Какви са предимствата на журналистиката в СУ

Подфорум към Факултета по журналистика и масова комуникация

Модератор: Шепот

Аватар
peppsy_lina
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Re: Какви са предимствата на журналистиката в СУ

Мнение от peppsy_lina »

Дичо, каза го много хубаво :wink:
В спора истината се ражда, умира от глад за смисъл и почва да смърди ужасно.

Изображение
*Sade*
В началото бе словото
Специалност: Журналистика
Курс: втори

Мнение от *Sade* »

Никакви предимства няма. И какъв досег с какви хора от какъв бранш, моля ви се?!?!?! Само прехвалени "умове", които предпочитат медийните си изяви пред работата със студенти(лекции и дори физическо присъствие на изпита, който уж "ръководят"). Пълна клоака е този факултет, поне за специалността Журналистика, за другите две не мисля, че е точно така. И виждате кои го напускат - Огнянова, Кирилов и т.н. Петев, Табакова, Кафтанджиев, Спасов, Нейкова - това са наистина преподаватели, които си заслужават, но са САМО те. Въобще има страшно много минуси факултетът. Определено филология, право или някоя друга специалност са много по-добър избор. Медийни науки-само в чужбина. Не искам с мнението си да засегна никого, аз също влязох във ФЖМК с много желание и усилия, но само за да разбера, че не са си заслужавали. Дисциплините, които изучаваме в по-голямата си част са безумни, в западните университети не са и чували за тях, нямаме никаква организация - няма сайт, няма достъп до планове, програми, въобще каквото ти потрябва намираш трудно, някои преподаватели си оценяват на свободен принцип, който само те си знаят и разбират...а за техническата база направо не ми се говори - въобще във факултета по комуникации липсват такива. Адски е тъжно, адски е тъпо, че това е реалността, тук в България...
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

Кирилов не е напуснал, спрете да режете вени.

И спрете да плюете, ама това ми се струва по-малко вероятно. И без това другото е по-важно, че може да има физически последици.
Имам поглед върху още един прехвален университет (учила съм там, макар и не медии) - петите ми се биеха в задника, докато бягах оттам. :bounce: Имам поглед върху социологията във ФФ - същата работа като ФЖМК. Имам поглед и върху една магистърска програма във ФФ, където сме се хванали за главата от липсата на организация и ясни изисквания.
ФЖМК е в графата "с мед да го намажеш", макар да има своите несъвършенства. Казано накратко, ако можех да се върна там, с радост бих прекарала още 4 години в него (само бих прескочила изпита по Медийно право, че... брррр...)
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Кои са предимствата на журналистиката в СУ, хм... трудно е да се отговори (пък и не съм учил в УНСС). Както си ги направиш. Може да научиш много, може и нищо да не научиш. Университетът не е училище и никой не те кара насила да учиш, просто ти дава съвет какво би могъл да научиш и от къде. Преподавателите са на ниво, естествено им и изключения, като навсякъде. (доц. Кирилов не е напуснал, а е на специализация; доц. Огнянова ще преподава в IV курс по новата програма). Учат се много неща, понякога изпитите идват в повечко.

Единственото, което мога да кажа със сигурност е, че ФЖМК ще ти даде много по-голяма свобода, отколкото всеки друг факултет. Как и дали ще я използваш зависи само от теб. Може да се вкараш в рамки, може и да ги разчупиш - и в двата случая ще завършиш, но в крайна сметка важното е да си доволен от себе си. За целта трябва да разбереш много добре свободата, която ти е дадена.

А иначе ги има проблемите като във всеки друг факултет. Няма си сайт (ФФ има, обаче обновяват информацията на две години - това съвсем сериозно си го пише там), но пък в сайта на СУ всичко се качва. Програмата за четири години напред би трябвало да сте я получили на първия учебен ден. А конспектите би трябвало всеки преподавател да ги дава в първия учебен час. Ако не стане така - на ксерокса има всичко, само дето лелката е ужасТно нелюбезна. Нот ова е като навсякъде. При инспекторката трудно се влиза и още по-трудно се взима информация. Но и в ЮФ се редят два часа преди началото на приемното време, за да могат да влезнат.

Така че - ФЖМК като цяло е едно много приятно място за учене и живеене четири години.
Аватар
Дичоу
Легендарен флуудър
Специалност: Връзки с обществеността

Мнение от Дичоу »

За ФЖМК...могат да се кажат много критични думи...но въпреки това...ако можех да се върна преди 2 години и имах правото на избор да запиша където и да е....
Пак щях да съм PR и пак на същото място...
...и го казва човек, който утре има изпит при Бондиков :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ФъЖъМъКъъЪъЪЪъъЪЪъъЪЪъЪЪъъЪЪъЪЪЪ
stawunibus
В началото бе словото

Мнение от stawunibus »

Здравейте !
Да се включа и аз в дискусията за журналистиката . Аз съм студентка в специалността българска филология и разбрах , че може журналистиката да се запише като втора специалност . Вчера в сайта на СУ видях , че този факултет не предлага възможност за изучаване на втора специалност . Само тази година ли е така или информацията ми е била грешна ?
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

Здравей, информацията ти е била грешна. Поне през последните 4 учебни години ФЖМК не предлага обучение по втора специалност за нито една от специалностите си.
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

за следното:
peppsy_lina написа:Ролята на висшето образование преди всичко се основава на самообучението
си мисля, че е съвсем наш си феномен. най-много да сме го копирали от св. кирил и методий в скопие или св. негър в ботсвана, но който запише журналистика в англия, му късат ушичките от учене и писане.

ако журнализмът е общата култура и критичността и всичко това се придобива чрез самообучение, значи единственото предимство на факултета е китаба? това е въпрос.
Аватар
peppsy_lina
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от peppsy_lina »

Под самообучение не отричам ролята на университета по никакъв начин. Просто тук всичко зависи от теб, дали ще приемеш посоката, която ти дават, дали ще я оспориш, дали ще се оставиш на течението, дали въобще осъзнаваш каква е ролята на висшето образование в тази специалност. Да избереш да си писач или журналист, защото има разлика. За това говоря.
Надявам се да не се разочароваш, но това също зависи от теб.
За да си журналист може и без така желаната специалност "Журналистика". За да си професионалист обаче май трябва да я имаш, или поне така съм чела за другите страни. Вярвам в това, затова и съм в този факултет.
Но истината всъщност за този факултет е, че може да предизвика два вида реакция. Първата - да осъзнаеш колко много зависи от теб самия и сам да пожелаеш развитие - с повече практика или с втора специалност, магистратура в чужбина и т.н. Втората обаче е да се оставиш на течението, да бъдеш посредствен, както многото, защото е по-лесно и да обвиняваш факултета за това, че не си имал възможността да станеш дори обикновен писач в някой вестник или агенция.
В крайна сметка това, което ти дава факултета е избор и свободата сам да определяш своя професионален път, защо не и личен.

P.S. Какво всъщност е китаба?
Последно промяна от peppsy_lina на 28 Авг 2009, 22:25, променено общо 1 път.

Изображение
Аватар
phoebe
Легендарен флуудър
Специалност: арабистика

Мнение от phoebe »

"китаб" е "книга" на арабски, а колегата сигурно има предвид диплома (която между другото е "шахада" :]).
medicate, medicate
Аватар
peppsy_lina
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от peppsy_lina »

:)

Изображение
Аватар
kori
Постоянно присъствие
Специалност: журналистика
Курс: четвърти
Обратна връзка:

Мнение от kori »

phoebe написа:"китаб" е "книга" на арабски, а колегата сигурно има предвид диплома (която между другото е "шахада" :]).
именно, но така и така я ползваме за диплома в българския, поне да се пише с правилната буква накрая.
пепси-мепси-лина, напълно съм съгласен с теб. единственото, което ме притеснява, е че университетът позволява на така живо обрисуваната посредственост да си вирее, да се развива и да си завършва свободно. theyre doin it wrong.
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

kori написа: университетът позволява на така живо обрисуваната посредственост да си вирее, да се развива и да си завършва свободно. theyre doin it wrong.
Университет е всъщност всички тези, които го съставляват. Всички ние сме Университетът. И щом ние се примеряваме с посредствеността или още по-лошо - решим да се носим по течението - се получава така, че посредствеността превзема Университета. Именно затова е вано всеки да е наясно за какво е в Университета. И какво е Университета.
Аватар
george.merlin
Драскач
Специалност: книгоиздаване
Курс: трети

Мнение от george.merlin »

*Sade* написа:Никакви предимства няма. И какъв досег с какви хора от какъв бранш, моля ви се?!?!?! Само прехвалени "умове", които предпочитат медийните си изяви пред работата със студенти(лекции и дори физическо присъствие на изпита, който уж "ръководят"). Пълна клоака е този факултет, поне за специалността Журналистика, за другите две не мисля, че е точно така. И виждате кои го напускат - Огнянова, Кирилов и т.н. Петев, Табакова, Кафтанджиев, Спасов, Нейкова - това са наистина преподаватели, които си заслужават, но са САМО те. Въобще има страшно много минуси факултетът. Определено филология, право или някоя друга специалност са много по-добър избор. Медийни науки-само в чужбина. Не искам с мнението си да засегна никого, аз също влязох във ФЖМК с много желание и усилия, но само за да разбера, че не са си заслужавали. Дисциплините, които изучаваме в по-голямата си част са безумни, в западните университети не са и чували за тях, нямаме никаква организация - няма сайт, няма достъп до планове, програми, въобще каквото ти потрябва намираш трудно, някои преподаватели си оценяват на свободен принцип, който само те си знаят и разбират...а за техническата база направо не ми се говори - въобще във факултета по комуникации липсват такива. Адски е тъжно, адски е тъпо, че това е реалността, тук в България...
Извинявам се за офтопика: ако искате сайт, дайте ще направя. Мислех си за сайт още като се записвах, но колегите тука почнаха да си правят групи във фейсбук и реших, че няма нужда от сайт. Мислех да го направя с потр. име и парола да се влиза. Само за нас да е. Чат да си имаме и всичко останало. за "външи" хора да си се виждат история на ФЖМК и задължително снимки от тея специализирани кабинети.

Edit: Ако пък сте свикнали на информационното табло (електронното), с радост ще се заема с него (ако батковците ми разрешат, разбира се)
Аватар
bvz
Пишете, о, братя
Обратна връзка:

Мнение от bvz »

george.merlin написа:Edit: Ако пък сте свикнали на информационното табло (електронното), с радост ще се заема с него (ако батковците ми разрешат, разбира се)
Разрешавам, пък и на мен ще ми е трудно да продължа да го подържам, тъй като поне в близките две години няма да имам голям досег с ФЖМК :)
Публикувай отговор

Обратно към “ФЖМК”