Lord
1. Вегетарианка ли си?
Не. Понякога ям месо, макар и рядко. Не по идеологически причини (напротив, досега се дъвках с един веган във форума на Зелените, докато не ми писна и просто не го обявих за сектант и ненормалник

), просто не обичам.
2. Какво мислиш за факта, че от преди възникването на човечеството до сега има мнооого по-малко гори и много по-малко видово разнообразие, отколкото след това?
Ъм, не можем да знаем колко ще са след сегашния момент, живеем сега и от нас зависи ще оставим ли възможност на планетата да има още гори и видово разнообразие. Би трябвало да станат повече, защото не само човешкият вид еволюира, но ако продължим разрушителната си дейност, няма да има възможност да станем свидетели как това да се случва. Малък пример, за последните 50 години България е удвоила застроената за 1300 години площ.
3. Какво мислиш и за факта, че преди възникването на човечеството са изчезнали много повече животински видове, отколкото човечеството е имало възможност да срещне през цялото си съществуване?
Ами животът на Земята не започнава от появата на човека. Имало е достатъчно милиарди години преди нас, в които да се появяват и изчезват един куп растителни и животински видове, нашето съществуване е в един съвсем малък отрязък от време, сравнено с живота на планетата. Нормално е да сме срещнали съвсем мъничък процент от видовете, съществували някога на земята по чисто хронологични причини.
4. Имайки предвид факта от втори въпрос - означава ли, че "интересите" на природата и на хората са противоположни и несъвместими и че защитавайки природата човек се обръща срещу собствения си вид?
Всъщност е точно обратното, интересите на човека и природата са взаимосвързани, защото признаваме си или не, ние сме част от природата. Грешката ни е, че сме решили, че сме над нея, че сме й господари и затова я експлоатираме без да се замисляме, че унищожим ли я, унищожаваме и себе си, - без природа не можем да оцелеем. Колкото и да сме умни и изобретателни, си оставаме деца на природата и част от нея. Ако наистина сме умни, ще го осъзнаем и ще започнем да съобразяваме желанията си със заобикалящата ни среда. Вмомента не го правим и именно сега сме се обърнали срещу собствения си вид.
5. Защо си/сте срещу атомната енергетика?
Лично аз не съм от най-яростно отхвърлящите я и желаещите да изчезне цялостно, но признавам, че е опасна и според мен е важно да развием и алтернативни източници за добив на енергия, а не да разчитаме изцяло на нея. Евентуално с годините и напредване на този вид технологии, тя трябва да спре да бъде от такава важност, от каквато е сега. Против този вид енергия съм най-вече заради излъчванията на радиация, не говоря за случаи като Чернобил, дето един такъв стига да отрови цяло поколение, а и че принципно си има излъчвания, колкото и да ги изолират. Има и отпадъци и въобще си е опасна играчка. Хубаво е да се търсят по-безопасни източници на енергия.
6. Възможно ли е ж.к. Люлин да задоволява нуждите си от възобновяеми източници на енергия?
Засега твърдо не. Ное възможно да се задоволяват нуждите и с възобновяеми източници, така че да се ползва по-малко атомна енергия. А след 50 години може да е възможно, защо не:))
7. Какво му е възобновяемото на слънцето, при положение, че реално то има лимитиран живот и че един ден ще изчезне?
Ще изчезне след милиарди години. Ако действаме така, както сега, ние и стотици няма да оцелеем като вид, така че мисля, че този срок е доста приемлив:)))
8. Ще оспориш ли факта, че петролът не е свършил?
Не е свършил, но ще свърши и надали ще му отнеме твърде много време да го направи.
9. Ако отговорът на въпрос 6 е "да" - какво ще се случи ако денят се случи да е 100% без вятър, 100% облачен и мъглив и със 100 % липса на вълнение на морето?
Ако технологията е достатъчно напреднала, за да бъде отговорът „да”, трябва да е достатъчно напреднала и за да може да съхранява енергия за такива дни, а не само да я произвежда за настоящия момент.
10. Какво мислиш за репликата "There is plenty of space out in space" от филма WALL.E, във връзка с проблема за складирането на отпадаците?
Не съм гледала филма, а много ми харесва рекламката:))) Иначе, ако се има предвид да се изхвърлят отпадъците в космоса, трябва яко да сме закъсали, за да почнем да зацапваме и около планетата си, освен самата нея...
11. Защо посланието на екологичните организации е "Да спасим природата, да се върнем в каменната ера!" ? Няма ли начин да не се отказваме от удобствата си и пак да живеем природосъобразно?
Аз такова послание не съм срещала, да ти кажа. Така го тълкуват предимно противниците на еколозите, за да демонстрират колко абсурдно е искането да се живее по-природосъобразно и по-щадящо околната среда. Или някакви екстрарадикални вегани, ама такъв май само веднъж съм срещата и то в нета. Никой не иска връщане в каменната ера, но ако я даваме така, докараме си екологична катастрофа и вземем, че успеем да оцелеем (малко вероятно) обаче, точно в каменната ера ще се върнем...
12. Харесваш ли Терминатор Спасение?
И това не съм гледала.
13. Исус Христос срещу Барак Обама - кой ще спечели? А на американска почва?
Единият е религиозен символ, а другият – политик. Кой ще спечели зависи от това колко са религизиони американците и колко са се фанатизирани на политическа тема.
14. Защо, при положение че граф Дуку е по-силен от Оби-Уан Кеноби и Анакин побеждава Дуку, Оби-Уан по-късно побеждава Анакин?
Защото Анакин се отдава на Тъмната страна, губи всякакъв контрол и най-вече, защото се главозамайва и атакува в момент, в който Оби е с предимство^^ STAR WARS rulezzzz^^
15. Помниш ли, че сме се запознавали?
Да, в онова кафене с Мила^^ Помня и поводът.
16. Познаваш ли тъмната страна на силата?
Да.
17. А светлата страна на силата?
Да.
18. Срамежлива ли си?
Дааа.
19. Знаеш ли точно кой от приятелите ти във фейсбук съм аз?
Димитър Гочев?
20. А кой от контактите ти в Скайп?
Ти ли ми обясни за гласуването на студентите? Ако да, значи знам.
21. Имаш ли опит в боравенето с ядрени оръжия?
Ахахах, не, ама има време:)))
22. Участвала ли си във въоръжен конфликт?
14-ти януари брои ли се? Верно, че само едната страна беше въоръжена и то другата, ама все пак?
23. Пренасяла ли си оръжие и други забранени стоки в страна с наложено ембарго?
Я да видим... май още не ми се е случило.
24. Ако има прераждане, като какво искаш да се преродиш? Можеш да избереш което си искаш същество и всякакви съдбовни предопределения/
Хм... В космически пътешественик примерно.

Или пък в Дънкан Маклауд от клана Маклауд - та да не ми се налага скоро пак да се прераждам.
25. Ако можеше да избираш между синьо-зелено водорасло и зелена еуглена?
Еуглена да е! Не е ли
сладка?
26. Какво искаш да ти подарят за 28-ия РД?
Собствено издателство!
27. Ползваш ли Белана?
Не.
28. Смяташ ли, че Ариел изпира по-добре от обикновен прах за пране?
Не! Само Медикс! *скандира*
29. Ако хванеш златната рибка какво ще си пожелаеш? Загатвам ти, че можеш да избереш меча на Архангел Михаил.
Избирам го. Може да си избира и светлинен меч или библиотеката на Мила. Друг е въпросът, че нямам къде да я побера, но може да си пожелая и специална стая за целта^^
30. Ти архангел ли си? Или може би ангел? Изобщо, изясни какъв ти е статусът в небесното царство.
Архангел, много ясно. Трябва да съм шефче.
(прозвучах почти като Ками

)
30. Според теб защо учите КОК и какъв е смисълът от това? Какви дисциплини смяташ, че е необходимо да се изучават в спец. Книгоиздаване, а не се изучават?
Принципно КОК е интересна дисциплина за всички, ползващи компютри. Различен, специфичен поглед върху това, което правим ежедневно без да се замислим. Проблемът е, че наистина не ми остана време да уча по нея и не ми се мисли каква оценка ще имам. :/ Иначе, трябва ни практическа граматика. Много. Особено на мен. Вместо това учихме български език и стилистика суперспециализирано, в резултат на което аз още не знам къде се слагат запетайки и къде не и все имам ядове в работата по тоя повод.
31. Защо смъртта носи коса?
За да му я вземе Морт.
(четете Пратчет)
32. Няма 32 въпрос.
Няма 32 отговор.
33. Смяташ ли, че едноклетъчните, които се размножават чрез прищъпване, са постигнали безсмъртието?
Това е дълбоко философски въпрос от екзистенциално значение.
Или пък е дълбоко екзистенциален въпрос от философско значение, знам ли...
34. От горните въпроси имаше ли такива, които прие по-насериозно и такива, които прие на шега/с досада? По различен начин ли им отговори?
Да, ама без момента с досадата.

Бяха чудесни въпроси, най-интересните за отговаряне, благодаря за задаването им! Надявам се, че отговорите ще ти харесат, колкото на мен въпросите^^
Мила
Ае, Вида, ти ме описа като доц. Т.
Ааа, не, никакви такива! Теб ще те правим директно ректор, няма да си губиш времето с деканство.
Защо все ни забиват на гадния четвърти етаж?
Все някой трябва да е прецакан там – за какво са добрите стари книгоиздатели иначе?
Кога ще свърши ремонта на ФЖМК?
Веднага щом завършим.
Как може да сложат оная джофра на мястото на Петев?
И аз се питам същото. Според мен направо трябва да махнат предмета. Малоумен е. Чудя се да се явявам ли на изпит изобщо. Възпира ме да отложа само опасността септември да съм направо при джофрата. Мила, ти откъде учиш въпросите от конспекта? Той има 10% засичане с лекциите от Криси Деспотова и горе-долу толкова с учебника...
Markov
Марков, не е атеист, защото често споменава колко е ужасно, че сме загубили християнските ценности. И ни обвинява в нихилизъм. И аз не знам какъв е. Но за пръсването на мозъка съм сигурна, че ще се съгласи с теб. Иначе, Кунчев е уверен, че нищо няма смисъл, но това не му пречи да обожава Далчев, да си пази в тях запис на гласа му, книги с посвещения, предсмъртна картичка от болницата и сигурно още неща, за които е пропуснал да спомене.
Иначе за мен животът има смисъл, много смисъл, всякакъв смисъл. Стига да го потърсиш. (: