[INFO]Общински кръг на олимпиадата по математика

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Заключено
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

[INFO]Общински кръг на олимпиадата по математика

Мнение от Ne0n »

Ето задачите които се паднаха днес на 12 клас(в Плевен):

Зад1 Решете неравенството log4[5-3^x].log2[(5-3^x)/8]>=-1
(5 точки)

Зад2 Всички стени на триъгълна пирамида са едмакви равнобедрени триъгълници и две от тяхса взаимно перпендикулярни. Да се намери отношението на радиусите на описаната около пирамидата и вписаната в нея сфера.
(10 точки)

Зад3 Да се намерят стойностите на реалния параметър a, за който уравнението sin(2x)-2a.(koren2).(sinx - cosx)+1-4a=0 има решение в интервала [pi/4,pi/2]
(5 точки)

Малко пояснение понеже условията изглеждат неграмотно:
log2[10] значи логаритъм при основа 2 от 10
корен2 си е квадратен корен от 2
From the ashes a fire shall be woken, a light from the shadow shall spring. Renewed shall be blade, that was broken - the crownless again shall be king!!
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

Мнение от Ne0n »

Е, момчета и момичета изкажете се
как ви се струват, как са спрямо тези от вашия град?
Също така ако някой се наеме да ги решава очаквам отговорите в темата или по съобщение!
From the ashes a fire shall be woken, a light from the shadow shall spring. Renewed shall be blade, that was broken - the crownless again shall be king!!
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Смятам,че са лесни,също както и в Бургас.То друго не може да се очаква от първи кръг :roll: .Ще ги реша,само че по-късно,сега ме мързи :oops: .Довечера ще напиша какви отговори съм получила.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

Задачите действително излеждат доста лесни, на олимпиадата в Бургас бяха 4, очаквайте отговори и от мен :wink:
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

ето ги и тях :D
1зад. x принадлежи на интервала (-безкрайност;1/3] обединено с [1;5/3)
3зад. a принадлежи [(2-koren ot 2)/4 ; 1/2]
2 задача я оставям на просветените :D
Аватар
Nastya
В началото бе словото

Мнение от Nastya »

Я да Ви поискам мнението... тази ми идея породи Сонка..като каза че втора задача оставя на просветените.. та въпроса ми е следния:
Мислите ли че е възможно да се подготвиш успешно по геометрия ако започниш подготовката си месец март.. имайки предвид че си подготвен от към теория..?
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

hahohihi аз мисля, че е напълно възможно. Ние в ПМГ Бс едва сеза започваме планиметрия и тепърва ни предстои стереометрия (имай в предвид, че аз получавам подготовката си по математика единствено от училище). Напълно спокойна съм, така че не си създавай грижи :D :D
Eindruck
В началото бе словото

Мнение от Eindruck »

Много благодаря за задачите, само едно въпросче имам: как трябва да се чете "3^x" от първата задача? 10х предварително!
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Соня,не забравяй,че при нас това е само преговор,по-миналата,миналата година и началото на тази обърнахме достатъчно внимание на геометрията и стериометрията.Ако hahohihi знае теорията,но не е решавал/а задачи преди това,ще му/и е доста трудно да навакса целия този материал.
Аз не разбрах за 1 задача 3^x какво означава-3 на степен х или три по х?Предполагам,че първото,но все пак да попитам.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

nightwish, не вярвам hahohihi за първи път в живота си да вижда задача по геометрия, не забравяй, че този материал са го минали всички, дори тези, които не учат в математиески гимназии, hahohihi няма да се тревожиш!!!Аз те подкрепям!!! :wink: :wink: :wink:
Между другото аз смятах 3^x като 3 по x :D :D
Аватар
Victoria
Писаружяк

Мнение от Victoria »

Ще ги разгледам тези. Благодаря за инфото. Не изглеждат трудни, ама понякога погледът бърка. :) Тези от Бургас ми се сториха леснички за разлика от тези, над които се мъчих днес. Ето ги от Стара Загора, 12 клас, 11 март.

Задача 1:

Дадена е функцията f(x)=sqrt(1+x^2). Правата l е допирателна към графиката на функцията f(x) в точка с абциса 1/2.
а) Да се намери тангенса на ъгъла, който правата l сключва с положителната посока на абцисната ос;
б) Правата l е линейната фунция g(x). Да се докаже, че за всяко реално число х е вярно неравенството f(x)>=g(x);
в) Докажете, че ако алфа и бета са такива ъгли, че
sinA + sinB = 1, то sqrt(1 + (sinA)^2) + sqrt(1 + (sinB)^2) >= sqrt5

Задача 2:
Нека алфа, бета и гама са ъглите на триъгълник ABC съответно при върховете A, B и C. Докажете, че ако:
а) алфа:бета = 1:2, то AC^2= BC^2+BC*AB
б) алфа:бета:гама=1:2:4, то една от височините има дължина, равна на сбора от дължините на другите две височини.

Задача 3:
Нека ABCD и A1B1C1D1 са основи на правилна четириъгълна пресечена пирамида ABCDA1B1C1D1. През телесния диагонал AC1 е прекарана равнина сигма, успоредна на диагонала BD на основата ABCD. Намерете отношението от обемите на телата, на които пирамидата се разделя от сигма, ако AC=6 и A1C1=2
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

Мнение от Ne0n »

За всички които се колебаеха какво означава този символ нашата колежка Виктория е дала доста нагледен пример:
Victoria написа:AC^2= BC^2+BC*AB
тук ^ е повдигане в степен, а * е умножение :wink:
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

:D :D Значи отговора на първата задача, даден от мен е недостоверен :D :D
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

Какво стана, предполагам излязоха резултатите :) Хайде, не бъдете скромни, похвалете се кой колко точки е изкарал, кой се е класирал,кой не ... Аз съм от Нова Загора но задачите тук бяха като в бургас, само 3-та беше различна, онзи ден ни казаха резултатите, за жалост само аз се класирам от нашето училище. (17 точки). Сега на втория кръг задачите за цялата страна едни и същи ли ще са ? И кога ще е втория кръг, дано не е ваканцията. Питам ви че учителката ми нищо не знае горката...
Аватар
CoHka
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от CoHka »

Аз имам 19 :? можеше и по-добре :D :D
Отказвам да приема, че има друга алтернатива, освен успеха!
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”