КСК 2009 - Биология

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
Аватар
mina
От дъжд на вятър

Re: КСК 2009 - Биология

Мнение от mina »

Биология:
Професионалната квалификация на биолозите бакалаври е/следва да се очаква в
различни държавни, кооперативни и частни институции и фирми, имащи отношение към изучаване и приложение на закономерностите в живия свят и към рационалното и устойчиво природоползване, в областта на селското стопанство, медицината, екотуризма, рибарството, водопречиствателните технологии, биологичния контрол на природни ресурси. В качеството си на изпълнителски кадри те могат да работят в системата на министерствата на земеделието, здравеопазването, околната среда и водите, в академични и ведомствени институти.

Молекулярна биология:
Дипломиралите се получават квалификационната степен „бакалавър по молекулярна биология". Те могат да работят като специалисти с висше образование в
частни, кооперативни и държавни фирми и лаборатории по молекулярна диагностика в областта на медицината, съдебната медицина, оценката на природните ресурси, в биотехнологични фирми и лаборатории, в научни институти и звена (БАН, медицински, селскостопански екологични институти), където се извършват молекулярно-биологични изследвания с биообекти.

Биотехнологии:
Завършилите получават квалификационната степен „бакалавър по биотехнологии". Те намират своята професионална реализация в
частни, кооперативни и държавни фирми и лаборатории с обект на дейност създаване, производство, реализация и контрол на разнообразни хранителни, лекарствени и екологични биопродукти. Като изпълнителски кадри те могат да работят в научни институти и звена, където се изследват и създават производствени процеси, свързани в биологичната трансформация на суровини и материали, а именно: фирми и научно-изследователски звена на биотехнологичната, химическата и фармацевтичната промишленост, институтите по молекулярна биология, микробиология, имунология, биоорганична химия в системата на БАН.

Екология и опазване на околната среда:
Завършилите получават квалификационната степен „бакалавър по екология и опазване на околната среда". Те намират своята професионална реализация в
държавни, научни, научно-приложни звена, частни, кооперативни и държавни фирми, в които се разработват проблемите на екологията и опазването, обогатяването и възпроизводството на околната среда и биоресурсите, в националните паркове, резервати и други защитени територии, БАН, Селскостопанската Академия, а така също проектантски организации и фирми, разработващи екологични експертизи в общините и кметствата по проблеми на опазването на околната среда.

Биология и химия:
Дипломираните бакалаври могат
да се реализират във всички видове държавни и частни училища в България като преподаватели по следните учебни предмети: Човекът и природата, Биология и здравно образование, Химия и опазване на околната среда. Квалификационната степен "бакалавър" осигурява и възможност за работа в различни неправителствени организации като методически експерти, в районните педагогически центрове и регионални инспекторати по образованието.

География и биология:
Дипломираните бакалаври могат да се реализират във всички видове
държавни и частни училища в България като преподаватели по следните учебни предмети: Човекът и природата, Биология и здравно образование, География и икономика. Квалификационната степен "бакалавър" осигурява и възможност за работа в различни неправителствени организации като методически експерти, в районните педагогически центрове и регионални инспекторати по образованието.

Биомениджмънт и устойчиво развитие:
Бакалаврите по биомениджмънт и устойчиво развитие могат да работят като:

* Експерти и консултанти на специализирани структури в държавния и в частния сектор, в неправителствени организации и в научно-изследователски звена, свързани с устойчивото развитие на природните ресурси;
* Като специалисти и ръководители на екипи в различни сфери на стопанската, обществената и научно-изследователската практика в областта на екотуризма, селския туризъм, селското стопанство, маркетинга на фармацевтични и диагностични продукти, биоенергетиката, екологичните технологии и др.;
В частни фирми като специалисти по въвеждане и поддържане на системите за управление на околната среда, ISO-14000 стандартите за окачествяване на природните ресурси, в научно-изследователски колективи, разработващи специфични проблеми на биомениджмънта и устойчивото развитие
.

Така като гледам не е толкова отчайващо положението :wink: Човек има ли желание, намира начини да се развие :)
kostadin
В началото бе словото

Мнение от kostadin »

Леле и аз понякога се отчайвам!А като кажа на някой,че Биологията ми е слабост и мисля с нея да се пробвам и всеки ме гледа през едно око....Накрая какво ще стана,еми ще стана един учител след 10 години когато учители се уважават и взимат хубави пари.В другите държави учителите са на ниво и им се плащат добри пари,може би ще стана учител след 10 годинки някъде в България и се молете децата ви да не са при мене,че аз съм доста лош :bounce: :bounce: :bounce:
Miss Sisi
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от Miss Sisi »

Искам да питам нещо, че не съм съвсем сигурна как стоят нещата - ако искам да кандидатствам медицина си държа един от двата изпита по химия които са на различни дати, но не разбрах изпита по биология, който е на 13 ли важи за медицината :?: :?: :?:
Аватар
mina
От дъжд на вятър

Мнение от mina »

Да
Kristinka
В началото бе словото

Мнение от Kristinka »

Ако не се явя на редовния по биология на 13,оценката ми от предварителния запазва ли се ?Или мога да я ползвам само ако се явя и на редовния и вече от там нататък да се счита по висоата
IvanKulev
В началото бе словото

Мнение от IvanKulev »

Заплащаш го и съответно ако не отидеш ти пишат 2,но няма нужда за тревоги.Ако на първия си изкарала подходяща оценка за теб,примерно 5.80 то компютъра след това избира по-високата оценка автоматично.Така ни обясниха тия от СФ.
Аватар
mina
От дъжд на вятър

Мнение от mina »

Вече са утвърдени местата за прием тази година -> http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... 009_2010_g :wink:
kostadin
В началото бе словото

Мнение от kostadin »

mina написа:Вече са утвърдени местата за прием тази година -> http://uni-sofia.bg/index.php/bul/priem ... 009_2010_g :wink:
Значи това е....

Биология и химия-45 човека(15 мъже+30 жени)-може и с матура
География и биология-45 човека(15 мъже+30 жени)-може и с матура
Биология-70 човека(20 мъже+50 жени)-може и с матура
Молекулярна биология-70 човека(20 мъже+50 жени)
Екология и опазване на околната среда-30(8 мъже+22 жени)
Биомениджмънт и устойчиво развитие-40 човека(10 мъже+30 жени)
Биотехнологии-35 човека(7 мъже+28 жени)
ТОва е за редовното....

Само дето има разминаване.В сайта на СУ пише,че и в География и Биология и Биология и Химия може задочно,а в плана пише,че НЯМА.Искам да питам какво мислите за задочното?Някои хора ми викат запиши задочно и си свиркай така да се каже....

Аз ако се издънна на изпитите накрая ще запиша Биология с матурата и дано влезна,че ако тая година тръгна да си почивам,другата просто едва ли ще имам желание за нещо....
angel_master
В началото бе словото
Курс: кандидат-студент

Мнение от angel_master »

Защо местата за момчета са по-малко от тези за момичета :x
Аватар
scalpelo
От дъжд на вятър
Обратна връзка:

Мнение от scalpelo »

angel_master написа:Защо местата за момчета са по-малко от тези за момичета :x
Обаче по тоя начин на Колега се падат по 2 Колешки и по 1 резерва :wink: :wink: :wink: :lol: :lol: :lol: Ега ни приемат :D :D :D :) :) :)
IvanKulev
В началото бе словото

Мнение от IvanKulev »

Скалпело,не си сложил и медицина....Все пак си мисля че тази година за там ще има ДОСТА ... Иначе ми се струват отчайващо малко местата,не знам как е било други години,но успех на всички !
Rehabilitator_
Пишете, о, братя

Мнение от Rehabilitator_ »

Супер малко са местата..... бахти и подигравката :twisted: няма що и мотивацията, да се бориш за 10 места, хич няма и да ходя там на редовния.....

А колкото до местата за медицина, тук нещата седят по различен начин- 36 бр.
20 за момчета и 16 за момичетата, преценили са хората, че ние мъжете ставаме по-добри доктори :)
kostadin
В началото бе словото

Мнение от kostadin »

Като излезна плана за места за прием като видях нещо се отчаях.Уж щели да бъдат увеличени,уж незнам си какво .....Е не съм много доволен от това което видях,така да се каже.А искам да ви питам нещо или ли смисъл например да запишеш Биология и какво можеш да очакваш.Прочел съм какво става след завършването,просто ме интересува вашто лично мнение на всеки един от потребителите....А и друго предложете някакви други места с Биология...
filip
В началото бе словото
Специалност: Молекулярна Биология
Курс: първи

Мнение от filip »

Мнението ми е че ще се преебеш яко първо се запитай какво ще правиш като го завършиш тва работа в бг няма магистратурата тук е пълна боза молекулярната биология си е перфектна въпроса е да не си в българия но един съвет от мен ако можеш нещо друго (икономика,зъболекар(ако държиш да е с биология)) да не си посипваш с пепел главата после ''ама аз що завърших това'',ако отсега имаш планове за някъде извън граница ок но иначе незнам (поне за магистратурата) ако влезеш това пробвай да се прехвърлиш после или биотехнологии или молекулярна иначе shit-а е пълен!
kostadin
В началото бе словото

Мнение от kostadin »

filip написа:Мнението ми е че ще се преебеш яко първо се запитай какво ще правиш като го завършиш тва работа в бг няма магистратурата тук е пълна боза молекулярната биология си е перфектна въпроса е да не си в българия но един съвет от мен ако можеш нещо друго (икономика,зъболекар(ако държиш да е с биология)) да не си посипваш с пепел главата после ''ама аз що завърших това'',ако отсега имаш планове за някъде извън граница ок но иначе незнам (поне за магистратурата) ако влезеш това пробвай да се прехвърлиш после или биотехнологии или молекулярна иначе shit-а е пълен!
Мда и ти си прав,обаче до колкото знам от СУ не ти се признава дипломата извън граница.Другото което е,че все пак по-добре да запиша "Биология" и да влезна отколкото да си стоя една година в нас или да бачкам,защото ако стане така,просто другата година съм сигурен,че така да се каже няма да влезна.А няма какво да се лъжем в България дори и да имаш висше-много рядко работиш това което си завършил и го правиш с кеф.Чакам още коментари и ако има някой,който се е насочил към "Биология" да си каже.Иначе за другите места ще е доста тегаво и няма спор.Местата са малко поне по моето скромно мнение :bounce: :bounce:
scalpelo ти към какво си тръгнал,че гледам някакви сметки правиш за 20 към 50 момчета-момичета :wink:
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”