Журналисти 2009, том 2.

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
Carmilla
Пишете, о, братя
Специалност: Журналистика
Курс: първи
Обратна връзка:

Re: Журналисти 2009, том 2.

Мнение от Carmilla »

Ами..аз мога да ти кажа. Ако са художествени разкази - 2 ;) Една моя позната направи тази грешка на предварителния.
Та, надявам се да не са..
..Аз съм само прашинка в човешката лудост...и все пак добра прашинка...поне си следвам корените..
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика
Курс: трети

Мнение от Kai »

Ще видим.
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
manichety
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от manichety »

„Очакваме кандидат-студентите да пишат в 2-3 плана, защото темата предполага да се развие в няколко посоки. Предполага се, че зрелостниците са следили вътрешно и външнополитическите събития медиите и ще могат да се спряват. Но дори да не са се готвили, темата дава пълна свобода на работа - може да се пише дори за братята Геогри и Евлоги Георгиева, които са пред централната сграда на университета. Може да се стигне дори и до българския фолклор - приказката за тримата братя и златната ябълка. В най-голяма степен обаче очакваме кандидатите да пишат на правилен български език", каза Петрова.

„Темата е насочена към общата култура на зрелостниците и покрива наистина много аспекти. Основното качество, което трябва да покажат кандидатите, е способността да съпоставят и да изведат своята теза. Надявам се, че ще има много интересни работи. Сигурна съм и че ще има поне 50 стойностни работи на кандидат-студентите, които ще послужат за пример", добави доц. д-р Лилия Райчева, която преподава във ФЖМК.

„Трябва да се разгледат социалните проблеми - от братя Георгиеви до братя Галеви. Освен всичко друго, темата дава и философски аспект - роднинските връзки и може да се стигне до много важни тези и да се мине през много важна конкретика. Има потенциал да се стигне до най-значимите въпроси в днешно време. Има страшно много човешки ценности в братската връзка, дори да не е роднинска. Важно е обаче да кандидатите да знаят, че Пенчо и Петко Славейкови не са братя. Постарали сме се всички формулирани теми да бъдат изненадващи, а не банални. Очакваме зрелостниците да прояват по-голямо въображение и да не пишат скучно, защото има много широко поле за индивидуално мислене, което е същината на изпита", подчерта доц. Георги Лозанов.
Вече направо нз какво да мисля.....айде да излизат резултатите,че чакането си е изнервящо!Дай Боже,колкото се може по-високи оценки и след устния на есен с песен :!: :)
А относно журналистика или белетристика...важното е да е оригинално и да се хареса на проверяващите!Както беше казал преди време bvz "...работи не за обем, а за качество, не за изкуствено търсена оригиналност, а за изкаване на лично мнение, гражданск позиция..." Така че да не губим предварително надежда Etien ! :wink:
"... And believe that dreams come true every day. Because they do!..."
Аватар
Kai
Форумозавър Рекс
Специалност: Информатика

Мнение от Kai »

..."В най-голяма степен обаче очакваме кандидатите да пишат на правилен български език"...
Мдам... успех... xD

Абе, то може да е оригинално, ама въобще да не отговаря на критериите. Според мен най-важното е да има смисъл, защото, колкото и хубаво да се изразявате, ако не казвате две свързнани и смислени приказки, то тогава думите ви са просто въздух под налягане. Един журналист трябва да може да мисли, защото на това никой няма да ви научи, но със сигурност ще ви научат да пишете...
"Няма нищо по-лошо от тъп човек, който се мисли за особено интелигентен." И.А.
Аватар
brum-brumm
В началото бе словото
Специалност: журналистика
Обратна връзка:

Мнение от brum-brumm »

Аз съм напълно съгласна с Kai. Масово се пишат разказчета, приказки...имало едно време бля бля бля бля. Иска се теза. Ясна. Ясна структура на текста също. Според мен разказът е най-лесният вариант да се измъкнеш от сериозното разглеждане на проблема. Това, че се води изпитът без конкретизиран жанр, е само щото самото понятие есе е разтегливо до не знам си къде и на хората просто не им се е занимавало. Вкарване на случка в есеистична форма е нещо друго. Всичко трябва да е на база на съждения...И това за КАКВО си писал не е толкова важно. Може да си писал за братя Галеви, Карамазови, Георгиеви, с лъвски сърца, с космати крака, за брата на деканката и пак да имате двойка. В същото време само една разработка на основата на една двойка /или вид/ братя може да бъде 6. Как си писал как..дали с гъза си или с онуй дето мисли и усеща нещата е дъ куесчън
В черквата на тази роза черен бръмбър е монах...
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Бръм-бръм, да знаеш колко успокоително ми звучат в момента думите ти... :drunken:
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
brum-brumm
В началото бе словото
Специалност: журналистика
Обратна връзка:

Мнение от brum-brumm »

Нали знаеш - още малко има и ще си проличи всичко. :)
В черквата на тази роза черен бръмбър е монах...
Аватар
NikTa
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от NikTa »

Даммм... :roll: *въздиша с облекчение и трепет едновременно*
Oh my darling, oh my darling, оh my darling, Clementine!

"Предупредих те. Не можеш да се намесваш в живота на хората дори с едно махване на ръка. Понякога, без да искаш, се превръщаш в съдбата им."
(Г. Г.)
Аватар
beroeca
От дъжд на вятър

Мнение от beroeca »

Kai написа:Да не са открили и специалност "Сапунено Изкуство" ? Много ми е интересно на колко ще бъдат оценени разказчетата, но лично според мен едно добре написано есе > разказче... освен ако не се стремите да станете журналисти в жълти списания или пък... I dunno... като Кари от Секса и Града... което за мен въобще не е журналистика, а белетристика...
Но от друга страна ми е много чудно, че признават такива работи... O.o'
Само искам да кажа,че с този изпит може да се кандидатства и в трите специалности във факултета.Тоест,никой не е казал,че с моето си "разказче" се напъвам за журналистиката(но и да беше така,щеше да е спортна,а не разследваща)!
Няма значение(за мен) оценката от изпита-няма да свърши света.Без значение е,защото казах това,което исках да кажа и то по начин,по който исках да го направя.Това,драги приятели,се нарича свобода на словото.И ако на някой не му допада-това не е мой проблем.Така разбирам нещата и така ги правя.Прекалено е кратък живота ,за да слугуваш на хорското мнение.
Дерзайте и успех на всички(който заслужават)!
Победа без чест е огромна загуба!
Аватар
Catherine
Летящите Пръсти
Специалност: Нордистика
Курс: втори

Мнение от Catherine »

Няма значение за какво кандидатства човек. Фактът, че има самочувствието да се яви на писмен изпит, от който се изисква грамотно писане, ако не може да приложи такова, за мен лично е нелогичен. Но вие си знаете... Някой ден живот и здраве, когато завърша тази филология, ще се заема с борба за нови критерии в писменото изпитване. Не може правописът да е толкова назад в приоритетите, просто не може... срамота е.
На вашето внимание, филм с мое участие: http://www.vbox7.com/play:6a525628
http://predi13.pernik-bg.com/
Изображение
Чефо
В началото бе словото

Мнение от Чефо »

Здравейте,
Да ви попитам само кога смятате ,че ще излязат резултатите от писмения ?И кое би имало предимство на същия изпит: Писане по темата за братя Галеви или философско есе за изгубените значения на думи като семейство,приятелство и любов (съответно загубенто значение на думата брат)?

п.с.
..."В най-голяма степен обаче очакваме кандидатите да пишат на правилен български език"...
Аз точно с това се измайтапих , когато пред цялата аудитория попитах "А на суахили може ли ?"
Аватар
Bastor
От дъжд на вятър

Мнение от Bastor »

Хмм....аз първо обобщих основните видове братство, а полсе започнах за братската обич като общочоешка ценност, която всички трябва да притежаваме и да изпитваме към всички останали, за да живеем в един дори малко по-добър свят....

Демек съква...
Чефо
В началото бе словото

Мнение от Чефо »

аз писах за загубения смисъл на живота и загубеното значение на тези понятия ,които изборих в предишното публикуване в темата.как живота ни се води от прагматизма и как той е завладял съзнанията ни още от детство,някви такива дивотии , които не мога да си спомня точно в момента просто след изпита всичко ми беше 'бяла дъска'.Сега остава само да чакаме и да се надяваме.Дал Бог (който и да е той) есента СУ да не е само един блян.
manichety
В началото бе словото

Мнение от manichety »

beroeca написа:Само искам да кажа,че с този изпит може да се кандидатства и в трите специалности във факултета.Тоест,никой не е казал,че с моето си "разказче" се напъвам за журналистиката(но и да беше така,щеше да е спортна,а не разследваща)!
Няма значение(за мен) оценката от изпита-няма да свърши света.Без значение е,защото казах това,което исках да кажа и то по начин,по който исках да го направя.Това,драги приятели,се нарича свобода на словото.И ако на някой не му допада-това не е мой проблем.Така разбирам нещата и така ги правя.Прекалено е кратък живота ,за да слугуваш на хорското мнение.
Дерзайте и успех на всички(който заслужават)!
Абсолютно съм съгласна!Важното е,че се явихме и опитахме.А относно това дали ще им се хареса на проверяващите-всеки има мнение(Дано нашето съвпадне с тяхното),но като цяло точно за това се прави такъв вид изпит-за да се види как мислят малдите хора,да изкажат единствено и само мнението си,а не клишета и т.н. и да се отсеят най-качествените!Успех! :)

Чефо Резултатите след 25 някъде(във вестниците така пише) Иначе за мен предимството трябва да е за "братята, които сме забравили да бъдем"!
"... And believe that dreams come true every day. Because they do!..."
Art[less]
Пишете, о, братя
Курс: втори
Обратна връзка:

Мнение от Art[less] »

Catherine написа:Няма значение за какво кандидатства човек. Фактът, че има самочувствието да се яви на писмен изпит, от който се изисква грамотно писане, ако не може да приложи такова, за мен лично е нелогичен. Но вие си знаете... Някой ден живот и здраве, когато завърша тази филология, ще се заема с борба за нови критерии в писменото изпитване. Не може правописът да е толкова назад в приоритетите, просто не може... срамота е.
Факт, дори в този факултет. Особено в него.*ким*

едит:
^забавно мнение.
Нали говорим за някаква (по)желателна обективност, пък била тя и илюзорна, а не "Дано нашето съвпадне с тяхното"?:Д
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”