Прехвърляне

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: Прехвърляне

Мнение от O|OeHukc »

Е това е за втора специалност, прехвърлянето е друга риба! :D

Иначе, от къде го свали това? В сайта на СУ има подобно нещо, но с някои промени, а кое е вярното? :?
Аватар
Etiainen
Легендарен флуудър
Специалност: икономика (+английски)
Курс: семестриално завършил

Мнение от Etiainen »

O|OeHukc написа:Е това е за втора специалност, прехвърлянето е друга риба! :D
Това е за втора или НОВА специалност, което преведено означава прехвърляне. Не знам сега къде е на сайта, аз като се ровичках преди няколко месеца съм си го сейвнала и не помня.
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.

Моето творчество - Windy Sunset's Creations :D
gletcher
Постоянно присъствие

Мнение от gletcher »

gletcher написа:Под "успешно положен конкурсен изпит по български език и литература" тройка и нагоре ли се разбира?
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Ем това не е същото като прехвърлянето, мисля си. :roll:

Ето това би трябвало да е:

Чл. 169. (1) Преместване на студент от друго висше училище, специалност или форма на обучение се разрешава при условия, определени от факултетния съвет и обявени на видно място във факултета.
(2) Преместване се допуска не по-рано от края на успешно завършената предходна и не по-късно от началото на следващата учебна година, ако студентът е завършил първи или втори курс.
(3) При преместване положените изпити се зачитат, ако хорариумът по същата учебната дисциплина е не по-малък от 80 на сто от предвиденото в учебния план и съдържанието й е идентично.
(4) Български гражданин, придобил студентски права в чуждестранно висше училище, при завръщане в страната може да продължи образованието си в Университета при условията по ал. 1 и ал. 2.
(5) Кандидатът за преместване подава в определен от Ректора срок в отдел “Учебен” на Ректората следните документи:
1. молба по образец;
2. академична справка за положени изпити, съответно преведена и легализирана по надлежния ред за преместване от чужбина;
3. копие от диплом за средно образование, а за завършилите в чужбина легализиран от Министерството на образованието и науката превод; 61
4. съгласие на ректора на висшето училище или на декана на факултет ако преместването е в Университета. Съгласие не е необходимо, ако преместването е от чужбина.
(6) Преместването се разрешава от Ректора въз основа на предложение от декана на факултета, в който се изучава съответната специалност.
(7) Деканът определя курса на обучение и признава положените семестриални изпити.
(8) По молба на докторанта по решение на факултетния съвет редовната докторантура може да бъде преобразувана в задочна или в докторантура на самостоятелна подготовка. В такъв случай докторантът не дължи възстановяване на получената стипендия.
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Специалност: психология
Курс: завършил
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

Etiainen написа:
O|OeHukc написа:Е това е за втора специалност, прехвърлянето е друга риба! :D
Това е за втора или НОВА специалност, което преведено означава прехвърляне. Не знам сега къде е на сайта, аз като се ровичках преди няколко месеца съм си го сейвнала и не помня.
Всъщност Etiainen, новата специалност НЕ е прехвърляне! Аз съм се преквърляла (премествала) и този правилник е съвсем за друго нещо - проверено от всякъде :) . Както писах и преди - нова или 2ра специалност значи паралелно с твоята да караш още една. Докато преместването е да се откажеш от твоята и до почнеш наново друга.
В право можете да пробвате да се преместите от всяка специалност. Можете от където искате - за където искате да си подадете документи за преместване. Просто трябва да имате успеха и да не са ви скъсали на нито един изпит!
Ето да видите от миналата година колко хора средно се местят във всяка специалност (пише и от къде са се преместили) ЦЪК
Иначе за всяка година е различно (както и местата за прехвъляне са различни) и трябва да прочетете като излязат новите изисквания, защото за всяка специалност имат различни.
@gletcher Ами принципно - да - поне 3, но зависи за къде си се запътил :) Примерно, за да се прехвърлите в Япанистика освен, че трябва успешно да сте издържали кандидатстудентския изпит за специалност, в която искате да се прехвърлите (демек поне с 3), имат изискване да имате поне 4,5 на този изпит + успех над 5,5 от следването. Подобни изисквания има и за други специалности, но не ги знам на изуст за всички - така че следете кога ще излезе новия провилник за преместване. Подаването на документи става чак август месец някъде, а резултатите излизат към средата на септември.

Надявам се сега да ви е по-ясно :)
Успех!
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
ILOVEME
Драскач

Мнение от ILOVEME »

Има ли някой от този форум, който се е прехвърлил от ИСТОРИЯ в ПРАВО след първата година..... :roll:
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
Аватар
Policaikata
В началото бе словото
Специалност: ППООР

Мнение от Policaikata »

Прочетох написаното, но имам въпрос - след кой курс човек може да се прехвърли в друга специалност (разбира се, при положение, че е положил и изкарал съответните изпити) - след втори или може и след първи? И защо пише, че в специалност психология (и още няколко бяха изброени) не можеш да се прехвърляш, вярно ли е това?
Ръката на закона
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Можеш да се преместиш след първи курс! :wink:

И каквото искаш, разбира се! :D

В по-горното мнение е даден линк на прехвърлилите се предната година : http://209.85.129.132/search?q=cache:-r ... clnk&gl=bg
ILOVEME написа:Има ли някой от този форум, който се е прехвърлил от ИСТОРИЯ в ПРАВО след първата година..... :roll:
Има, виж горния линк! :D
Аватар
Policaikata
В началото бе словото

Мнение от Policaikata »

Феникс, благодаря ти :) Имам и още един въпрос. Има ли опция при прехвърлянето да напишеш няколко желани специалности, както е при кандидатстването, и евентуално ако не ти достигне успехът за първата желана, автоматично да се бориш за място в следващата?
Ръката на закона
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

ILOVEME написа:Има ли някой от този форум, който се е прехвърлил от ИСТОРИЯ в ПРАВО след първата година..... :roll:
Едно моя бивша колежка се прехвърли от педагогика в право с 5,80 успех, но не знам какви оценки е имала на самите испити по история и БЕЛ.
Policaikata написа:Феникс, благодаря ти :) Имам и още един въпрос. Има ли опция при прехвърлянето да напишеш няколко желани специалности, както е при кандидатстването, и евентуално ако не ти достигне успехът за първата желана, автоматично да се бориш за място в следващата?
Хмм не съм много сигурна можеш ли. Аз като си подавах документи си писах само едното желание. Обикновенно хората като се местят имат определена цел, но вече ако искаш просто да се махнеш където и да е от твоята специалност... е друг въпрос :roll: Най-добре питай в отдел студенти, но дори да може не вярвам, че можеш да изпишиеш 50 варианта :D

А и в краен случай винаги можеш пак да кандидатстваш :)
Последно промяна от Jelena на 06 Юли 2009, 12:55, променено общо 1 път.
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
Аватар
Policaikata
В началото бе словото

Мнение от Policaikata »

Хаха :D Аз нямам желание да се махам от това, което уча, то ми беше мечта :D Питам заради една приятелка, тя ще се мести, но така като я гледам, още се колебае между 1-2-3 специалности, които много харесва и би искала да учи. Защото ако не я приемат в тази, която е написала (в случай, че е написала само една), какво следва? Остава в сегашната си или и оттам я махат...?
Ръката на закона
Аватар
Jelena
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от Jelena »

Policaikata написа:Хаха :D Аз нямам желание да се махам от това, което уча, то ми беше мечта :D Питам заради една приятелка, тя ще се мести, но така като я гледам, още се колебае между 1-2-3 специалности, които много харесва и би искала да учи. Защото ако не я приемат в тази, която е написала (в случай, че е написала само една), какво следва? Остава в сегашната си или и оттам я махат...?
А спокойно, няма да остане на сухо. Ако не я приемат - си остава в нейната, автоматично :) Пък след 2ри курс може пак да се пробва, ако сега не стане.
А иначе аз самата молба където си пишеш къде искаш да се преместиш и даже има нещо като мотивация -защо искаш там, не я попълвах лично и не знам имало ли е място за 2 - 3 неща да напишеш. Тези документи излизат някъде края на юли или август ... не помня... но в студентски отдел, както казах, би трябвало да й кажат, то там става подаването на документи и бла бла. Стаята им е на 1ви етаж в ректората в коридорчето, което води към северното крило - там близо до стълбищата за стола.
А браво на теб, че учиш каквото искаш! :) Това е най-хубавото! Пожелавам го на всеки!
Аватар
Policaikata
В началото бе словото

Мнение от Policaikata »

Jelena, благодаря за подробната информация! :D Надявам се и аз, че това, което вече учиш, наистина ти харесва :D
Ръката на закона
Аватар
wtf
Драскач
Специалност: Социология
Курс: втори

Мнение от wtf »

gletcher написа:
gletcher написа:Под "успешно положен конкурсен изпит по български език и литература" тройка и нагоре ли се разбира?
Да. Успешно положен изпит значи да не си скъсан, което е от 3.00 нагоре.
I speak sarcasm as a second language.
lavidaloca
В началото бе словото

Мнение от lavidaloca »

Ще използвам темата, за да задам и аз моя въпрос. Разбрах, че е възможно след изкаран семестър и при достатъчно висок успех да се прехвърля директно от ВТУ в СУ (специалност право). До колко е възможно това в чисто бюрократичен план, тъй като витаят слухове (знам, че достоверността им може да се подложи на съмнение), че ставало доста трудно.
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”