Вяра и религия.

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Специалност: Китаистика
Обратна връзка:

Re: Вяра и религия.

Мнение от Don Horhe »

Тук някои биха казали, с което аз съм съгласен, че способността да грешиш идва от способността да разпознаваш добро и зло. Това именно е проклятието на хората. Нека за момент предположим, че притчата за Адам и Ева е вярна - преди да отхапят от ябълката, те не са знаели какво е добро и какво е лошо, сиреч не са вършили нито добро, нито зло. Живели са ЕСТЕСТВЕНО.
That government is best which makes itself unnecessary. - Wilhelm von Humboldt
Bill Hicks - Revelations (Uncut)
Изображение
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

Don Horhe написа:Тук някои биха казали, с което аз съм съгласен, че способността да грешиш идва от способността да разпознаваш добро и зло. Това именно е проклятието на хората. Нека за момент предположим, че притчата за Адам и Ева е вярна - преди да отхапят от ябълката, те не са знаели какво е добро и какво е лошо, сиреч не са вършили нито добро, нито зло. Живели са ЕСТЕСТВЕНО.
Да предположим че е вярно. Т.е. Адам и Ева са били нереални идиоти, то тогава те са вършили и добро и зло, но просто не са правели разликата! Нима животните живеейки "естествено" не вършат и зло, макар и много по рядко и определено не съвсем преднамерено и не съвсем съзнателно или поне само с цел оцеляване да речем, макар и в това да не съм 100% сигурен. Нима животните не крадат, не убиват, не прелюбодействат, не лъжат и т.н. Но пък колкото по тъпи животни, толкова по безкористни, значи проблема наистина е в познанието :) Явно повишаването на интелекта е предпоставка за появата на злото. Но истината е само до тук... Не е задължително обаче интелекта винаги да се използва само за това, защото той е предпоставка и за появата на доброто, защото той дава и правото на избор. Бог ни наказва затова че имаме избор - интересно... А колко ли е лош той, следкато знае всичко?

Да предположим че е вярно, но все пак не са били идиоти. Аз твърдо вярвам че абсолютно всяка жива твар прави разлика между добро и лошо! И те са я правили!

Но да предположим че все пак не са. Тогава съм съгласен че всеки на който ще му е скучно в рая и иска да плати толкова висока цена за да може да прави тази разлика. Всеки такъв си заслужава Адът. Но те не са знаели какво е добро и какво лошо, следователно няма как да им е било скучно! И любопитство не трябва да са имали. И на изкушение не трябва да са могли да се поддават. Значи нещо тук не е както трябва, куца много яко тази теория :)

Иначе като се замисля предпочитам или нищо и рая или да знам всичко и ада, т.е. като дявола :) Но не като нас, за някакви жалки трохи в ада...
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Това дали правиш разлиак между добро и зло и къде точно е поставена тази разлика зависи от ценностната система на всеки отделен човек. За теб едно нещо може да е добро, за друг чудесно, а за трети може да е смъртен грях.
Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

FMI, "добро" и "зло" са човешки, изкуствени понятия, които са различни за всеки. Обективно, те не съществуват, съществува само действие и последствие. Животните не са нито добри, нито зли. Те грехове не извършват, а, както казваш, оцеляват. Нима това е грях или нещо лошо?

Сега виждам, че Ники ме е изпреварил. Неготово мнение в общи линии се препокрива с моето.
Изображение
Аватар
Boromir
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Boromir »

Да, ама сравняването с животните е неуместно, защото те не притежават човешкия разум. А разум без осъзнаване и интерпретиране на понятията за добро и зло не е разум. И ако и някои от интерпретациите да са действително подлежими на индивидуална преценка, то общозначимостта и неоспоримостта на повечето от характеристиките на "добро" и "зло" са факт.
Изображение
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Не сте прави! Противоречието идва от това че самото оцеляване е греховно. Хищника трябва да убива за да оцелее. И тук идват едни смешници които казват ние сме вегетарянци за да не убиват животните... Та нима растенията и плодовете не ги убиват? Разликата е че животните са предварително умъртвено, а растението го ядат все още живо, най много да е малко разчленено преди това, но все пак все още живо... дори излиза че точно те са най големите варвари, много по-големи от месоядните... И всъщност няма как да изядеш нещо и то да те нахрани, ако някога не е било живо... Значи всички са убийци, а това е един от най-големите грехове, нали така... И ако бог искаше да нямаме грехове щеше да ни създаде така че да не ни се налага да ги извършваме за да оцелеем. Той просто не ни е дал избор! Това е много голямо противоречие според мен.

Затова ние казваме, че не е грешно да убиеш за да се нахраниш и животните правят същото. Така че и те знаят какво е добро и зло. То не е човешка измислица а законите на природата, това е добро и зло. И понеже тези неписани закони са еднакви за всички живи същества и всички те ги спазват, следователно всички знаят какво е добро и зло.

Аватар
Don Horhe
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Don Horhe »

Съжалявам, че ти го казвам така директно, но според мен говориш пълни глупости. Как може оцеляването да е грях, дори и само в рамките на християнската догматика? Ако всички същества са предварително обречени, то тогава, с други думи, Господ е оплескал работата, когато е създавал света. Именно за това и ми е странно, как някои фундаменталисти строго се противопоставят на марихуаната и други естествени опиати. Тях да не би някой друг да ги е създал? Тяхното отричане не е ли отричане на божието дело и, макар и косвено, заявяване, че техният Бог, който така силно почитат, обичат, в когото вярват и същевременно от когото се страхуват, е сгрешил? Но това е за другата тема за/против декриминализацията. Обективно погледнато, ако дойда да те коля, но ти ме надвиеш и убиеш, това грешно ли е? Ако убиваш, дори да са само растения, за да ядеш и оцелееш, грях ли е?
Изображение
Аватар
ники
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: пети

Мнение от ники »

Boromir написа:Да, ама сравняването с животните е неуместно, защото те не притежават човешкия разум. А разум без осъзнаване и интерпретиране на понятията за добро и зло не е разум. И ако и някои от интерпретациите да са действително подлежими на индивидуална преценка, то общозначимостта и неоспоримостта на повечето от характеристиките на "добро" и "зло" са факт.
"Факт" е защото ценностните системи на повечето хора са в 99% от същността си еднакви. И това, че ние сме възпитани по този начин ни акра да си мислим, че нашите представи заз добро и зло са единствените и най-точните.

А ФМИ пише пълни глупости.
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

В Св. Бибилия се използва един по-освободен език. Не убивай не бива да се тълкува като "не прави сянка на никое листо". По-скоро не убивай се отнася за убийството такова, каквото е като правен термин. Самоотбраната не е убийство. Същото се отнася за лъжата. Та Бог сам излъгва Адам и Ева, че ако ядат от забранения плод, ще умрат. Когато една лъжа служи за благото на излъгания, това е благородна или още позната като бяла лъжа.
Адам и Ева са знаели, че има живот и смърт, следователно са познавали принципа на бинарното опозиране на понятия, следователно най-естествено е да са имали представа за добро и зло. Това което се има в предвид в Св. Бибилия чрез думите "да познава доброто и злото" може би крие метафоричен смисъл. Съществува теория, че става въпрос именно за познаването на плътските удоволствия. Макар на пръв поглед да не изглежда ясно от текста, то като четем още и виждаме, че Бог премного се ядосва на хората и страшно ги наказва, за това което са направили. Така теорията, че Адам и Ева са се развратили и затова са били изгонени добива повече смисъл. Още повече с думите от Св. Библия: "...за да не простре ръката си да вземе и от дървото на живота, да яде и да живее вечно, затова Господ Бог го изпъди от Едемската градина..." Думи, които повдигат въпроса "Защо е лошо човекът да живее вечно?" Един отговор от типа на "Защото се е развратил и нищо полезно не може да направи, а само да се отдава на наслади" би ме задоволил напълно и би ми отговорил и защо Бог наказва човека именно по този начин, казвайки "проклета да бъде земята поради тебе; със скръб ще се прехранваш от нея през всичките дни на живота си". Точно нуждата да се труди, за да оцелява, отнема възможността на човека да се отдава на наслади непрестанно. Така човекът няма да е излишна самоцелна загуба на реусрси...
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Ахам и ти предпочиташ да се кланяш пред химерата "Бог", пред тва да се разтвориш в наслада?
Предпочиташ да се трудиш, пред тва да се наслаждаваш?

И последно, като определяш., удоволствието като "разпиляване на ресурси", да ми изясниш ккаво му е лошото на това разпиляване...Аз лично изпитвам удоволствие от него, а и огромна част от хората. Разбира се от хората, които не се кланят на идолите БОГ, ТРУД, СМИСЪЛ и други такива...
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Аз всичко съм си казал много точно. Ако човекът е безсмъртен и развратен едновременно, би бил самоцелна загуба на ресурси. Ресурсите са самите хора, а това, което би се изгубило са самите те и то във вечността.
Не обсъждам какво предпочитам и какво не предпочитам.
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Разбира, се че няма да обсъждаш предпочитанията си. Сигурен съм че са греховни. :drunken:
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Човече, пак ще те приканя, спри ги тези наркотици, дори само с вяра да се дрогираш, тя е най страшния наркотик. Ти наистина ли вярваш в това което пишеш или просто си от някой богословски факултет и искаш 6+?

Разбирам че ще стана силно нетолерантен към теб, но не мога да ти повярвам. Всъщност мога... Ако не ти става... ако си болен от болимия... ако си сляп... и въобще ако си лишен от всички свой сетива, само тогава и единствено тогава ти не можеш да изпитваш наслада, но пак не е съвем ясно, защото ще заспиш и ще сънуваш как си хапваш нещо много готино или как анджелина джоли ти прави свирка и т.н. Значи е по добре направо и една лоботомия да ти направят и ставаш напълно праведен. Та ако си растение всичко е наред, макар че и те са доста грешни, аз съм сигурен че много яко се кефят на слънцето и водата, а това си е неизбежното удоволствие от храненето, което е и причината да съществува живота! И в този ред на мисли, не разбирам как може колегите в един и същи пост да ми казват че говоря глупости и в следващия абзац да доказват тезата ми... Че разбира се че Бог много яко е оплескал работата!!! Само дето си го изкарва на нас, а е виновен той!!!

Освен това щом сме по негов образ и подобие, значи и той самият е няма такъв боклук!!!

Аватар
FightForFreedom
Паисий

За последен път казвам- не коментирам себе си, а Библията, вярата, религията... Не ми се говори за мен сега.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

FightForFreedom написа:За последен път казвам- не коментирам себе си, а Библията, вярата, религията... Не ми се говори за мен сега.
На мен ми го казвш за първи път :) Иначе го казваш за втори, но аз коментирам твой пост, който е преди да го кажеш :) Освен това е малко трудно да говориш за това в което вярваш, без да коментираш себе си, но щом такава е волята ти, ще перефразирам. Искам да ми кажеш как друг човек освен това растение което описах би могъл да не е грешен, според християнството?

Освен това аз не се притеснявам да си сложа мишената и да коментирам именно себе си :)

Убийство
Разбира се че убийството при самозащита не е убийство. Но и това не е точно така. Оправдавам УБИЙСТВО, само и единствено ако наистина нямаш друг избор. Т.е. ако въпроса е ти или той... Въпреки че има хора които биха избрали да умрат пред това да убият. Аз самия съм силно раздвоен и не мога да дам отговор на такъв въпрос, освен ако не ми се случи... Просто не бих убил, но и не бих се оставил да ме убият, сложно е... Но определено не бих се защитил с мисълта да мина по най лесния път и просто да убия... За какво говоря ли? Имах съученичка която ходеше да тичаше в парка с отверка в ръка. Чакай малко бе кучко!!! Ще се спънеш ще паднеш и ще се самоубиеш или някой друг ще се спъне, ще решиш че те напада и ще го убиеш за нищо. Да не говорим че няма кой да те нападне точно в този парк, но както и да е :) Защо направо всички да не вземат да ходят въоражени до зъби и само някой да те погледне накриво и да го застреляш между очите, това си е самозащита!!! ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! Защо Бог е създал оръжията когато не иска да се убива?

Лъжа
Не мисля че Бог ги е излъгал. Те са умрели следкато са яли и не просто са умрели, а са умрели доста мъчително, защото са живяли на земята! А какво е животът? Ето това: http://vbox7.com/play:a381b650

Прелюбодейство
Това вече пък е пълна измишльотина... Има женкари и разпоретини, които не им стига "нормална" връзка само с един човек. А защо това да е нормалното, само защото на мен ми стига ли? Не мисля че това че съм моногамен ми дава право да осъждам другите. Ест. че всеки може да ебе който си поиска, та нима животните не го правят, нали те нямаха грехове :) О да, забравих те не търсят удоволствие, нищо ге го получават, всъщност те го правят само за да създават поколение, а когато объркат дупките било невежество, както и да е :) Толерантен съм много по този въпрос и рядко осъждам нещо, макар аз самия да съм доста старомоден и някой от нещата дори не мога да ги проумея. Например садо-мазото въобще не го разбирам... педалите и всичко което е против природата, като животни, мъртви и т.н. също... Силно неодобрявам това, но пак когато е по взаимно съгласие си е тяхна работа.

Кражба
Това е толкова относително понятие. Никога не съм крал и май съм сгрешил :) Определено не одобрявам кражбата от някой който няма достатъчно! А този който има в излишък и не го споделя извършва много по голям грях от крадеца. А ако откраднеш от някой който е крал, е тогава дори не може да се говори нито за кражба, нито за грях!

Какви бяха другите грехове, че не се сещам в момента, да ги изкоментирам и тях. И още нещо - секса нали трябваше да се прави само когато искаш да имаш дете. Ми добре де, това значи ли че ако имам 2 деца, трябва да съм правил секс само 2 пъти през живота си. А тези с репродуктивните проблеми да се праскат всеки ден по 5 пъти и да не са грешни защото не се предпазват умишлено? Друг е въпроса че и затова Бог е виновен! Защо аз нямам пари да си гледам децата? Ми разбира се че не съм боклук като него и няма да създам нещо което да се мъчи! Бих имал деца само ако съм не 100, а 1000% сигурен че съм ги подсигорил поне материално. Но ако живеех в рая и нямах тези грижи, сега щях да имам поне 5 деца и щяха да са само от една жена най вероятно. Но и да не бяха, пак нямаше да съм грешен, защото никога не съм и не бих избеверил и никога не съм бил с жена към която нямам чуства, макар че май според християнството не беше точно това принципа на праведния секс, ако мога така да го нарека :) То въобще друго удоволствие в този живот имаме ли?

А по въпроса дали ще сме полезни и дали ще сме загуба на ресурс. Какъв ресурс, ние сме ресурса казваш ти? Ако е така значи съм прав, Бог е душевен вампир и се храни с нас, иначе какъв ресурс сме ние?! Дали ще постигнем нещо ако нямаме проблеми? Що за идиотски въпрос е това, но отговора е дори по идиотски, е че разбира се че ако не ми се налага да работя и да оцелявам ще постигна много повече. Ето например сега аз няма да мога да се изуча защото ми се налага да ходя на работа и на Бог му плюя в лицето точно заради това!

Публикувай отговор

Обратно към “Култура”