оценките от предварителния по литература

Архив от КСК 2009-2010. Колегите преди вас са писали по всички въпроси, които ви интересуват. Използвайте перфектната ни търсачка, за да намерите необходимата ви информация. Успех на изпитите!

Модератори: svetlio.varna, Pisobella, Boromir, sientelo

Заключено
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Специалност: Минало и съвремие на Югоизточна Европа
Курс: трети
Обратна връзка:

Re: оценките от предварителния по литература

Мнение от O|OeHukc »

"Предполагам, че този изпит в СУ цели да ни покаже, че няма нужда да зазубряме разни помагала," :shock:

Дано само предполагаш!

След този изпит разбрах, че за да изкараш висока оценка (примерно над 5) , трябва да си научил или назубрил темите, а не самите произведения, или пък да ходиш на уроци при някой скъпоплатен гащник!
Tordis Ahriman
В началото бе словото
Специалност: право
Курс: първи

Мнение от Tordis Ahriman »

дори и да ходиш на уроци при най-скъпоплатения "гащник", няма да постигнеш висок резултат, ако не научиш това, което ти казва.... все пак никой на никого акъл не може да налее... пък и малко или много всеки изпит е въпрос на късмет :lol:
Аватар
joutsenlaulu
От дъжд на вятър
Специалност: istoria

Мнение от joutsenlaulu »

Въобще не може да става въпрос че съм учила помагала и критика, не се оплаквам и си знам задълженията
Аватар
joutsenlaulu
От дъжд на вятър

Мнение от joutsenlaulu »

И за последно един малък тъп пример преди три години на темата за далчев имах 5.25 а сега имам 3.13 да не би да съм станала по-неграмотна? Или съм учила от някъде другаде?
butterbutter
Пишете, о, братя
Специалност: Право

Мнение от butterbutter »

joutsenlaulu написа:И за последно един малък тъп пример преди три години на темата за далчев имах 5.25 а сега имам 3.13 да не би да съм станала по-неграмотна? Или съм учила от някъде другаде?
оценката се поставя главно въз основа на степента на познаването на автора и творчеството му. Грамотността задава цялостното впечатление и естествено грубото й нарушаване има тежки последици. :D Не виждам логика в примера, който даваш. Той щеше да е меродавен, и то пак не на 100%, ако през онази година се беше паднал пак Смирненски. :D
Аватар
joutsenlaulu
От дъжд на вятър

Мнение от joutsenlaulu »

Някой беше ли в 23А в ректората
Аватар
Piwe bez Zewe
В началото бе словото
Специалност: МО

Мнение от Piwe bez Zewe »

O|OeHukc написа:"Предполагам, че този изпит в СУ цели да ни покаже, че няма нужда да зазубряме разни помагала," :shock:

Дано само предполагаш!

След този изпит разбрах, че за да изкараш висока оценка (примерно над 5) , трябва да си научил или назубрил темите, а не самите произведения, или пък да ходиш на уроци при някой скъпоплатен гащник!

Не става само със зубрене, иска и акъл! :lol: Изпита по литература показва не само колко книжки с критика си изчел и колко сложни термини си научил, а обща култура, задълбочени познания в областта и умение да правиш връзки с други произведения, които дори не са в списъка с книги за лятото :) Литературата е предмет, за който не бих дала и лев за уроци, защото е въпрос на усет, умения и опит в писането. Моя приятелка се готви 3 дена преди изпита, написа 6-7 страници и има 5,00 без да ходи на уроци, но тя има влечение към литературата, а и когато си слушал в час не е трудно да скалъпиш нещо като за над 3,00 :D Ама не се косете- за който не е изкарал има и редовен :wink:
Макар да ухаят,
капят цветовете.
Преходно е всичко
в нашия свят.
Днес отивам отвъд-
суетни мечти
не ще ме омайват.
Аватар
kecka
В началото бе словото
Курс: втори

Мнение от kecka »

честно казано,изобщо не разбирам критериите за оценяване,едно обаче е факт-не се гледа колко хиляди страници има написани,тва не е решаващо.аз писах едва 4 страници и половина и когато излязох от изпита не бях доволна, пък и при моето еднодневно преговаряне за този изпит...и когато изнесоха резултатите..останах смаяна-4.88..да не повярваш..но каквото и да си говорим,тук всичко е субективно..учене му е майката+личен усет :drunken:
Аватар
magyto
В началото бе словото
Обратна връзка:

Мнение от magyto »

O|OeHukc написа:"Предполагам, че този изпит в СУ цели да ни покаже, че няма нужда да зазубряме разни помагала," :shock:

Дано само предполагаш!

Това изоообщо не е вярно... Аз не съм зубрила за Смирненски, просто следвах логиката на творчеството му. Това е най-важното - да хванеш основния замисъл ;)
ILOVEME
Драскач

Мнение от ILOVEME »

Tordis Ahriman написа:дори и да ходиш на уроци при най-скъпоплатения "гащник", няма да постигнеш висок резултат, ако не научиш това, което ти казва.... все пак никой на никого акъл не може да налее... пък и малко или много всеки изпит е въпрос на късмет :lol:
Много правилно :) Сестра ми, когато кандидатстваше медицина, не беше ходила и на 1 урок, готвеше се самичка и това не и попречи да бъде с една от най-високите оценки: 5.90:)
Американски форум - задаваш въпрос и ти отговарят..
Руски форум - задаваш въпрос и на теб ти задават...
Български форум - задаваш въпрос и всички ти обясняват колко си тъп..
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Чооонч марии! Въй, как ме нападнахте! Спокс!
Ето, казвам го просто - причини:
1-какво си написал
2-кой е проверил работата ти

В някои случаи второто измества първото по важност, но надявам се да не е често!

Ай, сега ще кажете : "Този се оплаква като стара бабичка, чакаща пенсията си."
Но пък, мисля си, съм прав!

Който има уши да слуша :

Преди много лета в градината на Иван Ректоров имало една чудна градина. В нея расли най-чудноватите цветя. Хората от близкото село често се отбивали да ги видят, прекрасните и все тъй различни растения.
В една майска утрин, някъде преди дните на завършващите ученици от селото, най-добрият приятел на Ректоров отишъл да разгледа все тъй свежите цветя.
Слънцето греело, лек вятър се веел, пролетта обичала своите чеда и им давала най-добрите си дни. Приятелят на Ректоров, носещ странното име Щавяр Еворп си харесал едно малко цвете, носещо на зелените си рамене пъстра багра от лилав, жълт и син цвят. Много му си радвал човекът, не се наситил да гледа неговите венчелистчета, неговата горда стойка, неговия поглед към слънцето. То било тъй прекрасно за Щавяр Еворп, че през целия си ден само за него мислил.
Дошла нощта, дошла и промяна, както у видимото, така и в невидимото. Приятелят на Ректоров, както си ходел по улиците се отбил в селската кръчма. Искал да види своите другари по чашка, пък и да пийне, както си му е реда : хубаво време,хубаво пиене!
На сутринта Щавяр Европ се събудил със силно главоболие, но той бил свикнал, все пък не за първи път се връщаше на четири крака у дома. След кратка симфония от най-различни звуци в турската тоалетна, най-добрият приятел на Ректоров тръгнал да види своето цвете, любимото пъстро цвете, с гордата осанка, с жадуващия поглед към слънцето. Движейки се бавно, със сигурни движения, той стигнал до градинката. Погледнал към любимото си цвете и казал: "Брей, ама тоз храст как ме убива в очите! Въй, тъй ме дращи с тези багри, кат че ли дошли от ада, макиа му трън! Пък, глей го как застанало срещу слънцето. Що го гледа, да гледа мен!"
Не минали и два дни Щавяр Европ минал пак покрай градинката на Ректоров. Там видял пъстрото цвете, с гордата осанка, с жадуващия поглед към слънцето. На Щавяр очите сияели, по-красиво цвете не съм виждал, така си казваше той.

:wink: Ако има нещо грешки(има ги), то е от бързане, така че, не ме нападайте, а вникнете в смисъла! :D
Последно промяна от O|OeHukc на 28 Май 2009, 14:47, променено общо 1 път.
Аватар
Piwe bez Zewe
В началото бе словото

Остроумно... :wink: Само че, според мен де, нещата стоят по-друго яче. Като си прочетеш темата, вникнеш в заглавието, завартиш една теза около него и си следваш структурата след това, внимавайки за стил, езикови неточности и правопис оценката не може да е по-ниска от 4. Субективният фактор го има и за тема винаги оценката варира с около 0,50-1 дори. Когато се пише прецизно и ясно, резултата е задоволителен. 8)
Макар да ухаят,
капят цветовете.
Преходно е всичко
в нашия свят.
Днес отивам отвъд-
суетни мечти
не ще ме омайват.
O|OeHukc
Легендарен флуудър
Обратна връзка:

Мнение от O|OeHukc »

Човекоооо! Ти не си ли слушал за случаи, когато проверяващите поставят оценки с над 2 единици разлика, та дори и повече. Аз съм чувал, но и съм видял, усетил съм го и мисля си, и на този изпит съм оценен от двамата проверяващи с голяма разлика. Така си мисля, не съм си видял работата!

Аз не казвам ,че всичко зависи от проверяващите! Те са единия фактор! Другото е това ,което си написал! Но в никакъв случай не значи, че ако напишеш нещо наистина стойностно ще получиш висока оценка! Както ,че ако имаш ниска оценка задължително не са те оценили, както трябва!
Аватар
Piwe bez Zewe
В началото бе словото

O|OeHukc написа:Човекоооо! Ти не си ли слушал за случаи, когато проверяващите поставят оценки с над 2 единици разлика, та дори и повече. Аз съм чувал, но и съм видял, усетил съм го и мисля си, и на този изпит съм оценен от двамата проверяващи с голяма разлика. Така си мисля, не съм си видял работата!

Аз не казвам ,че всичко зависи от проверяващите! Те са единия фактор! Другото е това ,което си написал! Но в никакъв случай не значи, че ако напишеш нещо наистина стойностно ще получиш висока оценка! Както ,че ако имаш ниска оценка задължително не са те оценили, както трябва!

Ти го напиши стойностно, пък те ще си свършат работата. "Стойностното" е мн размито понятие и затова твоята работа за теб си е "стойностна" ( мойто гардже си е най-хубаво :) ). На такъв изпит е глупаво да обвиняваш проверяващите, че са те недооценили, защото след като имаш 3ка (примерно) явно, че грешката е в твоя телевизор. Тази година и без друго кандидатите са малко, така че излишно не биха отрязали някой, а който си е за 2ка може и 20 стр да е написал- по живо по здраво пак на редовен :wink:
Макар да ухаят,
капят цветовете.
Преходно е всичко
в нашия свят.
Днес отивам отвъд-
суетни мечти
не ще ме омайват.
Аватар
MidwinterSun
Легендарен флуудър
Специалност: Право (р)
Курс: пети
Обратна връзка:

Мнение от MidwinterSun »

Тази година кандидатстващите са повече от миналата...
Целта на Истинската котка е да си живее живота мирно и тихо, с възможно най-малка намеса от страна на човешките същества.
Всъщност почти като при истинските хора.
Изображение
Заключено

Обратно към “КСК 2009-2010”