Въпрос относно класиране/желания
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: Въпрос относно класиране/желания
Ти малко като политиците - питат те едно нещо и ти говориш за всичко друго,но не и за въпроса
Просто кажи няколко неща които след това можеш да работиш
Ти самият не записваш ли тази специалност с мисълта,че искаш да работиш нещо определено, за което тя би ти помогнала или просто е така,защото ти харесва какво се учи?
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Дава възможност за същото развитие, както , ако завършиш политология, история или балканистика.
Точно и затова ще е пред тях в желанията, тъй като не е ограничаваща в една сфера, както изброените по-горе от мен.
Сега разбира се всеки си има гледна точка и ако се различават съвсем не означава,че едната е правилна, а другата не, но аз все си мисля,че като тръгваш да учиш нещо не го учиш е така просто, а с оглед на някаква евентуална професия, която след това би искал да имаш 
- happyswift
- Флъдзила
- Специалност: Международни отношения
Мислете я тъй "Аз като завърша право, ще стана адвокат!" , "Аз като завърша икономика, ще стана икономист" и ще се редите по алеята на черноморските ни курорти да продавате сладолед
-
O|OeHukc
- Легендарен флуудър
- Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
- Курс: трети
- Обратна връзка:
Идеалист съм, така че не очаквай от мен да ти кажа точно каква професия искам, това за мен е странично!
Важното е, че имам желание да уча, не би го убивай, молим!
Интересни са ми езиците, които ще се изучават, най-малкото след завършването с тях може да се намери работа!
Хепи, много си прав, подобно нещо мислех да напиша, но ме изпревари!
Важното е, че имам желание да уча, не би го убивай, молим!
Интересни са ми езиците, които ще се изучават, най-малкото след завършването с тях може да се намери работа!
Хепи, много си прав, подобно нещо мислех да напиша, но ме изпревари!
А какво да мислим? "Ще завърша политология и ще стана...ъъъъ...нещо...квото дойде...важното е да имам некакво там висше, пък то вече и за сервитьори почват да го искат...важното е да ми е интересно какво уча, нищо,че ще го уча само няколко години, а ще работя 30-тина..."???happyswift написа:Мислете я тъй "Аз като завърша право, ще стана адвокат!" , "Аз като завърша икономика, ще стана икономист" и ще се редите по алеята на черноморските ни курорти да продавате сладолед
O|OeHukc, въобще не искам да ти убивам желанието
То и да влезеш право с мисълта, че ще станеш адвокат, пак нищо не гарантира, че накрая това ще излезе от теб. Повечето хора в България след като завършат не работят по специалността си. Това въобще не значи, че изкарват лоши пари или са на някаква "непристижна" работа. Просто такава е действителността. (Фирмите и без това не разчитат много на обучението, получено във висшите ни училища и пак си обучават персонала.)
Според мен варианта да избереш да учиш нещо, което ти е приятно и ще те обогати (като знания или като каквото там си поискаш), е по-добър от това да запишеш някаква икономика (в която нямаш никакъв интерес), просто защото знаеш, че след това можеш да станеш счетоводител или нещо от този сорт.
После винаги има и магистратури, винаги можеш да запишеш и второ висше, което по някакъв начин да те доспециализира в някаква насока.
Аз на година си сменям решенията по два пъти, мога ли да знам какво ще искам да работя след 5 години? Обаче ако не мога да изкарам и една година в специалността, която съм записала, само защото не ми харесва, това което уча - тогава кел файда от кандидатстването. Най-добрата ми приятелка записа КСТ в ТУ заради баща си и ако знаете с колко мъка изкара първия семестър... Е успя да се махне от там и сега е в Япония и си учи това, което иска. Възможности винаги има много.
Според мен варианта да избереш да учиш нещо, което ти е приятно и ще те обогати (като знания или като каквото там си поискаш), е по-добър от това да запишеш някаква икономика (в която нямаш никакъв интерес), просто защото знаеш, че след това можеш да станеш счетоводител или нещо от този сорт.
После винаги има и магистратури, винаги можеш да запишеш и второ висше, което по някакъв начин да те доспециализира в някаква насока.
Аз на година си сменям решенията по два пъти, мога ли да знам какво ще искам да работя след 5 години? Обаче ако не мога да изкарам и една година в специалността, която съм записала, само защото не ми харесва, това което уча - тогава кел файда от кандидатстването. Най-добрата ми приятелка записа КСТ в ТУ заради баща си и ако знаете с колко мъка изкара първия семестър... Е успя да се махне от там и сега е в Япония и си учи това, което иска. Възможности винаги има много.
Подкрепям напълно горното мнение
Въобще не казвам,че трябва да запишеш някоя специалност, която не ти харесва. Напротив - според мен е най-добре да учиш нещо което наистина ти харесва и да го правиш с оглед на това,че един ден ще работиш отново нещо което обичаш. И естествено, че факта, че си завършил право не означава, че ще станеш адвокат, но ако наистина искаш да станеш адвокат имаш много по-големи шансове да го направиш от някой, който хал хабер си няма защо го е записал това право. Аз лично не мога да разбера как може някой на тая възраст още да не знае поне горе-долу с какво иска да се занимава, но пък всички сме си различни в крайна сметка 
То аз имам някаква идея с какво искам да се занимавам, обаче така от страни нещата изглеждат по един начин, а ако наистина стигна до това, което искам, нещата може да се окажат съвсем различни.
Иначе ако на тази възраст (16 години в моя случай, защото тогава почнах с уроците по история и литература) и после не си бях сменила още три пъти мнението, сега може би щях да съм един студентите в ЮФ. Най-вероятно щях да умирам от скука.
Обаче понеже си сменям решенията по два пъти на година, сега съм някъде, където преди 3 години не съм си и представяла, че дори мога бъда. С всяка малка промяна се откриват един куп различни възможности. Вече кой на къде ще поеме си е изцяло негова отговорност.
(Както споменах - специализация, второ висше и тн.)
Иначе ако на тази възраст (16 години в моя случай, защото тогава почнах с уроците по история и литература) и после не си бях сменила още три пъти мнението, сега може би щях да съм един студентите в ЮФ. Най-вероятно щях да умирам от скука.
Обаче понеже си сменям решенията по два пъти на година, сега съм някъде, където преди 3 години не съм си и представяла, че дори мога бъда. С всяка малка промяна се откриват един куп различни възможности. Вече кой на къде ще поеме си е изцяло негова отговорност.
Проблема с това е, че това, което искаш да учиш не винаги те извежда до нещо, което искаш да работиш. Ситуацията беше точно такава при мен - записах филология, но нито миналата година, нито сега искам да ставам преподавател по език/преводач и тн. Просто реших, че предпочитам да уча език пред икономика в УНСС, защото прецених, че това ще ми е по-приятно. А какво искаш да правиш после... това винаги можеш да го решиш по-късно.Loli написа:Въобще не казвам,че трябва да запишеш някоя специалност, която не ти харесва. Напротив - според мен е най-добре да учиш нещо което наистина ти харесва и да го правиш с оглед на това,че един ден ще работиш отново нещо което обичаш.
Ема там е работата, че повечето хора имат избор между много повече от 2 специалности. Колкото до второто висше, да - така е, но защо да се затрудняваш ако можеш да се улесниш 
- happyswift
- Флъдзила
Защото живеем в България.Тук няма почти никакви гаранции, че като завършиш нещо ще го работиш.Пазарът на труда тук е малък и е трудна реализацията.За това често става така, че има хора, които много добре знаят какво искат да учат, учат го и накрая работят нещо съвсем друго просто защо няма къде да се реализират.Не сме Америка, за съжаление..Loli написа:Ема там е работата, че повечето хора имат избор между много повече от 2 специалности. Колкото до второто висше, да - така е, но защо да се затрудняваш ако можеш да се улесниш
Не мисля,че е лошо, че не сме Америка. И естествено - няма гаранции,че ще работиш това, което си завършил или пък искаш. Просто за мен е неразбираемо как може човек да няма някакви точни и ясни цели - какво иска да работи след време, как иска да живее и тн. Много ясно, че е доста вероятно плановете ти да не се сбъднат, но все пак твърдо си защитавам позицията,че е по-добре да имаш някакви планове от колкото да чакаш да видиш какво ще направи живота с тебе 
- happyswift
- Флъдзила
Тук бъркаш термина - това, което ти описа са мечти, а не план.За мен план е когато имаш доста конкретна представена какво ще правиш.За мен "ще завърша специалността X и искам да работя като X" не е план