не зависех от вас, нямаше да ви има!
Паган
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Паган »

Аз имам да изям още 2 теми и почвам преговора.
nrggirl написа:иначе честно казано не си представям как ще се прехвърля от славяните на 681
След като дадеш извода за славяните, пишеш нещо такова:
"Новата българска държава се явява като естествено продължение на обществено-икономическото и политическо развитие на славаните и прабългарите....."

С други думи разтягаш малко локуми и почваш с Онгъла.
Животът е онйал. Да го настъпим заедно!

Аз - По-груб и по-брутален от преди!
Аватар
Trisha
Драскач

Мнение от Trisha »

nrggirl написа:
poison_b написа:Ако да кажем сбъркам някъде, как да си поправмя грешката така, че да не анулират темата ми и разни такива подробности. Надявам се, че в началото на изпита ще може да попитаме. А...доколото разбирам има хора,който не са започнали даже да учат, само аз ли се притеснявам, че няма да успея да науча всичко???
за какви греши имаш предвид? темата могат да ти анулират само ако си се "объркал" да си напишеш името или си поставял знаци по някакъв начин. за объркана година не се анулира тема. това първо. второ - не разчитай да можеш да питаш преди самия изпит, защото просто няма кого да питаш. ще ви вкарат в едни огромни или по-малки зали, където сте само кандидат-студенти, а квесторите бъкел представа си нямат какво как се пише.

Ами какви грешки... например ако сбъркаш и трябва да зачертаеш, това смятат ли го за грешка и въобще може ли да се зачертава и само с права линия ли? Полета оставят ли се, откоя страна и такива ти ми работи...не внасят ли все пак малко яснота по тия въпроси квесторите?
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”