Въпрос относно класиране/желания

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Re: Въпрос относно класиране/желания

Мнение от Etiainen »

happyswift написа:За мен "ще завърша специалността X и искам да работя като X" не е план ;)
А какво е, илюзия? :roll:
А ако искам да завърша арабистика и да стана тракторист? Това 'план' ли е по твоите критерии вече?
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
Аватар
deny_s
Вазов
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от deny_s »

Loli написа:Не мисля,че е лошо, че не сме Америка. И естествено - няма гаранции,че ще работиш това, което си завършил или пък искаш. Просто за мен е неразбираемо как може човек да няма някакви точни и ясни цели - какво иска да работи след време, как иска да живее и тн. Много ясно, че е доста вероятно плановете ти да не се сбъднат, но все пак твърдо си защитавам позицията,че е по-добре да имаш някакви планове от колкото да чакаш да видиш какво ще направи живота с тебе ;)
Ми много ясно,че човек на 18-19 години няма да има точни планове за бъдещето.Може да си има някаква представа какъв иска да е след няколко години(примерно със стабилна работа,висока заплата и т.н.),но чак конкретен план...Според мен по време на следването вече наистина ти става ясно с какво искаш да се занимаваш занапред и какво ти е интересно.Даже може да е нещо съвсем различно от твоята специалност.Тогава почват да се градят плановете. :wink:
Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
Аватар
happyswift
Флъдзила
Специалност: Международни отношения

Мнение от happyswift »

Etiainen - или имаш проблеми със зрението или четенето ти е проблем ;)
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

happyswift написа:Etiainen - или имаш проблеми със зрението или четенето ти е проблем ;)
Не бе, просто съм инвалид трета степен! Извинявай, не знаех, че щом хората не ти разбират логиката, то те задължително са или слепи, или не знам какви!
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
BLUSH
Постоянно присъствие

Мнение от BLUSH »

Америка..Америка.Там хората на нашите години когато ги приемат нещо не учат веднага специалността..1 или 2 години всички учат общи неща..все едно са в училище.Едва след този период започват да учат по-специализирано..Накратко там смятат,че хората на нашите години не са достатъчно подготвени за такъв избор.Да не говорим,че примерно ако отидеш на зъболекар един ще ти слага упойка (защото е специализирал това ),втори ще ти слага пломба,трети ще ти вади зъб,четвърти не знам какво друго...примерите са много
Щастието не бива да е крайната цел,а начин на живот
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Etiainen написа:
happyswift написа:Etiainen - или имаш проблеми със зрението или четенето ти е проблем ;)
Не бе, просто съм инвалид трета степен! Извинявай, не знаех, че щом хората не ти разбират логиката, то те задължително са или слепи, или не знам какви!
Цъкни на страничка "2" и виж последният пост (моя).Нямам намерение да се повтарям..
Аватар
Megera
От дъжд на вятър

Мнение от Megera »

Е, Etiainen, и аз не мога да се съглася с теб в този случай.

То и аз като бях на три години рисувах страшно много и казвах, че ще стана художничка. Това план ли е? :lol: Ако някой от философския факултет се намира наоколо, моля да се намеси, че на там заминаха работите.

А, планове и аз имах много миналата година. Но след като се прецакаха, набързо се научих да не си правя повече. Разочарованието си беше доста голямо. Просто реших да действам на момента и да се нагаждам към ситуацията, а не да карам ситуацията да се нагажда към мен. Спести ми много нерви, повярвайте ми.

Не казвам, че плановете са лошо нещо. Напротив. Но не са за всеки и вече съответно всеки се справя кой както може.
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Ами много ясно,че е план да искаш да учиш еди-си-какво за да работиш след това еди-си-какво. Но не само да го искаш, а и да се бориш за него. Пък и на 18-19 все пак не сме на акъла на 3 годишните (повечето поне) и според мен е съвсем нормално да знаем какво искаме. В крайна сметка, след като на тази възраст ти се дава правото да гласуваш и можеш да бъдеш съден, значи се предполага,че можеш да поемаш отговорности. След като човек на тази възраст може да поема други, не по-малко значими отговорности, защо да не може и тази? Да не говорим, че познавам няколко човека, завършили уж много престижни специалности, на които следването им беше супер интересно и си им беше много готино да си учкат, а в един момент когато трябваше да си намират работа увиснаха. И тва само защото когато са учили като ненормални за да влязат в някоя специалност, не са знаели защо аджеба го правят.
Аватар
happyswift
Флъдзила

Мнение от happyswift »

Не разбираш......никой не е подсигирун от никъде.Щом казваш, че са завършили престижни специалности - разбирам право, международни, икономика, финанси, медицина, и т.н.- не са си намерили работа, даваш само доводи в подкрепа моя по-горен пост
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Мнение от Loli »

Ти не разбираш, много ясно,че никой не е подсигурен, въпроса е,че имаш много по-големи шансове да направиш нещо ако знаеш какво искаш и имаш планове, от колкото ако просто се рееш безметежно в пространството.
А колкото до тези хора, с които дадох пример - не че не са си намерили работа, просто не знаят какво искат и какво търсят, за това когато започнат работа хем им се ще да е нещо свързано със специалността, хем не знаят какво точно би могло да е то и в крайна сметка се оказват недоволни и мрънкащи.
Bonbonella
В началото бе словото
Специалност: МУ - акушерство

Мнение от Bonbonella »

Вашия спор ми се стори доста интересен и реших да се намеся. :lol:
Искам само да кажа "аман от хора, които завършват университети/колежи само за да имат тапия". Голяма грешка е да завършиш само за да си вишист. Разбира се, че човек трябва да помисли от рано за бъдещето си. Да, в България няма особена реализация на доста специалности, но положението става все по- трудно и е добре да се мисли по-задълбочено.
Несериозно звучът думите " ще запиша в Ботевград, защото на Пешо сестра му учи там" или " абеее....европеистиката ми се струва супер нестандартно и интересно дай да го запиша пък каквото сабя покаже" а най-смешни са " ооо аз ще запиша екология, за да имам тапия пък ще продължа да работя в KFC..плащат ми добре все пак".
Според мен университета не е за всеки. А от няколко стола най-често се остава на земята....
Аватар
iliyana_blg
Да живей словото
Специалност: Балканистика
Курс: трети

Мнение от iliyana_blg »

Съгласна съм с Bonbonella и Loli. Просто е смешно на 18-19 години да нямаш никаква представа какво искаш да правиш, за жалост обаче, повечето ми познати са точно в такова положение. Вярно е, че нямаш гаранция, че като завършиш нещо ще работиш по специалността, но е по-добре от това да запишеш нещо хей така, пък каквото излезе. ;)
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”