Теми Литература 1990-2007
-
RA[sgB]
- Да живей словото
- Специалност: Право
- Курс: четвърти
Re: Теми Литература 1990-2007
Да,аз не знам ,че се пише които...нищо ,че завърших с диплома 5.97 и бях награден с медал!Но нищо,щом искаш бих я повтарил гимназията щом ти си казала
- tedito_ck
- От дъжд на вятър
Добре, сега размислих - малко крайно се изказах, пък и не се гордея с тази оценка, честно казано, понеже си беше чист късмет...
Обаче това което смятам е, че и без това самите преподаватели нямат утвърдени критерии за това кое е добро е кое - не, по литература, така че ми се струва не на място ние, кандидат-студентите да започнем да мислим, че разбираме повече от тях. Още повече, че вероятно голяма част не са със съвсем чиста мисъл, ако ме разбирате.
Обаче това което смятам е, че и без това самите преподаватели нямат утвърдени критерии за това кое е добро е кое - не, по литература, така че ми се струва не на място ние, кандидат-студентите да започнем да мислим, че разбираме повече от тях. Още повече, че вероятно голяма част не са със съвсем чиста мисъл, ако ме разбирате.
Има много начини човек да бъде прав.
Ми и моята гимназия се води доста елитна и изискваха гадовете многоАз имам успех от 5.84 при положение , че последните години бях пиян всеки ден, а учех за контролни по час и половина максимум.Но това е до човек.Имаше други, които учеха по цял ден и едва изкараха успех 6.00, а не 5.90 примерно.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Аз също бях в елитна гимназия и съм с 5.89, но на мен матурите доста ми повишиха дипломата.
Медал обаче нямам.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Любим ми израза "елитна гимназия"
Адски изпразнено от съдържание словосъченание
- Master_of_Sin
- Живее, за да пише
- Специалност: Унгарска филология
- Курс: първи
Мерси... малко сложно ми става единствено здаради Славейков... за него не знам как ще пиша и за трите му книги...Scorpion написа:Теми от типа "Светът и човекът..." в СУ не дават - това са формулировки с тотална липса на фокус. Падне ли се автор, който присъства в програмата за изпита само с поезия, е почти сигурно, че формулировката ще е върху цялото творчество, а не конкретизирана към отделна стихосбирка. Това позволява да се проследи творческото развитие на автора.
Примерите, които си дала - "Страданието...", "Любовта...", в този им вид ме съмнява да се паднат. По-скоро биха ги дали в комбинация с някое друго понятие - например "Любов и съмнение в поезията на Яворов" или "Щастие и страдание в творчеството на Пенчо Славейков". Именно при такъв тип формулиране се усеща кой е наизустявал теми и кой разсъждава по време на изпита.
I'll send you to your maker
I'll send you to your death
Death, nicely crucified...
Death, heads on stakes!
I'll send you to your death
Death, nicely crucified...
Death, heads on stakes!
-
RA[sgB]
- Да живей словото
Batbayan,просто си спести коментарите...Мери си приказките за хора,които дори не познаваш и нямаш представа какви са в реалния свят!Аз не съм дал нито една оценка за личност от форума...нито по пряк,нито по-косвен начин...Така че съветвам те и ти да не го правиш!
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Особеното при Славейков е, че почти не е възможна формулировка, която да предполага разглеждане на творби и от трите книги. На практика от "Сън за щастие" и "На Острова на блажените" ти трябват общо около 12 произведения. А и за тези сборници може да се говори обобщено. Необходимо е да се знаят двете битово-психологически поеми, емблематичните философски поеми, тук-таме някоя лирическа миниатюра, двата очерка, "Баща ми в мен", "Псалом на поета" и обобщено фолклорните стилизации. Не е малко, но е добре структурирано като тематични акценти и художествени мотиви.Master_of_Sin написа:Scorpion написа:малко сложно ми става единствено здаради Славейков... за него не знам как ще пиша и за трите му книги...![]()
идва ми сложничко.
[/b]
Коментари може да прави всеки мисля.То и ти пишеш смешни и нелогични за мен неща, но не съм тръгнал да претендирам да ти се суспендира правото за свободно изразяване на мнение.Мисля, че определено ти трябва да посмекчиш заядливия си тон.RA[sgB] написа:Batbayan,просто си спести коментарите...Мери си приказките за хора,които дори не познаваш и нямаш представа какви са в реалния свят!Аз не съм дал нито една оценка за личност от форума...нито по пряк,нито по-косвен начин...Така че съветвам те и ти да не го правиш!
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
-
RA[sgB]
- Да живей словото
Ако аз съм злобен,ти си 15000 пъти по-злобен от мен!!!Смешни и нелогични неща...да,такива има всеки ден в СУ!Преподавателите там не са безгрешни,нито са еманация на интелигентност,ум и каквото се сетиш!Така че си ги идеализирай там и си мисли,че те имат по-реална оценка за човек с написани 3 листа,който не познават ,отколкото друг,който му е следял развитието и знанията цели 5 години!Аз съм реален човек и знам кога случайностите са заслужени и кога наистина е късмет!
- Scorpion
- Легендарен флуудър
Тези изпити са вход към висшето образование, нищо повече. Така че не виждам защо се впрягаш толкова.
Не съм казвал, че си злобен в коментара си към мен, а че се заяждаш.Лично на мен нещата , които разправяш (за случайни и завишени оценки на неграмотни и несведущи хора) ми се струват нелогични предвид, че имам представа от изпита и как проверяват и от преди тази година.Все тая.Историите на живота ти или съучениците ти не ме засягат особено.Изказах си мнението за това, колко странно звучи историята , че всеки може да вземе 5-ца в СУ.Повече по тази тема с теб не ми се дискутира.RA[sgB] написа:Ако аз съм злобен,ти си 15000 пъти по-злобен от мен!!!Смешни и нелогични неща...да,такива има всеки ден в СУ!Преподавателите там не са безгрешни,нито са еманация на интелигентност,ум и каквото се сетиш!Така че си ги идеализирай там и си мисли,че те имат по-реална оценка за човек с написани 3 листа,който не познават ,отколкото друг,който му е следял развитието и знанията цели 5 години!Аз съм реален човек и знам кога случайностите са заслужени и кога наистина е късмет!
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
- Green`L.K.
- Форумозавър Рекс
- Курс: кандидат-студент
Откога мерило за интелигентност е оценката от дипломата или от матурата, или пък от мнението на учителката по литература ?
П.П. Аз не съм от елитна гимназия и учителката ми не ме харесва много много, защото аз й обяснявах как се използва бройната форма
А и не вярвам, че ще стигна далеч вечеее
Нищо не знам!
П.П. Аз не съм от елитна гимназия и учителката ми не ме харесва много много, защото аз й обяснявах как се използва бройната форма
А и не вярвам, че ще стигна далеч вечеее
Non scholae sed vitae discimus!
Любовта е, когато останалите престанат да съществуват ...
-
RA[sgB]
- Да живей словото
Scorpion написа:Тези изпити са вход към висшето образование, нищо повече. Така че не виждам защо се впрягаш толкова.
Именно!Можещите и знаещите хора се доказват след 5 години в СУ, а не с това кой изкарал 5 и кой 3 на изпита по л-ра примерно!Вече мир!
- Green`L.K.
- Форумозавър Рекс
- Курс: кандидат-студент
И аз като изкарах 2 2ки и няма да ме приемат неможеща ли съм ?RA[sgB] написа:Scorpion написа:Тези изпити са вход към висшето образование, нищо повече. Така че не виждам защо се впрягаш толкова.
Именно!Можещите и знаещите хора се доказват след 5 години в СУ, а не с това кой изкарал 5 и кой 3 на изпита по л-ра примерно!Вече мир!
Non scholae sed vitae discimus!