Кандидатстване за втора специалност

Това е общият студентски форум - за всичко свързано със следването на настоящите студенти на Софийския университет - бакалаври, магистри и докторанти.

Модератори: sientelo, peterdi, Ангел

Аватар
OXeli
В началото бе словото
Специалност: Химия
Курс: втори

Кандидатстване за втора специалност

Мнение от OXeli »

Извинявам се че пускам тема със заглавие подобно на много други,но в нито една от тях не пише нещо което е важно за няколко от нас които искат да запишат втора специалност в любимия ни университет.Значи ние сме студенти в химическия факултет и искаме да запишем втора специалност в биологическия.След като днес цял ден ни размотаваха по всичките отдели студенти и всеки от администраторите прехвърляше топката на другия реших все пак да се допитам до по-образовани хора - именно колегите студенти.Значи ние прочетохме заветния правилник в който пише колко е нужния успех,колко места има и какви документи се искат.Спънката е,че последния човек при когото ни пратиха ни заяви че таксата която ще трябва да плащаме няма да е тази по държавна поръчка а такава за платено обучение, понеже не може да учим на две места държавна поръчка.И сега нас това ни угаси ентусиазма,понеже до колкото сме чували тези такси са доста височки(на нас обикновените семестриални са ни почти най-високите в университета,та кво остава за тези).Та въпросите ми са наистина ли трябва да плащаме за палтено обучение и ако е така колко са таксите за тази услуга за задочно обучение.Ако има някой който е записвал втора специалност моля нека сподели опита си с нас.Благодаря!
Всичко е химия и химията е всичко.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Re: Кандидатстване за втора специалност

Мнение от MidwinterSun »

Това, което аз знам, е, че ако веднъж вече си получил образователно-квалификационна степен Магистър, не можеш да се възползваш повече от обучение с държавна поръчка. Ползваш държавна поръчка, ако си завършил бакалавър и след това искаш да продължиш с някаква магистратура.
Също така знам, че това е наскоро въведена промяна. Най-добре е да проверите законите. Не мога да кажа как стоят нещата със записване на втора специалност, докато все още се обучавате по първата.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
OXeli
В началото бе словото

Мнение от OXeli »

ами ние сме все още бакалаври ( втори курс) и искаме второ бакалавърско да запишем
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Именно, затова ти казвам, че не съм сигурна как стоят нещата. Аз например, ще завършвам магистър, но все пак съм обмисляла да запиша второ висше. В момента нямам време да ровя в законника, иначе бих ти изкарала точните текстове, затова те съветвам ти да погледнеш.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
OXeli
В началото бе словото

Мнение от OXeli »

Текстовете съм ги гледала и то не само аз.В тях пише колко успех ти трябва,кои специалности можеш да запишеш и какви документи ти трябват.Дори говорих с заместник-декана на биологическия факултет но тя не ни каза нищо ново освен че трябва да плащаме за платено обучение.За това питам колко струва това платено обучение.В правилника на СУ никъде не пише колко се плаща и дали втората специалност е платена или държавна поръчка.
Аватар
Търговецът на кристал
Легендарен флуудър

Мнение от Търговецът на кристал »

OXeli написа:...понеже не може да учим на две места държавна поръчка
Ако са го направили и това, вече наистина ще се убедя, че живеем в... оф, да не се паля.
Та - аз записах втора специалност преди 3 години (във ФФ), така че може информацията ми да не е актуална, но си плащам такса, колкото останалите колеги, на които това им е първа специалност и си уча с тях, без на някого да му пука това коя поред специалност ми е (имам предвид да не мислите, че ще ви правят някакви отстъпки кто изместване на изпити, възможност да отсъствате по предметите със задължително присъствие...)
Не би трябвало да са го променили от времето, когато аз кандидатствах (или поне не съм чула да са). Работата е там, че не помня кога се подаваха документите - май беше някъде в края на август, след 3-то класиране. Резултатите излизаха в средата на септември.

Успех!
"Аз съм половинчата, незаключена, с една обувка, с половин сърце , аз съм лъч в безкрая, неизслушан диск... наивна много пъти, шарена, непослушна..."
В края на ноември
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - общ форум”