Турнир по елементарна математика за купата на Декана на ФМИ

Архив на темите от няколко КСК - 2004-05-06. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Boromir

Аватар
nightwish
Писаружяк

Турнир по елементарна математика за купата на Декана на ФМИ

Мнение от nightwish »

Ох,много дълго заглавие се получи.Както и да е,ето за какво става въпрос:
На 01.04.2006 от 9 часа ще се проведе първи кръг на въпросния турнир.Ще има 10 задачи,по подобие на нововъведения изпит по математика в СУ.Лошата новина е,че могат да участват не само ученици,но и студенти и преподаватели(поне така пишеше).
До следващия кръг ще бъдат допуснати тридесетте най-добре представили се.Там задачите ще изискват по-творческо мислене(като прочетох това направо ми стана лошо :) ). Вторият кръг ще се проведе в края на април(датата още не е уточнена).
Наградата ще е купата на Декана на ФМИ,както и парична награда между 2000 и 3000 лева.
Таксата за участие е 10 лева.
Може да заявите участие в периода от 01.03 до 20.03.
За справки:Т.Витанов,тел.02/8161537,e-mail:vitanov@fmi.uni-sofia.bg

Ясно е,че преминаването към втори кръг ще е много трудно,а спечелването на наградата-почти непосилно.Но все пак това ще е една тренировка за кандидатстудентите по математика,при това много полезна,като се вземе предвид новият вариант на изпита.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

Хмм а какво ще рече елементарна математика :) :oops: Аз с математика уж ще кандидатствам, ще идвам на курсовете пролетта, може и да се пробвам на това. Но щом и преподаватели могат да участват - оле майко :) не ми се мисли какви задачи ще дадат.

/offtopic
Nightwish, жалко че групата се разпадна. ;)
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Елементарна математика е тази,която се учи до 12 клас.Първи кръг ще се проведе в училищата или в математическите гимназии в града(не съм много сигурна)но няма нужда да ходиш в София заради това.Все пак,ако така или иначе ще си в София,ще трябва да отидеш в сградата на ФМИ.
До колкото разбрах,трудността на задачите от първи кръг ще е като на тези от кандидатстудентски изпит.
Постоянството и решителността са двете качества,които осигуряват успеха във всяка работа.
Аватар
icaci
Да живей словото
Обратна връзка:

Re: Турнир по елементарна математика за купата на Декана на

Мнение от icaci »

nightwish написа:...Лошата новина е,че могат да участват не само ученици,но и студенти и преподаватели(поне така пишеше)...
Какво те притесняват студентите и преподавателите? В 99% от случаите познанията по елементарна математика се влошават с напредване на времето, прекарано в Университета, вместо да се подобряват. Ако ти покажа контролни на наши студенти (ФзФ, дето уж боравим с най-тежката математика и бла бла...), които без калкулатор не могат да умножат правилно две двуцифрени числа, ще разбереш за какво точно говоря. А за преподавателите (цитирам по памет): "4 на писмения изпит, 6 на устния... 4 плюс 6 е 11, на 2 дава 5,50. Те така или иначе в Учебен отдел закръгляват оценките. Ами колега, честито, пиша Ви 6." :shock:
Scientia non habet inimicum praeter ignorantem.
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

Ясно..значи е добре да се отиде. Той този Т.Витанов организира и някакво състезание по web дизайн. Всестранно развит ;) А сега ще има и някаква олимпиада по математика на 12 март. Тя да има нещо общо с това, или тя си е друга, отделна. Те какво им стана само олимпиади почнаха да организират :)
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Предполагам говориш за първи кръг на олимпиадата по математика.При нас е на 5 март.Всяка година се провежда.Първият кръг е елементарен,би трябвало да нямаш никакви проблеми там,но следващият става доста труден.
А за това,че могат да участват студенти и преподаватели-мога да се похваля,че съм по-добра по математика от учителката си :D .Но все пак има и много добри преподаватели.Друг е въпросът дали ще участват в турнира.
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

Оки доки :) Мерси за инфото. Аз в неделя урок имам по принцип, но ще се отлага, щом е от такъв мащаб олимпиадата :) Айде, като стане 5-ти кажете как са били задачите при вас. А за това че си по-добра от учителката си..оле майко, поздравления, да очакваме 5.90-6.00 на изпита от теб :)
Аватар
hunt3r
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от hunt3r »

ами , мисля да ида и да взема 3те хиляди лева
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Задачите от общинския кръг на олимпиадата по математика,ПМГ Бургас

1 зад. Да се намерят стойностите на реалния параметър к,за които е валидно неравенството:
(х1*х2)/(х1+х2)>=(х1+х2)*(х1+х2)+х1*х2-9/(х1+х2),
където х1 и х2 са реални корени на уравнението х*х-(к+2)*х-к*к+1=0

2 зад. В триъгълник АВС точката L е среда на ВС,а К е среда на ВL.На лъчите АL и АК външно за триъгълника са нанесени отсечки LD=AL и KF=AK/3.Да се намери отношението на лицата на АВС и KLDF.

3 зад. В прав кръгов конус е вписана сфера с лице на повърхнината два пъти по-малко от лицето на пълната повърхнина на конуса.Да се намери отношението на обемите на двете лица.

4 зад. Основата на пирамида е правоъгълен триъгълник с дължина на хипотенузата с.Ортогоналната проекция на всеки околен ръб върху основата сключва с него ъгъл с големина алфа(това не знам по какъв друг начин да го напиша).Да се пресметне обемът на пирамидата,ако околна стена,минаваща през катет на основата,сключва с нея ъгъл с големина бета.

Това бяха задачите.Времето за работа е 4 часа и на всяка задача се дават по 5 точки.Общо взето бяха елементарни,но на първи кръг винаги е така.Почакайте докато видете задачите от следващия кръг :lol: .
Аватар
J`E`K`O
Да живей словото
Обратна връзка:

Мнение от J`E`K`O »

хмм вярно не звучат много трудни, поне на пръв поглед. Геометричните също ако си начертая чертежчето ще станат лесни. БРавос, дано си се справила. Другата неделя ще видя какви ще са и тук, в Сливенски окръг. А след общинския кръг регионалния идва, и едва тогава националния, нали така ? А нали уж щяха да са 10 задачи, както на изпита... май май не е така. Ааа има ли възможност с оценката от националния кръг да ти се брои като оценка от кандидатстудентския изпит?
Аватар
nightwish
Писаружяк

Мнение от nightwish »

Ти съвсем ги обърка :lol: .Това беше олимпиада,а турнирът ще съдържа 10 задачи.Той ще бъде на 01.04.
Задачите ги реших,само че накрая на 3 обърках r1 c r2 и от там могат да ми вземат малко.Но със сигурност ще мина по-нататък.
Следващият кръг ще е регионалният.Там задачите са 8-4 за първия ден и 4 за втория.И са на много по-високо ниво от кандидатстудентски.Ако на третия(националния)кръг имаш над 5,50,ще си приет като лауреат по математика.Но,ако там изкараш толкова висока оценка,изпитът в СУ за теб ще е супер лесен.На следващия кръг вече почват и нестандартните задачи,които не се учат в училище.
Успех :D !
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

Мнение от Ne0n »

Здравейте,
интересува ме къде точно в сайта на ФМИ има повече информация и примерни задачи за този турнир .. дайте най-добре директен линк понеже там не намерих нищо за него.
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

Мнение от Ne0n »

Здравейте,
интересува ме къде точно в сайта на ФМИ има повече информация и примерни задачи за този турнир .. дайте най-добре директен линк понеже там не намерих нищо за него.
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

Мнение от Ne0n »

Здравейте,
Аватар
Ne0n
В началото бе словото

Мнение от Ne0n »

Здравейте,
Заключено

Обратно към “КСК 2004-05-06”