Задължителна матура по математика

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir

Заключено
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Re: Задължителна матура по математика

Мнение от shayne »

Да взема да отговоря, че много разпалена дискусия стана. Ако не учих математика, а някаква хуманитарна дисциплина или наука, за която се изисква по-добра база, и аз бих сериозно се замислил дали да продължа обучението си в България. В отговор на някой от по-горните постове, не съм отказвал на Princeton, MIT, Cambridge. Не съм от този тип гениални млади математици, които отиват там. Друг проблем на кандидатстващите в тези университети е, че отиват там просто защото са най - престижните. След доста време обаче, прекарано в разговори с професори и студенти именно от тези университети, мога да ви кажа, че най-важното е да се чувствате добре и подходящи за там. Не кандидатсвайте винаги в най-престижните и елитни университети просто заради този факт, има и други също много важни и определящи фактори. Аз не бих се чувствал на мястото си сред младите математици в подобни универистети, затова и не съм кандидатствал там. Що се отнася до обучението по математика, системата в САЩ е такава, че за две години тук аз мога да взема повече курсове отколкото те за цялото си обучение. Говорил съм с докторанти по математика в САЩ и учудващо те са чували доста хубави неща за ФМИ. Що се отнася до Великобритания, там са още по-зле. STEP се изисква само от Cambridge. В никой друг университет не се очаква от студентите да имат това ниво. Съответно и нещата, които им се преподават след това не могат да стигнат това ниво на задълбоченост както във ФМИ. Що се отнася до развитието ти, математиката е наука, която ти позволява да направиш това без значение от място където учиш. Може да се докажеш и тук в България, а начините за това са безброй много.

Ако не съм отговорил на някой конкретен въпрос, питайте пак :) .
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
yoyo_fen
В началото бе словото
Специалност: Математика (Приложна)
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от yoyo_fen »

Много хубав и подробен отговор. Благодаря!

Изключвам само фактите за STEP - Warwick e другият университет, който го изисква. И нивото в Bristol на математика също е много високо.

Аз също съм от езикова гимназия (от Варна обаче) и искам да уча математика :) Само че аз се глася за Cam или за Warwick. Ще видим къде ще стане.

Пожелавам ти успехи с математиката. :)
Когато си на брега, движи се лодката. Когато си в лодката, променят се бреговете.
Аватар
shayne
Вазов
Специалност: Политология, Математика
Обратна връзка:

Мнение от shayne »

yoyo_fen написа:Много хубав и подробен отговор. Благодаря!

Изключвам само фактите за STEP - Warwick e другият университет, който го изисква. И нивото в Bristol на математика също е много високо.

Аз също съм от езикова гимназия (от Варна обаче) и искам да уча математика :) Само че аз се глася за Cam или за Warwick. Ще видим къде ще стане.

Пожелавам ти успехи с математиката. :)
Warwick e добър избор, Durham също. Препоръчвам ти обаче четиригодишната MMath, другото ми се струва безсмислено. Успех и на теб :)
Цветелин Биков
Член на Академически съвет на СУ
yoyo_fen
В началото бе словото
Специалност: Математика (Приложна)
Курс: кандидат-студент
Обратна връзка:

Мнение от yoyo_fen »

Мерси, ще видим с този STEP какво ще правя...
Когато си на брега, движи се лодката. Когато си в лодката, променят се бреговете.
pridvornadama
В началото бе словото
Курс: друг

Мнение от pridvornadama »

Значии ако въведат такова чудо просто нямам думи тая година ни убиха с математиката:страшна работа беше ..Не тряяя такова зло да се причинява на младежта :scratch:
Заключено

Обратно към “Матури”