Висшите училища приемат незаконно
Модератори: peterdi, Bagatur, e-comedia
Господа академици/последните двама/, съгласна съм с вас, че този форум е много интересен и аз също с удоволствие влизам в него, обаче ми се струва, че не е достатъчно висока трибуна за вашата полемика. Има достатъчно медии, които биха ви дали възможност да поспорите публично.
Друго обаче искам да ви кажа по-сериозно. Точно в този момент, когато много от тези деца стояха на кръстопътя - СУ или УНСС, не им помогнахте в избора с този си "спор", пък бил той и почти научен и много високостилен. Те и без това, бидейки все още извън системата, вече са против нея и когато тя се изяви като толкова егоистична и във ваше лице, няма да ви е лесно да ги убеждавате в противното. Да, точно вие, защото все пак вие ще ги учите, мотивирате, ще очаквате да берете плодовете от труда си и пр. Както виждате, те се позовават на Конституция, на чуждестранен опит, дори стигат до "патриотизъм, ДА, обаче имаше ли смисъл от него като останахме тук /в България/ и трябваше да минем през центрофугата на системата", защото за тях това е държавата ни, те все още я познават много малко, само от образователните институции и, както всички забелязваме, не са много очаровани. Аз лично очаквам от хоратата като вас да променят нагласата им, защото ако умните ни и напористи деца започнат да работят срещу системата /разбирай като част от държавата/, няма да й е лесно на нашата държава.
Спорни усилия, господа, вече вие сте на ход, ние бяхме до тук и ви ги предоставяме като почти готова за формоване глина. Те вече няма да се отъждествяват с нас, а с вас...
Друго обаче искам да ви кажа по-сериозно. Точно в този момент, когато много от тези деца стояха на кръстопътя - СУ или УНСС, не им помогнахте в избора с този си "спор", пък бил той и почти научен и много високостилен. Те и без това, бидейки все още извън системата, вече са против нея и когато тя се изяви като толкова егоистична и във ваше лице, няма да ви е лесно да ги убеждавате в противното. Да, точно вие, защото все пак вие ще ги учите, мотивирате, ще очаквате да берете плодовете от труда си и пр. Както виждате, те се позовават на Конституция, на чуждестранен опит, дори стигат до "патриотизъм, ДА, обаче имаше ли смисъл от него като останахме тук /в България/ и трябваше да минем през центрофугата на системата", защото за тях това е държавата ни, те все още я познават много малко, само от образователните институции и, както всички забелязваме, не са много очаровани. Аз лично очаквам от хоратата като вас да променят нагласата им, защото ако умните ни и напористи деца започнат да работят срещу системата /разбирай като част от държавата/, няма да й е лесно на нашата държава.
Спорни усилия, господа, вече вие сте на ход, ние бяхме до тук и ви ги предоставяме като почти готова за формоване глина. Те вече няма да се отъждествяват с нас, а с вас...
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
Предлагам да се абстрахираме от спорове
Темата беше за или против квотите - законни ли са или не
Имайте го предвид при следващите си постове (който ще поства)
По логиката на г-н Панчев - и аз не съм компетентен да се намесвам в разговора (както и повечето колеги от форума - не сте прав именно студентите трябва да се намесваме)
Ок
За да не се въвличам в спорове...спира
п.п.
г-н Панчев ако има развитие по въпроса с квотите, надявам се ще сте така добър да ни информирате (понеже скоро прикл
ючват скоро класиранията и може би ще има недоволни)
Приятен ден на всички
Темата беше за или против квотите - законни ли са или не
Имайте го предвид при следващите си постове (който ще поства)
По логиката на г-н Панчев - и аз не съм компетентен да се намесвам в разговора (както и повечето колеги от форума - не сте прав именно студентите трябва да се намесваме)
Ок
За да не се въвличам в спорове...спира
п.п.
г-н Панчев ако има развитие по въпроса с квотите, надявам се ще сте така добър да ни информирате (понеже скоро прикл
ючват скоро класиранията и може би ще има недоволни)
Приятен ден на всички
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
примерен отговор
Слушай пич, само това да му куцаше (и то според теб) на нашето образование... То от детската ясла до ВУЗ-а е една мазна помия и проблема изобщо не е само в парите. Ако толкоз искаш да правиш новини, ми се струва, че можеш да се захванещ с общоприетите проблеми. Ама нали хората толкова са свикнали с тях, че вече не им прави впечатление... Аз влязох студент в Компютърни системи и технологии, а уча за ел. инжинер. Това не е ли противозаконно? Не е ли противозаконно със стари даскали и стари предмети да правят нови специалности, дето в крайна сметка можеш да ги познаеш само по името. Малкото специални предмети пък се водят от некадърници решили, че като са писали (или преписали) през 90-та програма на Правец могат да оглавят даже катедрата. Има образи дето приказват по лекции и упражнения направо глупости, студентите им се смеят. Нищо не се учи по специалните предмети. Ако има свестни даскали, те са единици и то от по-старата генерация. Мен обаче какво ме грее, че има страхотно добър и взискателен доцент по теоретична електротехника или техническо документиране, примерно, като тези по алгоритми и програмни езици са пълни бастуни. Туй по-малък проблем ли е от разделянето на баловете по полове?
Хмм абе те на тази статийка са й отговорили доста изчерпателно. искам да попитам. Г-не, създателю на тези тема, какво не ВИ одовлетвори в дискусията в АБВ, та решихте тук да я пуснете, все едно не сте чели нито едно от многото по-различни менния по статията??
Хмм абе те на тази статийка са й отговорили доста изчерпателно. искам да попитам. Г-не, създателю на тези тема, какво не ВИ одовлетвори в дискусията в АБВ, та решихте тук да я пуснете, все едно не сте чели нито едно от многото по-различни менния по статията??
- alhimikat
- Летящите Пръсти
- Обратна връзка:
В абв.бг (форума) по темата разискваха доста хора, които бяха некомпетентни
Ето защо помислих, че сайтът на СУ ще е подобаващо място за дискусия
Както и да е
Всичко хубаво!
п.п.
не пускам теми наляво-надясно от нямане какво да правя
Ето защо помислих, че сайтът на СУ ще е подобаващо място за дискусия
Както и да е
Всичко хубаво!
п.п.
не пускам теми наляво-надясно от нямане какво да правя
"Let us die young or let us live forever, we don't have the power but we never say never!"
Тръгнах да чета постовете но спрях до първата страница...множко се оказаха за това просто ще изкажа мнение.
В момента съм настояща ученичка в ПМГ и същевременно кандидат-студентка.Специалността ми е биология и ЗО,но ще кандидатствам с литература.За сметка на това целия ми останал клас ще кандидатства с биология и химия и въпросът за квотите е често коментирана тема.(И да-прочетох 2те статии
)От момчетата това,което редовно се чува е,че ако паднат квотите те едва ли не нямало да влязат.Така че определено осъзнават какво предимство им дават.Но момичетата осъзнават каква спънка за тях са.Защото ако една моя съученичка има 5 и нещо примерно а един мой съученик има 4 и нещо нещата така могат да се развият че да приемат него,а нея не...А очевидно нейните знания са на по-високо ниво.Тук идва и другото мнение на момчетата-момичетата били зубрели много по-добре и за това изкарвали високи оценки,а те повече го разбирали,а както знаете изпита по биология представлява наистина дусловно цитиране на учебника...Мисълта ми е,че за момчетата квотите са манна небесна,докато за момичетата тъкмо обратното,но това е просто представено ви директно от "кухнята",защото вече няколко години ги слушам тия квоти...
Определено съм съгласна с написанотот в първата статия,но за съжаление до сега резултати няма...Незнам и дали ще има.Но в образованието ни за жалост не куца само това..преди него и след него има сума ти неща и кълбото трябва да се разплита отдалеч,а за това ще трябва много време.И разбира се винаги ще има две страни по въпроса,просто ми е интересно да чуя един наистина добър и смислен довод в полза на това наистина полово разделение,освен разбира се този на една съученичка че ако паднат квотите някои специалности ще се превърнат в "девечески пансиони",а само с момичета не било интересно
В момента съм настояща ученичка в ПМГ и същевременно кандидат-студентка.Специалността ми е биология и ЗО,но ще кандидатствам с литература.За сметка на това целия ми останал клас ще кандидатства с биология и химия и въпросът за квотите е често коментирана тема.(И да-прочетох 2те статии
Определено съм съгласна с написанотот в първата статия,но за съжаление до сега резултати няма...Незнам и дали ще има.Но в образованието ни за жалост не куца само това..преди него и след него има сума ти неща и кълбото трябва да се разплита отдалеч,а за това ще трябва много време.И разбира се винаги ще има две страни по въпроса,просто ми е интересно да чуя един наистина добър и смислен довод в полза на това наистина полово разделение,освен разбира се този на една съученичка че ако паднат квотите някои специалности ще се превърнат в "девечески пансиони",а само с момичета не било интересно
and than she`d say:It`s OK,I got lost on the way...but i`m a supergirl,and supergirls don`t cry!!!
-
denislav83
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Би било редно да запознаете читателите си с критериите по кото са подредени университетите/....мен лично никой неможе да ме убеди,че съотношението между класните университети в САЩ и Русия е 170:2 примерно....
иначе образованието ни е слабо, поради цялостната икономическа и политическа криза в страната
Вина носят всички звена, но вместо да плюете и да давате квалификации, по-добре предложете решения:)
http://www.katedra.hit.bg
иначе образованието ни е слабо, поради цялостната икономическа и политическа криза в страната
Вина носят всички звена, но вместо да плюете и да давате квалификации, по-добре предложете решения:)
http://www.katedra.hit.bg
-
denislav83
- В началото бе словото
- Обратна връзка:
Да, сега няма БГ университет и в топ 100 на континетна...
Но какви са разликите?
1/Тогава не са влизали сульо и пульо ...ще ме извините с твърденията, 4е трябва широк достъп като в ЕС и САЩ...там хората у4ат 1 година, преценяват 4е тва' не е за тях и се оттеглят..после запо4ват друго.....докато тук влезеш ли, със зъби и нокти трqбва да завършиш...."въпрос на мъжка 4ест, не на игра"
Проведохме излседване и о4аквано установихме - "Защо БГ студенти у4ат в БГ" - основни при4ини - средното образование създава кандидат -студети..за6то ли? Младежите бqгат от безработицата или поне я отлагат с 4-5 години и не на последно мqсто за мом4етата - КАЗАРМАТА!
Та в Германия примерно тези проблеми са с много по-малка тежест..а и доколкото знам местните кандидати (м) влизат в унив. след казарма, така 4е една при4ина по-малко да не драпат със зъби и нокти за студ. права.....а да 6тях да забравя и още един фактор - евтино общежитие в студ. град дава възможност да свързва6 двата края като работиш нещо си и вземаш към 250 - 300 лв. За жалост "софийското жителство" (същото важи и за варненското) е мноооого ценено от някои прослойки на обществото!!!!
Друга при4ина сега да не е както преди - ПАРИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ - да не говорим защото са смешни сумите....но което е по-зле....парите за НАУКА са още по-смешни...а именно Нау4ната дейност повишава критериите, които са разгледани при съставqне на анкетат за топ 500 унив. в света - за коят колегата журналист говори.
Заклю4ение - по-малко университети, по-малко студнети, (идеqта за всеобщ тест тип САТ е много добра, но нqма да стане - представете си Проф. Биол4ев "Какво? В унив. като ЮЗУ да се кандидатства със същия изпит както в УНИВЕРСИТЕТА????" )
И при положение 4е дъравата неможе да даде $ - да даде икономи4еска свобода на вузовете - да развиват стопанска дейност и да има платен прием /така дори да влqзат по-слаби студенти унив 6те имат по-голqма полза от тях и те няма да у4ат заедно с по-желаещите и да ги демотивират/.
Но какви са разликите?
1/Тогава не са влизали сульо и пульо ...ще ме извините с твърденията, 4е трябва широк достъп като в ЕС и САЩ...там хората у4ат 1 година, преценяват 4е тва' не е за тях и се оттеглят..после запо4ват друго.....докато тук влезеш ли, със зъби и нокти трqбва да завършиш...."въпрос на мъжка 4ест, не на игра"
Проведохме излседване и о4аквано установихме - "Защо БГ студенти у4ат в БГ" - основни при4ини - средното образование създава кандидат -студети..за6то ли? Младежите бqгат от безработицата или поне я отлагат с 4-5 години и не на последно мqсто за мом4етата - КАЗАРМАТА!
Та в Германия примерно тези проблеми са с много по-малка тежест..а и доколкото знам местните кандидати (м) влизат в унив. след казарма, така 4е една при4ина по-малко да не драпат със зъби и нокти за студ. права.....а да 6тях да забравя и още един фактор - евтино общежитие в студ. град дава възможност да свързва6 двата края като работиш нещо си и вземаш към 250 - 300 лв. За жалост "софийското жителство" (същото важи и за варненското) е мноооого ценено от някои прослойки на обществото!!!!
Друга при4ина сега да не е както преди - ПАРИТЕ ЗА ОБРАЗОВАНИЕ - да не говорим защото са смешни сумите....но което е по-зле....парите за НАУКА са още по-смешни...а именно Нау4ната дейност повишава критериите, които са разгледани при съставqне на анкетат за топ 500 унив. в света - за коят колегата журналист говори.
Заклю4ение - по-малко университети, по-малко студнети, (идеqта за всеобщ тест тип САТ е много добра, но нqма да стане - представете си Проф. Биол4ев "Какво? В унив. като ЮЗУ да се кандидатства със същия изпит както в УНИВЕРСИТЕТА????" )
И при положение 4е дъравата неможе да даде $ - да даде икономи4еска свобода на вузовете - да развиват стопанска дейност и да има платен прием /така дори да влqзат по-слаби студенти унив 6те имат по-голqма полза от тях и те няма да у4ат заедно с по-желаещите и да ги демотивират/.
За Българската азбука
Извинявам се за съркастичната забележка, която ще отправя към denislav83, но от кога в Българската азбука има букви 4,6,q ?!?!??
Такъв "чатърски" език ми се струва, че е няма място в такъв форум. 
По темата
Честно казано, според мен, "половото разделение" няма място в образованието. Истината е, че са ощетени и момчетата, и момичетата.
Миналата година журналистиката в УНСС беше с минимален бал за момичетата 24.53, а минималния за момчетата 11.98
Същото е по математика, обаче спрямо момчетата.
Няма значение коя част от мозъка ти е по-развита (което е баналното обяснение на проблема). Човек или е добър в нещо, или не. Останалорто е фалш.
Миналата година журналистиката в УНСС беше с минимален бал за момичетата 24.53, а минималния за момчетата 11.98
Същото е по математика, обаче спрямо момчетата.
Няма значение коя част от мозъка ти е по-развита (което е баналното обяснение на проблема). Човек или е добър в нещо, или не. Останалорто е фалш.
- Berserker
- Легендарен флуудър
- Специалност: MO, Master
- Курс: завършил
Re: По темата
Офелия написа:Извинявам се за съркастичната забележка, която ще отправя към denislav83, но от кога в Българската азбука има букви 4,6,q ?!?!??Такъв "чатърски" език ми се струва, че е няма място в такъв форум.
за забележката към детето-- а пък сърказъм се пише "сарказъм"Офелия написа:Честно казано, според мен, "половото разделение" няма място в образованието. Истината е, че са ощетени и момчетата, и момичетата.
Миналата година журналистиката в УНСС беше с минимален бал за момичетата 24.53, а минималния за момчетата 11.98![]()
![]()
![]()
Същото е по математика, обаче спрямо момчетата.![]()
- ra4e^f
- Форумно зомби
Доколкото разбрах се обсъжда варианта още от тази година да отпадне разделението. Има ли някакъв шанс това да стане, дочули ли сте нещичко
мда бе, този слух го имаше и миналата година по това вр май.. не ми се вярва.. все пак сме в България, тука хубавите неща стават или прекалено късно или пък въобще..ra4e^f написа:Според мен е редно да има разделение, НО за момичетата да бъдат отредени повече места. В сегашното положение момичетата са ощетени, а в другия случай- момчетата. Пак ще има недоволни
Та си мисля, че един компромисен вариант е по-добър.
Доколкото разбрах се обсъжда варианта още от тази година да отпадне разделението. Има ли някакъв шанс това да стане, дочули ли сте нещичко![]()
-->