Вяра и религия.

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Re: Вяра и религия.

Мнение от Don Horhe »

Ако ви е интересно, прочетете това, съмнявам се на някого да не му хареса: http://olekkk.hit.bg/H.Jubran_The.Prophet.htm
После открийте десетте разлики с, например, Библията. :D Четивото е приятно, авторът е християнин - да си кажа, преди да са ме изяли заради името Ал-Мустафа.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

Аз съм светославянин, а не християнин. Не се кланям на никакви идоли. Не си визуализирам и не именувам никакви духовни същества. Не се водя по правила извън тези на чувствата си. Цялата идея на това е човек да прославя своята вътрешна светлина, а чувствата му са неина производна. Светлина означава чиста енергия.
"разбира се че ако не ми се налага да работя и да оцелявам ще постигна много повече" - не говорех за теб, а за Адам и Ева, които не са знаели това, което ти знаеш :)
"А ако откраднеш от някой който е крал, е тогава дори не може да се говори нито за кражба, нито за грях!" - зависи какво откраднеш от него :)
С другите неща май съм съгласен или нямам мнение по въпроса.
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

FightForFreedom написа:Аз съм светославянин, а не християнин. Не се кланям на никакви идоли. Не си визуализирам и не именувам никакви духовни същества. Не се водя по правила извън тези на чувствата си. Цялата идея на това е човек да прославя своята вътрешна светлина, а чувствата му са неина производна. Светлина означава чиста енергия.
"разбира се че ако не ми се налага да работя и да оцелявам ще постигна много повече" - не говорех за теб, а за Адам и Ева, които не са знаели това, което ти знаеш :)
"А ако откраднеш от някой който е крал, е тогава дори не може да се говори нито за кражба, нито за грях!" - зависи какво откраднеш от него :)
В чистата енергия съм склонене да вярвам :) Но не знаех че има религия която да го нарича така! За първи път чувам и думата "сверославянин", може ли подробности :)

И като знам това което те не са знаели, защо Бог продължава да ме ебава... Всичко си има граници, но не и за Бог, за него граници няма, определено не знае кога трявба да спре :)
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

FMI написа:
FightForFreedom написа:Аз съм светославянин, а не християнин. Не се кланям на никакви идоли. Не си визуализирам и не именувам никакви духовни същества. Не се водя по правила извън тези на чувствата си. Цялата идея на това е човек да прославя своята вътрешна светлина, а чувствата му са неина производна. Светлина означава чиста енергия.
В чистата енергия съм склонене да вярвам :) Но не знаех че има религия която да го нарича така! За първи път чувам и думата "сверославянин", може ли подробности :)

И като знам това което те не са знаели, защо Бог продължава да ме ебава... Всичко си има граници, но не и за Бог, за него граници няма, определено не знае кога трявба да спре :)
Тя тая религия данчо си я измисли, затова за пръв път я чуваш.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Smoking Mirror написа:Тя тая религия данчо си я измисли, затова за пръв път я чуваш.
Предположих :) Но пък може и да е някоя нова секта, лошо няма :)

Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

ФМИ, не ми стана ясно, ти НЕ вярваш в съществуването на християнския Бог или вярваш, но си му сърдит?
Изображение
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Подробности за светославянството... добре.
Светослав е роден на 29.02., защото честта да му честитиш рожденния ден не може да ти се полага всяка година. Известен е с природата си да унищожава творения на хора, използвайки други творения на хора, но никога не насочва деструктивната си енергия към живи същества. Никога не взема на сериозно несериозни неща или обратното. Най-ниските температури с България не му помогнаха да опознае студа, затова замина на север в търсене на усещането за студ (с други думи не ви е грижа къде и с какво се занимава Светослав). По принцип Светослав не знае собственото си бъдеще, както не знае какво ще е следващото му решение, дори по известен за него проблем. Той взема решенията си на базата на комплекс от фактори, множеството от които са валидни само в настоящето. Вещ в математическата наука, Светослав не забравя да изчисли всяка подробност.
Светослав е известен с аурата си и с чудесата, които е правил. Доказателство за силата на аурата му е отличната училищна подготовка на съученика му, споделящ един чин с него. От чудесата мога да изтъкна ситуацията, в която един разтревожен приятел сподели на Светослав, че в Warcraft III има дисбалансиращ играта бъг, на една от картите, и на следващия ден от Blizzard го оправили с нов patch. Представяйки си многобройните нечестно изиграни и натъжени малки и големи, Светослав не би могъл да понесе. Най-известното от чудесата му обаче е по-егоистично- контрол върху атмосферните условия. Веднъж, когато дойде от севера, го попитах защо температурите у нас спаднаха, а той ми отвърна, че така по-лесно ще се настори на по-топлото, защото това, което аз наричам студено, за него всъщност се явява стопляне.
Светослав обаче не трябва да се идеализира и да му се кланят всички светославяни, а просто да се сдобият с представата на какво е способен човек, когато следва този път. Но пътят на какво? До голяма степен това е пътят на трезвата мисъл. Светославянинът не отрича вярата, но не я насочва към човешки измислици, а я насочва към реалните шансове нещо да се случи. Така например един баскетболист светославянин, когато хвърля за кош, ще подходи с пълната увереност, че ще вкара. Ако не вкара- ще сметне, че вярата му е била твърде слаба, но и ще тренира по-усърдно техниката си, защото човек с по-добра техника по-лесно добива увереност. Ние знаем, че мозъкът и на най-тъпия баскетболист притежава изчислителната сила за вкарване на кош от всякакви положения, но и най-умният и сръчен от тях пък прави грешки. Затова ако светославянинът се моли, той се моли на себе си в точно такива ситуации, в които може да свърши нещо и вярата му му е в услуга, увеличавайки му шанса да реализира потенциала си, без да пълни главата на вярващия с измислици.
Кое е измислица? Да си представяш, че имаш криле и летиш. Да си представяш, че с теб се движи някаква невидима сила, която само ти усещаш и т.н.
Каква е функцията на благословията при светославяните? Човек сам има силата да благославя своите собствени дела или делата на други хора, когато те са честни, морални, достойни, доблестни или накратко- правилни. Да благословиш означава да признаеш святост и да дариш с подкрепа и то не само под формата на вяла мисъл, но и подкрепа с цялата си същина. Подкрепа с отдаденост.
Светославянинът е силен човек, готов да отстоява правилна позиция. Правилното е за общото благо или ако един трябва да се облагодетелства, то да бъде или този в най-голяма нужда или най-заслужилият. Когато трябва да се построи нещо- да бъде по-полезното и необходимо. Когато трябва да се унищожи нещо- да бъде най-безполезното. Когато някой трябва да се жертва- да бъде от бойците. При светославяните боец е синоним на боец-защитник на свободната воля.
Свободата за светославянина е непрекъснато отстояване на волята на индивида, но не самоцелно. Воля е когато е удобно едно, но е по-полезно друго- да се избере по-полезното. Една група от светославяните се бори за защита най-вече на свободната воля на другите- новопосветените светославяни. Това са бойците- те водят повече битки, но печелят по-малко, защото битките им са насочени не само срещу собствените им слабости, но и срещу слабостите на други хора, а другите хора, когато имат кой да го е грижа за тях, често решават да го използват до последно, но светославянинът боец трябва да приема предателството на другите за свое ежедневие, но въпреки това да има готовност да се жертва за тях. Тъй като отнемането на нечии живот е върховно отнемане на свободната му воля, то бойците за първа задача имат да защитават живота на другите, макар светославянинът да учи, че живот без риск и без опасност не е живот, а живуркане. Свободата се открива от активните. Спортът ,като вид активност, не само изпитва, но и калява волята, затова се насърчава.
Светославяните учени- това са хора, носещи духа на откриватели. Не се страхуват, че откритията им може да не се харесат на някой с финансова изгода от спирачка на прогреса. Истинските учени водят битка не само със собственото си незнание, докато направят открития, но и водят двойно по-тежка борба, за да внедрят откритията си там, където им е мястото.
Светославянството е религия на бъдещето. Вярата е във вътрешната светлина на всеки един човек. За светославянина истината е това, което чувства без съмнение. Доброто е това, което развива духа и тялото и/или засилва научния прогрес. Красотата е в това, което е надградено, доразвито. Позицията, в която светославянинът възприема себе си, е позицията на развиващ себе си, постигащ повече. Пътят по който той върви е пътят към познания и сила без предел. Там, където светославянинът иска да достиге, е свят на безкрайно разнообразие, в което идентичността на човека разполага с всякакви елементи, от които да сглоби себе си, за да може всеки да има шанса да намери себе си и това, в което е най-добър. За да бъдем всички по-добри.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

FightForFreedom написа:От чудесата мога да изтъкна ситуацията, в която един разтревожен приятел сподели на Светослав, че в Warcraft III има дисбалансиращ играта бъг, на една от картите, и на следващия ден от Blizzard го оправили с нов patch.
До сега те взимах насериозно.
Изображение
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Don Horhe написа:ФМИ, не ми стана ясно, ти НЕ вярваш в съществуването на християнския Бог или вярваш, но си му сърдит?
Нито вярвам, нито го отричам. Което се отнася за всички богове и тем подобни... За да повярвам в нещо или да го отрека, трябва да разполагам с неоспорими факти и доказателства, а такива доколкото знам няма нито в подкрепа на тези твърдения, нито в отрицание. Следователно аз съм пас, няма как да съм на друга позиция :) По-скоро няма, но все пак съм пас :)

От друга страна не вярвам че сме сами и по скоро се надявам, отколкото да вярвам че някъде има и друг живот. Разбира се може да няма, разбира се може да е по ниско интелигентен от нас, разбира се може никога да сме нямали и никога да нямаме контакт с него, но разбира се може да има и още много други. И ако предположим че някоя от тях е този наш Бог, значи съм му много, ама много сърдит!!! Най вече на християнския, защото уж той отговаря за България, така да се каже :)

П.П. По-скоро Бог ми е сърдит на мен, не аз на него... Въпреки че аз определено имам за какво да му се сърдя, а той на мен защо ми е сърдит не мога да проумея...

Аватар
FightForFreedom
Паисий

Тези двамата са по-странни и от мен... единият не ме взема на сериозно, защото един приятел преди години се занимаваше с електронен спорт, а другият говори разни неща за извънземни, което леко ме притеснява...
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

FightForFreedom написа:Тези двамата са по-странни и от мен... единият не ме взема на сериозно, защото един приятел преди години се занимаваше с електронен спорт, а другият говори разни неща за извънземни, което леко ме притеснява...
Не допускаш възможноста да има извънземни? Че то ние самите може да сме такива :)

Абсурдно е да вярваш в Бог и да отричаш напълно възможноста за други форми на живот, освен познатите ни на земята. Та нима Бог не е извънземен? Най малкото следкато той е създал земята, че дори цялата вселена, значи със сигурност е извънемен :) Чакай малко, рая и ада къде са? В друго измерение ли са, защото ако са в нашето нещо не ги виждам :) И защо да е създал само нас? Това е ако Бог е християнския. Но ако Бог е "самозванец", т.е. някое по више същество е набарало тук балъци да му се кланят. Разбира се че ако има Бог, той ще е извънземно. Което малко противоречи на това че ни е създал по негов образ и подобие. Защото ако е така, значи и ние сме извънземни :) Айде сега ме изгорете на клада за дето няма нито една читава религия която да лежи на неоспорими факти :)

Аватар
Norwegian Wood
Легендарен флуудър

Мнение от Norwegian Wood »

Ох...
Влезнах в тая тема ей сега, без да се усетя, че имам гадни афти и ме боли устата, като се смея.
Толкова ме заболя... :lol:
Когато нямаш какво да кажеш, кажи някоя древна китайска поговорка (древна китайска поговорка).
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Наистина, който харесва подобно нещо трябва да започне да си потбира приоритетите поне от манихейството насам, без да приема пачовете за чудеса. Не, че го одобрявам, но оне ще им послужи за някакво основание. :)
Knights of the Cross
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Бог каза - да бъде светлина - и създаде слънцето. Земята не беше кръгла, но Бог се смили и каза - да бъде кръгла - и тя се закръгли. И не винаги се е въртяла но Бог каза - нека се върти, че ми писна да горят хората на клада - и тя се завъртя :) И накрая каза, нека този бъг да се оправи, че много ме дразни и дявола ме бие заради него и те пуснаха новия пач... Всичко си е точно, какво ви смущава :)

Аватар
FightForFreedom
Паисий

Нямам какво повече да коментирам пачовете и извънземните. Някак знанията ми в областта не стигат.
Публикувай отговор

Обратно към “Култура”