Вяра и религия.

Всичко за културния живот на студентите

Модератори: Boromir, Търговецът на кристал

Публикувай отговор
Аватар
Scorpion
Легендарен флуудър
Специалност: Право
Курс: четвърти

Re: Вяра и религия.

Мнение от Scorpion »

Markov написа:Хах, горното със свободната интерпретация беше наистина някъв връх на простотата, май че само не на свещената...

Християнството претендира то да е единствената правилна религия, то да е ИСТИНАТА. Или се съгласявате с това и позволявате да ви обиждаме, че сте нетолерантни и тоталитарни, или твърдейки, че християнството не е единствената истина, а само възможен път - вие сами убивате онова, в което би следвало да вярвате.

@ Скорпион, не е баш така. Ако питаш църквата (която и да е) работите са си строго фиксирани. Никой няма да те убие с камъни, но и никой няма да обърне внимание на друго четене освен каноничното.
Е, аз какво казвам? Църква=религия=канон=липса на свободна интерпретация. Съзнателна вяра=съмнение в канона=поле за свободна интерпретация.
I won't waste myself on you! http://www.youtube.com/watch?v=7UZLUmx7a34
Аватар
FMI
Плиний Стари
Специалност: Приложна математика
Курс: първи

Мнение от FMI »

Томи, би ли ми обяснил как точно богохулствам, следкато не съм вярващ :)

Иначе ако има Бог аз ще живея вечно, защото него трябва да го е страх от мен. По точно от моята смърт :) Един ден като умра и понеже най вероятно няма да имам грехове и ще отида в рая, защото така е "писано"... Да обаче аз ще си спомням живота и ще стъжна неговата вечност, обещал съм му го много отдавна, още когато започна да се ебава с мен без причина и все още продължава, но не е познал. Ако трябва само на инат ще си остана праведен, за да имам възможност после да го докопам и да му еба майката! След което хорските мъки ще приключат, защото вече няма да има кой да си играе с техния живот. Това разбира се ако има Бог, ако няма значи много кофти :)
Вместо да проклинаш тъмнината - запали свещ !

Не ме смущава див вой от омрази,
не стряска ме на завистта гневът –
спокойно гледам в бъдещето ази:
там мойте песни все ще се четат.
Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

Продължаваш, което е доста глупаво, но ще ти обясня как става, дори когато не вярваш - проявяваш липса на толерантност в различните мнения и позиции, като не изказваш реални аргументи, а се опитваш да засегнеш хората, които не мислят като теб на емоционално ниво. Мога да ти кажа, че отричането и подигравката с вяра и религия не е добър ход дори за това, което хората наричат "атеист"(въпреки, че според мен такова животно реално няма, но това е друг въпрос и друга тема), защото такива тук са много и ще ти дам пример: срещал съм доста такива хора, с които вярващ може да има доста общи позиции, що се отнася до моралните възгледи. Далеч съм от тясната и ограничена средновековна мисъл, че само с религия се изгражда морал, както не съм и на мнение, че служи само за това, но поради първото съм могъл да погледна и оценя относително обективно и хора, които твърдят, че не са вярващи, което от твоите изказвания не виждам да правиш.
Knights of the Cross
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Както вече казах :) Не мога да отрека нещо преди да съм доказал че е невярно. Но също така не мога да вярвам в нещо което не може да се докаже! Би трябвало да съм "атеист", тъйкато не съм върл привърженик на нито една религия. Но въпреки това силно се надявам да има нещо след края на земния ни път. Егото ми не позволява да приема мисълта че ще свърша като храна за червеите... Предпочитам да вярвам във вечноста! Но за съжаление няма никакви доказателства за каквото и да било в тази насока, само митове, легенди и религии, което всъщност за мен са едни и същи неща... Дайте ми доказателства! Аз вярвам само в науката, това е моята религия.

Колкото до моралните ценности - много си прав че нямат нищо общо с религията. Дори по-скоро вярващите имат много по нисък морал!!! Аз лично слагам на първо място лицемерието, като най-лошото човешко качество, а именно вярващите рано или късно го осъвършенстват максимално, дори то просто е задължително. А най-върлите вярващи са когато успяват да са лицемерни и пред себе си, когато наистина вярват на един куп глупости и после вече следват и по тежките форми, като фанатизма и т.н.

От друга страна ви разбирам напълно :) Много е готино да вярваш в нещо таков. Дори това те прави много щастлив и дава смисъл на живота ти. Радвам се за теб! С какво показвам нетолерантност?

По смисъла на думата богохулство, аз не мога да го извърша преди да бъда кръстен. Но явно ти наистина толкова и я познаваш тази религия. Не казвам че аз я познавам, но някой неща следва да знаеш от обща култура...

Аватар
Tommy
Плиний Стари

Мнение от Tommy »

FMI написа:По смисъла на думата богохулство, аз не мога да го извърша преди да бъда кръстен. Но явно ти наистина толкова и я познаваш тази религия. Не казвам че аз я познавам, но някой неща следва да знаеш от обща култура...
Е, не съм ти майка, че да знам дали си кръстен. :)
Колкото до въпроса с какво показваш нетолерантност, мисля, че го обясних - с предизвикатенлия стил на писане на последните постове, насочен към всеки, който по конкретната тема не е на твоето мнение.
Knights of the Cross
Аватар
FightForFreedom
Паисий

Мнение от FightForFreedom »

Едно уточнение. Ще цитирам българската уикипедия: "Атеизмът представлява убедеността, че нито едно божество не съществува". Забелязал съм, че огромна част от хората бъркат, мислейки че атеистите са хората, които просто не са убедени в съществуването на бог или богове. Истината е, че те стоят на позицията "богове не съществуват" и когато някой твърди, че е атеист, може да очаква да му кажат "е, добре де, ти пък от къде знаеш, че няма бог?".
Аватар
вечен студент
Форумозавър Рекс
Специалност: философия (СУ)

Мнение от вечен студент »

Така, изказах се по тази тема преди 9-10 месеца и бях решил повече да не се намесвам в напълно безсмисления спор между вярващи и атеисти, който се води тук. Но понеже забелязах, че 5-6 човека се "нахвърлят" върху един, ще се опитам отново да кажа няколко неща (макар да осъзнавам, че е напълно безсмислено).

1. Много е смешно, когато атеистите обвиняват вярващите в "догматизъм". Атеизмът Е догматизъм, колкото и средновековната схоластика и дори има метафизически предпоставки. Когато някой каже: "Бог не съществува", той съзнателно или не приема предпоставката, че битието е обективна стуктура, която е напълно открита пред човешкото познание и че това познание е способно да познае последната истина за това битие, а именно - неговата самопороденост и самосъществуване. Подобен начин на мислене на битието е метафизичен par excellence!

2. Твърдението, че:
Markov написа:, но и никой няма да обърне внимание на друго четене освен каноничното.
е невярно, поне що се отнася до съвременното Православие. Ще изпозлзвам като пример учението за Изкуплението, за което се спореше по-горе. В съвременното Православно мислене, започва да се възражда идеята за апокатастасиса, която е била осъдена на Петия вселенски събор и през средновековието се е смятала за особено еретична. Ето ви линк, към статия на един православен архиерей по този въпрос:

http://www.dveri.bg/content/view/8924/96/

3. Относно изказването:
tamerlan написа:Знаеш ли колко хора са изгорели на кладата за такива твърдения? 8)
Моля, не приписвайте греховете на Католическата църква на цялото Християнство. Като изключим Василий Врач и някои негови последователи, които са били изгорени от Византийския император, заради анти-държавна пропаганда, не знам за случай в Православния свят да са били горени хора на клада. За сметка на това, католиците кръстоносци са изгорили 26 православни монаси на Атон. Справка:

http://www.pravoslavieto.com/life/10.10 ... enitsi.htm

4. Относно това изказване:
gunner_pz написа:Християнството се разлага, а хората просперират в своето познание... :| Аз отивам да се самобичувам, задето съм атеист, решил да не поема по пътя на стадото.
Християнсвтото наистина е на изчезване, но това означава само и единствено, че Западната цивилизация се опитва да разруши собствения си културен фундамент и то без да има намерение (или дори възможност) да стъпи върху друг! Тоталният нихилизъм и инфлацията на ценностите не могат да бъдат фундамент на една висока култура.
Що се отнася до "стадото", ако гледаме статистиката за ЕС, именно атеистите са стадото. Днес е на мода да си атеисти и нихилист, а стадото винаги се води по модата!

5. Винаги съм се учудвал на религиозната страст, с която атеистите нападат вярващите. Пример:
Markov написа:Или се съгласявате с това и позволявате да ви обиждаме, че сте нетолерантни и тоталитарни...
Така! Какво точно ни е нетолерантното? Някой карали те насила да вярваш, в каквото и да било? Идвал ли е при теб някой да те заплашва с "кладата" или с "вечните адови мъки"? Изобщо не ми пука, че си атеист. Ако се срещнем (на някоя форумна среща, примерно), това че си нихилист не ми пречи да си пия бирата с теб. На теб обаче вярващите явно ти пречат. Защо?
От къде идва целият този патос, с който атеистите се нахвърлят срещу религията, която с нищо не им пречи? Това е въпросът? Има съвсем кротки атеисти, на които просто не им пука. Но има и атеисти, които сякаш смятат за свой религиозен дълг борбата срещу Бога. Имам обяснение на подобен тип поведение, но предпочитам да не го споделям.

Айде, сега ме плюйте, колкото си искате! На мен изобщо не ми пука, кой в какво вярва или не вярва, стига да не се стига до вербална и/или физическа агресия!
Аватар
Lord
Легендарен флуудър
Курс: втори

Мнение от Lord »

Прекрасен пост. Съмнявам се, че във форума има човек, който може да му отговори по същество, без да изглежда смешен.
Мы строили, строили и наконец построили. Ура!
http://www.youtube.com/watch?v=BTgScuKReSo

Clevinger was dead. That was the basic flaw in his philosophy.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

FightForFreedom написа:Едно уточнение. Ще цитирам българската уикипедия: "Атеизмът представлява убедеността, че нито едно божество не съществува". Забелязал съм, че огромна част от хората бъркат, мислейки че атеистите са хората, които просто не са убедени в съществуването на бог или богове. Истината е, че те стоят на позицията "богове не съществуват" и когато някой твърди, че е атеист, може да очаква да му кажат "е, добре де, ти пък от къде знаеш, че няма бог?".
Така :) Значи грешката е моя и със сигурност не съм атеист... Въпреки че вярващите също често правят тази грешка и характеризират моята позиция като атеизъм... Именно това че нито отричам, нито вярвам в Бог и божества. Така както нито мога да вярвам, нито мога да отрека всички други митични и легендарни същества. За мен Бог и божествата са просто част от научната фантастика, която постепенно се сбъдва :) Но докато Бог не докаже дори бегло своето съществуване, аз не мога да вярвам в него!!! Но тогава какъв съм? Коя е думата която определя тази моя позиция? Не вярвам в съществуването на нито едно божество. Но ми липсва убеденост в това. Предпочитам да вярвам, но се нуждая от доказателства, каквито няма. И търсейки тези доказателства не смятам че съм "нетолерантен", нито пък че "нападам", нито пък че "не ми пука", а точно обратното! И от кой да поискам доказателства освен от вярващите и как да не им се дразня като 90% не знаят в какво вярват, а другите са някакви наркомани получили прозрение по време на свръх доза... Тук пак ще ме оплюете и мен, но вместо това ще е по добре да дадете доказателства за да ми засилите вярата :)

Не знам дали най правилната дума е "вярвам", по-скоро се надявам и имам хипотеза, че не е възможно да няма по виши от нас същества, дори да е отвъд пределите на нашите сетива и технически възможности, които за сега са ограничени до съвсем бегло познание на галактиката... Та да приемем че вярвам в наличието на други разумни форми на живот. Просто чисто теоретично е невъзможно да няма... Но чак пък да са ни създали те, че и да им пука за нас, т.е. Бог... Едва ли... И ако има "нещо" пръст в нашето съществуване, дали "то" отдавна не ни е зарязало? А дали ние сме го разочаровали или на него не му пука или просто то вече не съществува? Въобще вариантите са крайно много и едни от най неприемливите за мен са именно религиите, но пък това също не значи че ги отричам! И позицията ми винаги е била такава, дори когато е било модерно да си вярващ и докато не получа доказателство поне за това в което вярвам, няма да повярвам в повече!

Имам и една друга теория, а тя е че именно ЗЕМЯТА е АДЪТ и ако има Бог, то той няма власт тук, тук е царството на Дявола. Само тогава мога да се съглася че съм се родил грешен! Във всеки един друг случай не съм никак съгласен!

Отделно смятам че ако има нещо по више и то си е направило труда да ни създаде, то едва ли е с безкорисна цел, така както ние отглеждаме и култивираме животни и растения и ги използваме много брутално, за храна ресурси и т.н. Така "Бог" иска нещо от нас, но това не значи че ако му го даваме ще сме по добре, че нима прасето в кочината което цял живот чака своето заколение е по добре от дивата свиня? Най вероятно ако има "Бог", той просто се храни с нашата вяра и това е... И следкато има толкова много вярващи и те страдат не по-малко от невярващите и атеистите, тогава бог пука ли му за добитъка? Не, е верния отговор! Аз пък няма да храня този боклук! Така ще спре да съществува и да ни се бърка, което ще е по добре за нас. Ако иска да се храни от нашите емоции и вяра, да спре да се ебава. Но ако никога не е бил материален, как би имал усет кога прекалява? Затова ако има Бог и ако имам възможност за съществуване отвъд затвора на земното си тяло съм се зарекъл да го намеря и да посветя вечноста си на това да го заточа на земята, поне за един живот, да види какво е и след това земята вече няма да е АДЪТ, а РАЯТ. Сега проблемът е неговото, а не нашето невежество! Защо има толкова много гладни, бедни, болни... т.е. хора които най вероятно са лишени от възможност да бъдат щастливи... но дори тези които са задоволени материалнои сред тях почти няма наистина щастливи хора, защо? А може би точно нещастието на хората е неговата храна, само така си обяснявам жестоката действителност на тази скапана планета! И вие вярвате в "добрия Бог". Ако има, не бих го нарекъл милостив, нито добър, нито което и да било от качествата които ми приписват религиите...

Аватар
FightForFreedom
Паисий

Ако един човек наистина иска да повярва в нещо, трябва да изчисти ума си от въпроси и да се остави на чувствата си. Не можеш да откриеш доброто, ако само търсиш злото.
Задача на религията е да дефинира истината, доброто и красивото- по този начин всеки религиозен открива своя път към тези три идеала, които достигат кулминацията си в Рая Господен.
Не си визуализирайте ангели и божествени сияния. Обърнете се към себе си и потърсете вашите собствени сияния. Веднъж потърсил душата си за съвет, човек е за цял живот обвързан с нея и ако с душата си търси Бога, то няма нужда да си мисли за Него, а само да общува със своята душа, която му сочи пътя.
Адът е метафора, помагаща на религиозния да оцени разликата между живота в Рая и живота извън него, като си представи разликата между земния живот и болката от това да те изгорят жив, но ако е непрестанна. Самият живот в Рая не може да бъде осмислен от човешкия ум, а само да бъде почувстван и възприет с вяра.
Markov
Танцуващия с клавиатури
Курс: завършил

Мнение от Markov »

Lord написа:Прекрасен пост. Съмнявам се, че във форума има човек, който може да му отговори по същество, без да изглежда смешен.
Постът е смехотворен. Наистина трудно ще да е някой да го обори, по-лесно ще му е да го осмее.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Не знам, да се смея ли, да плача ли, да го изпратя ли към съответното лечебно заведение?

Значи Адам и Ева са станали грешни когато са опитали от ябълката на познанието. И тъйкато аз така или иначе изкупвам техния грях, но не притежавам тяхното познание. Били било възможно да го получа, дори това да означава че съм си продал душата на дявола? Продавам си душата за познание и ставам грешник, но чак в момента в който го получа и искам този момент да е веднага иначе няма сделка! И ако сега веднага осъзная че ще горя в ада вечно, в този същия момент аз ще осъзная че съм вечен, следователно имам безсмъртна душа и грам не ми пука че ще горя, щом няма да умра. Не ме е страх от огън. Е няма да ми е особено приятно, но ще ми е по приятно отколкото да не съществувам. А и е абсурдно да плашиш някой не материален с материални неща, но както и да е :)

Разбира се предпочитам рая, но жалко че не съществува... Умираш, започва да гние тялото ти и до 40 дни всичките ти клетки са напълно мъртви с което спираш да съществауваш напълно. Дали се запазва съзнанието под някаква форма - едва ли... Дали има душа - едва ли... А колко щеше да е хубаво в поне 1% от тези глупости да има нещо вярно... Не може да е вярно следкато няма абсолютно никакви неоспорими доказателства. Поне минимални, но няма. Следователно това са измишльотини. Който не е съгласен да докаже че греша, но не да ми дрънка глупости като предпоследния пост... Искам неоспорими доказателства. Не искам чак Бог да ми се яви, сигурно му е запълнен графика и няма време да се занимава с мен, макар че той е всемогъщ и всъщност не му коства нищо или ?

Аватар
FightForFreedom
Паисий

Както казах- за да вярваш, трябва да изпразниш главата си от въпроси. А Бог се познава чрез вярата. Религията не е в синхрон с науката, но докато науката те зарива с въпроси, то религията те освобождава от тях. Един религиозен е способен да извърши каквото си поиска и да го припише на някакви висши сили, освобождавайки се от всякаква отговорност пред собствената си съвест- кажи ми, че това не е яко от гледна точка на един егоист от най-високо ниво, който желае да бъде напълно самозабравил се грабител и прахосник, живеещ изцяло на гърба на трезвомислещите хора.
Днес получих нова критика към представата за Рая. Въпросът е следният: "Защо представата ми за блаженство трябва да бъде свързана с вечни спокойствие и хармония? С непроменящ се вътрешен мир? Не е ли скучно?" Отговорът ми е- да, скучно е. Затова религията учи на търпение и навик на монотонен живот. Можеш да съзерцаваш красотата на Божиите творения, но не ти е дадено да променяш или да бъдеш промяна... скучно е...
Аватар
Smoking Mirror
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от Smoking Mirror »

FMI, не съм ти чел цялото мнение, ама да направя една поправка:

нема нужда да си продаваш душата на дявола. Адам и Ева са яли от плодовете на дървото на познанието на доброто и злото, не просто от дървото на познанието.
Peace is a lie. There is only passion.
Through passion, I gain strength.
Through strength, I gain power.
Through power, I gain victory.
Through victory, my chains are broken.
Аватар
FMI
Плиний Стари

Мнение от FMI »

Smoking Mirror написа:FMI, не съм ти чел цялото мнение, ама да направя една поправка:

нема нужда да си продаваш душата на дявола. Адам и Ева са яли от плодовете на дървото на познанието на доброто и злото, не просто от дървото на познанието.
Наистина не знаех тази подробност. Явно и двамата са били много тъпи копелета... И все пак не ми е ясно какво общо имам аз и всички ние с техните грехове... Вярно че и ние познавме и доброто и лошото, по-малко доброто, много повече лошото... Но разликата е че ние не сме имали избор... Разбира се че предпочитам да познавам самодоброто и хич не ми пука че като не познавам лошото, няма да мога да направя разлика и щяло да бъде скучно... Аз пък нямам нищо против да ми е скучно цяла вечност в рая :mrgreen:

Публикувай отговор

Обратно към “Култура”