Teма за КС въпроси от различно естество

Архив от КСК 2010-2011. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
Loli
Пишете, о, братя

Re: Тема за КС въпроси от различно естество

Мнение от Loli »

fak написа:ти най-предпочитаните специалности ше ги сложиш най-отпред!
И ако ти стига балът, влизаш в нея
Това ясно, но може ли все пак някой да ми отговори?
Аватар
SeLby
Вазов

Мнение от SeLby »

Loli написа:Аз искам да попитам нещо, което така и не ми стана ясно - ако те приемат в специалност, за която балът е да речем 27 от първо класиране, а ти предпочиташ специалност, на която балът е 23, можеш ли пак да си влезеш в предпочитаната или трябва в тази която е 27? Ох много глупаво го обесних, но дано някой да ме е разбрал и да може да даде информация.
Всичко зависи от това как ще си подредиш специалностите.
Щом казваш, че предпочиташ специалността с бал 23 - значи ще си я сложила по-напред, отколкото тази с бал 27, нали ? :D
Изображение
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Виж сега, Лоли, принципът е елементарен.
Като те приемат в една специалност, да речем 3-ата в твоя списък, ти си приета в нея. По-надолу не можеш да слезеш. Не можеш да идеш и да кажеш, ми то аз, така, таковата, искам да запиша петата. Не може, щото вече някой е взел място в нея. Предполага се, че щом ти си сложила третата специалност по-напред, искаш нея повече. И толкова. Единственото, което можеш да направиш, е да идеш на второ класиране и да се надяваш да се преместиш нагоре. Надолу - НЕ!
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Аватар
Adichka
В началото бе словото
Специалност: Арабистика
Курс: първи

Мнение от Adichka »

Etiainen написа:
gletcher написа:Само в банка ли се плаща или може като на предварителните и на 3тия етаж (ако не се лъжа) в Ректората?
Може и в ректората.
(надявам се :lol: )
Т.е няма причина да не може, просто на повечето хора или не им се занимава да висят в ректората, или не са от София и е тъпо да бият път.
Всичко е улеснено, не се плаща в паричния салон, а направо на място в стаите.Има две жени, които приемат парите, дават касова бележка и си записват там нещо, след това, поне вчера, има още 6, които седят разпръснати из стаята и преглеждат дали с документите всичко е ок, подписват картончето и така :)
Anyone who says you can't see a thought simply doesn't know art.
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото
Специалност: бакалавър: ФМИ - КН (2008); магистър: ФМИ - ИИ (2010)
Курс: друг

Мнение от leia_loves_cats »

MidwinterSun написа:Виж сега, Лоли, принципът е елементарен.
Като те приемат в една специалност, да речем 3-ата в твоя списък, ти си приета в нея. По-надолу не можеш да слезеш. Не можеш да идеш и да кажеш, ми то аз, така, таковата, искам да запиша петата. Не може, щото вече някой е взел място в нея. Предполага се, че щом ти си сложила третата специалност по-напред, искаш нея повече. И толкова. Единственото, което можеш да направиш, е да идеш на второ класиране и да се надяваш да се преместиш нагоре. Надолу - НЕ!
Това абсолютно, ама АБСОЛЮТНО ли си сигурна че е вярно?
Когато аз кандидатствах правилника разрешаваше движение и надолу, и ставаха такива вихрушки, че след първите записвания много хора освобождават места под теб и заемат места над теб и съответно имаше и то доста случаи на слезли надолу в класацията. Такова нещо като "местата под теб някой ги е заел" не звучат много сериозно, защото не знаеш дали те "вече" са заети от хора, които ще се откажат от тях и на втора класация ще влязат в специалности, които може дори да не са в твоя списък.

От друга страна, когато кандидатствах за магистратура беше ЗАБРАНЕНО по правилник движение надолу по списъка. Ако на първа класация те приемат на 4-то желание и се откажеш от него, на второ класиране се състезаваш САМО за първите си три желания - това, от което си се отказал и тези под него просто се "изрязват" и е напълно възможно в крайна сметка да не те приемат никъде. Това съм абсолютно сигурна никога не е стояло когато кандидатствах бакалавър.
Като ще съм "Драскач", поне да драскам с нокти... ;)
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

1. Не ме четеш внимателно. Подозирам, че тя питаше дали е възможно след като са я приели в една специалност, тя да пожелае да запише по-долна специалност на база на това, че има висок бал за нея. Това няма как да стане, защото когато класирането е обявено, местата вече са разпределени. Тя не може да заеме по-долна специалност, защото някой вече е класиран там и този някой ще си остане на това място, докато не се откаже от него, а това може да стане само с началото на следващото класиране.
2. Дори и да говорим в случая с класиранията: Когато човек отива на второ класиране, не съществува шанс да падне надолу, само да заеме по-горна позиция. Ако това не се случи, си остава на мястото в същата специалност. Това разместване, за което говориш ти, е възможно вече при трето класиране, където вече блъскаш за какво да е останало свободно място, но дори тогава е малко вероятно.
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Изображение
Аватар
Rebellion
В началото бе словото
Специалност: Английска филология

Мнение от Rebellion »

А ако някой от вас вече се е записал може ли да сподели в коя стая,защото не мернах да пише някъде конкретно :oops: :lol:
lacuna_coil
Писаружяк

Мнение от lacuna_coil »

И аз искам да знам същото. :lol:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Едната май е 255. Другите две не ги помня кои бяха.

Не ви трябва да знаете кои са номерата на стаите. Така или иначе на повечето хора им се налага да питат къде са тези стаи, защото не могат да се оренатират. Има чичковци охрана и един куп хора, щъкащи из университета, които ще ви насочат къде да идете. Да не говорим, че в самия университет навсякъде са разлепени табелки с описания къде става записване и стрелки накъде да ходите, за да достигнете желаната цел :mrgreen:
Изображение
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

MidwinterSun написа: 2. Дори и да говорим в случая с класиранията: Когато човек отива на второ класиране, не съществува шанс да падне надолу, само да заеме по-горна позиция.
Защо? Точно това ми беше въпроса. Защо на втора класация да не се окаже, че някой те е изпреварил в по-предните позиции, а по-назад са се освободили места, в които да те класират?

При нас се получаваше така. И то не за друго, а защото например много хора се отказват като цяло от СУ, и много хора кандидатстват както с история, така и с математика, така и с езици и ей ти ги едни завъртания, че лошо да ти стане.
Според мен, освен ако черно на бяло не пише "не може да бъдете класирани надолу" няма абсолютно никакви основания да се правят изводи, че това практически е невъзможен вариант.

добавено:
Чл. 38. Вторият етап на класиране се обявява на 11 август. В него участват потвърдилите от първия етап кандидати, за които е възможно прекласиране в по-предна желана специалност, посочена в състезателния картон и некласираните кандидат-студенти.
Това вече е нещо друго. Явно тези въртележки са възможни само в "окончателното" трето записване. Причината обаче, продължавам да твърдя не е, защото някой вече е заел това по-долното място, Не забравяйте, че човек, който има по-малък бал, формиран с някои предмети, може да има по-висок, формиран с други. Освен това без информация как са подредени желанията на хората с които става състезанието, всякакви подобни разсъждения, поне на мен ми се струват необосновани. Не се заяждам, наистина искам да разбера логиката зад тях. Цялата работа с "вече заето място" просто ми се изплъзна, а звучеше интересно. :)
Последно промяна от leia_loves_cats на 25 Юни 2009, 10:56, променено общо 1 път.
Аватар
Rebellion
В началото бе словото
Специалност: Английска филология

Мнение от Rebellion »

MidwinterSun написа:Едната май е 255. Другите две не ги помня кои бяха.

Не ви трябва да знаете кои са номерата на стаите. Така или иначе на повечето хора им се налага да питат къде са тези стаи, защото не могат да се оренатират. Има чичковци охрана и един куп хора, щъкащи из университета, които ще ви насочат къде да идете. Да не говорим, че в самия университет навсякъде са разлепени табелки с описания къде става записване и стрелки накъде да ходите, за да достигнете желаната цел :mrgreen:
Супер,табелките са си необходимо нещо за дезориентирани кандидатстуденти :compress:
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

leia_loves_cats написа:
MidwinterSun написа: 2. Дори и да говорим в случая с класиранията: Когато човек отива на второ класиране, не съществува шанс да падне надолу, само да заеме по-горна позиция.
Защо? Точно това ми беше въпроса. Защо на втора класация да не се окаже, че някой те е изпреварил в по-предните позиции, а по-назад са се освободили места, в които да те класират?
Защото ти се пази мястото, затова.
Местата, които се разиграват на второ класиране, са тези, които са били освободени на първо. Защото хората кандидатстват в различни университети, но на второ класиране можеш да отидеш само в един. И ако аз кандидатствам в УНСС, ЮЗУ и СУ и ме приемат и на трите места, но аз избера УНСС, отпадам от другите два университета и това мое място на второ класиране ще бъде заето от някой друг.
Изображение
Аватар
deny_s
Вазов
Специалност: Публична администрация
Курс: втори

Мнение от deny_s »

MidwinterSun написа:
leia_loves_cats написа:
Местата, които се разиграват на второ класиране, са тези, които са били освободени на първо. Защото хората кандидатстват в различни университети, но на второ класиране можеш да отидеш само в един. И ако аз кандидатствам в УНСС, ЮЗУ и СУ и ме приемат и на трите места, но аз избера УНСС, отпадам от другите два университета и това мое място на второ класиране ще бъде заето от някой друг.
Ооо,ако наистина е така,супер. :) Защо не ги пишат тези работи в справочника..
Трънлив и сляп е на живота ребусът,
на кръст разпъва нашите души.
Загубил всичко, не загубвай себе си -
единствено така ще го решиш!
Аватар
leia_loves_cats
Да живей словото

MidwinterSun написа:
leia_loves_cats написа:
Ох, прочети ми корекцията.
Ако ти се откажеш от УНСС, а аз се глася за мястото, което ти освобождаваш, каква ми е гаранцията, че някой друг няма да ме изпревари, защото с други предмети му се формира по-висок бал от моя, но освободи място, което е в моя списък по-задно желание? Не мога да те разбера. :(
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Де да знам, пазят си тайните от кухнята :lol:
Или разчитат на проста логика от страна на кандидатстудентите. Записването за второ класиране става с депозиране на дипломата.
Това е причината на второ класиране да ходят всички, които не са били приети на първо желание. А както знаете, ако ви приемат на първо класиране, първо желание, можете единствено да се запишете. Второ класиране за вас няма.
Ако ти се откажеш от УНСС, а аз се глася за мястото, което ти освобождаваш, каква ми е гаранцията, че някой друг няма да ме изпревари, защото с други предмети му се формира по-висок бал от моя, но освободи място, което е в моя списък по-задно желание? Не мога да те разбера. :(
Никаква не ти е гаранцията, че ще минеш нагоре. Но твоето място се пази. Това е идеята, че твоето място се пази. Затова не можеш да минеш по-надолу, защото ти вече имаш място на по-горна позиция, което си е твое и което ти ще освободиш само и единствено ако се придвижиш нагоре в списъка си.
Последно промяна от MidwinterSun на 25 Юни 2009, 11:05, променено общо 1 път.
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2010-2011”