кандидати ПСИХОЛОГИЯ
Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo
Re: кандидати ПСИХОЛОГИЯ
cherry_kiss, всъщност, ако не е тайна, защо въобще искаш да учиш психология? Поне според мен, човек когато има желание да се бори за някаква специалност, трябва да знае защо го прави. Ако не си убедена в избора си, не мисля,че някой може да ти помогне. Пък и не можеш да разчиташ на чуждото мнение, защото всяко е доста субективно. В крайна сметка, дори ако това, което избереш не ти допада, ще знаеш,че ти сама си си виновна, вместо да съжаляваш,че някой те е подвел.
-
cherry_kiss
- В началото бе словото
здрасти, всъщност се колебая дали да запиша немска филология или психология, като цяло психологията ми е доста интересна в сравнение с немския. и затова исках просто да чуя мнението ви за психологията.Loli написа:cherry_kiss, всъщност, ако не е тайна, защо въобще искаш да учиш психология? Поне според мен, човек когато има желание да се бори за някаква специалност, трябва да знае защо го прави. Ако не си убедена в избора си, не мисля,че някой може да ти помогне. Пък и не можеш да разчиташ на чуждото мнение, защото всяко е доста субективно. В крайна сметка, дори ако това, което избереш не ти допада, ще знаеш,че ти сама си си виновна, вместо да съжаляваш,че някой те е подвел.
Плазмодий, мерси за коментара.
- Jelena
- В началото бе словото
- Специалност: психология
- Курс: завършил
- Обратна връзка:
@cherry_kisscherry_kiss написа:здрасти, всъщност се колебая дали да запиша немска филология или психология, като цяло психологията ми е доста интересна в сравнение с немския. и затова исках просто да чуя мнението ви за психологията.![]()
Я вземи сравни учебните планове на 2-те специалност и виж какво ще изучаваш като дисциплини. Това горе долу би трябвало да те ориентира кое ще ти е по-присърце да учиш.
Мога да ти кажа, че допирните точки между филология и психология са много малки (макар че се намира тук таме - все пак психологията е навсякъде
Сравнение на учебните планове може да направите и между психологиите в СУ и НБУ.
Иначе Плазмодий, добре обрисува като цяло картината в СУ. Наистина всичко трябва сами да си правите и организирате и е абсурдно, че до сега не е имало задължителни практики или стажове в такава специалност като нашата в СУ.
Обече има една малка промяна, за която не знам Плазмодий дали е разбрал - за моя випуск (и този преди нас) УЖ е заложено да имеме практика в 3ти и 4ти курс, която в учебния ни план е наименувана "Психологическа практика (теренна)" (в 50-та редичка). Друг е въпросът защо се види избираема, а не задължителна "дисциплина"... Но честно казано, не съм много сигурна това дали наистина ще се случи.... Само ни остава да се надяваме, че докато станем 3ти курс, в СУ ще са се организирали най-накрая...
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
-
cherry_kiss
- В началото бе словото
благодая много на всичкиJelena написа:@cherry_kisscherry_kiss написа:здрасти, всъщност се колебая дали да запиша немска филология или психология, като цяло психологията ми е доста интересна в сравнение с немския. и затова исках просто да чуя мнението ви за психологията.![]()
Я вземи сравни учебните планове на 2-те специалност и виж какво ще изучаваш като дисциплини. Това горе долу би трябвало да те ориентира кое ще ти е по-присърце да учиш.
Мога да ти кажа, че допирните точки между филология и психология са много малки (макар че се намира тук таме - все пак психологията е навсякъде)
Сравнение на учебните планове може да направите и между психологиите в СУ и НБУ.
Иначе Плазмодий, добре обрисува като цяло картината в СУ. Наистина всичко трябва сами да си правите и организирате и е абсурдно, че до сега не е имало задължителни практики или стажове в такава специалност като нашата в СУ.
Обече има една малка промяна, за която не знам Плазмодий дали е разбрал - за моя випуск (и този преди нас) УЖ е заложено да имеме практика в 3ти и 4ти курс, която в учебния ни план е наименувана "Психологическа практика (теренна)" (в 50-та редичка). Друг е въпросът защо се види избираема, а не задължителна "дисциплина"... Но честно казано, не съм много сигурна това дали наистина ще се случи.... Само ни остава да се надяваме, че докато станем 3ти курс, в СУ ще са се организирали най-накрая...
Чери кис, един съвет и от мене..
Запиши ги и двете - филологията тука, психологията в Нов български!
Не е толко трудно да ги караш успоредно, най-малкото защото в НБУ сам си подреждаш седмичния график с лекциите и упражненията, както ти е удобно на тебе
Не е толко трудно да ги караш успоредно, най-малкото защото в НБУ сам си подреждаш седмичния график с лекциите и упражненията, както ти е удобно на тебе
la douleur exquise
-
cherry_kiss
- В началото бе словото
ейй мерси за идеята.. това може да е вариант, само да не ми прегрее мозъкаfak написа:Чери кис, един съвет и от мене..
мерси много на всички за съветите
- Jelena
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Не че си ми искала мнението, но аз да си го дамcherry_kiss написа:ейй мерси за идеята.. това може да е вариант, само да не ми прегрее мозъкаfak написа:Чери кис, един съвет и от мене..
Не е толко трудно да ги караш успоредно, най-малкото защото в НБУ сам си подреждаш седмичния график с лекциите и упражненията, както ти е удобно на тебемисля направо да си изкарам един изпит и да си взема сертификат.
мерси много на всички за съветите
Не знам колко задълбочено си се занимавала с език и дали осъзнаваш какво те чака ако запишеш филология... казвам го, защото съм забелязала (не само в тази специалност), че доста хора влизат с доста различни представи от действителността и нямат реална представа какво представлява това, което са записали.
На мен славянска филология ми беше сред първите 3 желания, когато кандидатсвах. Много обичам езици наистина и си мислех, че с удоволствие ще уча филология, ако не ме приемат психология.... е нещата се развиха по малко друг начин и не влязох славянска, но пък реших, че ще ходя на някои техни лекции ей така за идеята
Както те посъветвах - прегледай учебния план на немска филилогия (те повечето филологии имат общи дисциплини) и ще видиш, че далеч няма да учиш само език, а да не говорим, че този език въобще няма да гу учиш така както си го учила в училище.
Аз лично ако уча език както го учат във филологиите, просто ще намразя езиците. Сега лично предпочитам, ако искам да науча език - да си се запиша на обикновен курс и да си спестя задълбаванията в неща, които като цяло няма да ти трябват ако не ставаш езиковед или професор или нещо много специализирано в областта
Разбира се, не ме разбирай погрешно - има хора които много си харесват филологиите, които учат. Та даже една приятелка учи 2 филологии
Идеята ми е просто да прецениш реално за себе си дали освен интересима още нещо , защото той бързо ще се стопи, ако няма нещо по-солидно като мотив да запишеш дадена специалност
А и всеизвестно е, че филолигиите са доста трудни специалности (то лесни няма де), а в СУ пък съвсем. Та комбинации от 2 специалности и то в 2 различни университета (където трябва да тичаш от единя в другия, а те не са от най-близките един до друг) си е повече от предизвикателство
Та накрато само те съветвам добре да обмислиш възможностите и идеите, а иначе ако много ти се учи 2ра специалност, примерно в СУ след 2ри курс ако имаш много добър успех, можеш да запишеш 2ра специалност.
Вазможности и комбинации - много. Мисля си обаче, че човек е хубаво да прецени, коя ще му е най-подходяща на потребностите и плановете, които си прави
Успех и се извинявам за отклонението от главната тема.
"Поезията и Тананикането не са неща, които можеш да вземеш, те са неща, които те вземат. Единственото, което можеш да направиш, е да отидеш там, където те ще те намерят" (Мечо Пух)
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Йелена, можеш ли да ми метнеш или да ми линкнеш учебния ви план да го прегледам, защото явно има някакви идеи за промяна, които естествено нас няма да ни огреят, но все пак искам да съм информиран.
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?
- Jelena
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Те и ако нас огреят, ще е чудоПлазмодий написа:Йелена, можеш ли да ми метнеш или да ми линкнеш учебния ви план да го прегледам, защото явно има някакви идеи за промяна, които естествено нас няма да ни огреят, но все пак искам да съм информиран.
До колкото ми е известно, разни хора са се надигнали срещу парадокса, да нямаме стажове и практики и са ги притиснали тия от ръководството, та уж сега ще има... ама ще видим... смешното беше, че на 1 октомври ни раздадоха малко по-различни учебни планове от този на сайта на СУ - в него пишеше, че практиката е 2ри и 3ти курс, ама явно са се осъзнали, че няма да се спарвят толкова бързо и са ги изместили с курс по-късно...
ЦЪКНИ ТУК и ще се ориентираш кое да свалиш
И успех на сесията колега!
-
cherry_kiss
- В началото бе словото
уча немски от 4 години, предстои ми още една, ходя и на уроци. Мерси за мненията, мисля, че вече се ориентирам към психология, поне ще ми е по-интересно. дали немски или психология, пак без определена професия си излизам, така, че сигурно, ще е психото.Jelena написа: Не че си ми искала мнението, но аз да си го дам![]()
Не знам колко задълбочено си се занимавала с език и дали осъзнаваш какво те чака ако запишеш филология... казвам го, защото съм забелязала (не само в тази специалност), че доста хора влизат с доста различни представи от действителността и нямат реална представа какво представлява това, което са записали.
На мен славянска филология ми беше сред първите 3 желания, когато кандидатсвах. Много обичам езици наистина и си мислех, че с удоволствие ще уча филология, ако не ме приемат психология.... е нещата се развиха по малко друг начин и не влязох славянска, но пък реших, че ще ходя на някои техни лекции ей така за идеятаБеше интересно, признавам, но определено осъзнах, че не беше специалност, която бих учила за дълго време. Доста хора познавам учещи филология и трябва много повече от само интерес към езиците (то за всяка специалност всъщност ти трябва много повече от интерес).
Както те посъветвах - прегледай учебния план на немска филилогия (те повечето филологии имат общи дисциплини) и ще видиш, че далеч няма да учиш само език, а да не говорим, че този език въобще няма да гу учиш така както си го учила в училище.
Аз лично ако уча език както го учат във филологиите, просто ще намразя езиците. Сега лично предпочитам, ако искам да науча език - да си се запиша на обикновен курс и да си спестя задълбаванията в неща, които като цяло няма да ти трябват ако не ставаш езиковед или професор или нещо много специализирано в областта
Разбира се, не ме разбирай погрешно - има хора които много си харесват филологиите, които учат. Та даже една приятелка учи 2 филологии!
Идеята ми е просто да прецениш реално за себе си дали освен интересима още нещо , защото той бързо ще се стопи, ако няма нещо по-солидно като мотив да запишеш дадена специалност![]()
А и всеизвестно е, че филолигиите са доста трудни специалности (то лесни няма де), а в СУ пък съвсем. Та комбинации от 2 специалности и то в 2 различни университета (където трябва да тичаш от единя в другия, а те не са от най-близките един до друг) си е повече от предизвикателствоВъзможно е, но никак, ама никак не е лесно! И накрая да не се получи от 2-та стола на земята...
Та накрато само те съветвам добре да обмислиш възможностите и идеите, а иначе ако много ти се учи 2ра специалност, примерно в СУ след 2ри курс ако имаш много добър успех, можеш да запишеш 2ра специалност.
Вазможности и комбинации - много. Мисля си обаче, че човек е хубаво да прецени, коя ще му е най-подходяща на потребностите и плановете, които си прави
Успех и се извинявам за отклонението от главната тема.
още веднъж мерси на всички.
колко струва 1 семестър
Успехът е заложен не във времето,мястото или обстоятелствата,а в човека !!
- Etiainen
- Легендарен флуудър
- Специалност: икономика (+английски)
- Курс: семестриално завършил
Попитай още в 10-тина теми 
For a moment your eyes open and you know
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
All the things I ever wanted you to know.
I don't know you, and I don't want to..
Till the moment your eyes open and you know.
Моето творчество - Windy Sunset's Creations
мерси
Успехът е заложен не във времето,мястото или обстоятелствата,а в човека !!
- Плазмодий
- Легендарен флуудър
- Специалност: Психология2010,ПА 2012,маг."Европ. проекти"
Втори курс трябва да спрете да си оставяте пищовите в 65-та, правят лошо впечатление 
Патрона=>Цевта=>Спусъка=>Отвъд ?!?