Теми Литература 1990-2007

Архив на теми от раздел "Студенти"
Публикувай отговор
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Теми Литература 1990-2007

Мнение от Scorpion »

Master_of_Sin написа:А за Яворов примерно... как мислите възможно ли е да дадат няква обща тема която да е върху цялото творчество? щото то наистина е много ама знам ли вече... възможно ли е примерно нещо от сорта на "светът и човекът в поезията на Яворов"?
Или по-скоро дават по-конкретни теми като "страданието в поезията на..." или "Любовта в поезията на .." в случая на яворов?...
същия въпрос мога да го задам и за Славейков... за цяло творчесто или конкретно за Книгата Епически песни, или стихосбирката Сън за щастие или На острова на блажените?... :(

Тоя въпрос много ме измъчва.. ако има някви отговоори ще съм благодарна да ги чуя. :?
Теми от типа "Светът и човекът..." в СУ не дават - това са формулировки с тотална липса на фокус. Падне ли се автор, който присъства в програмата за изпита само с поезия, е почти сигурно, че формулировката ще е върху цялото творчество, а не конкретизирана към отделна стихосбирка. Това позволява да се проследи творческото развитие на автора.

Примерите, които си дала - "Страданието...", "Любовта...", в този им вид ме съмнява да се паднат. По-скоро биха ги дали в комбинация с някое друго понятие - например "Любов и съмнение в поезията на Яворов" или "Щастие и страдание в творчеството на Пенчо Славейков". Именно при такъв тип формулиране се усеща кой е наизустявал теми и кой разсъждава по време на изпита.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

Batbayan написа:
RA[sgB] написа:
Batbayan написа:
RA[sgB] написа:Според мен СУ бая почнаха да съкращават обхвата,който дават на темите,което е гадно за нас самите...ако бяха дали обща тема за Смирненски 1200 процента щеше да има по-висои оценки!
Това пък откъде ти хрумна?Колкото повече има да се пише , толкова по-трудно става.По този начин и проверяващите се объркват.При по-малка тема по-ясно си личат реалните знания и умения да се разсъждава, а не заучените наизуст общи твърдения от частни учители или литературни анализи. :wink:
И за това не съм съгласен,образът на града беше елементарна тема и проблемите,които бяха заложени в темата бяха очевидни...Цялото творчество на Смирненски е много по-проблематично и истинските знания именно в такава тема биха се познали!
Истински способният човек може да се справи и с малка и с голяма тема.В друг слуай има една поговорка "На кривата ракета и космоса и е виновен..."
Ами да ти кажа аз не съм крива ракета,защото оценката,която изкарах 4.50 ме удовлетворява и влизам това,което искам...Но хора,които нямат никакви кой знае какви знания могат да изкарат смешно високи оценки точно на такива теми...които са леко повъхностни и само е нужно да си чел стихотворенията и е ясно за какво става въпрос!!Така че не ми говори кой бил способен и кой не!Съкратени варианти на теми си пишем в училище,това е мащабен и важен изпит...и не смятам,че с 4-5 страници се разбират знанията...дал съм 30 лева,ако трябва и 50 страници ще ми четат преподавателите ако трябва,но аз претендирам за реални оценки,а не плод на лесни теми и кратко написани!
Аватар
deny_s
Вазов
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от deny_s »

Ох,не разбрахте ли,че няма значение колко листи сте изписали,а какво сте изписали в тези листи!Колкото и да е обширна темата,в 4-5 листа можеш да включиш всичко необходимо.Не е задължително да изписваш романи.Голямото количество не значи качество.
Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

Уф,та кой е казал,че 20 страници с глупости са по-стойностни от 2 страници добре написани...Говоря за съвсем друго нещо...и който не може да ме разбере не е имал конкретен пример до себе си за човек,който изкара 5 на предварителния с 3 листа,а не можа дори 5.50 да изкара на матурата!Да не говоря пък и учителката ни по български език и л-ра (ние сме в един клас) каква физиономия направи като разбра колко е изкарал,при положение ,че при нея той 6 никога не е виждал!!!Исках да кажа,че при една по-обширна тема такива неща по-трудно се случват и можещите и знаещите хора наистина успяват да се докажат!
Аватар
Batbayan
Вазов
Специалност: IVS

Мнение от Batbayan »

RA[sgB] написа:
Batbayan написа:
RA[sgB] написа:
Batbayan написа:
RA[sgB] написа:Според мен СУ бая почнаха да съкращават обхвата,който дават на темите,което е гадно за нас самите...ако бяха дали обща тема за Смирненски 1200 процента щеше да има по-висои оценки!
Това пък откъде ти хрумна?Колкото повече има да се пише , толкова по-трудно става.По този начин и проверяващите се объркват.При по-малка тема по-ясно си личат реалните знания и умения да се разсъждава, а не заучените наизуст общи твърдения от частни учители или литературни анализи. :wink:
И за това не съм съгласен,образът на града беше елементарна тема и проблемите,които бяха заложени в темата бяха очевидни...Цялото творчество на Смирненски е много по-проблематично и истинските знания именно в такава тема биха се познали!
Истински способният човек може да се справи и с малка и с голяма тема.В друг слуай има една поговорка "На кривата ракета и космоса и е виновен..."
Ами да ти кажа аз не съм крива ракета,защото оценката,която изкарах 4.50 ме удовлетворява и влизам това,което искам...Но хора,които нямат никакви кой знае какви знания могат да изкарат смешно високи оценки точно на такива теми...които са леко повъхностни и само е нужно да си чел стихотворенията и е ясно за какво става въпрос!!Така че не ми говори кой бил способен и кой не!Съкратени варианти на теми си пишем в училище,това е мащабен и важен изпит...и не смятам,че с 4-5 страници се разбират знанията...дал съм 30 лева,ако трябва и 50 страници ще ми четат преподавателите ако трябва,но аз претендирам за реални оценки,а не плод на лесни теми и кратко написани!
Няма наин да оценят някого високо и той да няма знания.Щом си толкова способен и умен защо не изкара повече от 4.50 ами седиш и злобееш срещу хората, които имат по-високи оценки?Как успя да прецениш, че ще оценят някого повече от теб и той ще е по-малко способен? :scratch: При лесна тема ти не би ли се справил по-добре , ако имаш знанията, за които претендираш, или си някакво изключение, което пише добре само грандиозни и сложни теми???Нещо не мога да ти разбера логиката, но най-вероятно се вглъбяваш в някакви делзионни съждения, които само ти разбираш.
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
Borislavaaa
От дъжд на вятър
Курс: кандидат-студент

Мнение от Borislavaaa »

RA[sgB] написа:Уф,та кой е казал,че 20 страници с глупости са по-стойностни от 2 страници добре написани...Говоря за съвсем друго нещо...и който не може да ме разбере не е имал конкретен пример до себе си за човек,който изкара 5 на предварителния с 3 листа,а не можа дори 5.50 да изкара на матурата!Да не говоря пък и учителката ни по български език и л-ра (ние сме в един клас) каква физиономия направи като разбра колко е изкарал,при положение ,че при нея той 6 никога не е виждал!!!Исках да кажа,че при една по-обширна тема такива неща по-трудно се случват и можещите и знаещите хора наистина успяват да се докажат!
Зависи кой му е проверил темата!
Kim Wilde - You keep me hangin' on
Аватар
nikinho
От дъжд на вятър
Курс: трети

Мнение от nikinho »

Дам, оценяването е супер субективно :geek: Аз с 8-9 страници изкарах 4.25 :) а други мои приятели с по 12-13 стр. - 3-ки ... като гледам 'сички прависти сте тръгнали да ставате (или айде не всички, а към 90% от пишещите тука) ... и щом влезете Право в СУ не си мислете, че оценяването тук е обективно, за жалост и тук професорите оценяват на настроения :scratch:
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Borislavaaa написа:
RA[sgB] написа:Уф,та кой е казал,че 20 страници с глупости са по-стойностни от 2 страници добре написани...Говоря за съвсем друго нещо...и който не може да ме разбере не е имал конкретен пример до себе си за човек,който изкара 5 на предварителния с 3 листа,а не можа дори 5.50 да изкара на матурата!Да не говоря пък и учителката ни по български език и л-ра (ние сме в един клас) каква физиономия направи като разбра колко е изкарал,при положение ,че при нея той 6 никога не е виждал!!!Исках да кажа,че при една по-обширна тема такива неща по-трудно се случват и можещите и знаещите хора наистина успяват да се докажат!
Ако човека е за двойка или тройка , освен леля му, никой не би му писал петица.Тука обае явно става дума за завист между двама души, което не мисля, че има някакво отношение към темата... :roll: :roll: :roll:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

Borislavaaa написа:
Именно! А това,че злобея е смешно...аз влизам това,което искам..а ако питаш човек от класа ни,който ни познава и двамата,ми е ясно какъв ще е отговора на това кой 5 години е бил по-добър по л-ра...аз съм си оценен достатъчно със или без тази оценка...така че това,че искам честност,прецизност и реалност в оценката не ме прави злобен!Не ги бъркай нещата!
Аватар
tedito_ck
От дъжд на вятър

Мнение от tedito_ck »

Ще се попилея от смях :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ти слушай тъпите даскалки от училище и ще преуспееш!
Нееее, щом е имало физиономия...не му е чиста работата на тоя....
Има много начини човек да бъде прав.
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

Мила ми теди,аз съм завършил елитна езикова гимназия с преподаватели на ниво,коита са утвърдени в своята област!Не идвам от някой техникум!
Аватар
deny_s
Вазов
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от deny_s »

Аз съм чувала,че зависи мн и от това каква тема са проверявали преди твоята.Ако е била лоша,а твоята доста по-добра,са по-склонни твоята да я оценят по-високо дори и да не е мн блестяща.Но не искам да повярвам в това. :D RA[sgB],може съученикът ти просто да е имал късмет със Смирненски ( да го е преговарял скоро примерно)
Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
Аватар
Batbayan
Вазов

Мнение от Batbayan »

Това, кой до колко е добър се проверява на изпити.На малка тема трябва да разсъждаваш съсредотоено, а не да пише всичко, което знаеш за автора като примерен зубър.Щом на малък формат твоя съученик е изкарал 5 (даже повее от теб) ти предлагам да си промениш мнението до колко е способен, защото няма друго обяснение.Това не е 4-ка за да каже човек, е по милост са му качили 50- стотни до 1 бал от тройката... :wink:

Еми по-принцип специалистите в СУ се водят по-добри от гимназиални учители и смятам, че е по-достоверна оценката от изпита в СУ.Така, че стига завижда как може някого, когото си смятал , чисто субективно, по-малко сведущ от теб, да изкара по-добра оценка. :wink:
I'm hot
And when I'm not
I'm cold as ice
See me comin'
Step aside
Or pay the price
What I want I take
What I don't I break...
RA[sgB]
Да живей словото

Мнение от RA[sgB] »

Уф,както и да е,нека спрем...аз си изразих мнението и личният опит!НИто съм злобен,нито завиждам,защото на фона на 67 процента двойки при момчетата,моето 4.50 е голямо постижение и аз също съм бил оценен добре!Просто исам по-голяма справедливост и да чувам,че влизат хора,коита наистина са се трудили!Защото от другата ми страна е друга моя съученичка,която по история учи 3 месеца всеки ден по 5 часа на ден преди предварителния, знаеше абсолютно всичко,написа 25 страници,изкара 5 и с тази петица сега не може да влезе нищо,което иска!Това е просто,което исках да изтъкна!
Аватар
tedito_ck
От дъжд на вятър

Мнение от tedito_ck »

RA[sgB] написа:Мила ми теди,аз съм завършил елитна езикова гимназия с преподаватели на ниво,коита са утвърдени в своята област!Не идвам от някой техникум!
О, прости ми :lol: :lol: :lol:
Знаех си, че не трябва да започвам разговор с подобни индивиди, понеже после не мога да спра да се смея, обаче просто не се сдържах :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Продължавай да си развиваш елитното манталитетче в същата посока :salute:
Само да ти кажа и аз имам 5.00 с 3 листа писане, обаче гимназията ми е математическа... Дали трябва да се откажа от кандидатстване понеже даскалката ми по литература винаги ме е мразела и постоянно ми прави физиономии, особено като разбра че имам и 6.00 на матурата :roll:
Ама все пак е учителка...дали трябва да си сложа край на живота...

ПП. Май се налага да повториш елитната гимназия, понеже се пише "коитО", а имената се изписват с главна буква
Има много начини човек да бъде прав.
Публикувай отговор

Обратно към “Студенти - АРХИВ”